Wedstrijd van de week

De Nabeschouwing


Het komt niet vaak voor dat er twee scheidsrechters van dezelfde scheidsrechtersvereniging

vlak na of op dezelfde tijd bij dezelfde vereniging fluiten. Afgelopen zaterdag was dit wel

het geval, Daan Beckers floot de O19-1 van ESA die het opnamen tegen de O19-1 van SC Woezik.

Kevin Weever floot daarna de eerste selectie van ESA tegen SV Panter 1.


Samen aangekomen op het complex van ESA (en ja, natuurlijk veel te vroeg) hebben we eerst

even staan kijken bij de O15 die op veld 1 aan het spelen waren. Via de wedstrijdzaken app

zagen wij dat de wedstrijd van Daan gespeeld zou gaan worden op veld 3, omdat niet alle

velden van ESA er top bijlagen gingen we even kijken op veld 3 wat daar de schade was.

Aangekomen bij veld 3 was het al snel duidelijk dat de wedstrijd van Daan daar niet gespeeld

zou gaan worden....... er was namelijk geen enkele vorm van omheining.

Bij het binnenlopen van de accommodatie en kijkend op de speelschema's was al snel duidelijk

dat er ook niet gespeeld hoefde te worden op veld 3 want de wedstrijd was verplaatst naar veld 7 (kunstgras).

Daan had het goed bekeken om tijdens de warming-up zijn handschoenen aan te trekken, want het was alles behalve lekker weer.


Daan wist voordat hij aan de wedstrijd begon dat hij een rapporteur had deze wedstrijd.

Bij het opkomen van het veld werd er door Daan nog snel tegen een paar spelers gezegd

dar er nog een doel van het speelveld gehaald moest worden. De assistent van Woezik

moest even van jas wisselen, omdat hij reclame op de jas had staan, en iedereen weet

natuurlijk dat dat niet is toegestaan. Of dit komt omdat Daan een rapporteur had is de vraag...........


Daan kan op een goede wedstrijd terug kijken. Na 8 minuten spelen maakte een speler van

ESA een forse overtreding op het middenveld, Daan liet het bij een overtreding dat wat mij

betreft ook prima kon in de begin fase van deze sportieve wedstrijd. 2 Minuten later maakte

dezelfde speler weer een forse overtreding op het middenveld, Daan was er als de kippen bij

om hier een goede vermaning te geven. Toch nog een tipje: neem wat meer rust bij het geven

van de vermaning en houd de speler tijdens de vermaning bij je en laat hem niet weglopen dat

maakt de duidelijkheid van de vermaning minder en ziet het er wat slordig uit.

Volgen en positie kiezen was de eerste helft vrij gemakkelijk voor Daan. Daan kon goed kort op

het spel blijven en zag daardoor alle overtredingen goed en liet goed doorspelen waar dat kon.

In de 15de minuut stond Daan in prima positie om de assistent te controleren op buitenspel.

Het advies was buitenspel en Daan nam dit prima over.


In de 43ste minuut ging de aanval van ESA richting doel van Woezik.

De verdediger stapt nogal wild uit en loopt daarbij de aanvaller van ESA vol ondersteboven,

omdat er eigenlijk geen verdedigers meer in de buurt waren om nog te kunnen ingrijpen liet

de verdediger van Woezik Daan geen keuze. ROOD was de enige juiste beslissing in deze situatie,

en Daan gaf ook resoluut de rode kaart. Vanaf de banken en in het veld was er ook bijna geen commentaar op deze beslissing.


In de tweede helft zette Daan de goede lijn van de eerste helft goed door. In de tweede helft waren er voor Daan geen moeilijke momenten. Er moesten voor de formaliteiten nog 2 100% gele kaarten en 2 zuivere strafschoppen gegeven worden. Ook hier weer geen enkel ccommentaar. De wedstrijd eindigde in een 4-1 overwinning voor ESA.


Daan kan op een prima wedstrijd terug kijken.

Dat was ook de mening van de rapporteur die Daan na de wedstrijd nog even aansprak.Geschreven door:

Kevin Weever


De Voorbeschouwing


De wedstrijd die aankomende week centraal staat binnen onze scheidsrechtersvereniging is ESA O19 – Woezik O19 in de 4e divisie. Scheidsrechter bij deze wedstrijd is Daan Beckers.


Daan is afgelopen seizoen gepromoveerd van groep J24 naar J23. Na twee seizoenen in J24 gefloten te hebben, was Daan klaar voor een nieuwe uitdaging. Hij heeft zichzelf beloont met deze promotie.


Aankomende zaterdag is hij aangesteld in de 4e divisie. ESA O19 ontvangt in Arnhem hun leeftijdsgenoten uit Woezik. Beide teams doen goed mee in de 4e divisie. ESA neemt de achtste plek op de ranglijst in, Woezik staat derde.


Kevin Weever zal namens de SZO aanwezig zijn bij deze wedstrijd. Hij fluit na Daan het eerste elftal van ESA in de 3e klasse.


De wedstrijd van Daan begint om 12.30 uur. Kevin volgt om 14.30 uur.


De SZO wenst beide heren veel succes.


Geschreven door: Nick Wenneker

De Nabeschouwing


De koude maanden van het jaar zijn aangebroken. Nick Wenneker floot zaterdag de wedstrijd tussen VOP en FC Horst. Het complex van VOP ligt gelegen aan de A1 in Amersfoort en het is een vrij open vlakte, waardoor de wind guur over het complex waait. Voor de toeschouwers was het daarom bij vlagen niet uit de houden.


En ook voor de arbitrage niet. Want Nick besloot in lange mouwen te fluiten. Het gele Nike tenue, dat ook erg leek op het tenue van de doelman van FC Horst. Normaal gesproken valt de waarnemer ter plaatse dit direct op, maar het was vader John die het bij opkomst van de teams direct ter sprake bracht.


Wat bij de waarnemer dan wel weer in de smaak valt, is de bijbehorende gele fluitkeuze. Of dat toeval is, speciaal voor de waarnemer gekozen of een ‘bewussie’, dat moet Nick zelf maar beantwoorden.


Zoals u merkt, we letten op de details. In de eerste vijf minuten mochten spelers van een veteranenelftal warmlopen aan de overkant van het veld, en mocht een aantal spelers een zwarte slidingbroek dragen, daar waar alle twintig veldspelers een witte broek hadden. Natuurlijk is dit wel een beetje hypocriet, want ondergetekende let er zelf ook niet op. Maar met het schrijven van zo’n eenzijdig verslag is er niemand die je tegenspreekt. Dat is wel lekker.


Was de wedstrijd om warm van te worden? Nee. Al zat er voor Nick een aantal mooie momenten in. In de 17e minuut kwam FC Horst op 0-1. Een rake kopbal, net over de lijn. Nick hoefde niet eens naar zijn doellijntechnologiehorloge te kijken, want zag zelf dat de bal volledig de doellijn had gepasseerd. Geen protesten, waardoor wij van 70 meter afstand met zekerheid durven te zeggen dat de beslissing juist was.


Vlak voor rust lag opeens een speler van VOP op de grond en voetbalde FC Horst door. Het leidde tot de 0-2, omdat het veld in het centrum volledig openlag. De fraaie voetbeweging van de aanvaller was wonderschoon, maar protesten van VOP kregen de overhand. Enerzijds omdat er niet werd gefloten voor een overtreding, anderzijds omdat FC Horst niet sportief de bal over de zijlijn schoot. Ik heb zelf niet kunnen zien wat er gebeurde, en was het eens met FC Horst dat gewoon doorspeelde. Echter heeft zo’n moment altijd invloed op de wedstrijd.


De taak van Nick was om vanaf dat moment orde te houden. Want twee minuten na de 0-2 deelde de aanvoerder van VOP een behoorlijke duw uit aan zijn tegenstander. Je proefde de frustratie en het was toen even afwachten hoe de wedstrijd zich zou gaan ontwikkelen.


Maar alles bleef binnen te perken. En je kunt zeggen dat dat zeker met het optreden van Nick te maken heeft. Want in de 58e minuut trok Nick geel voor de nummer 19 die doorliep op zijn tegenstander. Het juiste moment voor de eerste kaart. In de 73e minuut volgde geel voor de nummer 15 van VOP. Opzichtig vasthouden rond het strafschopgebied deed Nick doen dwingen tot een disciplinaire straf. Enkele ogenblikken later schoot VOP van de stip raak. Maar die treffer kwam uit de lucht vallen. Geen enkele moment hing de gelijkmaker in de lucht.


Ook tot frustratie van de aanvoerder van VOP, die voor de neus van de waarnemer met buitensporige inzet zijn tegenstander neerhaalde. Maar één straf: Rode kaart. Die werd dan ook gegeven en uiteraard leidde het even tot wat commotie. Een mijns inziens onbesproken negatieve hoofdrol voor de assistent-scheidsrechter van FC Horst, die nadrukkelijk, staande in het speelveld, verbaal aanwezig was om zijn mening te verkondigen. Hopelijk leest hij dit verslag, want één ding zou ik hem willen meegeven: Beperk je tot je arbitrale taak. De scheidsrechter heeft beslist. Door dit gedrag wordt alleen maar meer olie op het vuur gegooid. We zijn Richard Nieuwenhuizen toch nog niet vergeten?


Geschreven door: Michel NijdekenDe Voorbeschouwing


Aankomende zaterdag staat voor mij de wedstrijd VOP 1 – FC Horst 1 op het programma. Beide teams komen uit in de 3e klasse B. VOP neemt de 11e plaats in. FC Horst staat op de 5e plaats. VOP heeft in haar vorige wedstrijd tegen Buitenboys met 2-1 verloren. FC Horst speelde op haar beurt gelijk tegen Zeewolde. Het werd 1-1. 

Ik heb dit seizoen nog geen wedstrijd gefloten in deze competitie. Het is daarom afwachten hoe de teams zullen spelen. 


De grootste vraag die momenteel rond deze wedstrijd hangt, is of hij door zal gaan of niet. VOP beschikt niet over kunstgras. Gezien de vele regenval van de afgelopen week is het de vraag of de velden goedgekeurd worden. Indien de velden goedgekeurd worden, zal er om 14.30 uur worden afgetrapt. ‘Waarnemer’ deze wedstrijd is Michel Nijdeken.


Geschreven door: Nick Wenneker


De Nabeschouwing


Toen ik twee jaar geleden begon met fluiten voor de KNVB en werd ingedeeld in de toenmalige groep J4, had ik het met collega SZO'er Daan Beckers over de voordelen van promoveren. Als 16-jarige zei ik tegen hem: "Dan mag je zelfs de speciale onder 14 competitie van de BVO's fluiten".

Inmiddels fluitend in JD (het oude J3) moest ik hieraan denken toen ik twee en een halve week geleden mijn aanstelling binnenkreeg voor PEC Zwolle O14 - PSV O14. Hoewel ik tegenwoordig liever de oudere jeugd in plaats van de jongere jeugd fluit, is het toch een mooi affiche in het voorportaal van de Eredivisie C-jeugd.

Op vrijdag deed ik in de trein onderweg van mijn doordeweekse woonplaats Leiden terug naar Lochem vooronderzoek naar de teams. Plaats op de ranglijst, eerdere resultaten en de shirts neem ik dan door. Als toevoeging kreeg ik keurig een telefoontje van de wedstrijdcoördinator van PEC, die mij precies uitlegde waar ik mij kon melden.

Op zaterdag bleek dat telefoontje geen overbodige luxe, want PEC heeft zijn jeugdafdeling verplaatst naar de school tegenover het Mac-Intoshstadion (heerlijk sfeervolle naam), om zo het stadion te ontlasten. In de school bevinden zich nu de kleedkamers en het wedstrijdsecretariaat van de jeugd.


Na de voorbereidingen en het omkleden ben ik richting de velden van Be Quick'28 gegaan. Dwars over de parkeerplaats van het stadion heen ben je al gauw 5 minuten onderweg naar het veld. De warming up krijg je dus bijna inclusief. Ik hoop niet dat een scheidsrechter daar ooit z'n tossmunt vergeet.

Afijn, genoeg voorbereiding voor slechts twee keer 35 minuten wedstrijd. In de wedstrijd zelf begon vooral PEC erg sterk. Ze zaten er kort op en gaven PSV geen ruimte om te voetballen. Na 13 minuten was het al 1-0 voor PEC.

Dat was voor hen geen reden om het rustig aan te doen. Het combinatiespel dat beide ploegen lieten zien is overigens een zegen voor de scheids. Zeker omdat ik me de afgelopen weken steeds voorneem meer van mijn diagonaal af te wijken en zo korter op het spel te zitten. Deze wedstrijd was een goede oefening.

Toch was het mijn positie die zorgde voor een cruciale fout. Na ongeveer 25 minuten kreeg PEC een hoekschop. Ik besloot de situatie vanaf de 'punt 16' te bekijken, en de assistent van PSV nam keurig zoals vooraf afgesproken positie in op de achterlijn. De hoekschop komt en in de kluts gaat de bal er wel of niet in.

Vanaf mijn positie op de punt 16 is het niet te zien. Ik heb geen idee of het een doelpunt is. Om in de terminologie van de Amerikaanse verkiezingen te spreken is het 'too close to call'. Omdat mijn assistent keurig in positie staat, maak ik gedurende een seconde oogcontact met hem, maar de vlag blijft stoïcijns naar beneden. Genoeg reden voor mij om met de armen wijd te gaan staan en "Ga door!" te roepen. De reactie van PEC-spelers is zo overweldigend dat ik meteen het idee heb dat ik verkeerd beslist heb.

Het spel gaat verder dus PEC heeft niet de mogelijkheid massaal te klagen. Wel moet ik er korter opzitten, want de wedstrijd wordt meteen feller. Tot aan de rust voelt PEC zich, waarschijnlijk terecht, achtergesteld en ook in de rust komt de coach naar mij toe: "Weet je zeker dat het geen goal is". "Nee, geen flauw idee" antwoord ik. Gelukkig vindt de coach dat een eerlijk antwoord en vertrouwt hij mij toe dat hij het ook niet kon zien.

De man die het wel kon zien, mijn assistent, voegt zich bij het gesprek. "Ehhm, scheids, die bal was wel een doelpunt". Hoewel ik hem natuurlijk het liefst toebijt "waarvoor heb je die vlag dan?", wend ik me tot de coach en hou het op "Sorry, helaas ik heb het fout gezien. Excuses en met een beetje geluk hebben die jongens als ze groot zijn doellijntechnologie". Daarmee was de kous wel af.

De assistent vertelt me ongevraagd dat hij dacht dat ik naar hem toe zou komen om te overleggen, en dat hij daarom niet vlagde. Afijn er is niets meer aan te doen, PEC leidt met 1-0 i.p.v. 2-0 en ik ga naar m'n kleedkamer voor water en een banaan.

Twee minuten na rust gaf ik de eerste en enige gele kaart van de wedstrijd gele kaart. Een PEC-speler slide op het middenveld onbesuisd een speler onderuit. Geen enkele klacht, al merkte ik dat het weer kouder wordt: met verkleumde handen gaat het noteren van de kaart toch weer wat lastiger.


In de tweede helft gingen beide ploegen fanatiek opzoek naar een doelpunt. Dat leverde PEC de grootste kansen op, maar PSV een doelpunt. De 1-1 viel vlak voor tijd.

In de blessuretijd van twee minuten scoorde PSV nogmaals, maar wel nadat de spits een PEC-verdediger weg had geduwd. Voordat de bal in het net lag, had ik al afgefloten en ook die beslissing leverde, op de spits na, geen protest op.


Na afloop moest de coach van PEC toch nog even kwijt dat mijn fout wel beslissend was geweest. Daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Het maakt de fout niet groter, maar wel zuurder. Verder floot ik, de complimenten na afloop horende, een prima pot, maar toch kan ik Zwolle niet geheel tevreden achter me laten, wetende dat niet de spelers, maar ik het verschil betekende tussen 1 en 3 punten.


Les voor volgende week: nog betere afspraken maken met mijn assistenten.De Voorbeschouwing


Aankomende zaterdag fluit jeugdscheidsrechter Jan Willem Wesselink de wedstrijd PEC Zwolle O14 – PSV O14. Jan Willem is sinds een jaar lid van de SZO-Zutphen. Aangezien hij studeert in Leiden is hij op dinsdagavond niet in de gelegenheid om naar de SZO te komen voor de wekelijkse training.

Jan Willem is vorig seizoen (14’15) als scheidsrechter gepromoveerd van jeugdgroep 4 naar 3.


Zaterdag staat er voor hem een wedstrijd op het programma in de landelijke O14 competitie. Een competitie waarin 12 betaald voetbalorganisaties meedoen met hun onder 14 elftal. Ook wel de C2. PEC bevindt zich momenteel op de vierde plaats, terwijl PSV op de achtste plek staat gepositioneerd. Echter staan de teams zo dicht op elkaar dat wanneer PSV met ruime cijfers van PEC zou winnen, zij na zaterdag vierde kunnen staan.

De wedstrijden van de O14 van PEC Zwolle worden gespeeld op de velden van Be Quick’28 te Zwolle. In tegenstelling tot de andere jeugdteams die in het stadion mogen spelen. Een klein beetje pec(h) voor Jan Willem.


Namens de SZO willen wij Jan Willem veel plezier en succes toewensen bij deze wedstrijd. De aftrap vindt om half 2 plaats op de velden van Be Quick’28.


Geschreven door: Nick Wenneker

De Nabeschouwing


Iedereen in voetballand kent de belangen en spanningen van “de Klassieker”

afgelopen zaterdag 29 oktober  stond er een mini klassieker op het programma,

Ajax O-15 – Feyenoord O-15,  een voor de SZO hele speciale, het was namelijk ons

lid Rodney Huybrechtse die was aangesteld om deze wedstrijd in goede banen te leiden.


Ajax – Feyenoord mogen leiden is ook in de junioren een aanstelling om naar uit te kijken,

voor Rodney een geweldig affiche en zo mogelijk een nog grotere uitdaging om deze

wedstrijd te managen. Sportpark de toekomst is voetbal en Ajax ineen, overal waar je

kijkt zie je oud spelers lopen dan wel foto’s of het logo van de grootste club uit Nederland

hangen. Een aantal oude mannen op een kluitje die je maar wat graag vertellen dat ze

vandaag een hele lange dag voor de boeg hebben, om 10.30 uur de C1 tegen ‘die Rotterdammers’

daarna nog wat andere jeugdwedstrijden en om 20.45 in de Arena tegen Excelsior (dat zijn geen Rotterdammers?)


Aan de stand op de ranglijst te zien leek het vooraf een niet al te moeilijke wedstrijd voor de

godenzonen te worden maar net als bij de hoofdteams bleek ook deze Klassieker een

wedstrijd op zich. Onder een waterig zonnetje kwamen beide ploegen vooraf gegaan door

het arbitrale trio het veld op en nadat de passencontrole had plaatsgevonden kon er worden

afgetrapt. Snel werd duidelijk dat coach Oost zijn pupillen een duidelijke opdracht had meegeven.

Bij balbezit zo snel mogelijk de middenvelders aanspelen en wanneer dit niet kon direct de lange

bal naar voren. Het moet gezegd Ajax wist er niet echt raad mee en Feyenoord kwam via een

fantastische aanval dan ook volkomen verdiend op 0-1. Het duurde tot ver in de eerste helft

voordat Ajax echt grip kreeg op de bezoekers en dit resulteerde vlak voor rust in een paar

grote kansen. Voor Rodney was de eerste helft niet moeilijk, na een ogenschijnlijk wat gespannen

begin nam hij met rustige fluit en armsignalen de wedstrijd onder controle en kwam hij totaal

niet in de problemen. De enige en terechte gele kaart van de eerste helft was voor Feyenoord

(33 minuut / onderbreken veelbelovende aanval) Voor de aanwezige rapporteur viel nagenoeg geen minpuntje te noteren.


De tweede helft begon Ajax coach Wooter met een wissel, hij bracht het de dertienjarige Dillon Hoogewerf in de aanval (onthoud u deze naam) en vanaf minuut één werd duidelijk; Ajax ging ervoor. De Feyenoord spelers merkten vaker en vaker dat ze niet meer onder de druk uitkonden voetballen en dit gaf de nodige irritatie die ze af en toe ook op de scheidsrechter begonnen af te reageren. Het werd een echte wedstrijd. Rodney bleef rustig maar had duidelijk zijn handen vol. Na de snelle 1 – 1 voerde Ajax de druk nog wat verder op wat resulteerde in een aan mooie acties waarbij de in de rust ingevallen jonge Dillon Hoogewerf zijn techniek en spelinzicht aan de ongeveer 250 toeschouwers liet zien. Ajax verdiende en kreeg de 2 – 1 waarna het volgens de supporters aan de kant wel gelopen was en net nadat één van deze mensen mij vertelt had dat de nr 5 van Ajax de ‘man of the match’ moest worden, leed Ajax balverlies en counterde Feyenoord richting het vijandelijk doel. uitgerekend de Nr 5 trok aan de noodrem en Rodney kon niet anders dan hem de rode kaart tonen. De vrije schop leverde niks op waarna Rodney voor het einde floot en het Amsterdamse feestje kon beginnen.

Een mooie ervaring rijker kon Rodney gaan douchen en het moet gezegd dat ondanks dat iedereen weet dat Rodney een fanatieke aanhanger is van “die club uit 020” hij in deze wedstrijd volkomen neutraal acteerde.


Geschreven door: Gerrit Pas


De Voorbeschouwing


Aanstaande zaterdag staat de ‘mini-klassieker’ op het programma. Afgelopen zondag deden beide 1e elftallen het al in Rotterdam maar zaterdag spelen de O15 junioren tegen elkaar op de Toekomst. Ajax O15 speelt om half 11 de ‘mini-klassieker’ tegen Feyenoord O15.


Dit zijn wedstrijden waar je in het begin van je scheidsrechters carrière alleen aan kan denken. Toch is die gedachte voor mij werkelijkheid geworden. Het is ook gelijk een enorm mooi affiché. Een wedstrijd tussen 2 profclubs zijn altijd mooi om te krijgen. Niet alleen omdat je een profclub fluit maar ook zeker omdat je het verschil ziet hoe gedisciplineerd deze spelers zijn. Hoe zij elkaar in het veld vinden en de speelstijl is erg mooi om te zien. Dit maakt het als scheidsrechter ook wat makkelijker om te volgen.


Begin dit seizoen speelden beide teams al tegen elkaar om de Supercup. In een duel met veel goals ging Ajax er met de beker vandoor door met 4-6 te winnen in Rotterdam. Vorig seizoen pakte Feyenoord O15 de titel en Ajax O15 pakte de beker waardoor zij begin dit seizoen voor de Supercup mochten strijden.


Ajax is de competitie erg sterk begonnen. Na 5 duels staan zij bovenaan met 15 punten. Het doelsaldo is ook enorm in hun voordeel. In 5 duels hebben zij zelf 25 goals gemaakt en er maar 4 tegen gekregen. Feyenoord daarentegen is wat minder begonnen aan de competitie. Zij hebben in 5 duels 8 punten gepakt. Het doelsaldo is ook wat minder. In 5 duels hebben zij 10 goals gemaakt maar hebben er ook 9 tegen gekregen. Toch is een wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord altijd beladen. Vaak krijgt de jeugd wel wat mee hoe het is als de 1e elftallen tegen elkaar spelen en misschien speelt dat ook wel mee in de koppies van de jongens.


Ik heb er in ieder geval enorm veel zin in en kijk er ook echt naar uit om deze wedstrijd tot een goed einde te leiden. Op 29 oktober wordt er om 10:30 afgetrapt op Sportpark De Toekomst in Amsterdam.De Nabeschouwing


Eind september met de voetjes in het zand, genietend van een weekje herfstvakantie, lichtte mijn mobiel plots op: een aanstelling op zaterdag15 oktober: CSV Apeldoorn O19 tegen Tubantia O19.

Een wedstrijd uit de landelijke 3e divisie. Dat is op zich ietwat opvallend, omdat de A-jeugd uit de 3e divisie niet in mijn pakket zit. Het is dus een wedstrijd boven mijn pakket.


Ik bereid mij op mijn gebruikelijke manier voor; de dag voor de wedstrijd bezoek ik de website van voetbal.nl en check de positie op de ranglijst en kijk wat beide ploegen in hun vorige wedstrijd hebben gedaan. Vervolgens bezoek ik de sites van beide verenigingen en kijk of er informatie te vinden is (wedstrijdverslagen). Tot slot nog even een laatste check in het O.P of er iets gewijzigd is qua tijd of dat er een rapporteur aangewezen is. Op de wedstrijddag moet alles kloppenbij mij. Ik heb veel rituelen en “rare”gewoontes. Als ik thuis niet minimaal een kwartier op het toilet zit ben ik staat om niet eens af te reizen………….


Vandaag klopt alles en ik parkeer mijn auto 70 minuten voor aanvang van de wedstrijd op Sportpark Ordenbos. Doordat ik in Apeldoorn werk, heb ik 2 collega`s gestrikt om te komen kijken. Beiden zijn verbonden aan CSV dus die keuze was niet moeilijk. Het eerste elftal van CSV speelt uit en om 12.32 uur fluit ik voor de aftrap van de wedstrijd op het hoofdveld. Het is afwisselend droog en miezerig als ik het idee heb dat ik nog niet echt uitgeprobeerd word door beide teams. Ik ervaar dat ploegen normaalgesproken in de eerste 10 a 15 minuten ook mij uit testen. Wat kunnen ze wel doen en wat niet? Voetballend is de beginfase ook heel afwachtend, maar na 10 minuten spelen komt Tubantia op voorsprong 0 -1. Vanaf de aftrap laat CSV er geen gras over groeien en maakt in de 11e minuut gelijk: 1 – 1. 


Nu worden de mouwen opgestroopt bij Tubantia en de duels worden extra stevig ingezet. Dit resulteert dan ook in de eerste gele kaart voor gevaarlijk spel. De doelpunten volgen elkaar in rap tempo op: Tubantia loopt uit naar een 1 – 4 voorsprong en gaat uiteindelijk rusten met een 2 – 4 stand. Bij de 1 – 3 nog een persoonlijk succesje; de voorstopper van CSV maakt een overtreding waarbij de Tubantia speler wel in balbezit blijft en een vrije schietkans voor zichzelf creëert op een meter of 17 van het doel. Ik besluit voordeel toe te kennen en de speler haalt schitterend uit en scoort net zo fraai. Dat is een momentje die ik lekker meepak. Tussen alle doelpunten door in de eerste helft geef ik de linksback van Tubantia een gele kaart: hij onderbreekt een veelbelovende aanval . De eerste helft zit erop met 6 doelpunten en 2 gele kaarten.


CSV is, kwalitatief gezien, duidelijk de mindere ploeg en zal het zwaar krijgen om twee doelpunten weg te poetsen. De start van CSV in de tweede helft is wel heel erg veelbelovend. De aftrap wordt snel naar voren gespeeld en 4 aanvallers zoeken enthousiast de aanval op. De rechtsbuiten van CSV omspeelt de linksback van Tubantia in de zestienmeter en wordt licht aangetikt en valt. Strafschop en een gele kaart voor de linksback van Tubantia. Ik beoordeel ook deze situatie als het onderbreken van een veelbelovende aanval en de linksback kan dus het veld verlaten met zijn tweede gele kaart. De strafschop wordt keurig ingeschoten: 3 – 4, nog 43 minuten te gaan en Tubantia met 10 man. CSV beseft dat er mogelijkheden liggen en beloont zichzelf al na 5 minuten spelen: 4 – 4


Zolang Tubantia voor staat heb je geen kind aan ze maar als ze nog met 38 minuten op de klok, met 10 man, weer op gelijke hoogte staan worden het niet al te vriendelijke spelertjes meer. Het gevolg is een rommelige wedstrijd met toch wel kansen over en weer voor beide teams. Mijn beslissingen worden door met name Tubantia spelers van menig commentaar voorzien. Ik geef hiervoor nog twee gele kaarten aan Tubantia spelers wegens commentaar op de leiding. Gescoord wordt er niet meer en na 94 minuten voelbal staat er 4 – 4 op het scorebord en fluit ik af. Voor CSV het eerste punt in deze competitie. Ik kijk terug op een wedstrijd met een lekker gevoel, vind dat ik prima gefloten heb en geen “grote” fouten gemaakt heb of rare beslissingen heb genomen. De nieuwe regel waarbij een geblesseerde speler buiten de lijnen verzorgd dient te worden kost mij nog wel wat moeite. Hier ga ik wel erg soepel mee om en laat de speler op het veld vaak verzorgen.


Het feit dat ik van Tubantia spelers te horen krijg dat het natuurlijk allemaal aan de scheids lag vandaag, is iets wat ik heel snel van mij af kan zetten. Om 15.10 uur rij ik de parkeerplaats af en realiseer nog steeds dat ik fantastisch leuke hobby heb!     


Geschreven door: Wim Snelders
De Voorbeschouwing


Aankomend weekend staat de wedstrijd van SZO-lid Wim Snelders in de picture. Wim Snelders is vertrouwd lid van de SZO en fluit zijn wedstrijden op zaterdag.

Wim is een van de leden die alleen jeugd fluit. Wim heeft zichzelf opgewerkt vanuit de startersgroep naar jeugdgroep C. Dit is de vroegere groep J22. Wim fluit jeugd op divisie niveau en daarnaast de landelijke O16 competitie. Het is een afwisselend wedstrijdpakket. De ene week fluit hij 1e divisie C-jeugd. De andere week 3e of 4e divisie A-jeugd.

Het is de hoogste jeugdgroep binnen het district. Een volgende promotie betekent dat Wim het hele land door moet.


Als scheidsrechter met een gemiddelde leeftijd straalt Wim gezag uit bij de jonge ‘gasten’. Dit werkt absoluut in zijn voordeel. Jonge –vol testosteron zittende- pubers kunnen nog weleens te keer gaan tegen een scheidsrechter. De jonge scheidsrechters kunnen hier, uit enthousiasme en leergierigheid, nog weleens een schepje bovenop doen. Hier heeft Wim geen last van. Wim bewaart de rust en doet zijn ‘job’ vol overgave en plezier.


Aankomende zaterdag fluit hij de wedstrijd csv Apeldoorn O19 – Tubantia O19. Deze wedstrijd wordt gespeeld in de 3e divisie D en zal, hoe dan ook, gespeeld worden op kunstgras. Het sportpark van csv Apeldoorn telt drie kunstgrasvelden. Het ene veld beter dan de andere.

Csv Apeldoorn O19 staat een na laatste en heeft nog geen punt gepakt, evenals Frisia O19 en DVS’33 Ermelo O19. De Apeldoornse jongens zullen er dus alles aan doen de punten ‘in eigen huis te houden’.

Tubantia O19 staat 7e en heeft 7 punten gehaald uit de afgelopen vijf wedstrijden. Zij draaien mee in de middenmoot. Winnen van hun leeftijdsgenoten in Apeldoorn betekent aansluiting bij de subtop.


Het beloofd een mooie middag te worden in Apeldoorn. Namens de SZO willen wij Wim veel plezier en succes wensen. We zijn erg benieuwd naar zijn bevindingen van deze wedstrijd. Deze bevindingen zijn volgende week dinsdag te lezen op onze website.


Geschreven door: Nick Wenneker

De Nabeschouwing:

Van de Scheidsrechter:


Op zaterdagavond 8 oktober 2016 stond de wedstrijd tussen de nummer 1 en de nummer 6 van de 4e klasse H op het programma. De wedstrijd was verplaatst naar de zaterdagavond in verband met de jaarlijkse nationale bokbierdag op zondag 9 oktober in Zutphen en op verzoek van de thuisclub naar de zaterdagavond gezet. BQZ beschikt over een hoofdveld met lichtinstallatie en tevens over een kunstgrasveld. In de dagen voorafgaand aan de wedstrijd is er in diverse media gesproken over de risico's van kunstgrasvelden en dan met name de zwarte korrels (gerecyclede autobanden) die mogelijk kankerverwekkend zouden zijn. Zolang het allemaal nog in onderzoek is bij het RIVM gaan de wedstrijden op kunstgras gewoon door hoewel enkele verenigingen in Nederland toch hadden besloten om wedstrijden op kunstgras te verbieden en dus af te lassen. Ik zag geen enkele reden om deze wedstrijd af te lassen. Sterker nog, ik had juist enorm veel zin om deze wedstrijd te leiden. Hoewel ik een behoorlijk drukke week achter de rug had met een training in Duitsland en twee hele lange dagen op de beurs in Utrecht voelde ik me mentaal en fysiek prima. Ik had in de ochtend voorafgaand aan de wedstrijd nog even 2,5 km ingelopen mede om te bepalen in hoeverre ik hersteld was van mijn hamstring blessure. Ik had die opgelopen tijdens de wedstrijd Eendracht Arnhem – Elistha en daarna op de training eerder gestopt en ik had het weekend hiervoor mijn aanstelling afgezegd om meer tijd te hebben om te herstellen. Dat heeft prima gewerkt want ik heb geen moment last gehad en ook het aanzetten / sprinten ging weer een stuk beter. Vol goede moed naar Zutphen derhalve.

Aangekomen op het complex was er al snel sprake van "oude jongens krentenbrood" want ik ken de mensen bij BQZ inmiddels omdat ik ook twee wedstrijden tijdens het voorbereiding toernooi had gefloten. Ik heb toen bewust BQZ niet gefloten daar ik geen fan ben van dit team gezien eerdere negatieve ervaringen tijdens oefenwedstrijden. Maar dit is voor de competitie en ook is de selectie van BQZ drastisch gewijzigd (verjonging en een nieuwe trainer) en ik verwachtte dan ook geen problemen. Ook het team van Lettele is voor mij niet onbekend daar ik ze de laatste wedstrijd van het vorige seizoen had gefloten en ook al voor de beker dit seizoen tegen Kon UD. Kortom, de sfeer voor de wedstrijd was prima en relaxed. Ik ontving van de voorzitter van BQZ een eeuwboek van de club en een sjaaltje in het kader van de Week van de Scheidsrechter. Ik moet eerlijk zeggen dat dit nu niet een kado is waar ik veel aan heb of mee doe aangezien ik geen enkele binding met BQZ heb. Laten we een gegeven paard maar niet in de bek kijken dus heb ik het maar dankbaar aangenomen.

Na alle voorbereidingen en plichtplegingen begonnen aan de warming up. Deze wedstrijd was uitgeroepen door de SZO als wedstrijd van de week dus ik rekende op een hele schare aan SZO leden die mij wel eens even kwamen beoordelen. In ieder geval vond ik het leuk dat deze wedstrijd hier voor was geselecteerd.

De wedstrijd kende wel enig belang; bij winst kwam BQZ op 1 punt van koploper Lettele en bij winst van Lettele werd er een gaatje geslagen naar de achtervolgers en haakt BQZ voorlopig af voor de bovenste plaatsen. Ik had me ingesteld op een stevige pot voetbal met de nodige emoties. De eerste helft verliep eigenlijk geruisloos. Op een gele kaart voor de nr.3 van BQZ na (hij veegde de spits van Lettele met bal en al over de zijlijn) gebeurde er vrij weinig. BQZ kreeg een opgelegde kans na een verdedigingsfout van Lettele maar 1 op 1 met de keeper faalde de speler van BQZ. Lettele creeerde ook vrij weinig maar was wel fysiek, technisch en tactisch de betere ploeg. Bij toeval kwam Lettele vier minuten voor de rust op voorsprong nadat een bal uit een corner in de kluwe van spelers bleef hangen en voor de voeten belandde van een speler van Lettele die de bal in de uiterste hoek schoof. Rust 0-1.

De tweede helft begon feller van de kant van BQZ. Er werd een schepje bovenop gedaan maar het resulteerde eigenlijk niet in grote kansen of mogelijkheden voor de thuisclub. BQZ mist stootkracht naar voren en een spits die een bal kan vasthouden. Door de toenemende inzet van BQZ moest ik wel alerter worden en dat ging me niet heel goed af. Bij nagenoeg elke ingooi, doelschop of corner werd er van beide kanten maar met name van BQZ zijde continu geageerd en met twee weifelende assistenten aan de zijlijn maakte het er voor mij niet gemakkelijker op. Ik heb diverse beslissingen in de tweede helft zonder twijfel 100% verkeerd genomen maar ik besloot om defensief te gaan fluiten om het geschreeuw en geschetter wat in te dammen. Ik voelde bij diverse beslissingen dat ik er naast zat (o.a. doelschop i.p.v. hoekschop of andersom) maar besloot om alle commentaren maar stoicijns langs me heen te laten gaan. Ik heb dat later in de bestuurskamer ook aangegeven waarom ik dit deed. Uiteindelijk heeft dit geen invloed gehad op het resultaat van de wedstrijd want Lettele kwam halverwege de tweede helft op 0-2 en luttele minuten later op 0-3. Toen was de wedstrijd gespeeld hoewel het broertje van Yari Oosterwijk (de spits van FC Twente) het nog nodig vond om een bal achterwaarts in eigen doel te koppen. Even kreeg BQZ hoop op meer maar zoals gezegd creeeren ze te weinig mogelijkheden en kansen. We zijn geeindigd op 1-3 met slechts 1 gele kaart in de 1e helft en ondanks dat ik zelf vond dat mijn tweede helft niet goed was qua beslissingen bleek iedereen na afloop vrede te hebben met de uitslag en concludeerde de trainer van BQZ dat Lettele gewoon de betere ploeg was en verdiend heeft gewonnen.

De volgende keer met meer scherpte en overtuiging de tweede helft in en mezelf nog beter in positie te zetten om nog beter te kunnen waarnemen en beslissen. Dat is in ieder geval voor mezelf een leermoment uit deze wedstrijd. Misschien dat mijn drukke werkweek toch een rol speelde in mijn scherpte van de tweede helft. Volgende wedstrijd is Emst – De Hoven; van de bovenste regionen in de 4e klasse naar de kelder van de 5e klasse. Ik dacht dat ik verlost was van de verschrikkelijke 5e klasse maar de KNVB heeft anders besloten. Ik vind dat overigens totaal niet motiverend dat men toch weer afwijkt van de wedstrijdpakketten. Heb ik de KNVB ook laten weten maar daar trekt men zich toch niets van aan. De KNVB doet wat ze wil……! Ik heb me de volgende dag de bokbieren in het centrum van Zutphen prima laten smaken.


Alle aanwezige SZO leden; bedankt voor het kijken!!


bas ten Berge


Van de SZO'er ter plaatse:


Op zondag 9 oktober vond de jaarlijkse bokbierdag plaats en daarom verzocht thuisclub Be Quick Z. de wedstrijd tegen Lettele te vervroegen naar zaterdagavond 19.00 uur. Ons lid Bas ten Berge werd aangewezen om de wedstrijd te leiden en dat was voor veel collega’s het sein om in grote getale het kunstgrasveld van het Zuiderpark te omringen. Na afloop van de matige wedstrijd vonden we dat de scheidsrechter zich helaas aan het niveau van de wedstrijd leek te hebben aangepast.


Misschien was de oorzaak van deze waarneming het ongewone tijdstip van de wedstrijd, misschien het tumult over de schadelijke korrels van het kunstgrasveld, misschien de naweeën van de blessure, waardoor Bas een training moest laten lopen, misschien ook het grote aantal collega’s dat langs de lijn deze lichtwedstrijd in de vierde klas volgde, Bas floot beslist niet zijn sterkste wedstrijd.


Doel van de SZO-wedstrijd van de week is de betrokkenheid tussen de actieve scheidsrechters van de club te vergroten en de verbondenheid tussen de actieve leden van de club te verbeteren door samen de ervaringen van de wedstrijd te delen en te bespreken. Iedere dinsdag voorafgaand en na de training zullen de standpunten van zowel de scheidsrechter als onze verslaggever en indien mogelijk van de beide clubs of de pers, ter sprake worden gebracht. Niet alleen ter vermaak, maar ook ter lering. We verwachten dus in lijn van de KNVB-rapporteurs in het verslag op de website tips en complimenten, maar schuwen kritiek beslist niet.


Bas had het deze avond niet echt moeilijk. De beide teams bleken maar matig balvast en de passes kwamen vaak niet aan. Desondanks ontspon zich een vrij gelijk opgaande strijd, waarbij de thuisclub de koploper goed partij bood. Juist in zo’n wedstrijd zou een scheidsrechter zich positief kunnen onderscheiden. Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat de assistent-scheidsrechter van Be Quick nauwelijks in staat is een sprintje te trekken en voor de zekerheid dus maar vooruit loopt op eventuele spelsituaties, door consequent niet op één lijn te lopen, kan de leidsman waardering scoren door zelf de laatste man te pakken. Dat lukte Bas helaas niet altijd.


Iedere gemotiveerde scheidsrechter weet dat de extra punten worden verdiend door goed op de randzaken te letten, hoe pietluttig dat ook lijkt. Zelfs al worden onjuist gekleurde ondershirts of verkeerd tape door de vingers gezien, mag het Bas niet ontgaan dat tot twee keer toe een wisselspeler van Lettele aan de verkeerde zijde warm loopt ! Als de KNVB de spelregel m.b.t. het behandelen van geblesseerde speler wijzigt, is het gewenst dat alle scheidsrechters deze aanpassing ook toepassen. Slechts dan verstomt de kritiek binnen no time en hebben we er allemaal baat bij. Bas liet verzorging op het veld gewoon toe. Het aantrekken van de spelregeltouwtjes was dan weliswaar niet in de geest van de wedstrijd, maar daar komen we ook niet voor. Pas in de laatste fase van de wedstrijd, toen de kaarten met 1-3 op het scorebord allang geschud waren, kreeg hij door een aantal ongelukkige beslissingen te maken met de nodige kritiek van de veldspelers van beide teams.


De SZO-toeschouwers waren er allemaal van overtuigd, dat Bas veel meer in z’n mars heeft dan dat hij deze avond liet zien. Hopelijk denken de rapporteurs daar net zo over, want met een optimale motivatie en niet gehinderd door een blessure kan Bas zeker nog een niveau hoger !

Succes Bas.


Geschreven door:

Marco Arnoldus


De Voorbeschouwing


Wanneer verschillende leden hun wedstrijd op zondag afzeggen en Zvv Be Quick haar thuiswedstrijd verplaatst van zondag naar zaterdagavond is er beslist wat bijzonders aan de hand. Op zondag 9 oktober vindt namelijk de Nationale Bokbierdag plaats in de oude Hanzestad en dat brengt vele duizenden mensen op de been ! Tientallen bekende en minder bekende brouwerijen presenteren daar hun speciale bieren. De organisatie zorgt voor een prachtige optocht en enkele podia in de stad, waar o.a. het populaire Moonyard zal optreden.


Duizenden mensen zullen er bij onze “wedstrijd van de week” niet zijn op zaterdagavond 8 oktober om 19.00 uur op het Zuiderpark in Zutphen, waar de wedstrijd Be Quick Z. tegen Lettele op het programma staat. Onze scheidsrechter Bas ten Berge kan echter rekenen op een spannende pot. Lettele is nog ongeslagen en staat bovenaan in de klasse 4H.


Be Quick liep inmiddels tegen twee nederlagen op en zal trachten de achterstand op de koplopers te beperken. Bij winst komen de blauw-witten op 1 punt van koplopers Lettele en Broekland.


Bas is dit seizoen extra gemotiveerd om bovenin de scheidsrechtersranglijst mee te draaien. Op een haar na miste hij afgelopen jaar de plaatsing in een hogere groep, ondanks het feit dat velen hem voldoende kwaliteiten toedichten. Hij is vastbesloten te laten zien wat hij deze competitie kan bereiken. Hopelijk speelt een vervelende blessure waarover hij tijdens de afgelopen trainingen klaagde, hem geen parten en kan hij gemotiveerd en zonder pijn de wedstrijd fluiten.


In ieder geval hebben een behoorlijk aantal collega’s al aangegeven de wedstrijd ook te willen bekijken met dan altijd een extra focus op de arbitrage. Kom dus ook gezellig naar Bas kijken met z’n allen !


Uiteraard wordt de wedstrijd zowel door de uitverkoren scheidsrechter als een van de SZO-waarnemers uitvoerig nabeschouwd op de website.


Aanstaande dinsdag zal de Wedstrijd van de Week dan op het Fluithuus worden besproken. Er is immers altijd wat van een collega op te steken.


Geschreven door: Marco ArnoldusDe Nabeschouwing


De Graafschap O17 – DWS O17

Aanvang: 12.00 uur

Scheidsrechter: Rodney Huijbrechtse


Na een langdurige blessure is Rodney Huijbrechtse (20) weer terug op zijn

oude niveau. Door een verkeerde beweging die hij maakte tijdens een ‘onschuldig’

avondje zaalvoetballen, scheurde hij zijn kruisband en meniscus af. Hierdoor

volgde er een lange periode van volledige rust en daarna herstel.

Op zondag 2 oktober floot Rodney de wedstrijd De Graafschap O17 – DWS O17 in

de landelijke 2e divisie voor B-jeugd.

De wedstrijd begon helaas 8 minuten later dan gepland. Opvallend was dat de

assistent-scheidsrechter van DWS verscheen in zijn normale zondagse tenue.

In mijn ogen ‘not done’ in de landelijke 2e divisie.

DWS begon fitter aan de wedstrijd. De vooral buitenlandse jongens maakte een

betere indruk, maar konden deze indruk niet omzetten in kansen. De Graafschap

daarentegen wel. Vanuit een hoekschop scoorden zij de 1-0 na 15 minuten spelen.

De 2-0 volgde kort daarna. Een aanval van De Graafschap over links eindigde in het

strafschopgebied van DWS. Daar werd de spits van De Graafschap vakkundig naar

de grond gewerkt. Rodney volgde prima en keek toe vanaf een meter of 10.

Hij gaf een strafschop en geel voor de verdediger van DWS. Goede beslissing!

Uit deze strafschop volgde de 2-0.

Rodney managede de wedstrijd goed en communiceerde waar nodig.

Hierdoor wist iedereen waar hij aan toe was. Hiermee maakt hij het zichzelf niet onnodig moeilijk.

De Graafschap wist haar kansen wel om te zetten in doelpunten. In de 36e minuut viel de derde goal (3-0). Wedstrijd gespeeld zou je zeggen.

DWS ging echter door. Vlak voor rust werd de 3-1 van DWS, naar mijn mening ten onrechte afgekeurd. Ik stond toevallig op 1 lijn gepositioneerd. Er werd een steekbal gegeven die werd aangenomen door de spits en de bal in de goal schoot. Er stonden op moment van spelen twee spelers buitenspel, deze kregen niet de bal. Een collega die geen buitenspel stond nam de bal aan en schoot raak. De assistent van De Graafschap was gedecideerd in zijn beslissing. Rodney ging af op zijn advies en keurde de goal af. Zeer begrijpelijk overigens dat hij dit signaal overnam.


In de tweede helft gebeurde er weinig. Het spel werd slordiger. De Graafschap kon niet verder afstand nemen, waardoor DWS enige hoop hield. In de 69e minuut ontving de keeper van De Graafschap volkomen terecht veel voor een onbesuisde actie buiten de 16-meter. Ook de rechterverdediger van DWS ontving geel voor een onbesuisde actie vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd.

De laatste goal van deze wedstrijd was voor DWS. Zij maakten in de 82e minuut (blessuretijd) de 3-1.

Vlak hierna was het afgelopen.

Rodney heeft een prima prestatie geleverd en heeft laten zien weer terug te zijn op zijn oude niveau. Een goede prestatie! Ga zo door.


Uitslag: 3-1

G: 1-2

R: 0-0

P: 1-0


Geschreven door: Nick WennekerDe Voorbeschouwing


Voor aankomende zondag is mijn wedstrijd De Graafschap O17 – DWS O17 uitgekozen voor wedstrijd van de week.


Ik heb afgelopen seizoen een lastig seizoen achter de rug. In november 2015 scheurde ik mijn voorste kruisband af en wist ik gewoon dat het seizoen er op zat en een lang revalidatie proces op mij stond te wachten. De afgelopen maanden sinds mijn operatie stonden dan ook volledig in het teken van herstellen. Nu ben ik zo’n anderhalve maand bezig en gaat alles weer zoals het hoort. Ik ben weer terug op het niveau waar ik zat en heb nu deze mooie wedstrijd toegewezen gekregen.


Toen ik de aanstelling kreeg ben ik gaan kijken wat voor teams het waren en vooral waarom deze jeugdwedstrijd op de zondag wordt gespeeld. Ik ben gewend dat alles op zaterdag wordt gespeeld. Toch kijk enorm uit naar deze wedstrijd. De teams komen uit in de 2e divisie A voor O17 spelers. De Graafschap heeft een erg goede start gehad en staat op een keurige 2e plaats met 10 punten uit 4 wedstrijden. Dit betekent dus dat ze nog ongeslagen zijn deze competitie. DWS daarentegen heeft een wat mindere start gehad. Deze staan na 4 wedstrijden op de 10e plaats met 3 punten.


Afgelopen zaterdag wonnen beide teams hun wedstrijd en dit belooft wat leuks voor komende zondag. Blijft DWS in de flow van vorige week en winnen ze van De Graafschap of behouden de ‘Superboeren’ hun ongeslagen status. Zondag om 12:00 uur zullen wij het gaan zien want dan zal ik het startsein geven in Doetinchem. De wedstrijd zal worden gespeeld bij DZC ’68.


Geschreven door: Rodney HuijbrechtseDe nabeschouwing

Kevin Weever brengt spannende bekerfinale tot goed einde.


Op zaterdagmiddag 4 juni floot lid Kevin Weever de district bekerfinale voor A-junioren tussen

Go Ahead Eagles A1 en HSC’21 A1 uit Haaksbergen. De wedstrijd eindigde na twee keer 45

minuten in een 2-1 overwinning voor de Eagles.


Voorafgaand aan de wedstrijd was er een opvallend nieuwtje. 1e assistent-scheidsrechter

Jord Nijman moest in verband met zijn werk deze bekerfinale laten schieten. Via Kevin Weever

werd mede SZO-lid Nick Wenneker benaderd om in te vallen als assistent. Aangezien Nick anders

toch was mee gegaan om te kijken bij deze wedstrijd, was het geen probleem voor hem om in te

vallen. Dennis van Leussen maakte het SZO getinte trio compleet.


De wedstrijd werd gespeeld op het neutrale terrein in Ommen bij OVC. Onder zware

omstandigheden werd de wedstrijd gespeeld op een uitstekend natuurgras veld. Beide teams

gingen er in de eerste helft vol voor. Er werden veel felle duels uitgevochten en Kevin moest het

kort houden. Hij trok uitstekend na een ruim half uur spelen de eerste gele kaart van de wedstrijd.

Dit was een perfect moment. De spelers wisten waar ze aan toe waren en de grens was bereikt.

De Eagles waren in de eerste helft secuurder in de afronding waardoor we gingen rusten met

een 2-1 stand.


Hier kwam na rust geen verandering meer in. De Eagles hadden grote kansen op 3-1,4-1,5-1 en

misschien wel 6-1. Echter maakten ze deze kansen niet af waardoor het tot de allerlaatste

minuut spannend bleef. Tussen al deze kansen van de Eagles door kreeg ook HSC’21 in de slotfase

een grote kans op de 2-2. Deze werd echter gemist. Na 94 minuten spelen blies Kevin de wedstrijd

ten einde. Eagles de terechte winnaar. De arbitrage kan terugkijken op een goede en geslaagde

wedstrijd, waarin Kevin het absolute middelpunt was. Ook assistenten Van Leussen en Wenneker

waren niet op een foutje te betrappen.


Voor lid Nick zit het seizoen er nu op. Kevin mag nog hopen op een finalewedstrijd bij de jeugd.

Aankomende zaterdag zullen de finalewedstrijden worden gespeeld voor de promotiewedstrijden

bij de jeugd. Aangezien Kevin erg hoog is geëindigd in zijn groep, zal de kans groot zijn dat hij

nog een aanstelling krijgt.


Deze wedstrijden zullen maandag of dinsdag worden verdeeld.


Daarna is het wachten op aankomende woensdag. Dan horen alle scheidsrechters in

welke groep zij volgend jaar actief zullen zijn. Een spannende dag voor alle KNVB-scheidsrechters.


Namens de webredactie,


Nick Wenneker

----------------------------------------------------------------------------------------

De voorbeschouwing


Iedere KNVB-official weet dat de periode medio mei t/m medio juni in het teken staat van de nacompetitie, beslissingswedstrijden en bekerfinales. Dit soort wedstrijden zijn voor scheidsrechters en assistenten toetjes op een mooi seizoen. Dit is ook het geval voor SZO-lid Kevin Weever. Hij heeft een uitstekend seizoen gedraaid in J22 en hoopt nu op promotie naar de hoogste jeugdgroep J-A. Dit is de hoogste jeugdgroep, waarvan het wedstrijdpakket Eredivisie A en B-jeugd en 1e divisie A en B-jeugd is.


Kevin is door de KNVB aangesteld om aankomende zaterdag de district bekerfinale tussen Go Ahead Eagles A1 en HSC’21 A1 in goede banen te leiden.

GAE A1 speelde dit seizoen 3e divisie terwijl HSC’21 uitkwam in de 4e divisie. Beide teams hopen nu het seizoen een sprankelend einde te geven. Dit hoopt Kevin natuurlijk ook. Hij heeft een mooi seizoen gedraaid en heeft al even mogen ruiken aan wedstrijden op het hoogste niveau. Een aantal weken geleden stond hij nog in het IJsseldelta stadion tussen de talenten van PEC Zwolle A1 en ADO Den Haag A1.


Aangezien het een beslissingswedstrijd is krijgt Kevin assistentie van twee KNVB-assistenten. Jord Nijman (groep 1 assistent) en Dennis van Leussen (groep 2 assistent) zullen Kevin deze wedstrijd bijstaan.

De wedstrijd wordt gespeeld op neutraal terrein Bij OVC'21 in Ommen. Aanvang is 15.15 uur.


Nick Wenneker zal als SZO-lid meereizen naar Ommen en verslag doen van deze op papier mooie wedstrijd.


Namens de SZO wensen wij Kevin erg veel plezier en succes.


De website redactie (Nick Wenneker)


De bevindingen van scheidsrechter Nick Wenneker


Een prachtige ervaring. Daar wil ik graag mee beginnen. Om 16.15 uur had ik afgesproken met mijn coach en beide KNVB-assistenten op de parkeerplaats. De parkeerplaats was al onbegaanbaar vanwege de drukte. Om 16.00 uur was er een benefietwedstrijd gestart tussen oud Hattem en oud Hatto Heim. Het publiek was voor deze wedstrijd al massaal uitgerukt.


De sfeer was wat gespannen, maar op een positieve manier. Er heerste absoluut rivaliteit, maar niet onder de supporters. Aangezien beide verenigingen tegen elkaar aanliggen en enkele bomen de velden van beide verenigingen van elkaar scheiden, stond het publiek gemoedelijk voor aanvang van de wedstrijd een drankje met elkaar te drinken.

Na de hand shake, passencontrole, toss en een minuut stilte kon het spektakel losbarsten. De aantallen verschillen wat, maar er waren ruim 2.000 toeschouwers aanwezig bij deze wedstrijd.


Een wedstrijd die qua voetbal niet goed was. Veel lange ballen en slordig uitverdedigde situaties. De wedstrijd was vooral erg fysiek. Mijn eerste kaart van de wedstrijd was een rode. Middenvelder Hatto Heim tackelde op buitensporige wijze zijn tegenstander onderuit die richting de zestien meter ging. Ik kon niets anders dan rood trekken. De overtredingen stapelden zich op en ik had al vooraf gesteld dat ik het deze middag erg kort moest houden. De wedstrijd zat vol met duw- en trekfouten. De irritatie overtredingen vielen in mijn ogen nog mee.

Hattem was gezien de eerste helft beter en effectiever. Twee aanvallen werden mooi afgemaakt met twee goals. Ruststand was daarom 2-0 in het voordeel van de thuisclub.


In de tweede helft had Hatto Heim wat meer de overhand. Ze begonnen brutaal met aanvallend voetbal aan de tweede helft. Hierdoor ontstond er veel ruimte voor Hattem. Zij wisten de kansen niet om te zetten in doelpunten.

Hatto Heim daarentegen wel. Zij wisten halverwege de tweede helft de 2-1 binnen te schieten, waardoor het nog spannender werd dan dat het al was. Er volgde een fase met veel harde overtredingen. Ik eindigde de wedstrijd met 7 gele en 1 rode kaart.

In de 96e minuut viel de 2-2. Deze ging er rechtstreeks in vanuit een hoekschop.


Het was voor mij als scheidsrechter de mooiste ervaring tot dusver uit mijn carrière. Vorig seizoen floot ik de bekerfinale voor B-jeugd voor 1500 toeschouwers. Dit was toch anders. Een andere sfeer onder andere omstandigheden. Ik heb er erg van genoten. Het was erg prettig om twee neutrale assistenten mee te hebben. Zij geven toch een soort extra rust en zekerheid aan mij als scheidsrechter. Ondanks dat de piepvlaggen intensief werden gebruikt bij een andere collega, hebben we het ook zonder prima voor elkaar weten te krijgen. Mijn coach was erg tevreden na afloop. Ook de begeleiding van beide elftallen waren erg content over de arbitrage. Met een zeer voldaan gevoel stapte ik weer in de auto richting Vorden. Nadeel van avondwedstrijden, ik was om half 10 pas thuis. Moe, maar zeer voldaan.


Nick Wenneker.Voorbeschouwing scheidsrechter Nick Wenneker


Aankomende zaterdag ben ik door de KNVB aangesteld om de wedstrijd

Hattem 1 – Hatto Heim 1 in goede banen te leiden.


Toen ik de aanstelling binnen kreeg vond ik vooral dat beide clubnamen op elkaar leken.

Dat de clubs tegen elkaar aanliggen en dat deze derby ontzettend leeft, was mij op dat

moment nog niet bekend.


Hattem en Hatto Heim komen beide uit in de 3e klasse C op zaterdag. Beide teams spelen in

de middenmoot.  Dit is echter aankomende zaterdag niet van belang.


Aankomende zaterdag staat de derby op het programma. Sinds dit seizoen spelen Hattem en

Hatto Heim voor het eerst bij elkaar in de competitie. Doordat Hattem jaren op zondag heeft

gespeld, ontliepen de teams elkaar jarenlang. Tot dit seizoen. Beide teams werden bij elkaar in de competitie gestopt, wat vele harten sneller deed kloppen. De eerste ontmoeting was een waar spektakel. Tweeduizend mensen waren getuigen van een echte derby met alles erop en eraan. Men verwacht nu minimaal zoveel mensen. Hatto Heim won de eerste ontmoeting met 4-3. Hattem is erop gebrand revanche te halen.


Voorafgaand aan deze wedstrijd zijn allerlei activiteiten gepland in overeenstemming met beide clubs. De aanvangstijd is verlaat naar 17.30 uur. Iedereen kan dan van deze wedstrijd genieten, zo staat het groots op beide websites.


Ik zal tijdens deze wedstrijd worden bijgestaan door Martell Tromp en Robin Zweverink. Twee jonge KNVB-assistenten die de KNVB heeft aangesteld voor deze ‘beladen’ wedstrijd in de derde klasse C. Hans Bakker maakt het kwartet compleet. Hij zal aanwezig zijn om mij te coachen deze wedstrijd.


Ik moet deze week eerst nog mijn tentamens afronden, maar ik kan uitkijken naar een prachtig weekend!


Voorbeschouwingen van beide clubs zijn te lezen op:

Site Hato Heim

Site Hattem

Bevindingen van de scheidsrechter Michel Nijdeken


De laatste jaren is gebleken dat de tweede klasse tot het eind toe spannend is. Omdat er in de afgelopen periode veel duels zijn afgelast vanwege weersomstandigheden, is het Paasweekend vol gepland met inhaalduels. Na dit weekend zijn beide competities weer zo goed als gelijk getrokken en kan er een eerlijke balans worden opgemaakt.


De slot van de competitie zal zenuwslopend worden, ook voor Leones en Rheden. Want samen met Hatert, DCS, Grol en OBW zullen zij gaan uitmaken wie er in de 2e klasse I rechtstreeks degraderen, en welke ploegen gaan strijden in de play-offs. Grol en Leones hebben de beste papieren zich te handhaven.


Het duel tussen Leones en Rheden was dus op voorhand een belangrijk duel. En om die reden heeft de KNVB neutrale assistenten aangesteld. In deze wedstrijd werd ik bijgestaan door Joey Wannet en Rico Osterop.


Omdat het arbitrale trio goed en representatief voor de dag moet komen, heb ik voorafgaand het duel contact gehad met Rheden om de tenuekeuze te bespreken. Rheden speelde ‘gewoon’ in het rode thuistenue; Leones trad in het geel aan. Beide doelmannen hadden blauw, dus konden wij in het splinternieuwe zwarte Champignons League tenue.


De SZO heeft twee setjes kleding aangeschaft, de maten M, L en L. Aangezien één van de assistenten nog kleiner was dan ik, moest hij wel in een M-tenue, terwijl normaal gesproken ik ook in M fluit. En dat is wel even wennen. De kleding zat ruimer dan anders. Normaal gesproken heb ik mijn gele kaart in mijn rechter broekzak; rood draag ik links. Maar na 5 minuten in de wedstrijd kwam ik er al achter dat dat niet ging werken.


Voor mij was het ook de eerste keer dat ik als scheidsrechter werkte met piepvlaggen. Het geluid hadden we vooraf uitgezet, en dat bemoeilijkte de samenwerking voor mij. Ik voelde de piep niet of nauwelijks, waardoor ik soms te gefocust was op de piep in plaats van de buitenspelsituatie of overtreding. Het eerste kwartier was voor mij enorm wennen aan alle nieuwe hulpmiddelen.


Daarna werd de draad opgepakt en was ik volledig geconcentreerd bij de wedstrijd. Leones kwam na 5 minuten spelen op 1-0. Rheden claimde dat er een handsbal aan het doelpunt voorafging, maar van opzet was zeker geen sprake. Leones domineerde het eerste half uur, maar toch kwam Rheden op 1-1 door een prachtige tegendraadse kopbal. Niet veel later werd het duel ontsierd door een rode kaart voor Leones. Dit bleek het breekpunt van de wedstrijd. Rheden groeide meer in de wedstrijd en kwam, weliswaar geholpen door de verdediging van Leones, in de tweede helft op 1-3.


Voor de spelers was een neutraal trio ook wel even wennen. De assistenten kregen het verwijt te laat te vlaggen en de bal niet terug te schieten bij een doelschop. Blijkbaar staan deze taken wel in de functieomschrijving van clubgrensrechter. Desondanks merk je dat de beslissingen tot een hogere acceptatie leiden. Dat is voor de sfeer in de wedstrijd erg prettig. Een verkeerde beslissing wordt sneller geaccepteerd, omdat deze niet in het belang van clubliefde wordt genomen.


Al met al kunnen wij als arbitrage terugkijken op een goede wedstrijd. De cruciale beslissingen waren juist en wij zijn niet negatief van invloed geweest op het verloop van de wedstrijd. Als arbitrage stap je in dat geval weer met een lekker gevoel in de auto.van de website redactie


Aankomende zaterdag heeft lid Michel Nijdeken de leiding over de wedstrijd Leones 1 – Rheden 1. Dit betreft een wedstrijd in de tweede klasse. Aangezien het aankomend weekend Pasen is, wordt deze ‘zondag wedstrijd’ gespeeld op de zaterdag om 17.00 uur. Dit is langzamerhand wel een traditie geworden tijdens het Paasweekend.


Beide teams kunnen de punten goed gebruiken in de tweede klasse. Mede hierdoor heeft de KNVB besloten twee neutrale assistenten aan te stellen bij deze wedstrijd. Michel zal daarom worden bijgestaan door de heren Wannet en Osterop.


Een wedstrijd waar Michel pas later bij is aangesteld, omdat collega Wagtelenberg had afgezegd.


Michel Nijdeken was het eerste SZO-lid dat werd toegevoegd aan het KNVB-talenten traject. Michel is net zoals velen van onze jonge leden begonnen bij de junioren. Via jeugdgroep 22 maakte hij de stap naar zondag 3. Een groep waarin hij twee seizoenen heeft gefloten. Na deze twee seizoenen kreeg hij minder goed nieuws. De KNVB had besloten om niet verder met Michel te willen gaan wat betreft het talenten traject.


Michel liet zich echter niet uit het veld slaan en ging vrolijk verder met fluiten. Dit werkte zijn vruchten af. Een seizoen geleden promoveerde Michel op rapportagecijfers als nummer twee van de ranglijst naar groep zondag 2. Daar is hij tot dusver bezig met een prima seizoen.


Namens de SZO willen we Michel (en zijn assistenten) veel plezier en succes wensen bij het leiden van deze belangrijke wedstrijd in de tweede klasse.


Na aankomend weekend zullen we ook de bevindingen van de scheidsrechter lezen.

Bevindingen van de scheidsrechter Nick Wenneker


Na afloop van de wedstrijd FC Zutphen 1 – DTS Ede 1 kon ik terugkijken op een absoluut geslaagd

debuut in de eerste klasse.

De aankomt, ontvangst en het bekijken van het wedstrijdformulier verliep allemaal net wat anders

dan normaal. Normaalgesproken kom je als eenzame leidsman binnen en begroet je het bestuur,

drink je een kopje koffie, bekijk je het formulier en ga je je omkleden. Gisteren was het net even

anders. Doordat ik twee neutrale assistenten bij mij had, kwamen we binnen als team. De eerste

assistent controleert het wedstrijdformulier, waardoor je als scheidsrechter minder

verantwoordelijkheden hebt voorafgaand aande wedstrijd.


Nadat we ons hadden omgekleed, goede afspraken hadden gemaakt en ons hadden warmgelopen

kwamen we vervolgens terug voor de opkomst, handshake, passen controle en uiteindelijk, ongeveer

zes minuten later dan gepland voor de aanvang van de wedstrijd.

In de eerste helft was DTS absoluut de bovenliggende partij. Ze hadden de beste kansen, maar de

keeper van FC Zutphen hield zijn team absoluut goed op de been.

Voor scheidsrechter en assistenten bracht de eerste helft geen heel moeilijke situaties met zich mee.

Belangrijkste moment van de eerste helft vond plaats in de 23e minuut. Nummer 15 van DTS Ede

onderbrak een veelbelovende aanval, waardoor ik niets anders kon dan een gele kaart trekken.

Assistent Bolwerk liet direct van zich horen, doormiddel van de piepvlaggen, waardoor scheidsrechter

en assistent eensgezind waren over deze situatie.

Met een voldaan gevoel zochten we de kleedkamer op. Ruststand 0-0.


De tweede helft was van beide kanten een stuk slordiger. Er werd weinig meer echt opgebouwd.

De lange bal werd gehanteerd door beide teams, wat betekende dat ik er als scheidsrechter alles

aan moest doen om steeds maar weer te volgen en op de goede plek te staan. Dit lukte goed.

Zutphen was in de tweede helft de bovenliggende partij, maar het lukte niet om serieuze kansen te

creëren. DTS daarentegen wel. Zij kregen zeker drie goede mogelijkheden om de score te opene,

ware het niet dat de keeper van FC Zutphen zijn mannetje stond en zijn doel schoonhield.

Halverwege de tweede helft moest er een klein brandje geblust worden. Twee spelers hadden het

met elkaar verbaal aan de stok, over een afstand van ongeveer 50 meter. Dit bracht irritatie met zich mee

bij zowel spelers als staf. Daardoor greep ik in. Veel spelers vonden het overbodig, maar ik vond het

belangrijk om de angel eruit te halen. In mijn ogen met positief resultaat.

Nadat ik in de 93e minuut nog een flinke sprint moest trekken, was de wedstrijd na 94 minuten

voorbij. FC Zutphen was erg blij met een punt. DTS had misschien gehoopt op meer.


Na afloop van de wedstrijd ontving ik zeer lovende woorden van mijn coach.

Daarnaast complimenteerde hij ook mijn beide assistenten.

De assistentie verliep erg soepel. Scheidsrechter en assistenten hebben geen enkele keer met

elkaar in de knoop gelegen.

Rest voor mij nog een mooi woordje achter te laten voor zowel Kevin Weever als

Maarten Bolwerk. Vlaggen is de moeilijkste taak van het hele veld. Slecht fluiten is vele malen

makkelijker dan goed vlaggen. Daarom grote complimenten voor mijn collega’s die het mij deze

middag absoluut een stuk gemakkelijker hebben gemaakt!


De samenvatting van deze wedstrijd is te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=fuIRugvDH4g


Geschreven door:

Nick Wenneker

Bevindingen van de aanwezige SZO-leden


Voor de neutrale toeschouwer was er veel te genieten langs de zijlijn van de wedstrijd

FC Zutphen – DTS. Het vrijwel voortdurend schijnende voorjaarszonnetje verwarmde de

toeschouwers aangenaam. Jammer dat van het vertoonde spel niet hetzelfde gezegd kon worden.

Ver beneden eerste klas niveau acteerden beide teams op het kunstgras van ’t Meijerink. In deze

ambiance maakte Nick zijn debuut in de eerste klasse zaterdag, bijgestaan door twee neutrale

assistenten, waarvan ons lid Kevin er een was. Belangstellend werd hij gadegeslagen door onder

meer z’n vader en vriendin, KNVB-scheidsrechterscoach Hans Bakker en een viertal SZO-leden.


Terwijl de voorbereiding van de scheidsrechter al ver voor de wedstrijd begint, ziet het publiek de

arbitrage pas tijdens de warming up. Velen zullen vreemd hebben opgekeken dat niet Peter Rudolph

namens FC Zutphen als assistent langs de lijn stond, maar er door de KNVB een neutraal trio was

aangewezen. Ook Peter zelf was verrast en kon zijn sporttas ongeopend weer mee terug naar huis

nemen. Om 5 voor half 3 vormden de pupillen van FC Zutphen hun erehaag met clubvlaggen, maar

het duurde volgens de “stadionklok” nog tot dik na 14.30 u. voordat de spelers, voorafgegaan door

het in geel gestoken arbitrale trio, het veld. Na het sportieve succes wensen door beide teams en

de toss, scoorde de pupil van de week fraai de enige goal van deze middag.


Vervolgens startte Nick de wedstrijd van een voor de oudgedienden bijzondere plek. Niet staand op

de middellijn links van de nemer van de beginschop, of zelfs één à twee meter op de helft waar de

bal naar toe gespeeld zou worden, maar vanaf een positie zo’n 11 meter op de helft van de nemer.

Na het fluitsignaal was Nick overigens snel op de plek, waar het spel voortging. Een voordeel van

zijn enorme loopvermogen en snelle sprint.


De wedstrijd was verre van opwindend. Er was na enkele minuten al getut met de speelbal, maar de

concentratie van Nick leed er gelukkig niet onder.  Ondanks het feit, dat DTS enkele fraaie kansen

creëerde, kwam ook FC Zutphen een aantal keren gevaarlijk door. Herhaaldelijk werd het nut van de

neutrale assistenten bewezen, dankzij hun voorbeeldige tempo stonden zij steeds duidelijk op

één lijn. Bij twijfelachtige situaties was de conclusie bij het publiek al snel, dat de beide

grensrechters het wel bij het juiste einde gehad zouden hebben. Nick kon hiervan ten volle

profiteren. In de 23e minuut trad hij juist op toen het onderbreken van een veelbelovende

Zutphen-aanval werd bestraft met geel. De spelers van DTS waren steeds net wat feller en alerter

en bluften de thuisclub steevast af. Verder dan een fluitsignaal of korte vermaning hoefde Nick niet

te gaan. Het arbitrale trio kon na drie kwartier dan ook tevreden de kleedkamer op zoeken.


In de tweede helft leek het wat hectischer te worden, want voor beide clubs waren de drie punten

wel wat waard geweest. Ook nu bleek echter dat de meeste spelers niet echt hun dag hadden.

Foutieve passes, eindeloos doorgevoerde acties, om zeep helpen van 100% doelkansen, de beide

trainers wonden zich mateloos op.


In de 66e minuut loopt een FC Zutphen-aanval uit op een discussietje op de bank van DTS. De

rechtsbuiten passeert enkele verdedigers en goochelt als Hans Kazan ter hoogte van de achterlijn

met de bal. In plaats van voor te zetten, gaat hij voor eigen succes en trapt in z’n eigen

hoogstandje, zodat de bal sukkelig over de achterlijn rolt. Gefrustreerd trapt hij de bal weg. Nick is

meteen ter plaatse en spreekt de dader vermanend toe. Zijn rustige uitstraling voorkomt erger,

maar de heren van DTS vonden geel wel op z’n plaats. De heren van de SZO hadden uiteraard een

andere mening.

Nick bleef derhalve in deze kwalitatief matige wedstrijd fier overeind. Zijn rustige uitstraling,

het volgen met enorme stappen en het houden van overzicht maken dit debuut uiterst succesvol.

Uiteraard kon hij profiteren van twee ervaren assistenten, zodat hij in staat was zijn positie op

het veld aan te passen. De opmerking van een elftalleider van de bezoekers, dat hij de wedstrijd

doodgefloten had door niets door te laten gaan, was uiterst onrealistisch en waarschijnlijk als

gevolg van de matige prestatie van zijn ploeg. Hopelijk denkt de coach van Nick,

Hans Bakker, er net zo over.


Bekenden van de SZO, waaronder Wim Nijenhuis, vonden langs de lijn dat we trots kunnen op onze

twee jonge kanjers van vandaag, die een voorbeeld zijn van de nieuwe generatie scheidsrechters in

onze regio. Hopelijk zullen vele clubscheidsrechters er een voorbeeld aan nemen en hun voorbeeld

volgen. De SZO is klaar om hen te begeleiden, te coachen en te trainen.

Jongens, prima gedaan!


Geschreven door:

De aanwezige SZO-leden


Vooruitblik van de scheisrechter Nick Wenneker


Aankomende zaterdag staat voor mij de wedstrijd FC Zutphen zaterdag 1 – DTS Ede 1 op het programma. Deze wedstrijd wordt gespeeld in de eerste klasse D.


Sinds mijn 12e jaar ben ik scheidsrechter. Ik ben mijn carrière begonnen bij vv Vorden. Hier floot ik wedstrijden op de zaterdagmorgen bij de E en F-jeugd. Na twee seizoenen fluiten besloot ik een seizoen ervaring op te gaan doen als assistent-scheidsrechter van een D-elftal. Tijdens de kampioenswedstrijd aan het einde van het seizoen viel de scheidsrechter uit en werd mij gevraagd om de fluit over te nemen. Harstikke spannend, maar ook hartstikke leuk.


Op mijn 15e ben ik begonnen met fluiten voor de KNVB. Ik heb bij de jeugd alle groepen doorlopen. Ik begon in groep 25, werd geplaatst in 24 en promoveerde drie seizoenen op rij en kwam via groep 23 en 22 terecht in de landelijke jeugdgroep 21. Vorig seizoen beleefde ik een mooi seizoen met onder andere een nacompetitie- en bekerfinale. Ik eindigde dit seizoen als nummer 1 in district oost, waardoor ik recht had op de landelijke bekerfinale B-jeugd die gespeeld werd in Babberich tussen De Graafschap B1 en PSV B1 (3-2). Leuk was overigens dat twee SZO-leden: Kevin Weever en Thijs Eijkelkamp mijn neutrale assistenten waren tijdens deze wedstrijd.


Sinds mijn 18e jaar ben ik onderdeel van de kweekvijver van de KNVB en sinds afgelopen winter ben ik geplaatst in het Talenten Traject amateurvoetbal. Dit betekent dat ik een op een word gecoacht door iemand vanuit de KNVB.


Hans Bakker uit Ermelo is mijn coach. Hij zal aankomende zaterdag aanwezig zijn.


De aanstelling van aankomende zaterdag is een verzoek vanuit het TTAV. Ik fluit in groep zaterdag 03 wat betekent dat ik normaalgesproken 3e en af en toe 2e klasse wedstrijden fluit. Aangezien ik mij in de luxepositie bevind van het TTAV, kan mijn coach eenmaal of tweemaal per seizoen een wedstrijd voor mij aanvragen boven pakket. Dit is gebeurd bij de wedstrijd van aankomende week.


Om te laten zien wat ik waard ben mag ik een wedstrijd in de 1e klasse fluiten. Dit is een goede graadmeting voor mij en voor mijn coach om te zien hoe ik mij staande hou bij eerste klasse wedstrijd. Als ik volgend seizoen meer wil, zal ik mij toch moeten blijven bewijzen. Na eerder dit seizoen vier tweede klasse wedstrijden gefloten te hebben, wordt dit mijn debuut in de eerste.


Het leuke aan deze wedstrijd is ook dat de KNVB 2 neutrale assistenten heeft aangesteld. Dit zijn Kevin Weever (SZO lid) en Maarten Bolwerk.


Ik kijk erg uit naar aankomend weekend en ga er naast mijn stinkende best te doen, erg van genieten.


Nick Wenneker


van de website redactie


De kers op de taart, de krenten in de pap ! Zo wordt een leuke wedstrijd in de beslissende fase van de competitie, een spannende nacompetitieontmoeting of een wedstrijd boven het wedstrijdpakket van de scheidsrechter vaak beschouwd. Wanneer deze wedstrijd dan ook nog plaats vindt in het hart van de regio van de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken kan het niet anders dan dat deze wedstrijd wordt uitgeroepen tot SZO-Wedstrijd van de Week.


In de zaterdag eerste klasse D speelt FC Zutphen tegen DTS Ede. Beide teams ontlopen elkaar in de huidige stand niet veel, maar zijn absoluut nog niet veilig. Met Enter Vooruit en WVF staan twee degradatiekandidaten vrijwel vast, maar voor de derde komen zeker nog zes verenigingen in aanmerking. Hieronder zijn zowel DTS als FC Zutphen, die onderling slechts twee punten verschillen. Het is dus van het allergrootste belang dat de thuisclub de punten op ’t Meijerink houdt en DTS passeert op de ranglijst.


Als scheidsrechter fungeert deze wedstrijd Nick Wenneker uit Vorden. Vanzelfsprekend stelt Nick zich hieronder aan de lezer voor en schetst hij zijn voorbereiding en motivatie. Enkele SZO-leden zullen zaterdag aanwezig zijn om een verslag uit te brengen over de leiding van Nick. Daarnaast heeft FC Zutphen altijd een vakkundig correspondent voor de eigen website en de site Gelders Voetbal. Uiteraard zullen we wat sfeerbeelden aan het verslag toevoegen. Kortom, houd onze site in de gaten!

bevinding van de scheidsrechter ( Marco Arnoldus)


Het zag er even spannend uit, toen alle wedstrijden op het complex van Colmschate afgelast

werden, maar uiteindelijk kon de SZO-wedstrijd van de week gewoon doorgang vinden.

Er was zelfs sprake van fraaie omstandigheden, hoewel enkele sneeuwvlokken hun uiterste

best deden om het mooie gevoel te doorkruisen.


Het arbitrale trio arriveerde ruim op tijd in Colmschate en trof een nog bezette bestuurskamer,

waar de wedstrijdbespreking plaats vond. Met een kopje verse koffie en tv-beelden van

NEC-Heracles werd afgewacht tot we welkom konden worden geheten. Beide verenigingen

waren blij verrast dat de KNVB besloten had voor deze wedstrijd een trio aan te stellen.

Uit de ontspannen sfeer in de bestuurskamer bleek dat er tussen de beide clubs geen enkele

wrijving bestond. Met een goed gevoel zochten de scheidsrechters de kleedkamer op.

Deze bleek duidelijk niet berekend op een drietal en de beide vaste assistenten maakten dan

ook glimlachend een vergelijking met een kleedruimte op hoofdklasse-niveau.


Een deel van de warming up werd gebruikt om de SZO-leden Nick en Gertie langs de kant welkom te heten en onze trainer te laten zien dat zijn wekelijkse oefeningen goed nagevolgd worden.


Met de gloednieuwe SZO-kostuums aan en met de geteste piepvlaggen in de aanslag

beklommen we met achter ons de beide teams het trapje naar het speelveld. Voor een

scheidsrechter is het een verademing de formaliteiten over te kunnen laten aan de assistenten.

Na de toss en het handen schudden kon de wedstrijd beginnen. Duidelijk was dat de spanning

voelbaar was. Zoals verwacht had Columbia haar ervaren aanvoerder Koorevaar bij topscorer

en aanvoerder van Colmschate Van ’t Hof geposteerd. Deze twee lagen regelmatig met elkaar

in de clinch, maar meestal bleef de verdediger de baas. Van ’t Hof werkte met handen en

voeten, vroeg en smeekte om een vrije trap, speelde de stervende zwaan of bekritiseerde

volstrekt ten onrechte de neutrale assistent, maar kon geen opening in de hechte

Apeldoornse verdediging vinden. Toch waren er een aantal beste kansen voor de thuisclub,

die echter geen van allen werden benut.


De wedstrijd golfde behoorlijk op en neer en er werd vaak gebruik gemaakt van lange ballen. Ook onnodig balverlies of een verkeerde pass of schot op doel zorgden ervoor dat ik na verloop van tijd enigszins moedeloos van het matige voetbal en het vergeefse volgen werd. In de 38e minuut viel de eerste kaart. Na een afgeslagen aanval van de thuisclub counterde Columbia gevaarlijk. De rechtsback sprong een aanvaller daarbij in de rug en voorkwam daarmee een kansrijke aanval. Terugkomend van de aanval had ik graag wat dichter op de situatie geweest, maar de overtreding was goed waar te nemen. Nog voor de rust werd de score geopend. Uit een fraaie vrije trap wist Columbia het net te vinden.


In de tweede helft bleek dat de ploeg van trainer Marco Onderberg van de Apeldoorners

hadden afgesproken vooral de rust te bewaren. Waar de thuisclub steeds onzorgvuldiger werd,

trok de tegenstander zich terug op de eigen helft en was enorm gevaarlijk bij uitbraken.

Een ervan leidde tot een, naar na afloop bleek, uiterst dubieuze beslissing. Bij een snelle

counter over rechts na 10 minuten werd de aanvaller net voor het strafschopgebied

onreglementair onderuit gehaald. Ik volgde zelf de aanval door het midden en beoordeelde

dat er nog een tweede verdediger van Colmschate mee terug rende om een doelpunt te

voorkomen. Voor mij was er dus geen sprake van een directe scoringskans. Ook assistent

Erno gaf na de wedstrijd aan vanuit zijn positie te twijfelen of rood noodzakelijk was en

dus niet gepiept had. Ik volstond met geel. Typerend voor de correcte wijze van handelen

van Columbia was de opmerking van een speler bij het nemen van de toegekende vrije trap:

“ Scheidsrechter, ik snap dat het niet leuk is voor de wedstrijd, maar was dit geen rood? “


Of het al dan niet een juiste beslissing was, blijft onbeantwoord, maar gelukkig had het nauwelijks invloed op de rest van het verloop van de wedstrijd. Columbia trachtte de gang uit het spel te halen, door een aantal keren de verzorger op te roepen. Uiteraard werd de stopwatch toen duidelijk zichtbaar ingedrukt. In de laatste fase, met een aantal wisselspelers

in het veld, dreigde het nog even uit te lopen op een opstootje bij Arno aan de lijn.

Een Columbia-speler treuzelde met het teruggeven van de bal en een middenvelder van

Colmschate kon zich niet beheersen en hing hem met zijn armen om de hals.

Aangezien dit niet de eerste keer was dat no:8 zich vervelend gedroeg, kon ik dit

niet met een vermaning afdoen: geel dus.


Na precies 9.45 min. extra speeltijd in de tweede helft maakte ik een eind aan deze spannende,

maar niet hoogstaande wedstrijd. Colmschate vond de blessuretijd nog te weinig, maar winnaar

Columbia was blij dat de overwinning over de streep getrokken was.


Terugkijkend op de wedstrijd denk ik dat mijn arbitrage niet van invloed is geweest op het

verloop. De bedankjes na afloop kwamen ook van beide kanten en daar doe je het immers voor. Met een flink aantal spelers van beide partijen was op een uiterst prettige manier te communiceren. Men realiseert zich vaak niet hoe prettig het voelt om na een goed gegeven voordeel van een speler te horen, dat je dat prima hebt gedaan, ondanks dat zijn teamgenoot de opgelegde kans miste. Ook de reacties op de neutrale assistentie stemden hoopvol. Daar waar eerst nog regelmatig werd geroepen om een vlagsignaal bij buitenspel of zelfs een uitbal werd bestreden, nam gaandeweg deze nodeloze vorm van reageren af. Een speler formuleerde het zo: “We zijn het gewoon gewend om dat te doen, scheids !”


Door het matige voetbal en de lange halen was ik niet altijd op de plek, waar ik graag had

willen zijn. Afentoe sloop er zelfs een moedeloos gevoel in, zo van “ik loop toch niet weer

voor niks…”. Ik realiseer me dat een dergelijk gevoel niet bijdraagt aan een optimale

concentratie en focus. Als het er echt toe doet, mag ook de conditie niet de oorzaak zijn,

dat je een keertje van een loopactie afziet.

Dinsdagavond dus maar weer extra goed m'n best doen !


Of de “piepvlaggen” een welkome aanvulling zijn, moet de toekomst uitwijzen. Ik heb de

indruk dat het enigszins vertraagd aankomend piepje te laat is voor de waarneming en dus

slechts een bevestiging is van het al gegeven fluitsignaal. Voor aangeven van de wissel is het

makkelijk, maar een “wapperende vlag” voldoet in dat geval net zo goed.

Storend was nog wel dat de ontvangstunit aan mijn arm in de tweede helft begon

af te zakken. Je zult net zien dat er juist dan geen blessurebehandeling nodig is.

Prutsen aan je arm tijdens het lopen, bevordert je concentratie niet.


Rest mij m’n beide collega’s Kevin Weever en Erno Hannink te bedanken voor hun bijdrage,

die overigens niet alleen door mij, maar vooral ook door de beide verenigingsbesturen

bijzonder op prijs werd gesteld.


Kortom, ik kan redelijk tevreden terug kijken op deze belangrijke wedstrijd in de derde klasse B.


Wie leidt de volgende SZO-wedstrijd van de week ?bevinding van de SZO-leden ( Nick Wenneker - Gertie Brouwer)


Op zondagmiddag 6 maart stond er een ware topper op het programma in de 3e klasse tussen Colmschate (35 punten) en Columbia (33 punten). Deze wedstrijd stond onder leiding van twee van onze eigen leden: Marco Arnoldus hanteerde de fluit en Kevin Weever was eerste assistent-scheidsrechter. Erno Hannink maakte het team compleet.


Over het algemeen gezien stelde deze wedstrijd erg teleur. Beide teams haalden hun niveau niet en er was veel sprake van ‘lange halen voetbal’. Tot en met de 35e minuut was er weinig aan de hand. Scheidsrechter Arnoldus had de wedstrijd goed in de hand en trad op waar nodig.


Aan het einde van de eerste helft kreeg Marco het zwaarder. In de 38e minuut werd er geel gegeven voor ruw spel (bij een luchtduel) waarbij de scheidsrechter op forse afstand stond. Vlak voor rust werd een ‘vermeende’ overtreding op de rand van de 16-meter weggewoven door Marco.


Vlak voor het verstrijken van de eerste helft kreeg Columbia een vrije schop rond de 16 meter van Colmschate. De vrije bal werd rechtstreeks op goal geschoten en werd gekeerd door de doelverdediger waarop een toegelopen spits van Columbia de bal in de goal schiet. Het juichen mocht niet lang duren want Kevin stond met de vlag omhoog voor buitenspel. De toegelopen spits stond op moment van schieten buitenspel dus na het ontvangen van de bal na de redding van keeper wordt het strafbaar buitenspel. Klasse gezien door Kevin en de goal werd terecht afgekeurd door Marco.


In de blessuretijd van de eerste helft scoorde de bezoekers de (terechte) 0-1 uit een (terecht) gegeven vrijeschop.


Na de rust werd door de trainer van Columbia een opmerking gemaakt die mij nog lang bij zal blijven. Er werd door assistent Hannink gevlagd voor buitenspel. De trainer wou van zijn stoel schieten, en deed dit ook, maar zei wat niemand had verwacht: accepteren jongens, die man is neutraal dus hij zal gelijk hebben. Dit deed mij deugd. Deze man is inderdaad neutraal en doet zijn best om de juiste beslissing te nemen. Helaas denken we niet altijd zo over de (assistent) scheidsrechter.


In de 55e minuut leek Columbia onder weg naar de 0-2, rest het niet dat de spits vlak voor de 16-meter ten val werd gebracht door de laatste man van Colmschate. Het publiek, Gertie Brouwer, Nick Wenneker en beide banken verwachtten een rode kaart, Marco besloot echter anders en gaf geel. Zijn lezing na de wedstrijd: de verdediger die mee liep was nog instaat om in te grijpen. Het zag er vanaf de tribune anders uit dan vanaf het veld. Scheidsrechter bepaald, meningen verschillen. Geel!


De rest van de wedstrijd was erg slordig. De lange ballen werden minder schaars en  Marco kon haast de ballen uit de lucht kijken vanuit de middencirkel. Dit gebeurde uiteraard niet, al was het voor een scheidsrechter erg moeilijk volgen.


Na 101(!) minuten spelen floot  Marco af voor het einde van de wedstrijd. Gezien de hele wedstrijd was de overwinning voor Columbia meer dan terecht. Zij waren beter, sneller en slimmer. Voor de arbitrage was het over het algemeen geen hele lastige wedstrijd. De twee assistenten hadden het zelfs makkelijk. Aangezien zij hoofd- en eerste klasse niveau gewend zijn, is het ‘stappen’ bij buitenspel in de derde klasse relatief makkelijk waar te nemen.


Nog het noemen waard: tijdens deze wedstrijd trad de arbitrage op in de door de SZO nieuw aangeschafte tenues die ingezet zullen worden tijdens nacompetitie wedstrijden en wedstrijden waarin SZO-leden mogen acteren met neutrale assistent-scheidsrechters. Daarnaast werden de ‘piepvlaggen’ gebruikt, die de SZO heeft aangeschaft voor dezelfde doeleinden.


De week voor de wedstrijd


Met een extra sprinttraining in de benen wordt door het SZO-arbitrale-duo Marco en Kevin uitgekeken naar de Wedstrijd van de Week op 6 maart in Colmschate. De voorbereidingen van deze topper in de derde klasse zijn dan ook in volle gang.


Uiteraard is gekeken naar de huidige ranglijst en naar een mogelijke beslissing in de periode. Omdat deze wedstrijd als eerste valt in de derde periode, ligt er geen extra druk op en is slechts de toppositie in geding. Colmschate is er vanzelfsprekend erg op gebrand om het 5-3 verlies in Apeldoorn goed te maken. Daarnaast zal topscorer Jarno in’t Hof proberen zijn koppositie in het Stentor-klassement nog meer glans te geven. Omdat de tegenstander ook kranten leest, moet de scheidsrechter beducht zijn op een extra stevige bewaking van de succesvolle spits. Op de Colmschate-site is te lezen dat Michel Versluis zijn 250e wedstrijd speelt en gehuldigd zal worden. Ook daarmee moeten we als scheidsrechter dus rekening houden en wat extra tijd nemen voor de plichtplegingen in de middencirkel vooraf. Ook de warming-up begint dan dus wat eerder.


Naast veel overeenstemming in de naam (op tv zouden de afkortingen COL – COL worden gebruikt) hebben beide verenigingen geel-zwart als clubkleuren. Columbia zal dus in uittenues verschijnen, maar welke kleur is dat? Op Sportlink staan alleen de vaste kleuren benoemd. Even bellen dus maar !


Gelukkig geeft de SZO een drietal gloednieuwe sets Adidas in rood en zwart aan de leden in bruikleen. Maar daar moeten nog wel de emblemen van de KNVB en COVS op. Thuis maar iemand vriendelijk en smekend aankijken !


Door de aanstelling van neutrale assistenten is deze wedstrijd uitermate geschikt om de piep-vlaggen, die de SZO bezit, uit te proberen. Zijn de batterijen opgeladen en is de set compleet ?


Ondanks de slechte weersvooruitzichten gaan we er van uit dat de wedstrijd om echt gras gewoon door gaat. Inmiddels worden er overal in de regio alweer volop onderhoudswerkzaamheden aan de velden uitgevoerd om de conditie te verbeteren. Afgelopen weekend zijn dan ook veel wedstrijden op gras gewoon door gegaan. Natuurlijk wordt in Colmschate zondag dan ook gewoon afgetrapt ! Aan de voorbereiding verandert dan ook niks.


Van de KNVB is bericht binnen gekomen dat de tweede assistent is vervangen. Straks maar even contact zoeken en afspreken hoe laat we verzamelen op de parkeerplaats en vertellen dat de scheidsrechter de kleding voor het hele trio meebrengt. Extra oppassen dus bij het inpakken van het eigen koffertje, dat er niet per ongeluk een wezenlijk onderdeel thuis blijft liggen.


Zelfs de voorbereiding van een wedstrijd is dus spannend !


Marco Arnoldus


Hopelijk wordt het een sportieve wedstrijd, waar enkele SZO-leden op onze website ook verslag van zullen doen. Wij doen ons best om ons niet te beperken tot een wedstrijdverslag van de betreffende wedstrijd van de week, maar ons juist meer te focussen op de scheidsrechter. “Wat ging er goed en wat minder” zal de opzet van de observaties zijn, maar vooral met de uitdrukkelijke intentie om de arbitrage te kunnen verbeteren. Hoewel er uiteraard geen sprake is van een officieel rapport passeren de betreffende onderdelen toch de revue. Door er achteraf gezamenlijk over te spreken krijgt de scheidsrechter directe feedback en de belangstellenden zicht op de verschillende visies. Zo draagt ons initiatief misschien wel bij aan een verbeterd rapportagesysteem bij de KNVB.


2 weken voor de wedstrijd


Een keurig mailtje van de KNVB met het verzoek op het Official Portal te kijken welke wedstrijd er voor jou is gepland. Dat is het startpunt van de voorbereiding voor iedere scheidsrechter. We zijn al bijna vergeten hoe de aanstellingen vroeger gingen. Toen kreeg je standaard op dezelfde dag eens per ongeveer drie weken een periodiek in de brievenbus. Nieuwsgierig als je was, werd naar de postbode uitgekeken en werden vervolgens snel de toppers aangevinkt.


Die nieuwsgierigheid is niet verminderd, gezien de directe respons op de aanstellingen van veel SZO-leden op de gezamenlijke WhatsApp-groep. De geplande wedstrijden zijn vaak uitgangspunt voor het delen van ervaringen bij de betreffende verenigingen op de wekelijkse trainingsavond.


Onze SZO-voorzitter Marco Arnoldus is op 6 maart a.s. aangesteld bij de wedstrijd Colmschate 1 – Columbia 1 in de derde klasse B.


Beide verenigingen doen het dit jaar uitstekend en hebben de ambitie om hoger te gaan voetballen. Dit duel gaat dan ook om de bovenste plaats. Bijzonder echter is het feit, dat de KNVB ook twee neutrale assistent-scheidsrechters heeft aangesteld. De eerste assistent is Kevin Weever, onze webmaster.


Geen wonder derhalve dat juist deze wedstrijd de titel “WEDSTRIJD VAN DE WEEK” van de SZO heeft gekregen.


Ondanks de jarenlange ervaring van Marco brengt deze wedstrijd voor hem toch weer wat nieuws. Natuurlijk heeft hij in zijn loopbaan al vaker met neutrale assistenten gefloten, met name in de nacompetities. Vooraf wordt dan onderling contact opgenomen om de tenues op elkaar af te stemmen en gezamenlijk het sportpark te kunnen betreden.


De SZO beschikt echter over een complete set scheidsrechters shirts voor dergelijke gelegenheden. Ook hebben we een set zogenaamde piepvlaggen. Zowel de shirts als de vlaggen kunnen worden geleend, indien aan de voorwaarden wordt voldaan. Vanzelfsprekend worden ze benut in deze wedstrijd tussen de beide kampioenskandidaten.


Zowel Colmschate als Columbia zijn geen onbekenden voor de scheidsrechter. Nauwelijks 10 minuten duurde het restant van de Deventer ploeg tegen Warnsveldse Boys eerder dit seizoen, nadat een speler van Colmschate na zijn tweede gele ten onrechte geen rode kaart had ontvangen.


Columbia was op 20 september op De Hazenberg te sterk voor Sportclub Brummen.


Kevin fluit op zaterdag in jeugdgroep 22 en is op zondag assistent bij eerste- en hoofd- klasse wedstrijden en wedstrijden, waarvan de clubs of de KNVB vinden dat neutrale assistenten gewenst zijn.


Uiteraard zullen we na afloop zowel de scheidsrechter als zijn SZO-assistent naar hun ervaringen vragen. Ook wordt uitgekeken naar de mening van de SZO-correspondent. Waarschijnlijk zal de regionale pers wel een verslaggever sturen en zal op de site een verslag worden gepubliceerd. Door dit te combineren ontstaat een breedbeeld van deze wedstrijd: “de SZO-WEDSTRIJD VAN DE WEEK”.


Wij hopen uiteraard dat het uit zal groeien tot een veelgelezen item op onze site.

De wedstrijd die aankomende week centraal zal staan op de website van de SZO-Zutphen en tevens de primeur heeft om als eerst in de schijnwerpers te staan zal de wedstrijd NEC AV A1 – Juliana’31 A1 zijn. Deze wedstrijd zal onder leiding staan van Kevin Weever. Een van de grootste jeugdtalenten van de SZO-Zutphen.


Kevin is 19 jaar en inmiddels drie jaar als scheidsrechter actief voor de KNVB. Twee jaar geleden maakte hij de stap van de startersgroep naar jeugd 23. Na twee seizoenen popelen en ontwikkelen mocht hij, dik en dik verdient, de stap maken naar jeugd 22. Daar is hij nu meer dan een half jaar actief.


Na opname in de talentengroep van de KNVB lijkt Kevin zich steeds meer te kunnen ontwikkelen tot constante en waardevolle arbiter. Dit veel door eigen inzet, passie en enthousiasme.


Aankomende week fluit hij de wedstrijd in Nijmegen tussen de nummers vijf en acht op de ranglijst.


Op papier een mooie wedstrijd. Nijmegen en Malden maken elkaar niet heel erg veel.


Op papier belooft het een mooie wedstrijd te worden. Een wedstrijd die onder leiding staat van een zeer bedreven en enthousiaste scheidsrechter.


Namens de SZO-Zutphen wensen wij Kevin veel succes en plezier in Nijmegen.


Aanvang van de wedstrijd is om 14.30 uur.


Redactie wedstrijd van de week.


Nick Wenneker

Contact complex


Jan Schoenmaker

Beheer accommodatie


T.  0575-527616

M. 06-25407773

E.  j.schoenmaker@szo-zutphen.nl


Het Fluithuus

Damlaan (geen postadres)

Eefde

T. 0575-469227

Contact bestuur


Gertie Brouwer

Secretaris


T.  0575-502068

E.  secretaris@szo-zutphen.nl


Copyright @webmaster SZO Zutphen Kevin Weever All rights reserved