11-09-2020

In Memoriam: Jolante Scheltes

De Coronagevolgen drukte ons al met de neus op de feiten: hoe wreed kan het leven zijn!

Op dinsdag 8 september is Jolante Scheltes, echtgenote van ons erelid André en moeder van Milou en Aranca, overleden. De meeste SZO-ers kennen André als onvolprezen bingomaster tijdens de jaarlijkse kerst- en paasbingo’s, maar in het verleden was hij zowel secretaris als penningmeester in het SZO-bestuur. Daarnaast was hij drijvende kracht achter het clubblad Nieuws van de Dam. Als columnist H6 wist hij de toenmalige KNVB-afdeling Gelderland behoorlijk over de rooie te jagen.

Jolante was heel creatief en stond vaak met haar creaties op markten en braderieën. Talrijke gelukkigen gingen na de bingo naar huis met door Jolante verzorgde fraaie (kerst)stukjes in glazen vazen en potten.

 

Nauwelijks een jaar geleden werd bij toeval een vlekje gevonden op de longen, dat een behandelbare tumor leek te zijn. De aanvankelijke blijdschap na de goed verwijderde longtumor werd vlak voor kerst afgelopen jaar wreed verstoord door tumoren in haar hoofd.Diverse behandelingen volgden en alles wees er op dat de ziekte onder controle was. Iedereen binnen de SZO was blij verrast dat Jolante er op de afsluiting van het seizoen zoals gebruikelijk gewoon bij was. Ze zag er goed uit, pakte  weer wat zaakjes in huis op, maar voelde toen al dat het toch niet goed was in het hoofd. Haar stille vermoeden werd bewaarheid toen de niet geheel operabele tumor bij de hersenstam ondanks de behandelingen aangegroeid was.

 

Samen met André, Milou en Aranca heeft ze nog kunnen genieten van enkele uitstapjes, maar ook dat werd op het laatst teveel. In zulke omstandigheden wordt het overlijden dan een verlossing.

Gelukkig heeft André haar, dankzij het thuis werken tijdens Coronatijd, het hele traject samen met de twee dochters, kunnen begeleiden en steunen. Dat ze nu zonder Jolante verder moeten, zal verschrikkelijk moeilijk zijn, juist nu André komend jaar van zijn pensioen zou gaan genieten. Die levensfase, waar je samen zo naar uit kijkt, ziet er nu heel anders uit. Gelukkig voelt hij zich enorm gesteund door Milou en Aranca.

 

Vanzelfsprekend hopen we dat ons erelid de kracht vindt om zijn hobby bij het Sinterklaasgenootschap te blijven uitvoeren en natuurlijk ook zijn functie als onnavolgbare bingomaster bij de SZO blijft vervullen.

De Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken leeft erg mee met André en zijn dochters en wenst hen veel sterkte bij het verwerken van dit verlies in de komende moeilijke tijd.

10-07-2020

SZO afsluiting seizoen 2019-2020

SZO-leden en belangstellenden,

 

De kop is er weer af, de eerste activiteit na de Corona-sluiting op het Fluithuus was meteen de laatste dit seizoen. Maar.... we gaan door met trainen. Zolang er voldoende belangstelling is wordt er iedere dinsdagavond een training georganiseerd. Vooraf wel even aanmelden op de App en controleren voor vertrek.

Vanaf dinsdag 7 juli kan er gelukkig ook weer gebruik gemaakt worden van de kantine en kan er na afloop van de training worden gedoucht. Om legionella te voorkomen worden de leidingen vooraf met hoge temperatuur doorgespoeld. Iedereen kan dus weer als vanouds terecht bij de SZO. Maar natuurlijk proberen we nadrukkelijk te voorkomen dat het virus (opnieuw) toeslaat en houden we ons aan de richtlijnen en aanwijzingen. Zorg jij ook dat je klaar bent voor de aanvang van de nieuwe competitie, zowel fysiek als mentaal. Samen met je collega’s kun je je optimaal voorbereiden en motiveren. Hopelijk zien we je vaak als deelnemer of belangstellende op de wekelijkse training. Anders een fijne vakantie en ....

blijf gezond!

 

SZO-bestuur.

09-06-2020

Ondanks Corona toch ‘promotie’ bij SZO-scheidsrechters!

Ondanks Corona toch ‘promotie’ bij SZO-scheidsrechters!


Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat er dit seizoen geen reguliere promotie- en degradatieregeling is voor elftallen in het amateurvoetbal. Ditzelfde geldt voor de amateurscheidsrechters. Toch was er weldegelijk wat te juichen voor een tweetal SZO-scheidsrechters. Doordat verschillende scheidsrechtersgroepen groter zijn gemaakt en een aantal scheidsrechters is gestopt, kwamen er plekken vrij. Dit heeft ervoor gezorgd dat een tweetal SZO-leden in een hogere groep uitkomen volgend seizoen.


Kevin Weever is geplaatst in zondag groep D. Dit betekent dat hij voornamelijk wedstrijden in de 1e klasse gaat leiden.


Daarnaast is Thijs Eijkelkamp geplaatst in groep zondag F. Hij zal wedstrijden in de 3e klasse gaan leiden.


Ook heeft een tweetal SZO-leden een overstap gemaakt naar een ander district. Zo verhuist Bas ten Berge naar zuid I en komt Michel Nijdeken vanaf het nieuwe seizoen uit in West I en II.

Namens de SZO feliciteren wij Kevin en Thijs met hun plaatsing in een hogere groep.


Ook een compliment voor alle andere (assistent-) scheidsrechters die zich hebben gehandhaafd.


We kijken er allemaal naar uit om vanaf september weer de velden op te kunnen om onze mooie hobby uit te oefenen.

05-06-2020

IN MEMORIAM : Dick Kappert

In tijden van het Coronavirus vergeet je bijna dat er ook nog andere levensbedreigende ziektes zijn. Bij een van de laatste contacten, die onze secretaris Gertie Brouwer afgelopen april met Dick Kappert had, meldde hij net uit het ziekenhuis te zijn ontslagen met de diagnose darmkanker. Hij was in afwachting van verdere behandeling. “Als het nog kan” voegde hij er veelzeggend aan toe.

Afgelopen maandag 25 mei overleed hij in zijn nieuwe woonplaats Lochem.

 

Dick Kappert was al meer dan een halve eeuw een bevlogen scheidsrechter. Niet alleen het fluiten van voetbalwedstrijden was echter een grote hobby van hem, ook alle andere zaken, die hij deed, pakte hij met veel enthousiasme en geestdrift aan. Vanuit Laren verzorgde hij voor velen de verzekeringen, maar was hij ook actief als wielersportliefhebber en voor talrijke andere clubs en instellingen. De keren dat hij de SZO bezocht sprak hij daarover vol passie. Voor Dick gold geen pensionering of AOW-leeftijd, liever ging hij aan de slag als verkeersregelaar en ontmoette daar weer andere mensen voor een gezellig praatje.

 

Hij vond het heel jammer dat door een vervelende knieblessure zijn scheidsrechterscarrière uiteindelijk als een nachtkaars uitging. Toen Dick gezien zijn leeftijd het fluiten van seniorenwedstrijden aan een nieuwe generatie arbiters overliet, bleef hij jarenlang de jongste jeugd fluiten en leerde hen de beginselen van de spelregels. Met zijn grote gestalte en karakter maakte hij veel indruk op de Messi’s in de dop. Tijdens de jaarvergadering van begin 2019 werd door de SZO aandacht besteed aan zijn unieke 50-jarig scheidsrechtersjubileum en kreeg hij de COVS-versierselen opgespeld. Het is slechts weinigen gegeven zolang voor de KNVB actief te zijn op het veld. Maar ook voor Dick gingen de jaren toen echt wel tellen en durfde hij de beloofde huldigings- en afscheidswedstrijd tussen pupillenteams van Witkampers en Sportclub Lochem niet meer aan. Steeds bleef hij de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken belangstellend volgen en vond hij het prachtig om te zien hoe anderen deze leuke en uitdagende hobby beleefden. Dick was het bewijs dat je het met veel plezier tot op hoge leeftijd vol kunt houden.

Vorig jaar september verruilde hij zijn dorpje Laren voor een appartement in Lochem. Helaas heeft hij daarvan niet lang kunnen genieten.

Wij wensen zijn echtgenote Annie, kinderen en kleinkinderen veel sterkte met het verlies. Dick zal erg worden gemist, ook bij de SZO.

19-04-2020

19-04-2020

IN MEMORIAM : BEPPIE NIJKAMP

Op zondag 5 april is Beppie Nijkamp, echtgenote van onze erevoorzitter Gerrit, aan de gevolgen van het Coronavirus overleden. Na gestaag afnemende gezondheid was zij eind februari al opgenomen in een verpleeghuis, waar het virus nu genadeloos toegeslagen heeft. Opname in het ziekenhuis in Ommen heeft niet meer mogen baten.

 

Voor onze jongere leden en externe lezers van de SZO-Zutphen-site een stukje historisch besef. Gerrit Nijkamp is niet voor niets benoemd tot erevoorzitter van de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken. Jarenlang leidde hij de SZO in de jaren 70/80 op zijn eigen karakteristieke wijze. Samen met vele vrienden en een groot netwerk bracht hij de vereniging tot grote bloei met op haar hoogtepunt ruim meer dan honderd leden. Het verenigingsleven had in die tijd een grote sociale betekenis. De saamhorigheid beperkte zich niet alleen tot de scheidsrechter zelf, maar de hele familie werd bij de club betrokken. De vader van Beppie, Ome Daan Gerritsen, speelde jaarlijks een grote rol als Sint Nicolaas en hielp als metselaar mee aan de verbouw van het Fluithuus.

Dankzij voorzitter Gerrit werd adequaat gehandeld toen bekend werd dat voetbalvereniging Hercules een nieuw sportpark aangeboden kreeg en het terrein aan de Damlaan vrij kwam. Hij initieerde en faciliteerde mede absurd grote evenementen als de onvergetelijke jubilea-vieringen in zaal De Engel in Steenderen en Het IJsselstrand in Drempt. Als coach zorgde hij voor het eerste Nederlands Kampioenschap van de SZO in Blijham en was nauw betrokken bij de overige successen. Zonder de steun en goedkeuring van zijn Beppie had hij nooit de vrijheid gekregen, die het hem mogelijk maakte soms het onmogelijke te realiseren.

 

Beppie en Gerrit waren ook in de afgelopen jaren een onafscheidelijk koppel op de activiteiten van de SZO, regelmatig met de zus van Beppie. Ook toen haar gezondheid begon af te nemen en ze afhankelijk werd van hulpmiddelen om te lopen, werd de reis vanuit Gramsbergen naar de Damlaan niet geschuwd. Samen met generatiegenoten Annie en Jan Schoenmaker werden dikwijls herinneringen opgehaald en de ontwikkeling van de vereniging besproken. Want ook al was de familie Nijkamp vanwege de werkzaamheden geruime tijd geleden naar Gramsbergen verhuisd, de oude contacten met voormalige (bestuurs-)leden bleven ze altijd trouw onderhouden.

 

Voor Gerrit zal de impact van het verlies van zijn Beppie ongetwijfeld groot zijn, nu het zorgen voor zijn echtgenote niet mee nodig is. Gelukkig heeft hij met het shantykoor De Sjompie Singers en zijn zoon Stefan en z’n gezin nog voldoende activiteiten om met onverminderde energie door te gaan. Zijn onbegrensde dadendrang zal hem nu kunnen helpen om dit verlies te kunnen dragen.

De Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken condoleert hem en de familie oprecht, zeker omdat gezien de extreme omstandigheden het afscheid in kleine kring dient plaats te vinden.

Sterkte, Gerrit !

06-03-2020

WINTERACTIVITEIT GESLAAGD

Op zaterdag 15 februari was het SZO-Fluithuus omgetoverd in een heuse spelstudio voor de jaarlijkse winteractiviteit van de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken. Gelukkig waren zowel de jongere als oudere SZO-leden goed vertegenwoordigd. Onder de vakkundige leiding van Nick Wenneker streden 4 teams om de winst op een reuzengroot spelbord. Steeds moest een teamlid draaien aan het rad om het aantal stappen vooruit te kunnen bepalen. Uiteraard waren er ook vakjes, waar de spelkoker terug moest naar de start of een beurt moest worden overgeslagen. De kleur van de vakjes bepaalden de opdracht, die moest worden uitgevoerd. De ene keer moest er een voorwerp worden getekend of een steekwoord worden geraden, de andere keer startte technicus Kevin Weever een muziekfragment, waarover de teamleden hun hersenen pijnigden. Uiteindelijk werd het een close-finish tussen de twee teams, die beiden de tien bonuspunten veroverden door het hele spelbord af te leggen. De teleurgestelde hekkensluiters wisten daarentegen het vakje “terug naar start” diverse keren niet te passeren, tot vrolijkheid van de overige teams. Veel hilariteit was er ook bij het vergeefs raden naar de kunstige tekeningen op het whiteboard of het uitbeelden van “je broek laten zakken”! In de pauze serveerden Jan en Annie Schoenmaker een appetijtelijk bord met snacks. De 24 spelers genoten allen zichtbaar van de gezelligheid en spanning. Hieruit blijkt dat deze vorm van entertainment met allerlei nieuwe en actuele vragen en opdrachten ieder jaar weer aanspreekt, niet in de laatste plaats door de professionele attributen, die Kevin en Nick steeds meebrengen. De SZO heeft geen Linda de Mol of Paul de Leeuw nodig om een geslaagde zaterdagavondshow te presenteren. Na afloop van de spelshow presenteerden Hannie en Gertie Brouwer hun traditionele winterversie van de SZO-bingo. Iedereen ging daardoor met verschillende prijzen en gadgets naar huis, die zorgvuldig door onze secretaris waren verzameld in Voorst en op beurzen. Samen met Marco torsten ze daar wel tot ruim 12½ kilo p.p. mee van de Logistiekjaarbeurs in Utrecht. Hoe toevallig dat laatstgenoemde een fraaie boodschappentrolley “won” voor een komend bezoek aan een beurs samen.

Een dankbaar en welgemeend applaus viel de organisatoren Nick, Kevin, Hannie en Gertie ten deel en werd de opmerking “tot volgend jaar” veelvuldig gehoord. Uiteraard sluit het SZO-bestuur zich hierbij nadrukkelijk aan en hoopt iedereen volgend jaar weer terug te zien op deze winteractiviteit.

06-03-2020

SCHEIDSRECHTERS IN NIEUW LICHT

De Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken heeft de winterstop benut om de verlichting op het sportcomplex aan de Damlaan in Eefde aan te pakken. De drie lichtmasten naast de spoorbaan Zutphen-Winterswijk waren voorzien van stroomvretende kwiklampen, die ook nog eens schadelijk voor het milieu bleken. Doordat het SZO-bestuur de trainingsaccommodatie van de voetbalscheidsrechters maximaal wil verlichten, werd contact gelegd met de firma “Sportverlichting.com” uit Deventer. Deze maakte een verlichtingsplan en bracht een scherpe offerte uit. Mede dankzij de overheidssubsidie op verduurzaming kon de knoop door het bestuur van de kleine club worden doorgehakt en werden zuinige ledlampen geïnstalleerd.

De medewerkers van het bedrijf uit de Koekstad bleken geen hoogtevrees te bezitten en ruilden vakkundig en professioneel de oude kappen om voor de moderne ledlampen.

Iedere dinsdagavond trainen de scheidsrechters uit de regio om in het weekend optimaal voorbereid te zijn op hun vaak discutabele taak. Elke eerste dinsdag van de maand wordt daarnaast de officiële FIFA-test uitgezet, zodat arbiters uit de hele Stedendriehoek hun conditie kunnen meten. Deze test staat overigens open voor iedereen, die wil bepalen hoe het met de fysieke gesteldheid is. De test staat maandelijks gepland om 20.00 uur.

06-03-2020

HULDIGING DRIETAL SZO-LEDEN

Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken werden drie leden gehuldigd voor hun langdurig lidmaatschap.


Allereerst verontschuldigde voorzitter Marco Arnoldus zich voor de mogelijkheid dat de huldiging misschien niet op het juiste moment plaats vond. Bij het noodzakelijk automatiseren van alle gegevens is helaas niet volkomen duidelijk hoe lang precies iemand al lid van de club is. Het bestuur hanteert echter het principe dat het beter is een keer te vaak aandacht te besteden aan een jubileum dan er eentje over te slaan.

In ieder geval werden dit jaar Joop Breukink, Jan Brunshorst en Harrie Leidelmeijer in het zonnetje gezet.


Zowel Joop Breukink uit Brummen als Jan Brunshorst uit Lochem hebben jarenlang voor de KNVB gefloten. Een blessure zorgde er echter voor dat ze hun hobby moesten beëindigen. Inmiddels zijn ze al ruim een kwart eeuw lid van de SZO-Zutphen.

Bij de familie Breukink vindt jaarlijks de SZO-seizoensafsluiting plaats. In informele sfeer wordt dan teruggekeken op het afgelopen voetbalseizoen en de prestaties die de scheidsrechters en assistenten hebben geleverd. Samen met de partners wordt daar een sportieve activiteit gedaan en tenslotte gezellig samen gegeten van een smakelijk buffet.


Jan Brunshorst, oud-voorzitter en erelid van Spcl.Lochem, zorgt ervoor dat de scheidsrechter bij die vereniging goed wordt ontvangen en begeleid. Op verschillende plekken op de fraaie accommodatie Sportpark De Elze geven borden aan dat de COVS sportief gedrag op de velden nastreeft en er respect voor de scheidsrechter hoort te zijn. Dankzij hem staat een sponsorbord van Kreunen Bouw Lochem langs ons veld. In zijn dankwoord benadrukte Jan, dat wanneer je eenmaal als scheidsrechter actief bent geweest, je die hobby nooit meer los laat en dat hij zich in het Fluithuus meteen weer thuis voelde. Hij wenste het bestuur veel succes toe met de vereniging.

 

Harrie Leidelmeijer staat bekend als de man met de “Gouden Handjes”. Jarenlang vervulde Harrie de functie van verzorger van de succesvolle SZO-voetbalteams, die diverse keren het Nederlands Kampioenschap binnen sleepten. Ook bij het jaarlijkse IJssel- en Berkeltoernooi verzorgde hij de medische verzorging. Dankzij zijn gedegen expertise voelden de geblesseerde spelers zich in veilige handen. Wanneer desondanks professionele hulp nodig was, zorgde Harrie er met zijn uitgebreide netwerk voor dat de ongelukkige niet op de ambulance hoefde te wachten en in het ziekenhuis met voorrang werd behandeld. Inmiddels is Harrie 40 jaar lid van de SZO en is blij zijn jubileum nog te kunnen vieren. Hij kijkt ondanks zijn ziekte uit naar het huwelijk van zijn dochter in Bali komend jaar.

 

Voorzitter Marco Arnoldus overhandigde alle drie een fraaie bos bloemen van sponsor Myositis en speldde Jan en Harry een COVS-speld voor het 25-jarig, respectievelijk 40-jarig lidmaatschap op. De vergadering toonde haar waardering met een welverdiend applaus.

06-03-2020

DUBBEL GEVOEL BIJ JAARVERGADERING SZO

Op donderdag 20 februari vond de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering van de SZO plaats. Voorzitter Marco Arnoldus schetste voor erevoorzitter Gertie Nijkamp, erelid Jan Schoenmaker, de leden van verdienste en de aanwezige leden enerzijds een bijzonder positief beeld van de vereniging, maar kon tot zijn teleurstelling niet om de bedreigingen heen. De landelijke scheidsrechtersorganisatie COVS kampt namelijk met een sterk teruglopend aantal leden en de Zutphense afdeling ziet haar ledental evenmin stijgen. Desondanks roemde hij de verbondenheid en de inzet van talrijke vrijwilligers. Tijdens de vergadering werden een drietal leden gehuldigd vanwege hun langdurig lidmaatschap.

 

De SZO is één van de kleinste van de 56 COVS-groepen in ons land. Er zijn echter ernstige zorgen over het voortbestaan van de COVS. In de afgelopen decennia is het ledental met 2/3 afgenomen en gedaald tot minder dan 4000 leden, waarvan slechts de helft actief scheidsrechter is ! Daarnaast is de gemiddelde leeftijd van de leden boven de 50 jaar. Er is dus sprake van een ernstige vergrijzing van het scheidsrechterscorps. Het landelijk bestuur onder leiding van Ron Sotthewes streeft er naar om in samenwerking met de KNVB meer arbiters te werven. In andere districten dan Noord-Oost lukt het namelijk al niet meer om wedstrijden tussen standaardteams te voorzien van een neutrale KNVB-scheidsrechter.

 

Ook bij de SZO speelt haar geringe grootte de club steeds vaker parten. De voorzitter constateerde dat langdurige en hardnekkige blessures, KNVB-opleidingen of bijeenkomsten, oefenwedstrijden en zaaltoernooien, veranderde werklocaties of uitlopende diensten, stages, wintersportvakanties of stedentrips ervoor zorgen dat de wekelijkse trainingsopkomst niet altijd voldoende is. Desondanks lijdt de training zelf er niet onder, want zelfs voor een klein aantal deelnemers worden alle pionnen neergezet, de oefeningen fanatiek uitgevoerd, de FIFA-test maandelijks uitgezet en de CV en douches opgestookt.

 

Inmiddels is er op het fraaie complex aan de Damlaan 16 een milieuvriendelijke veldverlichting gerealiseerd, vooral dankzij een ruimhartige sponsoring van het bedrijf “Sportverlichting.com” uit Deventer. Met de nieuwe LED-verlichting kan de vereniging in principe weer jaren vooruit, maar dan moet er samen met de voetbalverenigingen wel alles aan gedaan worden om het aantal scheidsrechters in de regio structureel te vergroten.

 

De SZO werkt daarbij intensief samen met de zustergroepen Apeldoorn en Deventer en garandeert dat er tenminste ieder half jaar een opleiding verenigingsscheidsrechter in de Stedendriehoek wordt aangeboden. Kandidaat-scheidsrechters en -assistenten hoeven niet gefrustreerd af te haken door een lange wachttijd of onacceptabele afstanden naar een cursus. Inmiddels is bestuurslid Nick Wenneker gestart als KNVB-docent, waardoor  enthousiastelingen de juiste richting op kunnen worden gestuurd.

“Als scheidsrechter heb je de COVS-groep nodig om te kunnen presteren, om bij te blijven met de veranderde spelregels en toepassingen, om weerstand en teleurstellingen te kunnen verwerken en uiteraard om je conditie optimaal te houden”, hield Marco de aanwezigen voor.

 

Hij memoreerde een aantal positieve aspecten van het afgelopen kalenderjaar. Dankzij sponsor “Da’s pienter” uit Zutphen konden nieuwe SZO-notitiekaartjes worden gedrukt en zullen de donateurverenigingen en leden deze weer ontvangen. ,

De samenwerking met de onderhuurders Oranje-Zwart, Gelre Cricket, Phoenix en de twee dartclubs is goed en blijkt bestendig. SZO-lid assistent-scheidsrechter Rogier Honig verdiende de FIFA-badge en is vanaf nu ook langs de lijn terug te zien in internationale stadions.

Kantinebeheerders Annie en Jan Schoenmaker hebben een topjaar gedraaid met hun “Fluithuus”. De kantine bleek ook in 2019 weer de kurk waarop de SZO financieel dreef, al hebben ze wel aangegeven het de komende jaren toch écht wat kalmer aan te zullen gaan doen. Daar bleek in december echter niets van, toen de vloer van de keuken kats verrot bleek en het heel wat zweetdruppels en moeite kostte om er weer een prachtige tegelvloer van te maken.

 

Er waren een aantal bedrijven bereid de SZO te sponsoren, bijvoorbeeld voor incidentele activiteiten als de Week van de Scheidsrechter. Het sponsorcontract van de meeste bordsponsors loopt af en verlenging is helaas niet altijd een vanzelfsprekendheid. Het bestuur hoopt dan ook dat de leden het structureel of incidenteel sponsoren van de SZO bij hun relaties en leveranciers willen aankaarten. Als het lukt geeft dat ook nog een enorm gevoel van voldoening! Er wordt een sponsorcommissie gevormd om een en ander te coördineren.

 

Na de uitgebreide terugblik onthulde de voorzitter de toekomstvisie voor het jaar 20 20.

  • Het bestuur blijft zich focussen op de werving van nieuwe leden, zowel bondsscheidsrechters als verenigingsscheidsrechters en assistenten. De SZO beschikt over een professionele presentatie met spelregelfragmenten en quizvragen voor onze donateurverenigingen, die zij dolgraag bij hen willen tonen in de hoop ons enthousiasme over te brengen op jongens en meisjes, die het leuk vinden om een wedstrijd te leiden.
  • De condities voor een professionele en afwisselende wekelijkse training voor zowel ambitieuze scheidsrechters als liefhebbers zullen worden gewaarborgd, evenals de maandelijkse FIFA-testen.
  • De SZO komt met een eigen SZO-trainingslijn met shirts en broeken, waarvoor al veel belangstelling is van de trainende leden.
  • Er wordt een sponsorcommissie in het leven geroepen om de bordsponsoring verder uit te bouwen en de contacten met de sponsors te verbeteren.
  • Dit jaar is de SZO aan de beurt om in de Stedendriehoek de Week van de Scheidsrechter te organiseren en komt er een Betaald-Voetbal-scheidsrechter in oktober.
  • Ook in 2021 wordt weer een Technisch Weekend georganiseerd.
  • Het oefenen van de spelregels aan de hand van fragmenten en specifieke vragen blijft een speerpunt in 2020.
  • Het bestuur zal zich inzetten om zowel specifiek voor de jonge leden als voor onze oud-scheidsrechters, oudere SZO-leden en hun partners én voor de donateurs aantrekkelijke bijeenkomsten te organiseren, om iedereen het gevoel te geven dat hun betrokkenheid bij de SZO bijzonder wordt gewaardeerd en niet gemist kan worden.

 

Van de Ledenvergadering maakt het bestuur altijd graag gebruik om haar “supervrijwilligers” te bedanken. Annie en Jan Schoenmaker als de, door ons en alle onderhuurders zeer gewaardeerde kantinebeheerders en Gertie Brouwer, die ondanks zijn blessure nog altijd de SZO-trainer is, verdienen niet alleen een bos bloemen van onze sponsor Myositis, maar vooral een welgemeend applaus.

Bloemen waren er ook voor de leden Joop Breukink, Jan Brunshorst en Harry Leidelmeijer, die langdurig lid zijn van de vereniging en allen hun steentje hebben bijgedragen in het verleden.

Ondanks de matige opkomst en zorg voor wat betreft het ledental sloot voorzitter Arnoldus de vergadering optimistisch af, want de sfeer bij de SZO blijft uniek en de saamhorigheid groot. Hij gaf aan zeer trots te zijn op alle kanjers binnen de vereniging.

UNIEK TECHNISCH WEEKEND SZO-ZUTPHEN

21-01-2020

Of de SZO-formule voor het organiseren van een Technisch Weekend voor voetbalscheidsrechters écht uniek is in scheidsrechtersland, is niet bekend, maar in ieder geval staat vast dat deze leerzame en tevens gezellige activiteit opnieuw een enorm succes is gebleken. Voor het tweede jaar in successie organiseerde de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken een weekend met als doel haar actieve scheidsrechters en assistenten voor te bereiden op het belangrijke tweede deel van de voetbalcompetitie. Met een bezoek aan een wedstrijd, het observeren en evalueren van de prestaties van een arbitraal trio, een pittige fysieke training en het oefenen van de spelregels werden rond de vijftien actieve arbiters klaar gestoomd voor een frisse start na de winterstop.

 

Rond de vijftien actieve scheidsrechters en assistenten uit de regio Zutphen verzamelden zich op vrijdagavond 10 januari bij stadion De Vijverberg om De Graafschap te zien spelen tegen Jong Utrecht. Gewapend met een observatielijst focusten de amateurscheidsrechters zich op de prestaties van hun collega’s. De scheidsrechters beoordeelden in de eerste plaats de prestaties van arbiter Laurens Gerrets, terwijl de SZO-assistenten met name letten op de samenwerking en communicatie tussen scheidsrechter en assistenten langs de lijn. Na afloop vond een “meet and greet” plaats in een zaaltje van het stadion. Daar werden de eerste ervaringen uitgewisseld.

 

De volgende ochtend analyseerde scheidsrechter Gerrets, die uit Capelle aan de IJssel komt en inmiddels een jaar of zes op dit niveau fluit, zijn verrichtingen aan de hand van wedstrijdfragmenten en de headset-communicatie. Met name zijn beslissing om een strafschop toe te kennen aan Jong Utrecht leverde veel stof tot discussie op. De scheidsrechter, die onlangs landelijke bekendheid verwierf door de wedstrijd Den Bosch-Excelsior te staken wegens discriminerende teksten vanaf de tribune, gaf toe zelf behoorlijk getwijfeld te hebben. Tot overmaat van ramp geven ook de beelden geen uitsluitsel, zodat de twijfel voortduurde. Duidelijk is dat een Graafschap-speler onvoorzichtig inglijdt in een poging een Utrechter van scoren af te houden, maar of hij zijn tegenstander ook echt raakt, is niet zichtbaar. De verdediger zet zijn actie in buiten het strafschopgebied, maar of de overtreding ook nog wordt doorgezet binnen de lijn van het zestienmeter gebied is twijfelachtig. Toch is de juiste beslissing van de arbiter van essentieel belang: buiten de zestien betekent het immers een directe vrije trap en rode kaart, binnen het beruchte gebied krijgt de dader slechts geel, maar kan de tegenstander een strafschop nemen. Ondanks de aanwezigheid van alle kenners blijft het enig juiste antwoord achterwege.

De betaald voetbalscheidsrechter gaat tijdens een presentatie in op de veel bekritiseerde nieuwe spelregel met betrekking tot hands. Hoewel de filmbeelden vaak overduidelijk zijn, is de VAR of de KNVB-scheidsrechterscoördinator naderhand niet in staat een eensluidend oordeel te vellen. In ieder geval kunnen de voetbalverenigingen in de SZO-regio ervan op aan dat de scheidsrechters vanaf nu uitstekend op de hoogte zijn van de regel en de toepassing van handsgevallen. Met betrekking tot de waarneming moeten ze echter nog steeds op het blote oog vertrouwen.

 

 

Op zaterdagmiddag vond een pittige training plaats op het kunstgras van Warnsveldse Boys. De talentvolle scheidsrechter en assistent- Kevin Weever uit Vorden had gezorgd voor een afwisselend parcours, waarbij alle vaardigheden voor scheidsrechters aan de orde kwamen: duurloop, sprint, intervaltraining. Na de oefeningen en de verfrissende douche keerden de meeste deelnemers terug naar de logeerlocatie in Harfsen. Dankzij de sponsoring van Ribhouse Texas in Voorst werd hen een smakelijk spareribsmenu voorgeschoteld. Een aantal scheidsrechters namen ‘s avonds de finalewedstrijden van het zaaltoernooi van De Waltakke voor hun rekening, terwijl de rest spelregels oefenden aan de hand van videobeelden en een uitdagende sportquiz voor de kiezen kregen.

 

Op zondagochtend werd het weekend afgesloten met een flinke wandeling, waarbij het technisch Weekend uitgebreid werd geëvalueerd. De conclusie dat Kevin Weever en Gerrit Smelt als organisatoren alle lof verdienen en dat de logeerboerderij Oltvoort een prima en goed geoutilleerde locatie is, werd al snel getrokken.

 

Ondanks dat het lastig was om in de korte winterpauze een weekend te plannen, waarbij alle scheidsrechters vrij zijn van het leiden van een wedstrijd, kijken we terug op een geslaagd Technisch Weekend. Daarnaast mag het inschrijfgeld de leden niet afschrikken van deelname en ondanks het feit dat het SZO-bestuur deze activiteit als prioriteit ziet, is het budget uiteindelijk beperkt. Ook is niet ruim tevoren bekend is, welke scheidsrechter er voor een vrijdagavondwedstrijd in de omgeving wordt aangesteld en of hij bereid is om mee te werken. Dankzij de bereidwilligheid van scheidsrechtersbaas Dick van Egmond van de KNVB in Zeist lukte het een kwalitatief vergelijkbaar vervolg te geven op het Technisch Weekend 2019 met Rob Dieperink. Het is plezierig dat beide betaald voetbal scheidsrechters enthousiast  hebben aangegeven de opzet en setting zeker voor herhaling vatbaar te vinden en er bij de voetbalbond op aan te dringen ook volgend jaar weer hun medewerking toe te zeggen. Dat er ook volgend jaar weer een Technisch Weekend van de SZO zal komen lijkt vanwege de goede reacties welhaast een vaststaand feit. Hopelijk schrijven zich dan ook enkele verenigingsscheidsrechters in voor deze uiterst leerzame activiteit.

Het bestuur bedankt tenslotte onze leden Gerrit en Kevin, BV-organisatie De Graafschap en Niek Wouters, het arbitrale kwartet o.l.v. Laurens Gerrets, Scheidsrechterscoördinator Dick van Egmond, v.v. Warnsveldse Boys, logeerboerderij Oltvoort, Steakhouse Voorst en uiteraard alle deelnemers voor hun inzet en medewerking.

 

Marco Arnoldus

Nieuwjaarstoespraak 2020  voorzitter SZO-Zutphen

21-01-2020

Op zondag 5 januari luidde de SZO het nieuwe jaar in met de traditionele nieuwjaarsinstuif. Gelukkig hadden weer een aantal vaste bezoekers de weg naar de Damlaan kunnen vinden, maar ook dartclub De Flierefluiters benutte de gastvrijheid van Annie en Jan Schoenmaker om elkaar de hand te kunnen schudden. Dolf en Wilma Versteege hadden weer een gezellige wandeling uitgezet, zodat iedereen met lege maag aan het stamppottenbuffet kon beginnen. Voorzitter Marco Arnoldus sprak de aanwezigen toe en concludeerde dat het uniek is dat een kleine club als de SZO zo’n prachtige accommodatie kan exploiteren.

 

In het verlengde van de heftige discussie rond de Video Assistent Referee beloofde de voorzitter spottend dat de uitslag van de inmiddels fameuze puzzelwandeltocht door de VAR zouden worden gecontroleerd. Duidelijk is dat menigeen kritiek heeft op de maatregelen, die mogelijke fouten en onjuiste waarnemingen van scheidsrechters in het Betaalde Voetbal moeten voorkomen. Er is sprake van dat de bevoegdheden van de VAR zullen worden uitgebreid of juist beknot. Het begrip voor de scheidsrechters in het amateurvoetbal zal er echter niet door stijgen, vreesde hij.

Hij hield de toehoorders voor dat door de goede samenwerking met de onderhuurders het complex aan de Damlaan tot een van de mooiste velden van de regio behoort. “Alle gebruikers zijn zeer tevreden met de faciliteiten, ook al is het speelveld in de droge zomer soms wat ongelijk. Desondanks is iedereen zeer tevreden met het onderhoud door de Gemeente en de gastvrijheid van onze beheerders Annie en Jan Schoenmaker. Met de nieuwe en zuinige LED-verlichting is het bestuur erg tevreden.

 

Marco memoreerde dat vorig jaar in januari het Scheidsrechterscongres van het district Oost plaats vond. “Helaas heeft dat nog niet geleid tot een grote aanwas van nieuwe scheidsrechters. De vergrijzing speelt de Bond behoorlijk parten, zodat arbiters van dik boven de 70 jaar nog gewoon standaard wedstrijden moeten fluiten. Trainers, die daarop kritiek uiten, realiseren zich niet dat zij zelf bij hun club een bijdrage kunnen leveren aan het werven van nieuwe scheidsrechters door een opleiding te stimuleren bij leden die de voetbalselectie net niet halen! Bij de SZO zijn die leden, zowel als verenigingsscheidsrechter als Bondsscheidsrechter van harte welkom om te trainen en de spelregels te oefenen.”

Het zaalvoetbalteam van de SZO kwam een dag eerder uit op het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi van de groep Zwolle en kwam breeduit op de televisie bij TV Oost. Het bestuur was blij dat we dit jaar weer mee konden doen en zich voldoende spelers aanmeldden. Ook was hij verheugd te constateren dat voor het Technisch Weekend zich voldoende deelnemers hadden aangemeld. “Deze activiteit is een speerpunt van de SZO, omdat net als tijdens de Week van de Scheidsrechter, de ultieme doelstelling van de vereniging wordt nagestreefd, hoe leuk het kaarten, de bingo of de overige activiteiten ook zijn. Gelukkig blijven de actieve scheidsrechters, die uit onze regio verhuizen, de SZO nog trouw en daar mogen we trots op zijn.”

 

Hij dankte Nick, Kevin en Dolf voor het overnemen van de training toen onze trainer Gertie Brouwer wegens een operatie tijdelijk niet kon trainen. “De wekelijkse opkomst is desondanks echter wisselend, mede gezien de regelmatige oefenwedstrijden, cursussen en bijeenkomsten, waar onze leden naar toe moeten. Op onze maandelijkse FIFA-conditie-test komen gelukkig ook een behoorlijk aantal leden van de omliggende afdelingen Apeldoorn en Deventer af en die vinden het in het Fluithuus vaak zo gezellig, dat zij spreekwoordelijk de deur van het clubhuis kunnen sluiten. Hoewel Annie en Jan hebben aangegeven het toch echt wat rustiger aan te gaan doen, blijft de accommodatie piekfijn in orde en hebben ook de  SZO-klaverjassers, de darters en de boogschieters er een gezellig clubhuis aan.

 

Wat 20 20 verder voor ons in petto heeft moeten we afwachten. Ook afgelopen jaar werden sommige leden getroffen door ziekte, blessures, vervelende arbeidsomstandigheden of persoonlijke tegenslag. Het zal dit jaar helaas niet anders zijn, maar we hopen uiteraard dat de gevolgen zijn te dragen. Als de Scheidsrechtersvereniging daaraan ook maar een splintertje kan bijdragen, heeft het lid zijn van de SZO zijn nut.

Namens het bestuur van de SZO wenste hij de aanwezigen een voorspoedig 2020 toe voor allen die u lief zijn en hoopte alle SZO-ers vaak te zien op bijvoorbeeld op de winteractiviteit, het paaseieren zoeken, de bingo’s of het IJssel- en Berkeltoernooi.”

Met een hartelijk applaus voor de organisatoren van de wandeling Wilma en Dolf en de catering Annie en Jan werd het buffet geopend en konden de aanwezigen letterlijk of figuurlijk bevestigen dat de stamppotten weer van voortreffelijke kwaliteit waren.

21-01-2020

FIFA BADGE VOOR SZO-LID ROGIER HONIG

Terwijl veel voetbalteams zich in warme landen voorbereiden op het tweede deel van de voetbalcompetitie deden de scheidsrechters dat in eigen land. Verschillende COVS-groepen organiseerden een Technisch Weekend, waaronder de SZO-Zutphen.

In het hoofdkwartier van de KNVB in Zeist verzamelden zich op woensdag 8 januari alle belangrijke scheidsrechters voor een speciale gala-avond. Sinds een aantal jaren besteedt de voetbalbond extra aandacht aan de uitreiking van de FIFA-badges. Naast de bekende top-scheidsrechters is er ook aandacht voor de vrouwelijke arbiters en de zaalvoetbalscheids-rechters.

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken, vindt de FIFA-badge een internationaal teken van erkenning en waardering. Die FIFA-erkenning krijg je niet zo maar. Je moet eerst een aantal jaren op het hoogste niveau in de nationale competitie hebben gefloten of gevlagd. Vervolgens word je aan de Wereldvoetbalbond voorgedragen, die dan meestal zijn goedkeuring geeft. De badge wordt uitgereikt voor één jaar, waarin de scheidsrechter of assistent-scheidsrechter de kans krijgt zich op het allerhoogste niveau te bewijzen. Wanneer de beoordelingen door de KNVB en de FIFA goed zijn, wordt de FIFA-badge verlengd. Anders moet de betreffende arbiter zijn teleurstelling gaan verwerken.

Dit jaar ontvingen scheidsrechters Allard Lindhout en Jochem Kamphuis het felbegeerde embleem. De SZO is erg trots dat assistent-scheidsrechter Rogier Honig uit Zutphen de FIFA-badge mag gaan voeren.

Rogier zette zijn eerste stappen als scheidsrechter figuurlijk aan de hand van oud-SZO-voorzitter Gerrit Pas. Hij heeft een glanzende carrière als scheidsrechter gemaakt, maar wist net niet de laatste stap naar de hoogste groep in het Betaald Voetbal te maken. De KNVB verbreekt dan onverbiddelijk het arbeidscontract, maar bood Rogier wel de mogelijkheid het als assistent te gaan proberen. Nu is Rogier er in geslaagd het hoogst haalbare te bereiken en wij hopen uiteraard dat hij binnenkort deel mag gaan uitmaken van een vast trio. Deze zullen dan te zien zijn in de belangrijke Europese competities.

Namens het bestuur van de SZO feliciteren wij Rogier Honig van harte met deze geweldige prestatie. We hebben inmiddels afgesproken, dat hij beslist over zijn ervaringen bij de buitenlandse wedstrijden zal komen vertellen in het Fluithuus! We kijken er naar uit hem te ontvangen.

21-01-2020

Onverwacht noodzakelijk onderhoud Fluithuus

Het beheren van een sportcomplex is niet eenvoudig, want vrijwel al het werk gebeurt door vrijwilligers. Hoe blij het bestuur van de SZO is met degenen, die de training verzorgen, onderhoud verrichten, kantinedienst draaien, verlotingen organiseren of activiteiten organiseren kan niet dikwijls genoeg worden gezegd.

Binnen de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken is Jan Schoenmaker onbetwist de drijvende kracht van de accommodatie. Samen met Annie houdt hij de boel draaiende en zorgt niet alleen voor de gezelligheid en inkoop, maar ook voor het technische onderhoud van het hele complex. Zowel bij de SZO als de onderhuurders hebben zich al velen afgevraagd, wat ze toch zonder hen zouden moeten.

Een sprekend voorbeeld deed zich in de laatste weken van het afgelopen jaar voor.

Regelmatige bezoekers van de kantine hadden al eens geconstateerd, dat er enkele tegels achter de bar gesneuveld waren. Misschien was een vat te hard neergezet of was een krat frisdrank omgevallen. Met de jaarwisseling voor de boeg wilde Jan 2019 keurig afsluiten en dus ging hij op zoek naar een aantal passende tegels ter vervanging van de gebarsten exemplaren. Toen deze gevonden waren, kon de vervanging worden gestart. Tot grote schrik van Jan waren vaten of kratjes niet de oorzaak van de breuk, maar bleek de hele ondervloer verrot. Vocht had de houten vloer dermate aangetast, dat deze in het geheel diende te worden vervangen.

Met de feestdagen voor de boeg en een gelijktijdige renovatie van hun huis door de woningbouwvereniging,kwam dit allerminst plezierig uit, maar desondanks stortte Jan zich onmiddellijk op het herstel en schoten de gealarmeerde Annie de tranen bijkans in de ogen bij de aanblik van de ravage en de stank.

Gelukkig is de vloer achter de bar inmiddels weer sterk en veilig en heeft niemand er tijdens de nieuwjaarsinstuif iets van hoeven merken. Uiteraard danken we Annie en Jan voor hun inzet om het op zo’n korte termijn weer voor elkaar te maken, maar roepen hen op om in het vervolg ook even wat hulp te vragen. Zelfs de op de nieuwjaarsbijeenkomst aanwezige darters boden hun hulp spontaan aan. Dat waardeert het SZO-bestuur heel erg en het geeft maar weer eens aan hoe zeer de inzet van Jan en Annie door allen wordt gewaardeerd.

21-01-2020

Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi,
zaterdag 4 januari 2020.

Deze zaterdagmorgen vertrokken wij met 2 auto’s vanuit Zutphen om weer eens deel
te nemen aan dit toernooi in Kampen, georganiseerd door onze zustervereniging en
naamgenoot SZO (Zwolle)
Ons sterrenteam bestond uit de volgende spelers: Roland (Zaag) Kok,
Jan-Willem Wesselink, Thijs Eijkelkamp, Ward van Deurzen, Niek Wouters,
Lars Vos en Michel Nijdeken. Gelukkig konden wij ook weer een beroep doen op
Roel Mellenbergh als verzorger. Hij had op wat preventieve zorg na, (gelukkig) weinig

te doen die dag.

Om 10.45 speelden we onze 1e wedstrijd tegen Enschede. Voordat we de praktische
regels goed onder de knie hadden, keken we al tegen een 2-0 achterstand aan.
Er kwamen goede kansen voor Jan-Willem en Michel die helaas niet in doelpunten resulteerden. Nijmegen was effectiever en scoorde nog 2 keer. Ward redde de eer na een assist van Michel en zo verloren we kansloos met 4-1.

Onze 2e tegenstander was Nijmegen. Even niet bij de les betekende al snel 1-0 voor Nijmegen. De wedstrijd ging wat op neer en Roland maakte prima gebruik van een valpartij van de Nijmeegse doelman en maakte er 1-1 van. Veel commentaar van N. leverde bij de goede leiding geen respons op. JW liep nog tegen een gele kaart aan maar door goede reddingen van Niek en noest verdedigen sleepten we de 1-1 over de eindstreep.

Doetinchem was onze laatste tegenstander voor de lunchpauze. Na 2 kansen voor Roland en 1 voor Ward was het toch Doetinchem die het net liet trillen. Toch kwamen we toch nog vrij snel op 1-1 door een treffer van onze zwoeger Lars en miste een schot van Thijs op een har na het doel. Dit was tevens de eindstand.

Tijdens de lunch met een lekkere croquet er bij werd al snel duidelijk dat wij helaas niet tot de 2 beste nummers 3 behoorden en konden wij na het douchen en een gezamenlijke consumptie weer richting Zutphen.

 Mannen, allemaal bedankt voor de inzet en voor de gezelligheid deze dag want de sfeer was prima!

Dolf Versteege

Contact complex


Jan Schoenmaker

Beheer accommodatie


T.  0575-527616

M. 06-25407773

E.  j.schoenmaker@szo-zutphen.nl


Het Fluithuus

Damlaan (geen postadres)

Eefde

T. 0575-469227

Contact bestuur


Gertie Brouwer

Secretaris


T.  0575-502068

E.  secretaris@szo-zutphen.nl


Copyright @webmaster SZO Zutphen Kevin Weever All rights reserved