Artikelen van en over SZO leden

Kevin Weever loopt een dag mee met de scheidsrechters betaald voetbal tijdens een maandelijkse maatwerkbijeenkomst.In Augustus hebben alle scheidsrechters een nieuwsbrief gehad met daarin de vooraankondiging van de week van de scheidsrechter. In deze nieuwsbrief zat ook een “prijsvraag”, wat er te winnen viel ……. Een trainingsstage met betaal voetbal scheidsrechters of een headset coaching van een betaald voetbal scheidsrechter. Met het idee van “ach ik win eigenlijk nooit wat” heb ik ook ingeschreven voor deze prijs. Het enige wat je ervoor hoefde te doen waren je adres gegevens toesturen met daarbij de motivatie waarom je graag een van deze prijzen wilde winnen. De uitslag zou eind september bekend gemaakt worden.


Ik was eigenlijk allang vergeten dat ik me voor deze prijs had ingeschreven totdat ik op 23 september een mailtje kreeg met het onderwerp ” Van harte gefeliciteerd, jij bent genomineerd voor de trainingsstage”. In deze mail werd uitgelegd dat er een aantal prijswinnaars waren die op 16 November mee mochten lopen bij een maatwerkbijeenkomst van de betaald voetbal scheidsrechters

in Zeist. Het programma van deze dag zouden wij later per e-mail ontvangen. Op 2 November kregen wij de definitieve uitnodiging met daarin het programma voor deze meeloopdag.


De ontvangst was om 8:45 op de KNVB Campus in Zeist, naast het hoofdkantoor van de KNVB. Aangekomen op de KNVB Campus in Zeist werden wij welkom geheten in de centrale hal van de campus waar iedereen wachtte totdat het programma voor de dag zou starten. Achter in de hal konden we als wij daar zin in hadden koffie en thee pakken, een hele “rare” situatie dat je koffie staat

te pakken tussen de scheidsrechters betaald voetbal die je normaliter alleen op de TV hun

wedstrijden ziet fluiten.


Om 9:00 uur werden wij met alle scheidsrechters naar een instructie zaal gebracht waar het eerste thema van de dag op het programma stond. Het eerste thema was “Actuele zaken”. Er werden eerst wat algemene mededelingen door Dick van Egmond (hoofdscheidsrechter betaald voetbal) gedaan. Daarna had de video analist van de KNVB een 15-tal (recente) beelden klaar gezet waarover gediscussieerd moest worden of er in die situaties juist gehandeld was. Dit gebeurde in groepjes onder de naam “laptopsessie”. Alle BV scheidsrechters en een aantal assistenten werden in groepen van ongeveer 4á5 personen ingedeeld en verspreiden zich door de campus om rustig met een laptop de beelden te bekijken en ze te bespreken. Wij konden ons aansluiten bij een groep en ons in de discussie mengen. Na deze 15 beelden in de groep besproken te hebben ging iedereen weer terug naar de instructie zaal waar er gezamenlijk over de beelden gesproken werd. Ed Jansen werd naar voren geroepen om de discussies te leiden. Over sommige beelden was iedereen het snel eens, maar er zaten zeker ook beelden bij waarbij er een (felle) discussie ontstond. Mooi was te zien hoe er door de BV scheidsrechters over de beelden werd gesproken en hoe de (meestal) goede argumenten werden aangedragen om tot de goede beslissing te komen.


Om 12:00 uur was het tijd voor de lunch, deze was ook in de hal van de campus waar een kleine keuken zit.


Van 12:45 tot 13:45 uur hielden 4 verschillende scheidsrechters een presentatie over een wedstrijd die ze de afgelopen weken hadden gefloten. Bjorn Kuipers hield o.a. een presentatie over de wedstrijd Feyenoord – Ajax die hij 2 weken voor de bijeenkomst gefloten had. Deze presentatie deed hij samen met Erwin Zeinstra (een van zijn vaste assistenten). In deze presentatie behandelde Bjorn na aanleiding van beelden met headset communicatie wat er goed ging, wat er fout ging, en wat er beter zou kunnen. Een aantal situaties werden even speciaal uitgelicht, de meest besproken situatie was de volgende situatie:

Een gemiste rode kaart voor Klaasen in het werkgebied van Zeinstra. Deze beelden kregen wij eerst te zien op normale snelheid zonder te weten dat er rood gemist was. Iedereen was van mening dat een gele kaart voldoende was voor deze overtreding. Na de beelden goed in slow-motion bekeken te hebben was het toch wel duidelijk waarom het toch rood was. Het been was toch wel erg gestrekt en met redelijk hoge snelheid op het onderbeen van de Feyenoord speler zodat rood de enige optie was. Met de uitleg waarom Zeinstra en Kuipers in de wedstrijd deze overtreding met geel afgedaan hebben was goed te begrijpen. Het contact moment was zo kort en Klaasen kwam vooral voor Zeinstra uit de dode hoek.


Na deze zeer boeiende wedstrijd bespreking was het voor de betaald voetbal scheidsrechters tijd om de Fifa testen te lopen. Helaas zat voor ons het programma erop (meelopen met de fifa testen was vanaf dit jaar niet meer mogelijk, wat ik natuurlijk wel erg jammer vond).


Wij konden op eigen gelegenheid wel gaan kijken bij deze testen.

Al met al was het een zeer leuke en leerzame dag om zo met de betaald voetbal scheidsrechters mee te lopen.


Geschreven door: Kevin Weever

22 november 2016

ARTIKEL FC Zutphen toernooikrant

Scheidsrechters erg belangrijk11 augustus 2016

Verrassende uitreiking beker bij SZO-training


Op dinsdag 3 mei leek de SZO-training op de oude, vertrouwde manier met een lekker kopje koffie, te beginnen. Zoals gebruikelijk druppelden de sportieve scheidsrechters het Fluithuus binnen, feliciteerden eerst kantinebeheerder Jan Schoenmaker en zijn echtgenote Annie met zijn verjaardag en genoten vervolgens van een eigen gebakken appeltaartje. Maar toch sluimerde er iets…


Trainer Brouwer wachtte net iets te lang voor de oproep: “Kom jongens, omkleden !” In plaats daarvan werd de bel aan de bar geluid. Vele gezichten veranderden onmiddellijk in grote vraagtekens, want een rondje geven gebeurt bij de SZO nooit vanwege de gezamenlijke financiële inleg wekelijks. Wat was de reden van het signaal van trainer Brouwer ?


Gelukkig kondigde hij geen transfer naar een andere COVS-groep aan, noch een verslechtering van zijn blessure. Hij vroeg aandacht voor ons trainende lid Wim Snelders, die zoals bekend fanatiek supporter van het Rotterdamse Feyenoord is. Gertie toverde een heuse beker achter de bar vandaan en huldigde Wim met de prestatie van zijn cluppie. Opmerkingen over een schrale troost en glansloos succes werden uiteraard meteen terzijde geschoven door de verraste Wim. Met de beslissing van de kampioensstrijd nog voor de boeg kon de ploeg van Giovanni van Bronckhorst in ieder geval de succesvolle bekerwinst noteren, tot grote vreugde van de Brummense collega.


Het gerucht gaat dat Wim de beker zelfs ’s avonds in bed nog heeft gekoesterd en de beker letterlijk tussen hem en zijn echtgenote in is komen staan. We wachten in spanning af wat er op de training gebeurd na het laatste competitieweekend. Daar wilt u toch zeker bij zijn ? Kom daarom ook op de laatste trainingen van dit seizoen !

4 mei 2016

ARTIKEL STENTOR

Kevin Weever op zaterdag fluiten en op zondag vlaggen* Kevin Weever fluit op zaterdag, op zondag doet hij als grensrechter ervaring op in de eerste klasse en de hoofdklasse. ,,Uiteindelijk wil ik

  doorbreken als scheidsrechter.'' eigen foto


Contact complex


Jan Schoenmaker

Beheer accommodatie


T.  0575-527616

M. 06-25407773

E.  j.schoenmaker@szo-zutphen.nl


Het Fluithuus

Damlaan (geen postadres)

Eefde

T. 0575-469227

Contact bestuur


Gertie Brouwer

Secretaris


T.  0575-502068

E.  secretaris@szo-zutphen.nl


Copyright @webmaster SZO Zutphen Kevin Weever All rights reserved