29-12-2017

18-12-2017

Kerstflyer 2017
04-12-2017

BIJEENKOMST MET VERTEGENWOORDIGER KNVB district NOORD-OOST


Wat moet je doen als je voor het derde achtereenvolgende weekend klaarblijkelijk op de reservelijst blijkt te staan ?

Als je binnen zes weken voor de derde keer een bepaalde vereniging moet fluiten ?

Als je lid bent van de vereniging, die je moet leiden of als je op een bepaalde wedstrijddag liever ’s morgens dan ’s middags wilt fluiten ?

Dan bel je naar de KNVB in Zwolle !


Het is inmiddels gebleken dat de herstructurering en de verhuizing van Deventer naar de Overijsselse hoofdstad niet zonder problemen is verlopen. Ook de afvloeiing van enkele ervaren krachten maakte dat er vervelende misverstanden ontstonden.

Op initiatief van de drie COVS-groepen in de Stedendriehoek is er een bijeenkomst georganiseerd met de belangrijkste medewerker voor de scheidsrechters en assistenten op het districtskantoor Lennert Fledderus. 


Hij zal op donderdag 18 januari 2018 naar het clubhuis van de Deventer Scheidsrechters Vereniging komen om uitleg te geven ondermeer over de werkwijze van het bondskantoor en de taakverdeling. De aanvangstijd is 21.00 uur.

Uiteraard zullen we niet nalaten in te gaan op de gevoeligheden, die er bij scheidsrechters liggen met betrekking tot de uitvoering van hun hobby. Waarom word je meerdere keren aangesteld bij dezelfde vereniging, terwijl er op jouw niveau voldoende alternatieven zijn ? Waarom moet je naar de andere kant van het land, terwijl er ook in de regio vergelijkbare wedstrijden worden gespeeld ? Waarom worden vaste scheidsrechters op de reservelijst ingezet, wanneer jij ook beschikbaar bent of waarom kan niet worden voldaan aan je verzoek om van wedstrijd te wisselen, wanneer daarvoor een geargumenteerde reden is ?


Ook voor vaste assistenten zijn er beslist vragen, waarop zij graag een antwoord willen.

Wij zijn dan ook blij dat Lennert bereid is gevonden daarover met de achterban te komen praten. Wanneer jij ook specifieke vragen hebt, die uiteraard niet persoonlijk zijn, kun je ons deze zo spoedig mogelijk laten weten, zodat ze in de voorbereiding nog kunnen worden meegenomen. We gaan ervan uit dat een ruime delegatie van SZO-leden naar de Keurkampstraat in Deventer zal afreizen om deze interessante ontmoeting niet te missen.

Vanzelfsprekend worden er te zijner tijd afspraken gemaakt over het carpoolen en vertrek.
23-10-2017 

Groot informatiebord geplaatst bij SZO


Sinds een tweetal jaren is de SZO officieel eigenaar van de opstallen van het sportveld aan de Damlaan 16 in Eefde. De constructie, waarbij de gebruikers verenigd waren in de Gebruikersvereniging Sportveld Damlaan (GSD) werd hiermee omslachtig en is met wederzijds goedvinden beëindigd.


In het kader van de professionalisering, die de SZO nastreeft, is er nu naast de rij reclameborden een fraai informatiebord op de hoek van het complex verrezen. Op het bord staan de vaste gebruikers van onze accommodatie vermeld. Achtereenvolgens maakt de vriendenvoetbalclub Oranje-Zwart op maandag, de SZO op dinsdag en eens per maand op donderdag, de cricketvereniging Gelre op woensdag en zondag en de dartclub De Flierefluiters op vrijdagavond gebruik van ons complex. Tenslotte beoefenen de boogschutters van Phoenix iedere zaterdagochtend hun hobby aan de Damlaan. Voor enkele clubs geldt dat er alleen in het seizoen gespeeld wordt, maar anderen, zoals de scheidsrechtersvereniging maken wekelijks gebruik van onze faciliteiten.


Het informatiebord, dat vakkundig en stormvast door onze sponsor PrintXpert is gefabriceerd en geplaatst, zal binnenkort nog worden aangelicht, zodat ons complex nog beter te vinden is. Inmiddels hebben we uiteraard de Gemeente Lochem gevraagd ook ons huisnummer 16 te vermelden op de aanwijzers aan het Oostveensepad nabij de gemeentegrens met Zutphen. Als alternatief willen we zelf vanzelfsprekend ook wel een SZO-bordje aan de lantaarnpaal bevestigen. We wachten de reactie van de gemeente af.
23-10-2017 

De Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken is tijdens de Week van de Scheidsrechter een campagne gestart om talentvolle verenigingsscheidsrechters te interesseren voor het fluiten van wedstrijden bij de KNVB. Tijdens een clinic van Betaaldvoetbal scheidsrechter Jochem Kamphuis op 10 oktober werd de actie door SZO-voorzitter Marco Arnoldus afgetrapt. Het is geenszins de bedoeling om clubscheidsrechters bij de vereniging los te weken. Als een clubman bijvoorbeeld op zaterdagmiddag een pupillen- of juniorenwedstrijd voor de vereniging fluit, kan hij op zondag als bondsofficial op pad worden gestuurd. Het feit dat deze arbiters al veel ervaring hebben opgedaan maakt het mogelijk om snel door te stromen binnen de KNVB.


Het is de officiële KNVB-scheidsrechters van de SZO opgevallen dat er bij de collega’s van de clubs nogal wat kwaliteitsverschil is. Zelden wordt met de mogelijkheden van talenten rekening gehouden en staat de indeling bij een team of aanvangstijd al vooraf vast. Aan de motivatie, kwaliteit en fysieke mogelijkheden wordt door het wedstrijdsecretariaat gemakshalve en soms noodgedwongen voorbij gegaan. De SZO wil daar wat aan doen. Ervaren KNVB-scheidsrechters die een dergelijk talent zien fluiten zullen hem na de wedstrijd persoonlijk gaan aanspreken en complimenteren. Doel is hen de mogelijkheden van de Scheidsrechtersvereniging, ook als clubscheidsrechter of –assistent, duidelijk te maken. De vereniging organiseert op haar sportveld aan de Damlaan in Eefde maandelijks de FIFA-conditietest, een wekelijkse training en spelregelavonden.


Aan de potentiële toppers wordt dan na hun wedstrijd bij de club een FIFA-set gele en rode kaarten uitgedeeld en informatie over de vooruitzichten als scheidsrechter bij de Bond verstrekt. Ook bevat de set enkele unieke notitiekaartjes gesponsord door opticien Loman & Van de Weerd, waarop de doelpunten en kaarten kunnen worden bijgehouden. In het Fluithuus van de SZO kregen de twee enthousiaste clubscheidsrechters Lars Vos (FC Zutphen) en Daan Brouwer (Spcl.Brummen) de eerste sets uitgereikt. De  SZO hoopt dat de voetballers de arbitrage als een volwaardig alternatief zullen zien. Wanneer de selectieteams onbereikbaar blijken, de knieën of enkels regelmatig protesteren tegen slidings en overtredingen of de tijd ontbreekt om op een vast tijdstip 2 x te trainen, is het scheidsrechteren een uitstekend alternatief.


Hoe cool is het bijvoorbeeld om te kunnen zeggen dat je bij het FC Zutphen U13-toernooi een talentvolle Feijenoord- of Chelsea-speler de hand hebt geschud, als deze inmiddels de profstatus heeft bereikt. Veel voetballiefhebbers hebben bij dat prestigieuze toernooi uitstekende trio’s aan het werk gezien, allemaal bestaande uit gemotiveerde en getalenteerde (club-)scheidsrechters. Met een gele en rode kaart op zak is de weg naar deze inspirerende hobby snel gevonden. Nadere informatie kan worden verkregen bij secretaris Gertie Brouwer via secretaris@szo-zutphen.nl

Clubscheidsrechter krijgt rode kaart


Wekelijks worden er op de Nederlandse voetbalvelden duizenden wedstrijden afgewerkt. De meeste worden gefloten door goedwillende leiders, ouders of clubscheidsrechters van de eigen vereniging. De clubs waarderen deze vrijwilligers dan ook zeer, alleen al om het feit dat de wedstrijden anders niet door zouden gaan. De kwaliteit en het enthousiasme laat echter nog wel eens wat te wensen over. Met name de bezoekende vereniging klaagt dan steen en been over zoveel aangedaan onrecht. Gelukkig zijn er ook scheidsrechters, die hun taak heel serieus opvatten en gemotiveerd en in officieel tenue de wedstrijd leiden. Zij bezitten voldoende spelregelkennis, zijn actief en beleven duidelijk plezier aan het fluiten van hun wedstrijden. De SZO geeft deze scheidsrechters nu zonder pardon de rode kaart !
18-10-2017 

Week van de scheidsrechter 2017


Ongetwijfeld zal er ook volgend jaar begin oktober weer een Week van de Scheidsrechter worden georganiseerd. Hopelijk kan onze landelijke COVS dan opnieuw bijdragen aan het succes, dat de avond bij de SZO met Jochem Kamphuis had. Wij kijken als bestuur in ieder geval met een voldaan gevoel op de avond terug. Slechts complimenten waren ons deel en geen wanklank werd gehoord. Natuurlijk hopen we stiekem ook dat enkele verenigingsscheidsrechters zo enthousiast geworden zijn, dat het bezoek aan de SZO niet eenmalig is.


Van de KNVB ontvingen alle scheidsrechters een bedankkaart. Aan de meeste voetbalverenigingen ging de actie echter ongemerkt voorbij. Slechts enkele uitzonderingen kwamen op Facebook-groepen voor scheidsrechters voorbij, waaruit bleek dat de scheidsrechters de geste van de clubs bijzonder bleken te waarderen. Of het nu een doosje Merci was, een bos bloemen of een zorgvuldig en ruim vooraf besteld cadeautje, iedere vorm van waardering voor zowel verenigings-scheidsrechters als bondsofficials werd zeer op prijs gesteld, gezien de enthousiaste reacties. Ons lid Lars Vos ontving bijvoorbeeld van vv DZC’68 een bos bloemen in rood en geel bij de uitwedstrijd tegen FC Zutphen O19. De Doetinchemse Zaterdag Club heeft het arbitragebeleid uitstekend voor elkaar, zo blijkt op hun website. Beslist een voorbeeld voor onze donateurverenigingen  en de moeite waard om een digitaal kijkje te nemen. Complimenten, DZC !


En wat deden de verenigingen in de regio van onze Scheidsrechtersvereniging Zutphen & Omstreken? Ik denk dat we als SZO bij de aanvang van de nieuwe competitie de clubs maar eens moeten gaan benaderen om een gezamenlijke actie te promoten. In ieder geval moet het respect voor de arbitrage niet beperkt worden tot enkel deze week. Als het nodig is zullen we onze clubs blijven wijzen op hun verantwoordelijkheden en blijft ons aanbod om via interessante presentaties samen de spelregels te oefenen en het onderling begrip te vergroten onverminderd van kracht.

Voor de scheidsrechter is het immers iedere week “de week van de scheidsrechter”!

Secretaris Gertie Brouwer heeft het hoofdbestuur van de COVS uiteraard een welgemeend bedankje gestuurd voor hun bemiddeling voor het kosteloos beschikbaar stellen van Jochem Kamphuis.


18-10-2017 

Rij SZO sponsorborden straalt stijl uit !


De eerste mijlpaal is behaald ! Inmiddels schittert 20 meter glanzend groen sponsorbord langs de spoorlijn Zutphen-Winterswijk. De chique uitstraling waarop werd gehoopt in deze bosrijke omgeving heeft het inderdaad gekregen. Het kan niet anders dan dat ook het oog van voorbijgangers en treinreizigers op de zeven sponsoruitingen valt.


Wat min of meer als geintje tijdens een SZO-bingo begon met de toezegging van Marco Heppen om ooit een reclamebord te plaatsen, heeft nu geleid tot een fraaie rij borden.


Mazda-garage Lenselink in Zutphen-Eefde tekende als eerste spontaan voor een bord. Niet alleen rijdt de voorzitter zijn leven lang al Mazda, ook SZO-lid Peter Rudolph sleutelt als monteur vakkundig in zijn garage.


Vanzelfsprekend konden we een beroep doen op oud-voorzitter Gerrit Pas met zijn Superrr-zaak in Almen.


Oud-scheidsrechter en oud-voorzitter van Sportclub Lochem volgde snel met een bord van de firma Kreunen Bouw in Lochem.


Ondanks de prachtige ligging direct aan de spoorlijn Zutphen-Vorden met eindstation Winterswijk kwam de toezegging van vervoerder Arriva om ook een bord te willen plaatsen toch wel enigszins als een verrassing. Niet iedere multinational is bereid regionale initiatieven te steunen. Als blijk van onze dankbaarheid wordt de spoorsloot naast ons complex jaarlijks enkele malen extra gesnoeid door onze SZO-vrijwilligers. Zowel machinisten als reizigers hebben zo een onbelemmerde blik op onze accommodatie.


Uiteraard toont de fabrikant van al deze fraaie borden zijn logo in de rij. Dankzij ons bestuurslid Kevin worden de bestellingen keurig en vlot door PrintXpert uit Deventer afgehandeld.


Onze laatste aanwinst is een bord van Gasservice Scheerder uit Zutphen. Oudere SZO-leden zullen zich ongetwijfeld nog hun collega Bram Scheerder herinneren. Een van zijn zoons is nu eigenaar van het loodgietersbedrijf in Zutphen en draagt de SZO dus ook een warm hart toe.

 

Ons streven is nog voor het eind van het kalenderjaar de rij tot aan de lichtmast vol te maken. Daarna zal een begin worden gemaakt met de tweede rij borden. Gelukkig lopen er nog enkele toezeggingen en moeten enkele ondernemers nog een beslissing nemen. Het blijkt dat het persoonlijk benaderen van kennissen en relaties het beste werkt. Kevin heeft hiervoor een prachtige brochure samengesteld, die in het Fluithuus is te verkrijgen. We roepen onze leden dan ook dringend op om hun best te doen om de droom van het bestuur helpen te verwezenlijken.

 

Naast de rij reclameborden langs de spoorlijn timmeren we ook op andere manieren aan de weg. Op de hoek van het complex aan de Damlaan komt binnen afzienbare tijd een groot bord, waarop alle gebruikers vermeld worden. De bruikbaarheid van het veld krijgt dan ook echt een invulling en wordt door voorbijgangers niet meet gezien als een groot gazon met een hek erom !


Tenslotte verschijnt op het dak van onze kleedkamers ook een groot SZO-Zutphen logo, waardoor de naamsbekendheid alleen maar groter wordt en geen enkele verenigingsscheidsrechter of voetbalclub meer om de SZO heen kan. Naast het SZO-bord is ook nog plaats voor enkele sponsorborden.


Kasper Vrielink Dakwerk uit Vorden-Zutphen zal binnenkort een plekje krijgen op het dak, waaraan de gespecialiseerde firma na de renovatie van de kleedkamers zelf meewerkte. Uiteraard zullen we ook van dit sponsorbord een foto op deze site plaatsen.Clinic Jochen Kamphuis groot succes


De Week van de Scheidsrechter 2017 is weer achter de rug. Voor het eerst sloegen de KNVB en de COVS de handen ineen, waardoor een groot aantal Betaald voetbal scheidsrechters presentaties konden geven bij de scheidsrechtersgroepen. Op 10 oktober kwam Jochem Kamphuis naar het Fluithuus om een clinic te verzorgen. Naast de vertrouwde gezichten konden we een behoorlijk aantal enthousiaste verenigingsscheidsrechters verwelkomen, evenals Betaald Assistent-scheidsrechter Rogier Honig, KNVB-scheidsrechtersbegeleiders en enkele (groot-)ouders.

De concurrentie van de wedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Zweden bleek minimaal, mede vanwege de kansloze positie van Oranje. Marco Arnoldus vond het verdrietig dat er een Week van de Scheidsrechter bedacht moet worden om aandacht te vragen voor respect en het uitspreken van waardering voor de arbitrage. “Anderen moeten het echter met slechts één dagje doen, zoals dierendag, dag van de verpleging, dag van de leraar en zelfs Hemelvaartsdag” schamperde de voorzitter. Het promotiefilmpje van de COVS bracht iedereen na de vermoeiende training in de juiste stemming.


PITTIGE CONDITIETRAINING

Rond half acht werden o.l.v. SZO-trainer Gertie Brouwer de stramme spieren los gemaakt in een pittige warming up. Deze bleek beslist noodzakelijk gezien het programma dat was uitgedacht. Er werden twee onderdelen van de officiële FIFA-test verlopen en een oefening uit de reguliere training completeerde het circuit. De professionele geluidsinstallatie, belijning en tijdsweergave werden speciaal voor deze test aangeschaft en bleken uitstekend te voldoen. Drie keer tien minuten lang werden 40 meter sprints getrokken o.l.v. Nick Wenneker, werd het uithoudingsvermogen getest op de 75 meter baan o.l.v. Kevin Weever en verzorgde Gertie Brouwer een interval oefening. Een aantal deelnemende verenigingsscheidsrechters waren verbaasd over hun eigen sprintsnelheid, die niet onder deed voor Jochem Kamphuis.

Terwijl het klamme zweet onder de douche werd afgespoeld, heette Marco de overige aanwezigen vast welkom in Het Fluithuus. Snel stroomde de kantine vol en kon de presentatie van Jochem starten. Met de schertsende opmerking, dat hij de wensen van de SZO bij zijn voorbereiding volledig naast zich neer had gelegd, bevestigde hij dat de inhoud niet zou bestaan uit een standaard programma. Onder de noemer van “Leiderschap vs. Persoonlijkheid” behandelde hij een vijftal eigenschappen voor de optimale scheidsrechter. Bij ieder onderdeel werden een aantal spelfragmenten getoond, waarbij zijn eigen, soms discutabele waarnemingen beslist niet werden geschuwd. Daarmee haalde hij de wind uit de zeilen van degenen, die vooraf hun bedenkingen uitten bij zijn beslissingen in de afgelopen seizoenen en toonde hij zijn eigen persoonlijkheid. Door de aanwezigen te betrekken bij de onderwerpen, bleef de aandacht tot het eind uitstekend. Op een aantal vragen uit de zaal gaf Jochem nog antwoord voordat Marco een korte drinkpauze aankondigde. Inval-kantinedienst Hannie Brouwer verschafte allen snel een gratis consumptie en werd een goedgevulde schaal hapjes rondgedeeld.


SPANNENDE DIGITALE SPELREGELQUIZ

Het volgende programmaonderdeel werd verzorgd door Nick en Kevin. Met een voor de SZO unieke quiz op ieders smartphone kregen de aanwezigen de kans om hun spelregel- en voetbalkennis te etaleren. Doordat de resultaten direct zichtbaar waren op het tv-scherm was er onmiddellijk sprake van een stevige competitie. Het kon niet anders dan dat de beide betaaldvoetbal arbiters hun kwaliteiten bevestigden, met als uiteindelijke gevolg dat Rogier Honig met de eer ging strijken met slechts 2 fouten van de 20 vragen. Jochem scoorde eentje minder, maar direct eronder eindigde een duo verenigingsscheidsrechters van de vv Dieren. Zij kregen het door de SZO beschikbaar gestelde scheidsrechterstenue mee naar huis en lieten daarmee de SZO-scheidsrechters knap achter zich. Rogier ging met een ARAG-bal naar huis voor dochter Fleur. Met een welverdiend applaus voor de beide quizmasters onderstreepten de aanwezigen hun enthousiasme.


EEN RODE KAART VOOR DE CLUBSCHEIDSRECHTER

Als laatste onderdeel van de avond deelde de SZO-voorzitter een rode kaart uit aan de verenigingsscheidsrechters. Aangezien dat uiteraard spelregeltechnisch onmogelijk is, kan het motto slechts letterlijk bedoeld zijn. Met het overhandigen van een set rode en gele kaarten aan verenigingsscheidsrechters Lars Vos en Daan Brouwer trapte hij de nieuwste SZO-wervingscampagne af.


DANKWOORD EN SLUITING

Met excuses voor het feit dat het programma enigszins was uitgelopen dankte voorzitter Marco Arnoldus alle aanwezigen van harte voor hun komst. Speciaal dankte hij het bestuur, dat voor de uitstekende organisatie tekende. Hannie Brouwer, die in verband met de afwezigheid van onze kantinebeheerder Jan en Annie Schoenmaker (genietend van een welverdiende vakantie in Griekenland), de kantinedienst verzorgde kreeg als dank een welverdiende bos bloemen.

Ten slotte dankte hij de gast van deze avond Jochem Kamphuis voor zijn komst, zijn deelname aan onze FIFA-training en zijn presentatie. Met een prachtig pakket van onze plaatselijke Hofleverancier Koffiebrander de Pelikaan kon hij rond de klok van elf de thuisreis naar Groningen aanvaarden. Marco zei te hopen met name de aanwezige clubscheidsrech-ters nog vaak terug te zien op deze mooie accommodatie. Hij riep hen op nog even na te praten en kennis te maken met de SZO-gastvrijheid en gezelligheid.

Bijzonder tevreden met deze geslaagde avond sloot het bestuur in de late uurtjes de deur van Het Fluithuus in de overtuiging dat de kosten voor de organisatie en gastvrijheid gezien het succes zeker de moeite waard zijn geweest.18-10-2017 

18-10-2017 

Wel en Wee oktober 2017


De vriendin van onze penningmeester Michel Nijdeken is afgelopen maand opgenomen geweest in het ziekenhuis. Artsen constateerden de ziekte van Crohn bij Mandy, waarbij darmontstekingen ontstaan, die tot uiteenlopende klachten leiden. Er wordt getracht de juiste medicijnen te vinden om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken, maar vooralsnog moet ze minimaal eens per 8 weken terug naar het ziekenhuis. Hun geplande vakantie naar Griekenland moest daardoor worden geannuleerd en fungeert Michel als mantelzorger. Om het stel een hart onder de riem te steken verzorgde de SZO een bloemetje en wenste Mandy namens alle leden een van harte beterschap.


Premi Piquard is het seizoen met een teleurstelling begonnen. Tijdens het fluiten van oefenwedstrijden in de aanloop naar de competitie en de SZO-trainingen heeft hij hinderlijk last gekregen van kenmerken van hielspoor. Dankzij de lezing van twee podotherapeuten van Voetcentrum Wender in het Fluithuus weten we inmiddels dat deze blessure  erg langdurig kan zijn en het best met de juiste steunzool kan worden verholpen. Wij wensen Premi een spoedig volledig herstel toe en hopen dat hij zijn wedstrijden pijnvrij kan fluiten. Overigens geeft de KNVB per mail aan dat het leiden van wedstrijden terwijl je last ondervindt van een blessure geen reden is om een eventueel slecht rapport te seponeren. Houd dat dus in de gaten !27-09-2017 

Het laatste fluitsignaal klonk voor

Theo van Rossum.


Op 15 september klonk figuurlijk het laatste fluitsignaal voor

ons oudste lid van verdienste en naamgever van de beker van

ons IJSSEL- en Berkeltoernooi Theo van Rossum. Na 93 jaar was

zijn wedstrijd gespeeld memoreerden zijn kinderen en

kleinkinderen tijdens de uitvaart in De Omarming in Zutphen.

Niet voor niets werd zijn passie voor voetbal en arbitrage diverse

keren genoemd in de persoonlijke toespraken, waarbij naast de

SZO ook een ruime afvaardiging van het voormalig district Oost

van de KNVB aanwezig was.


Theo van Rossum was binnen onze scheidsrechtersvereniging

jarenlang bekend als “Theo van de Bond”. Door zijn

vrijwilligerswerk op de burelen van de voetbalbond in Zutphen

en later Deventer was hij dikwijls aanspreekpunt en uitvoerder van veel uiteenlopende zaken, die mede dankzij zijn inzet naar volle tevredenheid werden uitgevoerd.

Doordat Theo tot op hoge leeftijd zelf nog floot, kende hij de gevoeligheden en opvattingen van de scheidsrechters als geen ander. Toen werd er nog rekening gehouden met de aanstelling en ervaringen van scheidsrechters bij bepaalde teams, werden aangestelde arbiters nog eenvoudig omgeruild, wanneer dat verstandiger werd gevonden en werden de kopieën van de uitgebrachte rapporten nog keurig persoonlijk opgevouwen en per brief verzonden. Theo zette zich daar volledig voor in en had geen enkele andere dagbesteding nodig.


Hij was bij ons een vaste bezoeker van onze jaarvergaderingen en nieuwjaarsrecepties en liet tot voor enkele jaren op geen enkel SZO-voetbaltoernooi verstek gaan. Toen het bestuur van de SZO besloot hem te waarderen door de jaarlijkse wisselbeker van het IJssel- en Berkeltoernooi met zijn naam te benoemen, waardeerde hij dat zeer. Dit blijk van onze dankbaarheid aan deze onvermoeibare vrijwilliger, die voor de voetbalbond en onze scheidsrechtersvereniging enorm veel betekend heeft, zal nog in lengte van jaren zijn nagedachtenis in leven houden. Zijn zoon en naamgenoot Theo heeft gelukkig beloofd de jaarlijkse uitreiking van de Theo van Rossum-wisselbeker ook in de komende tijd nog voor zijn rekening te willen nemen.

Namens de SZO brachten Maja Berendsen, Gertie Brouwer en Marco Arnoldus hem de laatste eer.


27-09-2017 

Ereleden halve eeuw lid SZO


Na afloop van de voetbalcompetitie besteedde de

Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken aandacht aan

een uniek jubileum. Drie leden vierden het feit dat ze al ruim

50 jaar lid zijn van de SZO. In de tijd dat het voetbal in onze

regio nog werd aangestuurd door de Gelderse Voetbal Bond

maakten zij lange tijd deel uit van het bestuur van de Zutphense

scheidsrechters. Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd het trio

toegesproken door de huidige voorzitter Marco Arnoldus.


Mini Jonkers was jarenlang secretaresse van het bestuur en

wekte destijds nog verbazing als een van de eerste vrouwelijke

scheidsrechters. Gerrit Nijkamp hanteerde jarenlang de

voorzittershamer en realiseerde de eigen accommodatie van de

club aan de Damlaan in Eefde. Jan Schoenmaker is nog steeds

bestuurslid en beheert samen met echtgenote Annie naar volle

tevredenheid de kantine Het Fluithuus. Voor hun grote verdiensten werden het trio al benoemd tot erelid. Voor het lidmaatschap van de scheidsrechtersorganisatie kwam daar nu nog een insigne bij.


De seizoensafsluiting, die vanwege het jubileum extra groots gevierd werd, was meteen de start van een verjonging Nick Wenneker en Kevin Weever, jonge talentvolle arbiters uit Vorden, traden tot het bestuur toe en nemen het ambitieuze jeugdbeleid van de vereniging voor hun rekening. Steeds meer jongeren kiezen namelijk tegenwoordig voor de uitdagende en sportieve hobby.

27-09-2017 

Jeugd ziet fluiten wel zitten


Steeds meer jongens voelen er wel wat voor in de voetsporen

van Kuipers, Makkelie of Nijhuis te treden. Het succes van de

Nederlandse topvoetbalscheidsrechters draagt eraan bij dat veel

tieners zich aanmelden voor een cursus bij de KNVB. In het

verleden begon een voetballer vaak pas na zijn carrière als

speler aan het fluiten van een wedstrijdje. Uit cijfers van 2014

blijkt dat zich de laatste jaren ruim 4000 nieuwe fluitisten

hebben geregistreerd. Hun gemiddelde leeftijd was dik onder

20 jaar !


Ook bij de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken

wordt de jeugdige aanwas met open armen ontvangen. Rond de

eeuwwisseling was er nog sprake van een somber toekomstbeeld

door de sterke vergrijzing van de SZO-leden. Inmiddels trainen

ook een tiental jonge, gemotiveerde scheidsrechters iedere

dinsdag op het eigen trainingsveld aan de Damlaan. Om te voldoen aan de vaak mateloze ambitie van de talenten wordt maandelijks de officiële FIFA-conditietest afgewerkt om de progressie vast te leggen. Daarnaast worden in Het Fluithuus, het clubgebouw van de SZO, spelregels geoefend en discutabele spelsituaties besproken aan de hand van actuele beelden van verschillende competities. Uiteraard maakt iedere scheidsrechter wel eens minder prettige situaties in het veld mee. Het is belangrijk om daarover met elkaar kort na het gebeurde te praten. Het vergroten van weerbaarheid en zelfvertrouwen is een essentieel onderdeel van de opleiding van scheidsrechters.

Het bestuur van de SZO speelt op de verjonging in door twee nieuwe bestuursleden aan te stellen. Zowel Nick Wenneker als Kevin Weever, beiden uit Vorden, zijn inmiddels als scheidsrechter en assistent-scheidsrechter in onze regio bekend. Zij worden door de Bond beschouwd als talenten en profiteren van het speciale traject dat de KNVB voor dergelijke ambitieuze arbiters heeft uitgezet. Via de kweekvijver en het talententraject amateurvoetbal kunnen onder begeleiding van coaches en mentoren grote stappen worden gemaakt en fluit de gemotiveerde tiener al binnen enkele jaren op selectieniveau.


Uit het succesvolle EK 2017 en met name van onze Oranje Leeuwinnen blijkt dat ook het damesvoetbal in de lift zit. Het is jammer dat vrouwen en meisjes tot nu toe nog wat terughoudend zijn met het kiezen voor de scheidsrechtershobby. Met enkel vrouwelijke scheidsrechters en assistenten op dat toernooi, waaronder onze landgenoot Nicolet Bakker, blijkt dat er ook voor damesvoetballiefhebbers volop kansen liggen om hun ambitie waar te maken. De SZO gaat komend seizoen dan ook niet alleen bij de huidige clubscheidsrechters aandacht vragen voor een loopbaan bij de KNVB, maar ook bij dames- en meisjesvoetballers.


Tijdens de afsluiting van het seizoen 2016-2017 werden 3 SZO leden gehuldigd in verband met hun 50-jarig lidmaatschap. Mini Jonkers, oud-secretaresse, Gerrit Nijkamp, erevoorzitter en Jan Schoenmaker, erelid en kantinebeheerder, tonen aan dat besmetting met het arbitragevirus niet te genezen is. Het contrast met het jongste SZO-lid was groot. Daan Brouwer uit Eefde, enthousiast gemaakt door z’n fluitende opa in Brummen, kon als veertienjarige maar moeilijk wachten tot hij zich kon inschrijven voor de officiële KNVB-cursus, waarvoor een leeftijdsgrens van 15 jaar geldt. In afwachting van zijn verjaardag floot Daan afgelopen seizoen zijn wedstrijdjes als clubscheidsrechter bij Spcl. Brummen en trainde wekelijks mee met de “grote jongens” en senioren. Tijdens de festiviteit roemde voorzitter Marco Arnoldus zijn doorzettingsvermogen en betrokkenheid. Hij zei te hopen dat vele leeftijdsgenoten het voorbeeld van Daan zullen volgen en hij misschien wel het eerste lid van de SZO zou kunnen worden, die de speld voor een halve eeuw lidmaatschap nog voor het pensioen opgesteld zou kunnen krijgen. Trots ging hij met Mini Jonkers op de foto. Komende seizoenen zal blijken of de voorbeeldige motivatie en wekelijkse SZO-training inderdaad zal leiden tot een glanzende carrière voor deze ambitieuze jonge scheidsrechter.
12 juni 2017 19:00 uur 

IJssel- & Berkeltoernooi 2017.


Zaterdag 10 juni j.l. stond dit veldvoetbalprogramma weer op het programma, georganiseerd door onze S.Z.O. op de velden van v.v. Voorst. Net als vorig jaar konden zich uitsluitend 7-tallen aanmelden. Desondanks hadden zich helaas maar 5 teams aangemeld en dit was wel ook het minimale aantal om het toernooi te kunnen organiseren. Vanuit de COVS afdeling Zuid 2 kwam echter het verzoek van Cuijk-Boxmeer of zij aan ons toernooi mochten deelnemen. In Zuid 2 werd er helemaal niet meer gevoetbald door gebrek aan deelname. Tijdens het toernooi kwamen we er al snel achter waarom ze graag bij ons wilden voetballen!


Even na de klok van 10  klonk de vertrouwde stem van Gertie Brouwer weer uit de luidsprekers om alle voetballers welkom te heten en de eerste teams op te roepen voor de openingswedstrijd. Voor velen misschien de normaalste zaak van de wereld maar wij vonden het toch wel heel bijzonder dat Gertie er “gewoon” weer bij was na zijn gezondheidsproblemen het afgelopen jaar.

Onze selectie bestond uit: Prem Lachman, Kevin Weever, Thijs Eijkelkamp, Ward van Deurzen, Daan Beckers, Jan Willem Wesselink, Michel Nijdeken en Niek Wouters. Ondergetekende had de eer om dit gezelschap de dag door te loodsen.

In de openingswedstrijd konden wij gelijk al aantreden tegen Deventer.


We kwamen meteen al onder druk te staan maar we bleven rustig en er werd strak verdedigd. Helaas betekende een ongelukkig eigen doelpunt van Niek er voor dat we met 1-0 achter kwamen. Uitvallen van onze zijde leverden met Ward en Kevin niet het gewenste resultaat op. Nadat Prem nog een keer goed redde, bracht SDO de eindstand op 2-0.


Daarna was de beurt aan Enschede. Uit een aanval via Ward, Thijs en Michel was het Kevin die 1-0 scoorde. Na een aanval via Thijs over rechts werd de bal door Ward hoog over het doel gewerkt. Thijs scoort slim na een rommelige aanval. Een mooi schot van Kevin mist het doel net. Alle hens aan dek en Kevin haalt de bal van de eigen doellijn. Na een mooie aanval met Jan Willem en Kevin legt Ward de 3-0 in het netje. Nadat Prem nog een drietal reddingen verrichte, trokken we de 3-0 over de streep.

 

Onze volgende activiteit was de prima verzorgde lunch waarbij alle teams in een keer gezellig .aan tafel konden schuiven. We werden keurig bediend door diverse SZO-leden met partners die hun zaterdag voor ons opofferden. Onze hartelijke dank daarvoor!


Na de lunch gingen we strijd aan met Nijmegen. Een schot van Michel werd geblokt. Jan Willem kwam na een scrimmage voor de keeper helaas niet tot scoren, de spits van Nijmegen daarentegen wel. Enig ongecontroleerd verdedigen betekende al snel de 0-2 en de 0-3. Een vrije trap van Ward werd uit het doel geranseld en de daaropvolgend hoekschop werd net over gekopt door Ward. De eindstand werd helaas nog 0-4.


De voorlaatste wedstrijd was tegen N-O Twente. Er voetbalde ook een dame mee dus dat zou vast wel een makkie worden! We hadden de veters nog nauwelijks gestrikt of we stonden al met 0-1 achter. Een aanval via Kevin leverde een schot in het zijnet op van Ward. Michel speelt zich goed vrij maar de keeper brengt redding. Een volley genomen schot van Thijs vliegt voor langs het doel. De paal bracht ons redding. Ward legt een bal goed terug maar het schot van Michel gaat net langs. Een goede kopbal en een lage schuiver waren Prem te machtig waardoor we met 0-3 verloren.


De laatste wedstrijd traden we aan tegen Cuijk/Boxmeer. Deze hadden nog geen punt verloren dus konden we onze borst nat maken. Nadat Jan Willem een goede kans had op de 1-0, kwamen we met 0-1 achter na een snelle uitval van C/B. Prem redt prachtig en Jan Willem loopt de bal tegen de paal van het vijandige doel. Kort daarop brengt C/B de stand op 0-2 en 3-0. C/B laat de teugels wat vieren hetgeen 2 open schietkansen oplevert die helaas door Jan Willen en Thijs gemist worden. Enkele aanvallen van de altijd hard werkende Niek over rechts leveren helaas niet het gewenste resultaat op. Een daverend schot van Kevin uit een vrije trap werd door de keeper gepareerd. Inmiddels was het al 0-5 geworden. Een mooie 1-2 tussen Kevin en Jan Willem mocht helaas niet resulteren in een eretreffer. C/B toonde geen enkele genade en Prem kon ook de 0-6 niet voorkomen. Thijs wist nog een keer op de paal te schieten en Prem moest nog een keer reddend optreden. De einstand werd dus 0-6.


Nadat wij ons gedoucht hadden, reikte onze voorzitter Marco Arnoldus de prijzen uit. Ondanks dat wij een gedeelde laatste prijs hadden, was er toch reden tot vreugde want wij werden de trotse winnaar van de sportiviteitsprijs. Onze aanvoerder Michel Nijdeken nam de fraaie prijs dankbaar in ontvangst. Op één 8 na, ontvingen we voor elke wedstrijd maar liefst het cijfer  9 voor de sportiviteit. De sfeer onderling was weer prima en zo kunnen we ondanks de wat tegenvallende sportieve prestaties toch terugkijken op een erg geslaagde dag.


De aanvoerder van C/B mocht de wisselbeker in ontvangst nemen en bedankte de organisatie voor het leuke toernooi en beloofde de wisselbeker in 2018 te komen verdedigen. Een afgevaardigde van v.v. Voorst mocht als dank voor het gebruik van de accommodatie de gebruikelijke wedstrijdbal in ontvangst nemen. Het programma en de uitslagen waren terplekke te zien op zeer fraaie schema's, vervaardigd door Kevin Weever via PrintXpert.

Het zag er professioneel uit met de namen erop van onze sponsors.


Hierbij bedanken wij de organisatie in de persoon van Gertie Brouwer voor het prima toernooi, de scheidsrechters, Jan Heppen en Jan Schoenmaker voor de voortreffelijke lunch, Gerrit Pas en Marja Berendsen voor het welslagen van de verloting en Dinand Wichers voor het bezetten van de EHBO-post. Op een enkel kneuzinkje na en een wat misselijke Niek, had Dinand het vrij rustig en kon zich naar believen in de voetbalgezelligheid mengen. Verder bedanken wij alle leden die zich op welke wijze dan ook weer belangeloos ingezet hebben deze dag


Dolf Versteege12 juni 2017 19:00 uur 

Promotie/degradatie SZO-leden seizoen 2016-2017


Woensdag 7 juni was D-day voor alle amateurscheidsrechters in Nederland. Op deze dag zouden alle eindranglijsten van het voetbalseizoen 2016-2017 door de KNVB per mail verspreid worden. Alle officials konden deze middag zien of ze gepromoveerd, gehandhaafd of gedegradeerd waren. Zo ook bij onze SZO-leden.


Gezegd moet worden dat de SZO-leden dit jaar geweldig hebben gepresteerd.

Een aantal van onze jeugdscheidsrechters zijn gepromoveerd: Maurice Smelt en Niek Wouters zijn vanuit de startersgroep geplaatst in jeugdgroep E.

Wim Snelders is gepromoveerd naar jeugdgroep B. Dit betekent dat Wim landelijke jeugdelftallen gaat fluiten. Ook Daan Beckers is gepromoveerd. Hij zal volgend seizoen actief zijn in jeugdgroep C. Naast onze jeugdleden zijn er ook promovendi onder onze seniorenscheidsrechters. Zo is Thijs Eijkelkamp gepromoveerd naar groep zondag senioren G (4e klas) en Nick Wenneker naar zaterdag senioren D (1e klas). Tot slot hebben wij ook nog een promovendus onder onze assistenten. Kevin Weever heeft de eer van de SZO prima hooggehouden. Hij is de enige officiële assistent-scheidsrechter van onze vereniging en is als enige uit zijn groep gepromoveerd naar de landelijke C-groep. Hij zal volgend seizoen actief zijn in de hoofdklasse.

Naast promoveren bestaat er ook een andere kant van het verhaal. Dolf Versteege en Rodney Huijbrechtse zijn gedegradeerd uit hun groep. Rodney is gedegradeerd uit jeugdgroep B en zal volgend seizoen de overstap gaan maken naar de senioren. Hij zal dan instromen in seniorengroep H. Dolf Versteege is gedegradeerd naar groep G zondag senioren, hoewel er nog wel protest is aangetekend tegen de onvolledige berekening. Hij zal volgend seizoen waarschijnlijk actief zijn in de vierde klasse en beide heren zullen er alles aan doen om weer terug te komen op het niveau waar ze thuishoren. De SZO zal er alles aan doen om de mannen hiervoor klaar te stomen!


(Inmiddels hebben wij van Dolf vernomen dat er gehoor aan zijn protest is gegeven en dat hij naar alle waarschijnlijkheid gehandhaafd blijft in groep F)


Naast promovendi en degradanten moet er ook aandacht worden besteed aan de scheidsrechters die gehandhaafd zijn in hun groep. Michel Nijdeken heeft het keurig gedaan en is derde geworden in zijn groep D op zondag. Robin Smienk miste na herberekening op 3.5 punt de promotie. Marco Arnoldus is gehandhaafd in groep F zondag, Kevin Weever is gehandhaafd in groep F zaterdag, Peter Rudolph in groep G zondag en ook leden Bas ten Berge, Premi Piquard, Jan-Willem Wesselink, Roland Kok, en Robert IJdens hebben zich gehandhaafd in hun groepen.


Namens de SZO feliciteren wij alle leden die zijn gepromoveerd. Tijdens de seizoenafsluiting zal er speciaal aandacht worden besteed aan de scheidsrechters die volgend seizoen een stapje hogerop mogen.


Wij wensen alle scheidsrechters een prettige zomerstop toe en wij hopen dat alle collega’s, ook diegene die zijn gehandhaafd of gedegradeerd dat zij vol goede moed beginnen aan het seizoen 2017-2018 en wederom hun best gaan doen om te laten merken dat het energie geeft om optimaal te presteren.17 mei 2017 20:15 uur 

Mazda Lenselink tekent als eerste een contract als bordsponsor


Op de SZO-jaarvergadering meldde het bestuur teleurgesteld al dat een positieve financiële balans in de komende jaren onmogelijk alleen door een verhoging van de contributies kon worden gerealiseerd. De kosten van bijvoorbeeld huur, onderhoud en energie zijn dermate sterk gestegen dat naarstig naar alternatieven moest worden gezocht. Al bijna 10 jaar ligt de optie om langs de afscheiding van het sportcomplex een rij sponsorborden te plaatsen in de bureaula. Nu de noodzaak stijgt is het initiatief genomen relaties te benaderen voor het plaatsen van een bord. Tijdens de SZO-paasbingo kondigde voorzitter Marco Arnoldus de start van de campagne aan. Er is daarbij zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuurlijke en historische omgeving van de Damlaan. Daarom worden alle borden uitgevoerd in groen/wit.


Voor de mooiste en meest aansprekende plekken direct langs de spoorlijn Zutphen-Vorden worden nu gegadigden gezocht. Dagelijks passeren immers duizenden mensen per Arriva-trein het complex, waar naast de SZO ook de boogschieters van Phoenix en de Cricketvereniging Gelre hun wedstrijden afwerken. Tientallen mensen passeren daarnaast het veld bij het volgen van knooppunten-fietsroutes of wandeltochten. De sponsorborden zullen daarom aan beide zijden worden voorzien van reclame.


Inmiddels zijn de eerste successen geboekt. Marco vond Lubert Lenselink bereid een reclamebord voor zijn gelijknamige MAZDA-garage in Zutphen en Eefde te sponsoren. De uitvoering word verzorgd door ons actieve lid Kevin Weever van PrintXpert uit Deventer die ook de vaste reclameborden in het stadion van Go Ahead Eagles produceren, dus van een professionele kwaliteit geen gebrek.


Lubert ondertekende het driejarig contract met de splinternieuwe Mazda’s in de garage aan de Gelderhorst in Zutphen op de achtergrond.


Mocht u overigens nog een potentiele sponsor kennen of nadere informatie willen, neem dan contact op met een van de bestuursleden van de SZO. Een sponsorbrochure met alle mogelijkheden ligt voor u klaar !
28 april 2017 17:00 uur 

SZO vierde in districtsfinale van het NK-spelregels


Op vrijdagavond 21 april reden Rodney Huijbregtse, Daan Beckers en Jan Willem Wesselink naar Enschede om onder leiding van coach Gertie Brouwer de eer van de SZO te verdedigen in de districtsfinale van het NK spelregels. Daar streden de scheidsrechtersvereningingen van Deventer, Apeldoorn, Arnhem, Enschede en dus Zutphen voor een plaats in de finale van het NK op 10 juni in Heerenveen.


Hoewel de SZO-deelnemers vooraf weinig geloof hadden in de overwinning die nodig was voor kwalificatie voor het NK, reden de deelnemers met frisse moed naar Enschede. Onderweg bespraken zij SZO-prestaties in de voorgaande jaren en werden essentiële tactieken voor de wedstrijd doorgenomen.


Na een welkom begon de wedstrijd met de, enigszins gevreesde, mondelinge ronde. De drie kandidaten van iedere vereniging nemen om de beurt plaats aan de tafel. Vervolgens kiezen ze een vraagnummer, waarna ze een minuut hebben om die vraag zorgvuldig te beantwoorden. Let wel: zorgvuldig. Want als de vraag luidt:

‘Er wordt een strafschop genomen. Via de onderkant van de lat ver¬dwijnt de bal in het doel. De doelverdediger die de bal uit het doel gehaald heeft, rent nu naar de scheids¬rechter en laat zien dat de bal lek is. Wat zal de scheidsrechter nu moeten beslissen en waarom?’, moet je in je antwoord natuurlijk niet vergeten te vermelden dat de scheidsrechter de verloren speeltijd in dezelfde helft moet bijtrekken. Op deze en andere standaard geleerde riedeltjes onderscheiden de ervaren spelregelteams uit Deventer en Arnhem zich direct van de andere deelnemers. Hetgeen op zich ook wel mag, daar deze teams iedere week wel anderhalf uur voorbereiding steken in dit soort wedstrijden.


Toch bewees Rodney in de volgende ronde dat die kostbare anderhalve uur per week best besteed kan worden aan meer inspirerende zaken dan spelregels. In de ‘vragen op papier-ronde’ haalde hij namelijk precies even veel punten (één fout) als de uiteindelijke individuele winnaar Paul Rijbroek uit Arnhem. Dat Rodney gedurende deze ronde ook precies naast Paul Rijbroek zat, moeten we maar even buiten beschouwing laten.


In ronde drie stonden ook Rodney’s ogen gelukkig weer recht. Toen kon hij kijken en luisteren naar Jeroen Haverkate, de ceremoniemeester van de avond die de vragen voor de bordjesronde ging stellen. Iedere spelregelvraag had vier keuzemogelijkheden, waarna de spelers tegelijkertijd hun bord met 1, 2, 3 of 4 daarop in de lucht moesten steken. Ook hier werd gespeeld in drie rondes, waarbij iedere vereniging in een ronde een andere kandidaat afvaardigde.


Hoewel de vragen en bijbehorende antwoorden aangeleverd waren door de COVS, was er zo nu en dan wat rumoer in het Arnhemse kamp. Hierbij waren de protesten zo nu en dan dusdanig vasthoudend, dat de uiteindelijke winnaar Paul Rijbroek van geluk mag spreken dat er bij spelregelwedstrijden geen gele kaarten voor ‘commentaar op de leiding’ gegeven kunnen worden. Anders was hij vroegtijdig teruggestuurd naar Arnhem, en was de prijs aan hem voorbijgegaan. Zo gaat dat immers met rode kaarten.


Maar goed, niet in spelregelwedstrijden dus. En zo zagen we hoe hij zijn score uit de eerste mondelinge ronde verbeterde naar de maximale score van 32 punten. Gelukkig was hij niet de enige. Want Daan deed hetzelfde! Zijn 18 punten uit ronde één waren vrij pover, maar de COVS had besloten om in deze wedstrijd twee mondelinge rondes te spelen, waarbij de beste score zou tellen. In ronde twee haalde Daan eerste 19 punten, maar na wat spelregelgehakketak op een niveau waarvan de schrijver van dit stuk weinig meer begreep, kreeg Daan een nieuwe, derde, vraag. Deze vraag beantwoorde hij vlekkeloos, en dus nam hij het maximale aantal van 32 punten mee naar het Zutphense kamp.


Deze punten waren maar al te welkom, want met het ingaan van de laatste ronde leek de achterstand van de SZO op de bovenste plaatsen al behoorlijk opgelopen. In die laatste ronde werden opnieuw de bordjes tevoorschijn gehaald. Ook hier vonden drie spelrondes plaats, waarbij de vijf deelnemers in iedere ronde een vraag kregen met tien vaste antwoordmogelijkheden. Het SZO scoorde, op Rodney  na, zeer matig in deze ronde, maar veel belangrijker: het team liet zich de inmiddels aangevoerde bittergarnituur wel goed smaken! Bij de eerste vier vragen had Jan Willem al drie keer het verkeerde bordje in de lucht gestoken, en toen bij de vijfde en laatste vraag alleen maar bordjes met nummer ‘zes’  de lucht ingingen, maar Jan Willem ‘acht’ omhoog stak, zag hij de bui al hangen. Tegen alle verwachtingen in bleek ‘acht’ wel het correcte antwoord, en zo eindigde de wedstrijd, ondanks Arnhemse protesten, voor de SZO met een triomfantelijke glimlach.


Vervolgens werd de uitslag opgemaakt. Alle deelnemers hadden het vermoeden dat het bijzonder spannend was in de strijd om plaats één. Deventer en Arnhem waren aan elkaar gewaagd, maar Deventer dacht al voorzichtig aan de overwinning, daar zij bijna vlekkeloze mondelinge rondes kenden. Toch was de uitslag enigszins verrassend. De SZO eindigde op een vierde plaats, en hield Enschede achter zich. Apeldoorn werd derde en dus ging de strijd om de bovenste plaatsen inderdaad tussen Deventer en Arnhem. Hierbij bleek Arnhem toch aan het langste eind te hebben getrokken, waarbij zij het Deventer team onder leiding van G. Harmelink dus achter zich lieten. Of dit komt doordat er geen vraag over de ‘Pupil van de week’ gesteld werd, is onbekend.


Uitslag teams:

1. Arnhem (304 punten)

2. Deventer (295 punten)

3. Apeldoorn (275 punten)

4. Zutphen (257 punten)

5. Enschede (237 punten)


Individuele ranglijst:

1.  Paul Rijbroek (Arnhem, 116 punten)

2. Jelle Besselsen (Apeldoorn, 112 punten)

3.  Alexander IJssendorn (Deventer, 108 punten)


6. Rodney Huijbrechtse (Zutphen, 98 punten)

9. Daan Beckers (Zutphen, 86 punten)

14. Jan Willem Wesselink (Zutphen, 73 punten)


Verslag: Jan Willem Wesselink

Van de coach (Gertie Brouwer):

“Jongens bedankt voor de medewerking om jullie spaarzame vrije tijd op een vrijdagavond te besteden aan deze wedstrijd.”8 april 2017 17:30 uur 

SCHEIDSRECHTERS AFGEKNEPEN OP BOOTCAMP


Op dinsdagavond 4 april verzamelden zich ruim 10 SZO-leden bij station Empe-Centraal om gezamenlijk met Gertie Brouwer en Frans Eisink de Voorster Klei af te dalen naar de boerderij van de familie Groothuis. Zoon Stefan, oud-wereld en Olympisch kampioen schaatsen geeft daar namelijk in de voortuin van zijn ouderlijk huis trainingen en bootcamps aan groepen, die hun conditie willen opbouwen en verbeteren.


Naast de wekelijkse normale training op het Fluithuus vond de trainingsgroep dit een welkome afwisseling. Ondanks die positieve insteek bleek menigeen de atletiektraining van sprintster Marlies aan het begin van het seizoen nog niet vergeten. De volgende dag kampte toen vrijwel iedereen immers met ontzettende spierpijn, waarbij we niet eens wisten dat we op die pijnlijke plekken zelfs maar pezen of spieren hadden zitten. Met enige angst werd de training van Stefan Groothuis dan ook tegemoet gezien. Uiteindelijk namen 13 leden deel aan zijn afwisselende oefeningen. Hoewel dertien ?


Het enthousiasme bij de warming up bleek dermate groot dat Marco meteen al onderuit gemaaid werd door een zwaaiend been van Rodney en hij met een van pijn vertrokken gezicht ter aarde stortte als leek het een perfect uitgevoerde zaag tijdens de schaarse SZO-partijtjes. Na de loopoefeningen om de spieren los te maken, spreidde Stefan twee speedfootladders op het erf uit. Nu werd het pas echt ingewikkeld. De normale trippelpasjes lukten de deelnemers nog wel aardig, maar de ingewikkelde kunstjes waren de meeste te machtig ! De snelheid ging regelmatig ten koste van de kwaliteit en Stefan moest onze enthousiastelingen regelmatig streng tot de orde roepen. De zenuwachtige stapjes tot Syrtaki-danspassen in de ladder werden zelfs de meest fanatieke sporters uiteindelijk te machtig.


De training werd daarom maar voortgezet onder de lichtmasten in de voortuin. Daar waar de groep gewend was slechts in tempootje 1 of 2 of hooguit 3 tussen de opgestelde 11 pionnen te lopen, stelde de oud-schaatser zijn klok in op 10 minuten, waarin zonder pauze een oplopend aantal squats en pushups moesten worden uitgevoerd. Voor degenen, die overdag voornamelijk een balpen en in het weekend hooguit een grensrechters-vlag of scheidsrechtersfluit hanteren, bleek deze oefening killing. Trainer Gertie Brouwer en fotograaf Frans Eisink bekeken de zwoegende arbiters echter meewarig na en legden de inspanningen vast op de zgn. gevoelige plaat.


Waar een enkeling nog enige hoop uitte op een gezellige afsluiting, bleek Stefan vastberaden om de scheidsrechters volledig af te knijpen. Voor de uitvoering van zijn schaatsoefeningen oogstte hij respect en bewondering, al gaf de oud-topsporter eerlijk aan dat dergelijke oefeningen voor het goed fluiten echt niet noodzakelijk zijn.

 

De coolingdown vond plaats in de kantine achter de stal, waar de gelegenheid was om Stefan enkele vragen te stellen. Na het beëindigen van zijn carrière heeft hij geprobeerd van het geven van bootcamps en voedingsadviezen zijn beroep te maken. Het uitblijven van de benodigde vergunningen, mogelijk onbeheersbare investeringen en moeilijke regelgeving hebben hem er toe doen besluiten om zijn droom voorlopig even op een laag pitje te zetten. Een toekomst als professioneel schaatstrainer of analist op de tv ziet hij nog even niet op zijn pad komen en dus ziet hij wel wat de toekomst hem brengt. Dat die toekomst bij veel deelnemers opnieuw de nodige spierpijn veroorzaakte staat echter als een paal boven water.


Gertie dankte zijn dorpsgenoot en overhandigde hem als dank namens de groep een bloembakje. Spreekwoordelijk moe maar voldaan vertrokken de SZO-ers in het donker naar huis, uitgezwaaid door de sympathieke Stefan Groothuis.

Ondanks de geleden ontberingen zijn dergelijke verrassende trainingen voor herhaling vatbaar.

Gertie, bedankt voor de organisatie en  Frans voor de foto’s.


8 april 2017 17:30 uur 

FIFA Fitness Test


Binnen het bestuur werd geopperd om de wekelijkse training bij toerbeurten te laten verzorgen door de trainende leden. Dit werd dan ook voorgesteld aan de groep op de dinsdagavond en werd als positief ontvangen. Enkele leden hebben inmiddels al een training verzorgd en afgelopen dinsdag was de beurt aan Kevin Weever. Met enige hulp van Nick Wenneker konden wij kennis maken met de FIFA Fitness Test voor voetbal assistent scheidsrechters.


 

Toen ik om a. 19.45 op ons complex arriveerde zag ik een paar kolossale luidsprekerboxen op het veld aan en ik maakt mij al enige zorgen om geluidoverlast voor de buurt waarmee wij tot op heden nog zo’n goede band hadden. 

Het weer was prachtig en we dronken het gebruikelijke kopje koffie voor de training op het terras op.


 

Nadat we allemaal omgekleed waren kwam Maurice er achter dat zijn moeder de schoenen niet voor hem had ingepakt en moest maar even op de kousevoeten naar buiten (zie foto). Schoenmaat 46 was niet even snel beschikbaar en dus toch moeder maar even gebeld die binnen de kortste tijd de schoenen aan kwam reiken.

Na enkele rondjes inlopen en rek- en strekoefeningen konden we aan de test beginnen.Test 1.

CODA, beoordeelt het vermogen van de a.s. om van richting te veranderen.  Hierbij moesten we een stukje sprinten, hetzelfde parcoursje 1x heen en weer zijwaarts en terug sprinten. De eerste 2 testen gingen om de beurt en daardoor hadden we tijd om even tot rust te komen en konden we mooi  en kritisch beoordelen of de collega’s wel de achterlijn aantikten.Test 2.

Herhaalde Sprint Ability, hierbij moesten we telkens 30m sprinten. Dit zou dan 5x moeten gebeuren maar omwille van de tijd werd het 3x.

Bij de beide testen namen Kevin of Nick de tijd op en zo kon je voor je zelf proberen om elke keer dezelfde tijd te halen of om jezelf nog wat te verbeteren door wat anders te gaan lopen.Test 3.

Interval test, dit was een soort van piepjes test met een parcours van 75m met 22m uitloop. Onderweg stonden er aan weerszijden 2 pillonnen die aangaven dat je daar telkens bij een tussenpiep ongeveer moest zijn. Aan het eind van de 75m was dan 22m uitloop waar je bij verschillen de piepen en fluiten weer op een bepaalde plek moest zijn. Bij de start moest je dan 5 seconden stil staan en wanneer het fluitje klonk dan kon je weer vertrekken richting overzijde. De opa’s mochten het stilstaan overslaan en konden al wandelend aan het stuk tempo naar de overkant beginnen.

Na 11 stappen vond ik het mooi geweest en kon voldaan gaan douchen. De jongelui deden er nog een stapje bovenop.


Geschreven door: Dolf

22 maart 2017 20:30 uur 

SZO paasflyer 2017


Klik op de foto hier links om de paasflyer te lezen.

Tevreden leden op S.Z.O. - Ledenvergadering 2017


Op donderdag 2 maart 2017 vond de jaarlijkse ledenvergadering van de SZO plaats. De club heeft in het afgelopen jaar Het Fluithuus overgenomen van de Gemeente Zutphen en huurt nu rechtstreeks van de eigenaar. Een kleine vereniging als de SZO heeft onderhuurders nodig om de stijgende lasten te kunnen opbrengen. Het bestuur is erg tevreden met de drie medegebruikers, Vriendengroep Oranje-Zwart, Cricketvereniging Gelre en de Boogschieters van Phoenix. Voor de afwezige leden en belangstellenden volgt een ruime samenvatting van de vergadering.


Voorzitter Marco Arnoldus startte de vergadering emotioneel met de ziekte van de SZO-secretaris en trainer Gertie Brouwer uit Voorst.


“En dan word je ’s middags opgebeld en hoor je op je voicemail dat Gertie “even buitenspel” staat en je ’s avonds terug kunt bellen.

En dan hoor je het onthutsende bericht dat hij een ernstige epileptische aanval op z’n werk heeft gehad en op intensive care ligt.

En dan staat je wereld even stil. Gertie, die de laatste 30 jaar nooit rookte, niet dronk, wekelijks op het trainingsveld stond en dagelijks naar het werk fietste,

was dat overkomen! Hoe is het mogelijk ?


Hierop konden ook de artsen geen antwoord geven en restte de hoop dat een herhaling uit zou blijven. Gelukkig ziet het er naar uit dat hij weer helemaal op zal knappen en is Gertie inmiddels weer thuis. “Het toont maar weer eens aan hoe snel je toekomstverwachting kan veranderen. Profiteer van elke kans en mogelijkheid en denk aan de tegeltjeswijsheid: stel niet uit tot morgen wat je heden doen kunt !”


Marco verlegt het thema naar de voetbalarbitrage. “Keuzes maken is een kwaliteit die scheidsrechters bezitten”, zegt hij. “Natuurlijk in de eerste plaats omdat ze gekozen hebben voor deze hobby en niet om op lager niveau achter een bal aan te hobbelen. Keuze voor: junioren of senioren, voor zaterdag of zondagvoetbal, voor scheidsrechter of assistent. En keuzes in het veld: overtreding of niet, direct of indirect, hand naar de bal of natuurlijke houding, buitenspel of doorspelen, doelpunt of niet, geel of rood…


Het vormt je als persoon, geeft je zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen, leert je omgaan met weerstand en bevordert het verantwoordelijkheidsgevoel. Eigenschappen, waarmee je verder komt in de maatschappij en een plekje verdienen op je CV.


De laatste jaren hebben zich veel jonge leden aangemeld bij de SZO. Daan Brouwer is zelfs nog te jong om al voor de KNVB te mogen fluiten, maar nu al helemaal gek van het leiden van wedstrijden. Die jonge leden moeten voorkomen dat de KNVB op niet al te lange termijn met een ernstig tekort komt te zitten als de grijze golf langzamerhand een voor een afhaakt. De SZO, COVS en KNVB moeten er op hun beurt weer voor zorgen dat de jonge aanwas er niet teleurgesteld of gefrustreerd de brui aan geeft”.


Over het algemeen is het besturen van een kleine vereniging als de SZO geen dagtaak, aldus Marco. Er zijn weliswaar een aantal wezenlijke taken, die moeten worden uitgevoerd of afgehandeld, maar het meeste kan uitstel van een paar dagen, zelfs weken best lijden.


Desondanks is het vinden van bestuursleden geen eenvoudige zaak. Er zijn immers ook een aantal zaken, die wel veel tijd en verantwoordelijkheidsgevoel kosten.


Alle bezoekers van ons Fluithuus weten, dat de kantine niet zonder Annie en Jan Schoenmaker kan draaien, onze penningmeester in de eerste plaats! Ook het weer in eigen beheer brengen van de accommodatie en het structureel onderverhuren aan een drietal gebruikers bracht veel tijd, werk en zorgvuldige onderhandelingen met zich mee. Oud-voorzitter Gerrit Pas heeft deze klus afgelopen jaren tot een goed einde gebracht. Zij verdienen onze oprechte dank en blijven het fundament onder onze club !


Alle vier gebruikers gaan weliswaar, in navolging van de andere sportverenigingen in Zutphen, in enkele opvolgende jaren fors meer betalen voor de huur en het onderhoud. Vandaar dat een stijging van onze contributie reëel is en niet voorkomen kan worden. De donatie van de voetbalverenigingen in onze regio, waarvoor onze scheidsrechters kosteloos oefenwedstrijden fluiten en presentaties geven en de vergoeding van zowel een aantal zaal- als veldtoernooien houden onze begroting voorlopig nog in balans. De toekomst is echter verre van zeker! Daarom gaan we samen met de onderhuurders actief op zoek naar sponsors voor reclameborden op het veld.


Het bestuur ziet het als haar belangrijkste taak om te blijven zorgen voor de mentale en fysieke training van alle actieve scheidsrechters en assistenten. We gaan proberen samen de spelregels nog beter te oefenen, ook door het inzetten van videobeelden en gerichte spelregelvragen. De groep jonge scheidsrechters verdient onze speciale aandacht. Met de komst van 14 of 16 jarige leden moeten we voor het eerst misschien wel een speciaal jeugdbeleid ontwikkelen. In ieder geval zullen we proberen ook de achterban van deze beginnende en misschien wel juist daardoor talentvolle scheidsrechters bij de begeleiding en de vereniging te betrekken, of het nu vaders of opa’s zijn !


Iedere scheidsrechter krijgt vroeg of laat te maken met een beslismoment: is het fluiten nog wel leuk genoeg, moet ik me het gedrag van spelers, trainers, begeleiders en publiek zo maar laten welgevallen, past de tijdsinvestering nog wel in mijn opleiding of vindt m’n vriendinnetje het fluiten iedere week wel leuk, haal ik nog wel voldoende bevrediging uit mijn hobby en uiteraard: is het doel dat ik voor ogen had uiteindelijk wel haalbaar en heb ik wel zin om de lat wat minder hoog te leggen of geduld te oefenen ?


Ouders, grootouders, partners, zelfs collega-scheidsrechters kunnen op dergelijke momenten van doorslaggevende betekenis zijn. Kansen op succes vergooien wanneer een goed gesprek of time out ook zinvol was geweest, voorkomt een grote teleurstelling achteraf.


Het in stand houden en onderhouden van onze prachtige accommodatie is en blijft eveneens de hoogste prioriteit van het bestuur , ondanks de stijgende lasten. We zijn de onderhuurders zeer erkentelijk dat ook zij het nut van de voortdurende samenwerking met de SZO inzien. Alle partijen zijn heel tevreden met de mogelijkheden van veld en kantine en de onderlinge samenwerking. Pas wanneer een van de vier af zou haken ontstaat er een nieuwe en wellicht zorgelijke financiële situatie voor de overige gebruikers.


De Gemeente Lochem vereiste de aanvraag van een nieuwe horecavergunning, waardoor tijdens deze vergadering het alcoholbeleid van de vereniging moest worden goedgekeurd. Dat was voor ons uiteraard een formaliteit, gezien de minimale keus voor bier of wijn na de training. Als goede sportmannen wordt vrijwel unaniem gekozen voor een flesje Extran wit, groen en uiteraard voor de SZO-kleuren rood en geel. De Gemeente Zutphen heeft bij het afbouwen van de directe subsidies ingezien, dat verenigingen hun broek niet kunnen ophouden zonder kantine-inkomsten. Men heeft ondermeer beloofd soepel om te gaan met de openingstijden. Op opening en sluiting van het clubhuis maximaal één uur voor en na de training wordt niet gehandhaafd. Wij hopen oprecht dat de Gemeente Lochem dat beleid ook nastreeft, zeker nu de contacten met de buren van onze accommodatie niks te wensen over laten. Op 15 januari hield de buurt


zelfs in ons Fluithuus een nieuwjaarsbijeenkomst, waar Jan en Annie de catering verzorgden en ik namens de SZO heb gevraagd eventuele overlast onmiddellijk te melden. Zij waren echter allemaal vol lof over het gezellige Fluithuus, waar een aantal nog nooit binnen geweest waren en zagen geen enkel probleem als het gebruik onveranderd zou blijven.


Het bestuur streeft naar een goede verstandhouding, niet alleen met de fysieke buren, maar ook met de COVS-groepen in onze regio. Op initiatief van de groep Apeldoorn worden binnenkort gesprekken gevoerd over de mogelijkheden om meer samen te werken. Op zich niet nieuw, want ook tijdens het voorzitterschap van Laurens van Baardewijk en Gerhard Langenkamp hebben we al eens bij elkaar gezeten om zelfs fusiemogelijkheden te bespreken. De SZO denkt dat samenwerken een positieve bijdrage kan leveren aan werving van nieuwe scheidsrechters en assistenten, delen van elkaars expertise en materialen, opzetten van specifieke trainingsgroepen en organiseren van gezamenlijke activiteiten. De SZO heeft echter duidelijk geen behoefte aan een fusie !


Ook in 2017 gaan we er voor, samen met jullie en voor jullie. Meer dan ooit hebben we jullie inzet nodig, zoals blijkt uit de prachtige website en bijvoorbeeld de winteractiviteit van 11 januari jl. Een geweldig programma met enthousiaste deelnemers georganiseerd door Kevin Weever en Nick Wenneker! Zulke kanjers in de vereniging geven vertrouwen in de toekomst, maar we roepen hun leeftijdsgenoten op om hen niet in de steek te laten en ook bij te dragen aan het optimaal functioneren van jullie en onze scheidsrechters-vereniging !


Traditioneel staat het onderdeel “Huldigingen” op de agenda. Dit jaar zijn er maarliefst zes leden, die een jubileum vieren ! Samen zijn ze ruim 280 jaar lid van de SZO.


Vanavond zijn er slechts twee persoonlijk uitgenodigd. Het zijn de twee jonkies.


De andere drie kennen de oudere leden letterlijk en figuurlijk langer dan vandaag!


Jan Tijssen en Andre Scheltes zijn beiden 40 jaar lid van de vereniging. Ze hebben een lange staat van dienst als vrijwilliger, maar Andre Scheltes is nog steeds en ononderbroken actief binnen de vereniging. Hij wordt met unanieme instemming van de vergadering benoemd tot erelid.


Op de vraag waar de andere jubilarissen zijn, geeft de voorzitter een mysterieus antwoord. Niet voor niets werd benoemd dat de oudere leden het kwartet beter kennen. Bij hen past geen eenvoudige huldiging met speldjes en bloemen.


Onze erevoorzitter Gerrit Nijkamp, ons erelid Mini Jonkers, ons erelid Jan Schoenmaker en oud-bestuurslid Sjaak Pikkert zijn allen 50 jaar lid van onze vereniging. Een prachtige gelegenheid om op hun verzoek hieraan extra aandacht te besteden op een speciale en extra feestelijke SZO-activiteit. Het bestuur is ervan overtuigd dat dit unieke jubileum niet ongemerkt voorbij zal gaan.

20 maart 2017 20:00 uur 

Winteractiviteit daverend succes


Zaterdag 11 februari was het zover. De winteractiviteit van de SZO.

Om 14:01 uur ontving ik een mail met de volgende tekst:

De consul heeft het complex gekeurd en goed genoeg bevonden voor deze pittige strijd tussen oud en jong.

Aan de aanwezige onzekerheid kwam een einde. Meteen denk je dan aan een ander fenomeen in dit land. De Elfstedentocht. Wekenlang is Nederland in rep en roer en dan komt de mededeling uit het hoge Noorden "IT GIET OAN"uitgesproken door Henk Kroes. En dan op 11 februari 2017 iets na tweeën in de Achterhoek/Gelderland de mededeling van de heren Nick Wenneker en Kevin Weever "HET GAAT DOOR".


En daar ga je dan om een uur of half acht, de sneeuwval trotserend, naar de Damlaan. Gespannen parkeer je tot tweemaal toe je vervoermiddel om te voorkomen dat glijdende onverlaten er tegen aan botsen. En dan de binnenkomst in de kantine ..... denk je.


Direct na binnenkomst wordt je naar links gedirigeerd om je naam en geboortedatum te laten noteren en een paar Euri te schuiven voor de organisatie en de catering. Gelukkig kijk je meteen binnen hetzelfde blikveld Jan en Annie aan. Een lekkere bak koffie met een koek valt je ten deel voordat je in de gaten krijgt dat de kantine de kantine niet meer is.


Je bent terecht gekomen in een soort studio met schermen, boxen, banners enzovoort. De mannen hebben flink uitgepakt. Ook staan er twee statafels waar straks de teams achter komen te staan krijg ik uitgelegd. Tja je behoort toch tot de categorie oud dus je begrijpt niet alles meteen meer. Aan de ene kant van de studio een grote tafel met de oudjes, aan de andere kant de jongelingen met een paar oudjes die nog wat identiteitsproblemen hebben.


Na het openingswoord van voorzitter Marco Arnoldus, waarin hij de laatste informatie over de toestand van Gertie Brouwer uit de doeken doet, nemen de presentatoren de avond over. Eerst de indeling van de ploegen OUD en JONG. Je hoopt nog dat je geboortedatum je nog zal redden maar helaas definitief ga je in het vervolg voor OUD door. Sterker nog je wordt gebombardeerd tot 'Teamcaptain' Ligt dat dan aan je gedrag of de wijze waarop je eruit ziet, je weet het niet maar het brengt je in verwarring. Gelukkig wordt je versierd met een hoed, halssierraad en shiny golden bretels. Ook weer zoiets als je weet wat de afgelopen tijd de media heeft beheerst over een president in Moskou en een BN-er in bad.


Het is de bedoeling dat de teamcaptains 4 mede teamleden uitnodigen om hen bij te staan in de spelronden. Mijn teamcaptain aan de overzijde, met wie ik later op de avond nog een bijzonder rendez vous heb, blijkt een MARVA te zijn. Deze dames kwam ik nog wel eens tegen in de tijd die ik heb doorgebracht bij de Koninklijke Marine.

Een pittige dame die haar teamleden de eerste paar rondes opzweept om maar vooral beregoed te presteren. Daar komen wij oudjes helemaal niet aan te pas. Je weet soms het antwoord wel maar de overkant heeft al "JONG" geroepen. Ja daar wil je natuurlijk ook wel de aandacht op vestigen. Voor mijn team geldt ......je bent wel oud maar om dat nu steeds te moeten roepen dat laat je wel. Dan denk je dat je wordt gered door de vraag van de presentatoren aan Jan en Annie of de hapjes al doorkomen en het dus tijd is voor de pauze. Helaas, we gaan nog één ronde verder. De stand is inmiddels 13 voor de oudjes en 94 voor de jonkies. Daar wordt je niet vrolijk van maar de hapjes van Jan en Annie maken veel goed.


In de tweede helft van het programma komen de oudjes langzaam op toeren. Niet in absolute zin maar relatief gezien wordt de stand redelijk gelijk getrokken. Vooral bij het uitbeelden, tekenen enz. van wat op kaartjes staat gaat ze een stuk beter af dan de kennisvragen in het eerste gedeelte van de avond. En...... wat vooral heel belangrijk is, er wordt flink gelachen. Niet alleen om de filmpjes die de heren laten zien maar ook de antwoorden die worden gegeven. Vooral om de foute van de oudjes.

 

En dan komt het moment van de avond. De teamcaptains worden naar buiten gedirigeerd. Met een blinddoek op worden ze weer naar binnen geleid en achter een scherm geplaatst met een gat erin. Daar moet je dan je hoofd doorheen steken. Ik krijg onmiddellijk beelden binnen van een guillotine. Gelukkig valt het mes niet maar ik moet wel de nodige moeite doen voor mijn opdracht........... het raden wie ik ben. Dat heb ik al bijna 63 jaar geprobeerd en het is me nog steeds niet gelukt. Toen ik de hele zaal een spin zag nadoen en één van de presentatoren ook zei "spinnenweb" met nadruk op web dacht ik dat moet Howard Webb zijn. En jawel hoor, de punten waren binnen.


Ik heb wel de aanwezigen nog een vraag gesteld over wat ze dachten dat ik had gedaan met mijn mede Team Captain toen we buiten waren. Terwijl het binnen steeds warmer werd had moeder natuur nog een koud sneeuwbuitje voor ons in petto. Teamcapptains bij elkaar respecteren natuurlijk elkaars kwaliteiten. Met deze dame ben ik daarom langs het hek gelopen vanuit de kantine gezien naar achterin links. Daar hebben we in korte tijd een manshoge sneeuwpop gemaakt. De ogen bestonden uit kolen die nog langs de spoorlijn lagen toen deze nog werd gebruikt door stoomlocomotieven. Voor neus en mond was geen tijd meer want we werden weer naar binnen geroepen.


Toen ik daar in die hoek zo druk bezig was kreeg ik wel last van Flashbacks. In een ver verleden stond daar namelijk een uitkijktoren van waaruit ik mijn bijdragen maakte voor het Nieuws van de Dam, toen nog gemaakt met een stencilmachine. Wilt u daar meer over weten breng dan een bezoek aan de Koninklijke Bibliotheek achter het centraal station in Den Haag. Daar worden vele exemplaren van ons clubblad klimaatneutraal bewaard voor de generaties na ons.

 

Het einde van de avond bestond uit het bekend maken van de stand. Die ga ik u niet vertellen want dat heeft de fotograaf haarfijn vastgelegd. Allemaal ook minder belangrijk want het was er toch om te doen om met zijn allen een gezellige avond te hebben. Nou daar zijn Nick Wenneker en Kevin Weever uitstekend in geslaagd. Het was een ouderwets SZO feestje. De voorzitter begreep dat ook heel goed en contracteerde de heren tijdens zijn dankwoord meteen voor 2018. Een actie die met applaus van de aanwezigen werd gewaardeerd.


Vanuit mijn bijzondere positie achterin links zag ik daarna velen in het donker verdwijnen.

Nick en Kevin restte het opruimen van de technische installatie.

Als oudje denk je dan terug aan de activiteiten waar je ruim 35 jaar geleden als jonkie medeorganisator van was. l'histoire se répète. Heren bedankt, en ga zo door. Bij mij staat de winteractiviteit 2018 al weer in mijn agenda.


Geschreven door: André Scheltes 15 februari 2017 19:30 uur 

INFARCT TREFT GERTIE BROUWER


“Gelukkig nieuwjaar !”

Nauwelijks een maand geleden sprak voorzitter Marco Arnoldus de bezoekers van de nieuwjaarsinstuif toe: “Zo lijkt het weer lenteachtig,  zo is het plotseling code oranje en ligt er sneeuw en ijzelt het.  Het kan vreemd gaan en snel veranderen. En niet alleen bij het weer. Soms was de verrassing positief, maar velen werden ook geconfronteerd met tegenslagen, ziekte of blessures, onzekere werkomstandigheden of inkomen.

Wij zijn hier bij elkaar om elkaar een voorspoedig en gelukkig nieuwjaar te wensen. Hierbij staat de gezondheid voorop, maar we misgunnen niemand een loterijprijsje, een schooldiploma of een promotie in de scheidsrechterij”.


Niemand kon toen vermoeden dat op vrijdagmiddag 27 januari het noodlot voor Gertie Brouwer toesloeg. Onze actieve secretaris, enthousiaste trainer en sportman in hart en nieren werd op zijn werk volkomen onverwacht getroffen door een heftige epileptische aanval. Toegesneld ambulancepersoneel kon hem slechts met moeite stabiliseren en bracht hem met de hoogste spoed naar de afdeling Intensive Care van het Gelreziekenhuis in Zutphen.

De artsen stonden voor een raadsel, omdat op de inderhaast gemaakte echo en scan geen afwijkingen konden worden geconstateerd. Vanwege de onrust in het hoofd is Gertie toen eerst enkele dagen kunstmatig in slaap gehouden.

Na enkele dagen is hij langzaam weer bij gebracht en leek het er op dat ledematen, geheugen en spraak weer vrij goed functioneerden. Gertie at zijn eerste boterham, dronk zijn glaasje karnemelk en was weer redelijk aanspreekbaar voor Hannie en de kinderen. De verhuizing naar de Afdeling Neurologie volgde.


De verzamelde leden op de wekelijkse training van 31 januari deelden hun vrees en hoop en vroegen zich hardop af hoe zoiets mogelijk kon zijn. Gertie, die nooit rookte, nooit een pilsje of wijntje achterover sloeg, wekelijks te vinden was op het sportveld en onlangs nog liet weten dat de werkstress aan hem voorbij ging, toonbeeld van gezond leven, getroffen door zo’n onverklaarbaar insult. Marco gaf de laatste update namens Hannie en de kinderen door en vroeg de leden nadrukkelijk mee te denken over de gevolgen van de plotselinge afwezigheid van de spil van onze vereniging.

Niet alleen als secretaris en bestuurslid vervult hij een belangrijke rol, ook als animator van onze activiteiten, oprechte belangstellende bij ziektes en blessures van leden en organisator van SZO-kinderactiviteiten en toernooien. Wie is er door hem niet opgebeld met de vraag waarom je je nog niet voor de komende voorjaarsactiviteit hebt opgegeven, waarom je de (klein)kinderen geen gezellige Eerste Paasdag gunt of het verzoek om te komen helpen bij het toernooi, de verloting of anderszins ? Maar het is ook Gertie, die niet alleen de eerste keer, maar ook later nog belangstellend informeert naar je doktersbezoek of gezondheidstoestand en vraagt of er misschien vervoer geregeld moet worden om een bijeenkomst te bij te wonen….


Natuurlijk werd er ook nog gewoon getraind. Gertie had de week ervoor toevallig immers zelf een vervanger gevraagd, omdat hij de verjaardag van een familielid ging bezoeken. Wel enigszins aangeslagen gingen de actieve scheidsrechters o.l.v. Dolf Versteege dus het veld op. Gertie kennende zou hij ook niet anders hebben gewild.


In de eerste dagen na het ontwaken leek het de goede kant op te gaan en waren er geen duidelijke en blijvende gevolgen waar te nemen. Maar uiteindelijk constateerde de neuroloog precies een week na de aanval op de MRI-scan dat er toch storingen in zijn hoofd zijn gevonden die wijzen op kleine herseninfarctjes. De cardioloog en revalidatiearts worden nu bij de behandeling betrokken en wordt zijn hele medische historie minutieus nageplozen. De positieve en negatieve berichten wisselen elkaar zodoende in sneltreinvaart af.

Uiteraard hopen we met z’n allen op een voorspoedig en volledig herstel van Gertie.

Het bestuur komt met spoed bijeen om de consequenties van zijn afwezigheid te bespreken en tijdelijke oplossingen te vinden en zullen dat dan uiteraard zo spoedig mogelijk met de leden delen.

We gaan ervan uit dat dit keer een telefoontje niet nodig zal zijn om de winteractiviteit Oud tegen Jong op zaterdag 11 februari a.s. te bezoeken ! Gertie rekent er nu zeker op!


De SZO is gewoon bereikbaar via het mailadres secretaris@szo-zutphen.nl (deze zullen doorgestuurd worden naar de desgewenst persoon) en het spreekt voor zich dat zowel thuistelefoonnummer als huisadres in Voorst voorlopig niet worden gebruikt.

Mochten buitenstaanders nog niet op de hoogte zijn, zullen wij alles in het werk stellen om hen op de hoogte te brengen van het akelige nieuws. Steun en tips zijn echter zeker welkom, want we willen niemand vergeten.


Wilt U Gertie, Hannie en zijn kinderen een hart onder de riem steken?

Dit kan heel makkelijk door dit in een mail naar webredactie@szo-zutphen te sturen.

De webredactie zal ervoor zorgen dat de berichten worden doorgegeven aan Gertie.


9 februari 2017 20:30 uur 

AMATEUR TOPPER TE GAST BIJ SZO


Op dinsdag 7 februari, terwijl de motregen en natte sneeuw een strijd voerden om voorrang, hield voormalig toparbiter Wilco Jansen een presentatie in het Fluithuus. Wilco woont tegenwoordig in Zwolle, maar oudgedienden kennen hem vooral als de talentvolle en gedreven zoon van collega Teun Jansen uit Terwolde. Onder een aandachtig gehoor van veelal jonge scheidsrechters verhaalde hij over zijn hoogtepunten en teleurstellingen, maar trachtte tevens de ambitieuze scheidsrechters handvatten te bieden voor moeilijke materies als omgaan met weerstand en media.


Terwijl de trainende leden als afsluiting een partijtje afwerkten onder leiding van interim-trainer Dolf Versteege vond Wilco onze locatie moeiteloos, in tegenstelling tot een lid van het VCN uit Groningen die vergeefs de vergaderlocatie aan de Damlaan zocht en onverrichter zake huiswaarts keerde. Misschien moeten we er bij de Gemeente toch eens op aandringen om een wegwijzer te (mogen) plaatsen.


Na de warme douche verzamelden de geïnteresseerde leden zich in het clubgebouw, waar Wilco zich aan de hand van een PPP voorstelde. Niet alleen landelijk in de hoogste klassen van het zaterdagamateurvoetbal floot hij aansprekende duels, maar uit hoofde van zijn functie bij de Koninklijke Marechaussee werd hij ook aangesteld als scheidsrechter bij wereldtoernooien van politiemensen.  De oosterling beleefde er goede herinneringen aan, maar constateerde wel enigszins teleurgesteld dat hij de stap naar de absolute top niet had kunnen maken. “In het westen zijn ze toch wat mondiger en assertiever”, verzuchtte hij. Toch zijn wedstrijden en kampioensduels van IJsselmeervogels, Katwijk, Hollandia en Spakenburg absolute toppers in zijn carrière, evenals de wedstrijden van Hoek, waar altijd een overnachting in het hotel van de voorzitter bij werd aangeboden. Hij riep de talentvolle SZO-scheidsrechters op om dergelijke successen door inzet en motivatie na te streven.


Belangrijk is dat de scheidsrechter altijd de regie tijdens de wedstrijd in handen houdt en zich niet laat beïnvloeden door trainers, publiek of assistent-scheidsrechters. Hij toont een filmpje van collega Ron Mulder, die klaarblijkelijk weigert andere kleding aan te trekken als blijkt dat de shirts van de arbitrage en een van de teams behoorlijk overeen komt, zeer tegen de zin van trainer Hans Kraaij jr. Vloekend en tierend wandelt het opgewonden standje langdurig langs de lijn om uiteindelijk toch nog met veel misbaar achter de omheining te worden gestuurd. Dit had beter voorkomen kunnen worden door een verstandige kledingkeuze te maken. In een ander fragment vindt een aanval plaats en zien we een onschuldige situatie in het 16-meter gebied. De scheidsrechter laat gewoon doorspelen, maar ziet dan ineens de vlag van de assistent. Na enig overleg wordt een strafschop toegekend en rood voor een overtreding, waarvan de scheidsrechter (en het overgrote deel van spelers en toeschouwers) vond dat er eigenlijk niets aan de hand was. Goede afspraken met de collega langs de lijn zijn in dergelijke gevallen noodzakelijk. De scheidsrechter beslist op zo’n cruciaal punt. Het is uiteraard wat anders wanneer er achter de rug van de arbiter wordt geslagen of geschopt of hands wordt gemaakt op de doellijn.


Wilco waarschuwde voor de mogelijke negatieve aspecten van de media. Niet alleen kunnen verslaggevers van de krant de scheidsrechter maken of breken, vaak door onjuiste conclusies wereldkundig te maken, ook kunnen de social media de scheidsrechter in diskrediet brengen. Wilco vertelt dat hij een aanstelling vanuit de KNVB op twitter zette, terwijl de betreffende wedstrijd van FC Twenthe bedoeld was als geheim oefenduel, waarvoor geen politiemacht hoefde te worden ingezet. Maar ook ernstiger zaken kun je over jezelf afroepen, wanneer je aanstellingen of reacties op je wedstrijden post op het internet. Ons lid Premi gaf als voorbeeld dat hij bij Spcl. Lochem ontvangen was, waarbij de elftalleider een facebookfoto van hem toonde, compleet met carnavalspruik en feestkleding. De club zal dan vooraf niet zo’n beste indruk hebben van de scheidsrechter en achteraf is de typering clown nog maar het minst kwalijk. Door als scheidsrechter te reageren op facebook of twitter roep je vaak nieuwe reacties uit. Je hebt de uitingen van de anderen niet in de hand en je kunt er ernstig door beschadigd worden. “Kijk er voor uit”, hield Wilco zijn gehoor voor.

In de tijd toen Jan Schoenmaker nog actief was, hoefde je je daar nog geen zorgen over te maken. Van achter de bar deelde hij zijn ervaringen van gefloten wedstrijden, technische weekenden en met vader Teun.


Inmiddels heeft Wilco Jansen een stapje terug gedaan. In zijn carrière is hij regelmatig getroffen door blessures en dus is hij het wat kalmer aan gaan doen. Hij fluit nu voornamelijk eerste klas zaterdag. Frans Eijsink, die deze avond als huisfotograaf fungeerde, hoopt dat hij dit seizoen nog een keer wordt aangesteld bij FC Zutphen, zodat de SZO-leden hem ook in de praktijk aan het werk kunnen zien.

Roland Kok bedankte hem namens de SZO door het overhandigen van een presentje. De SZO-wedstrijdkaartjes kreeg hij er als extraatje bij.


9 februari 2017 20:30 uur 

11 januari 2017 20:30 uur 

NIEUWE SPELREGELS OP 29 NOVEMBER ONDER DE LOEP


Zoals al uitgebreid gecommuniceerd startte dit seizoen met maarliefst 94 aanpassingen in de officiële Regels van het Voetbalspel. Gelukkig voor alle scheidsrechters bleken ze niet allemaal even belangrijk en betrof het in een aantal gevallen slechts een tekstuele aanpassing. Toch waren er een aantal regels, waarmee iedere (club)scheidsrechter regelmatig te maken krijgt. Op de maatwerkbijeenkomsten van de KNVB werd er dan ook terecht ruim aandacht aan besteed.


Veel actieve scheidsrechters ondervonden echter al dat juist de interpretatie en de toepassing van de nieuwe regels veel discussie veroorzaakt. Aan de hand van videobeelden trachtte men de scheidsrechters zo goed mogelijk te informeren en te pogen een zo groot mogelijke uniformiteit te realiseren. In de praktijk blijkt echter dat veel arbiters nog moeite hebben met de juiste uitvoering.


Het leek de SZO dan ook uiterst nuttig om ons lid Rogier Honig te verzoeken met behulp van de door de KNVB gemaakte videofragmenten de regels en aanbevelingen vanuit de voetbalbond nog eens haarfijn toe te lichten. Voordeel is met name dat de aanwezige scheidsrechters hun inmiddels opgedane ervaringen onderling kunnen delen en op elkaar kunnen afstemmen.


Waar bijvoorbeeld de ene scheidsrechter een geblesseerde speler langdurig op de plek des onheils laat behandelen is de gekwetste pechvogel bij de andere binnen no-time van het veld. Welk trucje past die scheidsrechter toe om in de geest van de regel het spel zo snel mogelijk te kunnen hervatten ?


Hoe lossen de scheidsrechters het probleem van onjuist gekleurde tape om de kousen, verkeerde slidingbroeken of ondershirts op en heeft er al eens iemand een vrije schop voor buitenspel op de eigen speelhelft moeten geven ?


Op de instructieve bijeenkomst in het Fluithuus zal Rogier naast het toelichten van de beeldfragmenten ook voldoende gelegenheid geven tot discussie. Vanzelfsprekend blijft ook de fysieke gesteldheid van de scheidsrechter van het grootste belang en de wekelijkse training gaat dan ook aan de presentatie van de betaald voetbal assistent vooraf. Wel start de training op dinsdag 29 november om 19.30 uur, zodat er rond 21.00 uur in de kantine kan worden begonnen.


Uiteraard zijn ook clubscheidsrechters en andere belangstellenden van harte welkom. Dus, tot ziens op deze SZO-activiteit in het Fluithuus aan de Damlaan.

Verslag nieuwjaarsinstuif 2017


De weergoden waren de bezoekers van de traditionele nieuwjaarsinstuif van de SZO duidelijk gunstig gestemd. Op zondag 8 januari had code oranje plaats gemaakt voor het geel-rode clubgevoel. In een goed bezet Fluithuus namen de leden vast een voorschotje op de komende voorjaarsactiviteit en posteerden zich aan tafels voor jong en tafels voor oud.

Na de koffie met oliebol of stol stuurde Dolf Versteege de puzzelgroepjes weg met een uitgebreide handleiding en succeswensen. Ondanks enkele glibberige stukjes keerden alle kwartetten heelhuids terug en gleed niemand ongemerkt van de loopbrug in het Twenthekanaal. De uitreiking van de prijzen ging zoals gebruikelijk gepaard met de nodige hilariteit en discussie. Een van de groepjes met jeugdige leden ging er met de eerste plek vandoor. Een goede reden voor de ouderen om zich extra goed voor te bereiden op de met grote posters aangekondigde wedstrijd jong tegen oud op zaterdag 11 februari a.s.


Na de huldiging van de winnaars steekt voorzitter Marco Arnoldus zijn nieuwjaarstoespraak af. Namens het bestuur heet hij de aanwezigen van harte welkom. Hij geeft bij voorbaat aan dat de kwaliteit van de speeches van oud-voorzitter Gerrit Pas maar moeilijk kunnen worden geëvenaard. Maar ondanks de ontknoping van de EK-schaatsen op de achtergrond is de aandacht optimaal. Marco verwijst naar de wisselende weersomstandigheden:

“Zo lijkt het weer lenteachtig en zoeken we weifelend al weer een terrasje op,  zo is het plotseling code oranje en ligt er sneeuw en ijzelt het. Het kan vreemd gaan en snel veranderen. En niet alleen bij het weer. Jullie zullen dat beslist het afgelopen jaar ook ervaren hebben.

Soms was de verrassing positief, maar velen werden ook geconfronteerd met tegenslagen, ziekte of blessures, onzekere werkomstandigheden of inkomen, het verlies van dierbaren zelfs.

De oudejaarskranten stonden vol van de sterren die ons in 2016 ontvielen, van de terroristische aanslagen, tot in het nabijgelegen Brussel toe, van de voortdurende en verschrikkelijke strijd in Syrië en de sensationele presidentsverkiezingen in de VS.

In onze oudejaarsflyer stond de kerstbingo, de voorjaarsactiviteit Jong tegen Oud en het Technisch Weekend. Een schril contrast.

Wij hadden natuurlijk graag vanmiddag de deelnemers aan het nieuwe, eigen Technisch Weekend in ons Fluithuus verwelkomd na een dag en een ochtend fysieke en mentale training en een avond en nacht “jongens onder mekaar””, vervolgde hij enigszins teleurgesteld.

“Niet de belangstelling, maar de keuze van de datum bleek uiteindelijk het grootste knelpunt. Het bestuur is dan ook beslist van plan een nieuwe gelegenheid te zoeken rekening houdend met het KNVB-wedstrijdprogramma, feestdagen, schoolvakanties en examen- en tentamenweken. Ja,  jullie horen het goed: wij moeten tegenwoordig rekening houden met de jeugdige leeftijd van een groot aantal leden.

Dan doelen we nog niet eens op het kuisen van de mannenhumor na de training met onze 14 jarige Daan erbij, ik doel op het grote aantal enthousiaste en gemotiveerde nieuwe scheidsrechters en assistenten, die ervoor zorgen dat de arbitrage in onze regio nieuwe aandacht heeft gekregen, bijvoorbeeld bij het FC Zutphen onder 13 toernooi.

Ook de training heeft een boost gekregen en moet Gertie al z’n 25 nieuwe oefeningen uit de kast halen om de conditie en de motivatie op peil te houden.

Soms zijn wij als veteranen blij dat er een hek om het veld staat om de kans om een hardloper uit het oog te verliezen, te beperken en gelukkig dat er regelmatig een waakhond klaar staat om de spreekwoordelijke doodloper terug te vinden.”


Uiteraard noemde de voorzitter geen namen, maar de frequente trainingsbezoeker kan zich beslist een aantal kandidaten voor de geest halen. Het bestuur heeft vertrouwen in de toekomst. “Er is immers geen betere promotie voor onze hobby dan leeftijdsgenoten uit eigen stad of dorp, die Ajax-Feyenoord op de Toekomst mogen fluiten of FC Zutphen zaterdag 1” vervolgt hij doelend op Rodney en Nick.

Extra aandacht schenkt de preses aan enthousiaste opa’s en vaders van kersverse leden, die zorgen voor de noodzakelijke ondersteuning en begeleiding. Zij zijn het die voorkomen dat jonge talenten voortijdig gefrustreerd afhaken of kansen missen. Marco benadrukt dat deze coaches en mentoren ook van harte welkom zijn bij onze vereniging.

Hij geeft met nadruk aan dat ook alle anderen van harte welkom zijn bij al onze activiteiten, die zo keurig op onze website door Kevin worden aangekondigd.

“Hoe blij we ook zijn met de jonge aanwas, de oudere SZO-leden willen en kunnen we niet missen !” is een waarheid als een koe, zeker met enkele leden die het vijftigjarig lidmaatschap naderen in de kantine.

“Annie en Jan Schoenmaker garanderen na de training week na week een voortreffelijke verzorging met hapjes en drankjes. Op de tv kijken en analyseren we Champions Leage wedstrijden en spelregelfragmenten, maar ook al opgenomen video’s van door onze leden gefloten wedstrijden. Er is een levendige WhatsApp groep, die de laatste nieuwtjes deelt en de onderlinge sfeer en saamhorigheid bevestigt.

Kortom, zorg dat je er bij hoort en blijft horen !”


Uiteraard benoemt Marco verheugd dat zowel de KNVB als de landelijke COVS-organisatie druk doende is de  randvoorwaarden voor de scheidsrechters te verbeteren. Tijdens de jaarvergadering worden de scheidsrechters hierover nader geïnformeerd. Met de beste wensen voor een voortreffelijk 2017 besluit de voorzitter zijn praatje. “Vanzelfsprekend staat bij iedereen de gezondheid voorop, maar we misgunnen niemand een loterijprijsje, een schooldiploma of een promotie in de scheidsrechterij.”

Natuurlijk worden Dolf en Wilma Versteege bedankt voor de leuke wandeling en de opkikker onderweg en Annie en Jan Schoenmaker voor de uitstekende verzorging van het onovertroffen stamppottenbuffet bij deze nieuwjaarsinstuif. De aanwezigen onderstrepen hun waardering met een gul applaus. Hopelijk hebben alle bezoekers de datum van de voorjaarsactiviteit (11 februari 20.00 uur) al in hun agenda genoteerd en ontmoeten we dan nog meer SZO-leden en belangstellenden.


14 november 2016 19:45 uur 

SZO presenteert zich tijdens politie dag


Van de kortere dagen en lange avonden en nachten maken veel criminelen dankbaar gebruik om hun verwerpelijke werkzaamheden onopgemerkt uit te voeren.Terwijl de meeste mensen aan de koffie of achter hun tv of computer zitten, wordt er bij de buren ingebroken of een auto op de parkeerplaats open gebroken. Achteraf blijkt vaak dat er wel signalen zijn opgemerkt, maar dat de politie daarvan niet in kennis is gesteld. De politie in onze regio is daar erg teleurgesteld over en startte en campagne om de opmerkzaamheid te vergroten. Eerst van hondenbezitters, die tijdens het uitlaten van hun viervoeter vreemde dingen kunnen zien, nu van sporters, die tijdens het beoefenen van hun hobby of thuisreis onraad bespeuren. Als herinnering ontving iedere bezoeker een politieblauwe bidon met als opschrift: “boeven vangen is topsport”. Op de symbolische hardloper voorzien van talrijke sportbeelden ontbrak de scheidsrechtersfluit uiteraard niet !


Sietse Brouwer bedacht en coördineerde de start van deze publieksactie namelijk.


In de sportzaal van het Politie-trainingscentrum op bedrijventerrein de Revelhorst in Zutphen vond de introductiedag plaats. Naast informatiestands van de Politie presenteerden zich o.a. Atletiekvereniging Hanzesport en de Emper Toer Ploeg. Ook de SZO was aanwezig. Immers, er zijn een groot aantal overeenkomsten tussen het werk van de politie en onze scheidsrechtershobby. In de SZO-PowerPointPresentatie werd de beroepskeuze-slogan van de politie ook voor de arbitrage gebruikt:


“ZIN IN EEN AFWISSELEND, UITDAGEND EN SPANNEND BEROEP ?” werd


“ZIN IN EEN AFWISSELENDE, UITDAGENDE EN SPANNENDE HOBBY ?”


Zowel de agent als de scheidsrechter worden geacht respectvol maar rechtvaardig met mensen om te gaan aan de hand van wetten en spelregels, ze moeten beiden om kunnen gaan met weerstand en een goede fysieke conditie bezitten. Belangstellenden voor het beroep van politieagent zouden dus ook best belangstelling kunnen hebben voor een opleiding als scheidsrechter. Gertie Brouwer, Niek Wouters en Marco Arnoldus lieten zich door de kou niet uit het veld slaan en promoten hun hobby met veel enthousiasme.


Het uiteindelijke nut van onze aanwezigheid op de open dag is moeilijk meetbaar. In ieder geval werden er contacten gelegd met voormalig Wereldkampioen schaatsen Stefan Groothuis uit Voorst. Deze geeft bij zijn boerderij inmiddels speciale trainingen en bootcamps. Hij is graag bereid de scheidsrechters van de SZO een keer op dinsdagavond onder handen te nemen. Uiteraard slaat onze trainer dit aanbod niet in de wind en zal er gezocht worden naar een geschikte datum. Aan atletiekvereniging Hanzesport zijn enkele specifieke looptrainers verbonden. Zij geven tips en adviezen voor het soepeler bewegen en het voorkomen van blessures door het looppatroon aan te passen. Dergelijke instructies kunnen slechts door specialisten worden gegeven en ook Hanzesport zullen we derhalve zo mogelijk inschakelen om onze leden zo optimaal mogelijk te trainen. Enkele oudgedienden herinneren zich vast nog de adviezen van Antiliaanse sprintkampioen Raymond Heerenveen (1978,1979) op het destijds befaamde Technisch Weekend. Als een hinde snelden de arbiters toen over het trainingsveld. Wij zijn er van overtuigd dat de raadgevingen van specialistische looptrainers onze scheidsrechters veel goed zal doen, zeker nu veel jonge leden nog vatbaar zijn voor verbeteringen. Wij houden jullie op de hoogte !

14 november 2016 19:45 uur 

Primeur ! Eerste SZO-wedstrijd-notitiekaartjes uitgedeeld aan Daan Brouwer.


Een week na de Week van de Scheidsrechter presenteerde de SZO een door Marco Arnoldus lang gekoesterde wens in het Fluithuus: het SZO-wedstrijdkaartje !  Een in goed overleg met een aantal actieve SZO-leden ontworpen notitiekaartje werd op de wekelijkse trainingsavond overhandigd aan onze jongste scheidsrechter ooit, Daan Brouwer.

Daan is pas 14 jaar en mag dus nog geen officiële wedstrijden voor de Bond fluiten, maar hij kan niet wachten tot hij in juni jarig is. Het scheidsrechtersvirus heeft hij van z’n opa Otje Brouwer, die uiteindelijk tot op hoge leeftijd als clubscheidsrechter bij Spcl.Brummen actief was. Nu deze naamgenoot van onze trainer (geen familie) de 75 ruim gepasseerd is, lukt dat niet meer, maar stimuleert opa zijn kleinzoon. Trouw brengen moeder of vader de enthousiaste tiener vanuit Eefde naar het Fluithuus, waar hij ontzettend z’n best doet om de overige talenten bij te houden. Daarnaast doen onze oudere scheidsrechters hun uiterste best om Daan bij te houden om nog enig gevoel van eigenwaarde te behouden.


Het traditionele cadeautje van de KNVB, een notitieblokje, bleek bij veel scheidsrechters in de voorraad te belanden, omdat de ruimte vaak te beperkt bleek. In sommige klassen zijn immers 5 wisselspelers toegestaan, in andere dient de doelpuntenmaker te worden genoteerd of komt de straftijd in plaats van de gele kaart. Op internet worden diverse alternatieven aangeboden, zelfs in het Duits, maar met de expertise in huis was het ook mogelijk een eigen ontwerp te laten drukken.

Kevin Weever, werkzaam bij onze sponsor PRINTXPERT in Deventer tekende voor de lay-out en uitvoering. Het is beslist een echt spreekwoordelijk visitekaartje voor de SZO geworden. En passant vragen we ook aandacht voor de KNVB-slogan: “Zonder respect geen voetbal”.


Juist die aandacht voor respect in de sport trok Opticien Loman & van de Weerd uit Zutphen over de streep om de drukkosten voor zijn rekening te nemen. Niet voor niets viel het oog op een opticien als sponsor. Dikwijls wordt de scheidsrechter verweten het allemaal niet zo goed te zien. Soms zelfs wordt ons een bril of zelfs een geleidehond toegewenst. De spelers realiseren zich vaak niet dat ook hun ogen bij een waarneming niet altijd feilloos zijn en een bezoek aan een goede opticien voor hen ook erg zinvol zou kunnen zijn. Wie dus denkt volkomen ten onrechte tegen een gele kaart te zijn aangelopen, moet zijn ogen maar eens laten testen. Bij Loman en Van der Weerd bent u dan aan het goede adres.


Omdat verenigingsscheidsrechters meestal slechts een deel van de ruimte op het kaartje benutten, hebben we een speciale versie voor hen ontworpen. Naast ruimte voor de begin- en eindtijd van de tijdstraf van een speler zijn de codes voor een rode kaart of straf aan teamofficials opgenomen. De SZO verspreidt deze kaartjes binnenkort onder de donateurverenigingen, zodat hun clubscheidsrechters ook gebruik kunnen maken van deze professionele notitiekaartjes. Ook de SZO-leden, die alleen nog maar wedstrijden bij hun eigen club fluiten, ontvangen uiteraard een pakketje van deze versie.


De op dinsdagavond 18 oktober aanwezige leden kregen allen een stapeltje van 25 wedstrijdkaartjes uitgereikt. Op korte termijn hopen we alle SZO-leden te voorzien van hun pakketje.

22 oktober 2016 21:00 uur 

Van de voorzitter ""Veel succes dit seizoen"


De kop van de competitie 2016-17 is er weer af, de meeste scheidsrechters hebben er een aantal wedstrijden opzitten en de eerste rapporten van de gefloten wedstrijden komen zelfs al binnen. De arbitrage staat helaas ook alweer volop ter discussie, zowel bij het betaalde voetbal als de amateurs. Hoe graag zouden we toch iedere keer tot de conclusie komen dat een scheidsrechter geen invloed heeft gehad op de wedstrijd of de uitslag en onopvallend en naar ieders tevredenheid zijn werk heeft gedaan.


Bij de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken bespreken we regelmatig die dubieuze wedstrijdsituaties bij onze collega’s, interpreteren we de nieuwe spelregels en zoeken we gezamenlijk naar oplossingen en aanbevolen routines. Het bestuur is dan ook erg blij met de wekelijkse opkomst op de training en aansluitende clubavonden in de eerste maand. De leden, die afgelopen seizoen kampten met een langdurige blessure zijn op de weg terug, een aantal nieuwe scheidsrechters ervaren het nut van de contacten met collega’s en het verbeteren van de conditie. Door het organiseren van instructieve avonden en het beschikbaar hebben van scheidsrechtersbenodigdheden dragen wij zoveel mogelijk bij aan de professionalisering van onze SZO-scheidsrechters.


We hebben gelukkig kunnen vaststellen dat onze talentvolle scheidsrechters en assistenten keurig zijn doorgestroomd naar de volgende groep en de collega’s die net te kort schoten ontzettend gemotiveerd zijn om de stap omhoog dit seizoen te maken. Deze instelling zien we graag. We hopen dat de nieuwe beoordeling bij de rapportage het onderscheid tussen ambitieuze scheidsrechters en minder gedreven fluitisten nog beter duidelijk zal maken. Iedere zichzelf respecterende arbiter gruwt immers van verhalen, waarin de KNVB-scheidsrechter de middencirkel nauwelijks verlaat en de (nieuwe) regels aan zijn laars lapt. Dat dergelijke mannen hiermee bij het “oude” rapportagesysteem weg kwamen was bij het bestuderen van de jaarlijkse eindrangschikking per groep een voortdurende ergernis.

Natuurlijk blijft het rapporteren van de leiding mensenwerk, maar de beoordeling van de wezenlijke vereisten voor het leiden van standaardwedstrijden mag geen enkele waarnemer ontgaan en moeten de uiteindelijke conclusies en gevolgen vanzelfsprekend zijn.


In de vakantie werd de SZO gedupeerd door een brutale inbraak. Toen het openbreken van de deur niet lukte, werd het complete rolluik voor het raam gesloopt. Door een ingeslagen ruit verschafte men zich toegang tot ons Fluithuus en namen ondermeer onze “geliefde” televisie, de beamer, pakken koffie en kassageld mee. Erger dan de materiele schade was het onbegrip dat er nog steeds lieden zijn die sportverenigingen uitkiezen om hun slag te slaan. Hoe triest kun je zijn ! Beheerder Jan Schoenmaker en  penningmeester Michel Nijdeken waren er weer erg druk mee om de zaak op te ruimen en af te handelen. Gelukkig hebben we als bestuur snel spijkers met koppen geslagen en kunnen we in het clubhuis weer kijken naar spelregelpresentaties en wedstrijden in de Champions Leage. Om herhaling te voorkomen investeren we zeer binnenkort in een afdoende beveiligingssysteem met camera’s en alarm. De vaste en incidentele bezoekers aan de Damlaan staan er dan letterlijk gekleurd op !

Het bestuur is drukdoende het activiteitenprogramma voor het komende seizoen te concretiseren. Zodra vaste data bekend zijn, zullen deze uiteraard worden gepubliceerd op onze website, die door Kevin Weever en Nick Wenneker zo actueel mogelijk gehouden wordt. Naast een aantal te plannen lezingen, spelregelwedstrijden, gasttrainingen en ontspannende activiteiten zal ook de belangstelling voor een technisch weekend begin 2017 worden gepeild. Maar jullie hoeven de vermelde acties in het geheel niet over te laten aan ons. Wanneer er iemand in jouw directe omgeving is, die een presentatie of gasttraining kan en wil verzorgen, als gastheer wil optreden bij een sportschool of een sportmasseur, die zijn expertise wil delen met onze scheidsrechters, dan houden we ons van harte aanbevolen. Op dinsdagavond 13 september verzorgden twee medewerkers van Voetzorgcentrum Wender hierdoor een voorlichting over de verschillende mogelijkheden om blessures te voorkomen of te genezen door het inschakelen van een podotherapeut. Ik had daar persoonlijk eind afgelopen competitie veel baad bij en fluit nu weer vrijwel pijnloos. Ook het aanspreken van een mogelijke sponsor kan elk lid. De fraaie spandoeken met het SZO-logo werden mede mogelijk gemaakt door PrintXpert uit Deventer. Binnenkort presenteren we ons eigen wedstrijd-notitiekaartje dankzij opticien Loman en Van der Weerd uit Zutphen. Wie volgt met een spectaculair initiatief?


Wij wensen alle actieve scheidsrechters een sportief en geslaagd seizoen toe en de overige leden, donateurs en belangstellenden veel plezier bij het kijken naar onze uitstekend gemotiveerde scheidsrechters en uiteraard een goede gezondheid voor iedereen !


Marco Arnoldus

voorzitter

19 september 2016 20:00 uur

Even voorstellen nieuw lid: Niek Wouters


Persoonlijke gegevens:

Naam: Niek Wouters

Leeftijd: 17

Woonplaats: Brummen

Opleiding/Werk: Sport en recreatie

Hobby’s naast het fluiten: hardlopen en kickboks


Heb je ooit zelf gevoetbald, zo ja waarom gestopt?

Ja ik heb zelf gevoetbald. Ben hiermee gestopt vanwege een gebroken enkel.


Waarom ben je scheidsrechter geworden?

Ik wilde graag betrokken blijven bij het spelletje voetbal.


Wat verwacht je van de SZO?

Ik wil graag ervaringen uitwisselen met collega scheidsrechters en het leren van collega scheidsrechters. Ik kijk er erg naar uit.


Wat is je motivatie als scheidsrechter?

Ik moest gedwongen stoppen met voetballen vanwege mijn gebroken enkel. Daarom ben ik gaan fluiten en heb ik ook de motivatie gevonden om te gaan fluiten.Loopbaan als scheidsrechter:

Wanneer ben je begonnen met fluiten van wedstrijden en bij welke club was dat?

In oktober 2014 bij Sportclub Brummen


In welke groep fluit je momenteel?

Zaterdag jeugd F


Zijn er nog doelen die je wil bereiken in je loopbaan als scheidsrechter?

Ik wil zo hoog mogelijk komen. Welk niveau dat is zien we later wel. 


Wat is je hoogtepunt uit je carrière tot dusver?

Dat ik de finale van het Willem Weggelaar toernooi mocht fluiten. Het toernooi is vernoemd naar mijn overgrootvader. Daarom mocht ik deze wedstrijd fluiten.


Wat is je dieptepunt uit je carrière tot dusver?

Heb ik nog niet beleefd
8 september 2016 19:00 uur

Even voorstellen nieuw lid: Maurice Smelt


Persoonlijke gegevens:

Naam: Maurice Smelt

Leeftijd: 16

Woonplaats: Zutphen

Opleiding/Werk: leerjaar 5, HAVO, Isendoorn College

Hobby’s naast het fluiten: Voetbal kijken, darten met vrienden


Heb je ooit zelf gevoetbald, zo ja waarom gestopt?

Ja zelf gevoetbald, gestopt in verband met blessures


Waarom ben je scheidsrechter geworden?

Ik wilde toch nog in contact blijven met voetbal en begon paar jaar geleden met het fluiten van F, E en D pupillen en wilde graag doorgaan en andere teams fluiten.


Wat verwacht je van de SZO?

Ik verwacht bij de SZO een hele gezellige sfeer, waar ik nieuwe mensen leer kennen en ook mijn conditie kan

verbeteren.


Wat is je motivatie als scheidsrechter?

Blijf de vaart in het spel houden en zorg ervoor dat je plezier houdt in het spel!
Loopbaan als scheidsrechter:

Wanneer ben je begonnen met fluiten van wedstrijden en bij welke club was dat?

4 jaar geleden begonnen met F, E en D pupillen. Dit deed ik bij de Warnsveldse Boys


In welke groep fluit je momenteel?

Ik fluit in jeugd groep F


Zijn er nog doelen die je wil bereiken in je loopbaan als scheidsrechter?

Geen specifieke doelen, als ik verder kom is het leuk, anders is het ook goed.


Wat is je hoogtepunt uit je carrière tot dusver?

Helaas nog niet gehad en die hoop ik natuurlijk heel graag te krijgen.


Wat is je dieptepunt uit je carrière tot dusver?

Gelukkig nog geen dieptepunten meegemaakt en dat wil ik graag zo houden.18 augustus 2016 15:30 uur

Even voorstellen nieuw lid: Gerrit Smelt


Persoonlijke gegevens:

Naam:                Gerrit Smelt

Leeftijd:              52

Woonplaats:        Zutphen

Opleiding/Werk:    Teamle bij Kenter meetbedrijf

Hobby's:                Muziek en mijn kinderenHeb je ooit zelf gevoetbald, zo ja waarom gestopt?

Nee nooit gevoetbald.


Waarom ben je scheidsrechter geworden?

Omdat mijn zoon voetbalde en er in eerste instantie gebrek aan was. Daardoor heb ik mij er steeds meer in verdiept en ben het steeds leuker gaan vinden.


Wat verwacht je van de SZO?

Een plek om in groepsverband mijn conditie op peil te houden/te verbeteren en gebruik te maken van de ervaring binnen de SZO. Daardoor kan ik binnen mijn vereniging andere scheidsrechters weer helpen en de kwaliteit van arbi-trage ook daar verbeteren


Wat is je motivatie als scheidsrechter?

Zorgen voor een goed “speelklimaat” en samen een plezierig moment hebbenLoopbaan als scheidsrechter:

Wanneer ben je begonnen met fluiten van wedstrijden en bij welke club was dat?

36 jaar geleden al eens een poosje bij Juliana ’32 en sinds 2007 bij de wedstrijden van mijn zoon bij Warnsveldse Boys


In welke groep fluit je momenteel?

Ik ben verenigingsscheidsrechter maar sluit niet uit dat ik ooit nog eens instroom in de ASR-groep.Zijn er nog doelen die je wil bereiken in je loopbaan als scheidsrechter?

Nee


Wat is je hoogtepunt uit je carrière tot dusver?

Fluiten van een bekerwedstrijd A1 tussen Hoofdklasser en 1e klasser omdat de KNVB-scheidsrechter niet kwam op-dagen.


Wat is je dieptepunt uit je carrière tot dusver?

Het staken van een wedstrijd bij de E-pupillen omdat ouders dusdanig ongewenst agressief gedrag vertoonden dat verder spelen voor de spelers niet acceptabel was.


Dit wil ik nog graag kwijt voor de lezende leden en betrokkenen:

2 motto’s:

“Respect doe je voor” en “Zeg wat je doet en doe wat je belooft”In memoriam Tinus Tabor


Op woensdag 27 juli is door een noodlottig ongeval onze collega-scheidsrechter

Tinus Tabor op 73-jarige leeftijd overleden. Met zijn nieuwe brommobiel kwam

hij op de Kanaalweg nabij de kruising met de Voorsterweg in Loenen op de

verkeerde weghelft terecht en werd aangereden door een tegenligger.

Gealarmeerde hulpdiensten konden helaas niets meer voor hem doen.


In stilte is door zijn familie afscheid van Tinus genomen.


Onze jonge scheidsrechters keken verbaasd op toen ze hoorden, dat hun

collega-jeugdscheidsrechter Tinus Tabor een verleden had als scheidsrechter in de

hoogste seniorenklassen van het amateurvoetbal. Tinus deed immers vrijwel wekelijks op ongeëvenaarde wijze verslag van zijn ervaringen en belevenissen tijdens door hem gefloten wedstrijden bij de C- jeugd. De beroemde respectievelijk beruchte regel 18 werd door hem veelvuldig toegepast, spelregels naar zijn hand gezet of weerbarstige trainers en leiders ongenadig aangepakt. Zijn wedstrijden bij het roemruchte De Treffers zijn legendarisch geworden op het Fluithuus. Overigens niet echt een professioneel voorbeeld voor de beginnende SZO-arbiters….


Feit blijft echter dat Tinus een lange geschiedenis in de scheidsrechterij achter zich heeft. Hij is in een ver verleden een aantal jaren bestuurslid van de scheidsrechtersvereniging geweest. Op latere leeftijd werd hij weer een vaste bezoeker van de trainingen en activiteiten. Je kon hem altijd en overal voor vragen, bijvoorbeeld coach van het spelregelteam of lotenverkoper bij het IJssel- en Berkeltoernooi. Zelfs toen zijn lichaam hem langzamerhand in de steek begon te laten verscheen hij zoveel mogelijk, zelfs door weer en wind op zijn motor, op de SZO-accommodatie om mee te trainen en klaar te zijn voor zijn hobby in het weekend. De gezellige tijd na de inspanningen was echter minstens zo belangrijk voor hem.


Over zijn chronische ziekte, de behandelingen en de vooruitzichten sprak hij slechts met een enkeling. Onze secretaris Gertie Brouwer werd altijd als eerste op de hoogte gebracht en had steeds een luisterend oor. Ondanks zijn beperkingen probeerde hij zo veel mogelijk te genieten en onder de mensen te komen.


Tijdens een van de laatste nacompetitiewedstrijden van het afgelopen seizoen, die van Loenermark 2, kwam Tinus net als ondergetekende speciaal naar collega Bas ten Berge te kijken. Samen met hem analyseerden we de beide teams, bespraken we de beide assistent-scheidsrechters en natuurlijk de arbiter van dienst.


Het feit dat Bas een speler van de bezoekers van het veld zond, omdat deze meermalen het woord kanker in z’n mond nam, oogstte bij Tinus veel waardering en respect. Tegen spelverloedering, ontbreken van respect en gebrek aan waarden en normen moet streng worden opgetreden, was zijn mening, die hij uiteraard niet onder stoelen of banken stak. De bekenden uit Loenen waren het volkomen met hem eens. Dat typeerde Tinus helemaal: hij uitte zijn mening onomwonden en het was soms maar moeilijk om bepaalde kwesties te nuanceren.


Dat hij er nu volkomen onverwacht niet meer is, komt hard aan bij de vaste bezoekers van onze training en activiteiten.


De SZO wenst zijn kinderen, kleinkinderen en verdere familie veel sterkte toe bij het verlies.


Wij zullen onze Tinus met respect en goede herinneringen in ons Fluithuus gedenken.


Marco Arnoldus,


Voorzitter SZO


 augustus 2016 

SZO-leden actief op internationaal U13 toernooi in de regio


Op zaterdag 20 en zondag 21 augustus zal er bij FC Zutphen het internationale

U13 toernooi worden gehouden. Al enige tijd was coördinator Gerard Greven

actief bezig om samen met het bestuur van FC Zutphen een internationaal

toernooi op te zetten.

De afgelopen 25 jaar was het Wim Kuijper toernooi het toernooi van de regio.

Daar komt met ingang van dit jaar verandering in. Het Kuijper toernooi is niet

meer en Zutphen staat te popelen om van start te gaan met dit nieuwe toernooi

in dezelfde leeftijdscategorie.

Met deelname van o.a. West Ham United, Bayer04Leverkusen, Feyenoord en

Anderlecht  beloofd het een mooi weekend te worden.


Een toernooi kan natuurlijk niet zonder scheidsrechters. SZO-leden Kevin Weever en Nick Wenneker hebben tijdens de laatste twee edities van het Kuiper toernooi de coördinatie van de arbitrage op zich genomen. Dit is zo goed bevallen dat Kevin en Nick wederom benaderd zijn om de arbitrage voor het FC Zutphen U13 toernooi te coördineren.

Voor het werven van scheidsrechters hebben zij de hulp ingeschakeld van de SZO-leden. Dit heeft geresulteerd in een mooi aantal SZO-scheidsrechters en assistenten. Robin Smienk, Daan Beckers, Kevin Weever en Nick Wenneker zullen als vaste scheidsrechters actief zijn. Jan Willem Wesselink, Joost Vennink en Thijs Eijkelkamp zullen fungeren als assistent-scheidsrechters, waarvan Thijs en Jan-willem ook 1 wedstrijd op zaterdag zullen fluiten. Het corps wordt compleet gemaakt met scheidsrechters van de verenigingen Doetinchem en Arnhem. Gedurende het toernooi zal Marco Arnoldus fungeren als scheidsrechtersbegeleider.


De opening van het toernooi zal op vrijdagavond 19 augustus plaatsvinden op de Grote markt in Zutphen. Op de zaterdag zullen de eerste wedstrijden rond 10 uur worden gespeeld. Op zondag beginnen we een uurtje eerder.


Wij kijken erg uit naar dit mooie toernooi.


Namens de coördinatoren,


Kevin Weever

Nick Wenneker


 11 augustus 2016 13:30 uur

Brenda Snelders winnaar SZO EK-toto


Brenda Snelders, de vrouw van SZO-lid Wim Snelders heeft de EK-toto gewonnen. Zij heeft het boodschappenpakket ter waarde van 50 euro in ontvangst mogen nemen. Brenda vertelde dat zij de poule op voorhand in een keer had ingevuld. Veel op goed geluk. Toch werd ze steeds fanatieker en moest ze in de knock-out fase een aantal uitslagen aanpassen. Uiteindelijk had zij Portugal als winnaar. Hier won zij een hoop punten mee, wie had dat namelijk gedacht? Brenda had gelijk. Hiermee liet ze alle scheidsrechters achter zich en kon ook man Wim haar niet meer achterhalen. Hiermee bewees zij dat je ook kunt winnen zonder grote voetbalkennis. 


Wij feliciteren Brenda (en Wim) met deze prijs en wensen ze er veel plezier mee.

 11 augustus 2016 13:30 uur

Seizoensafsluiting SZO.


Zondag 3 juli was deze laatste activiteit van het seizoen net als de laatste jaren bij Joop en Marietje Breukink in Brummen. Aangezien de weergoden het er de laatste tijd nogal een potje van maakten, was de organisatie, bestaande uit Gertie en Hannie Brouwer, uitgeweken naar de voor ons inmiddels vertrouwde caravanstalling.

We begonnen met een oriëntatie-puzzeltocht door de mooie omgeving van de Hazenberg. Ons groepje was gelukkig als laatste aan de beurt waardoor wij bij een flinke bui die zo nodig nog even over moest trekken, fijn onder dak konden blijven. Vanaf het moment dat wij konden vertrekken, bleef het droog en kwam het zonnetje ook nog regelmatig tevoorschijn.


Wij lieten ons niet verrassen door een pratend bord en ook niet door een melkgever. Bij het zwembad waren we even in de war omdat we te moeilijk dachten bij het bord “zwembad”.


Dinand was zo slim om de tekst van het “MARIA” koekje in de smiezen te hebben bij de charmante controlepost Hannie.

Daarna kwam even een stuk door de modder waar de nieuwe schoenen van Wilma het even moeilijk kregen. Na een flinke wandeling kwamen we langs een bord dat Gertie waarschijnlijk voor het grootste deel rood had gekleurd want de grootste helft bestaat niet en de foute controle lieten we lekker staan.

Een stukje over het fietspad en naar een snelheidsbeperking gezocht. We zagen gelijk aan de andere kant van de weg een bord 60 maar we kwamen niet na deze beperking. Bij het spoor kwam een 30km bord en daar hadden we het begin van de snelheidsbeperking. We kwamen echter niet aan het eind dus maar even een goede letter opgehaald die sneaky achter een boom stond.

Wij vonden dat de brievenbus niet links mocht staan en alweer een goede letter was de beloning. Dit was echter niet zo de bedoeling van de uitzetters maar de letter was wel goed; zonder geluk…….

Het laatste punt was na baard links en de man met het sikje vonden wij wel een beetje te voor de hand liggend. Toch maar even de eerste inrit naar de boerderij geprobeerd en tot mijn grote vreugde ging het hek vanzelf open! Verderop stond ook nog een prachtig controlebord met een prachtige letter! We vertrouwden er op dat er vast wel ergens iets had gezeten dat een baard heette en dat bleek achteraf ook zo te zijn.

Wat bleek achteraf; we hadden de route foutloos afgelegd!


Uitslag:

1.Dinand, Annette, Wilma en Dolf 

2.Joop, Marietje, Alie en Willem 


Daarna had Gerrit nog een Quiz voorbereid met allerlei geluidsfragmenten over films en muziek.

In de meeste gevallen herkenden wij de muziek wel maar we konden de uitvoerende artiest er niet bij bedenken laat staan het jaar dat het voor het eerst te horen was.

Voor onze jonge leden die het met de puzzeltocht wat moeilijk hadden, was dit appeltje-eitje en de prijzen bijkwamen hierbij ook bij de jeugd terecht.


1.Janouk, Anette en Ria

2.Kevin, Niek en Thijs


Nadat de prijzen waren uitgereikt, kon het bakken en braden in de grote bakpan beginnen en hebben we nog een paar uurtjes gezellig met elkaar doorgebracht.


Gertie, Hannie, Joop, Marietje en Gerrit bedankt voor deze fijne afsluitende  activiteit.

Allemaal een fijne vakantie gewenst en tot volgend seizoen!


Dolf Versteege


BEKIJK DE FOTO'S VAN DE SEIZOENSAFSLUITING VIA HET FOTOALBUM VAN DE SZO:


http://fotos.szo-zutphen.nl/#!home

 16 juli 2016 19:30 uur

IJSSEL EN BERKEL TOERNOOI WEER EEN SUCCES!

EERSTE 7 TEGEN 7 TOERNOOI 100 % GESLAAGD


Ons 46e IJSSEL- en BERKELTOERNOOI werd met de nodige spanning tegemoet gezien. Voor het eerst namen namelijk alleen zeventallen deel aan het jaarlijkse toernooi tussen de scheidsrechters-verenigingen van de COVS-Oost. Ondanks de beperkte teamgrootte lieten toch 4 groepen verstek gaan, omdat zij klaarblijkelijk geen zevental op de been konden brengen. Het deed aan de sfeer van het toernooi niets af en achteraf klonken louter positieve reacties over de nieuwe opzet. Hopelijk zorgt de prestatie van “ons Team Kuijpers” op de EK voor zoveel positieve aandacht dat de effecten daarvan het mogelijk maken om in de toekomst weer met alle dertien groepen te kunnen spelen.


VV VOORST

Het toernooi vond traditioneel plaats op de accommodatie van de vv Voorst. Dankzij de bereidwillige medewerking van de terreinverzorger lagen de beide veldjes er prima bij met keurig gekalkte lijnen. Een regenbuitje in de voorgaande nacht en een waterig zonnetje in de ochtend zorgden voor een uitstekende ambiance.

De deelname van 10 teams, verdeeld in 2 poules, maakten dat de wachttijden beperkt waren en de wedstrijden vlot verliepen. Onze dank gaat uit naar de groep Nijmegen, die het met haar tweede team mogelijk maakte om twee evengrote poules te formeren. Het grote aantal kleedkamers en een ruime kantine met gastvrije medewerkers zorgen voor de jaarlijkse tevredenheid. De SZO-organisatoren Gerrit Pas en Gertie Brouwer kunnen dan ook met voldoening terug kijken op deze editie.


STRENGERE ARBITRAGE

Op dringend verzoek van de besturen van de COVS-groepen drong de organisatie er vooraf bij de vier scheidsrechters op aan strikt volgens de regels te fluiten en het gebruik van regel 18 zoveel mogelijk te voorkomen. Dat was voor de vaste bezoekers van het toernooi goed te merken. Niet dat in vorige edities de zaak gierend uit de klauwen liep, spelers ongestraft over de schreef gingen of teams met angst en beven tegemoet werden getreden, maar soms werden situaties milder bestraft dan volgens de regels nodig was. Juist wanneer jezelf de dupe wordt van een onbeheerste actie van een collega-scheidsrechter kun je je daar natuurlijk behoorlijk over opwinden. Nu snerpten de fluitsignalen bij tijd en wijle over het veld, werd regelmatig met een gele kaart gezwaaid en verlieten spelers uit eigen beweging gefrustreerd het veld over zoveel aangedaan onrecht. Het toernooi werd er alleen maar beter van. Door de duidelijke grenzen verliep het toernooi over het algemeen daarom uiterst sportief. De waardering voor arbiters Remco, André, Gerard en Joop  in de vorm van een welgemeend applaus, een bosje bloemen en een envelop was zeer gemeend.


ORGANISATIE PERFECT

Natuurlijk was er enige twijfel toen besloten werd om het toernooi enkel nog met zeventallen te laten verspelen. Dankzij de toestemming van het hoofdbestuur van de COVS had dat besluit geen gevolgen voor de deelname van de finalisten aan de NK. Integendeel, ook het NK zal worden gespeeld met zeventallen. Achteraf kunnen we spreken van een enorm succes. Mede dankzij de kleine veldjes liepen vrijwel geen deelnemers een blessure op. Het overbelasten van tijdens het fluiten slechts beperkt gebruikte spieren werd met de halve afstanden voorkomen, door het strakke fluiten van onze ervaren scheidsrechters kwam “buitensporige inzet” nauwelijks voor. Verzorger Roel Mellenbergh had dan ook een nagenoeg vrije middag. Wij zijn zelfs geneigd te geloven, dat het feit dat de enige regenbui van de dag precies in de rekenpauze viel, te danken was aan de organisatie.

Drukkerij PrintXpert zorgde voor de professionele programmaboekjes en standenlijsten.


TRADITIONELE LUNCH

Het SZO-toernooi wordt wijd en zijd geprezen voor het aanbieden van een complete lunch tussen de middag. Geen zakje met geplette broodjes en een geblutste appel, maar een goed verzorgde maaltijd aan keurig gedekte tafels. De talrijke vrijwilligers, sommige zeer ervaren, andere juist net nieuw, zorgen er o.l.v. Jan Schoenmaker voor dat het toernooi zijn unieke karakter behoudt. Voorzitter Marco Arnoldus vroeg in zijn slotwoord niet vergeefs om een welverdiend applaus.


VERLOTING

Tijdens die afsluiting dankte de voorzitter ook de spelers, begeleiders en supporters van alle teams. De angst van de SZO dat het spelen met zeventallen ook een minimaal aantal bezoekers zou betekenen en als gevolg daarvan een tegenvallend resultaat van de verloting, bleek ongegrond. Reeds vroeg in de middag waren alle enveloppen uitverkocht ! Marco gaf aan dat zonder de opbrengst van de jaarlijkse verloting de begroting van het toernooi niet rond te krijgen is. Door het kopen van de loten gaven de bezoekers blijk van hun waardering en dat stelde hem zeer tevreden. Natuurlijk waren de fraaie prijzen en de charmante verkoopster Marja en aanhouder Tinus ook een belangrijke factor. Gerrit Pas heeft het weer knap gefikst met zijn talrijke sponsors.  Hulde !


UITSLAG

Namens het district Oost van de COVS dankte Han Marsman de SZO voor de organisatie. Hij somde in het kort de uitslagen op en gaf aan dat er klaarblijkelijk erg weinig krachtsverschil bij de hoogst geëindigde teams zat, gezien het feit dat beide finales door strafschoppen moesten worden beslist. Het stemde Han uitermate trots te kunnen constateren, dat de Deventer Scheidsrechters Vereniging niet alleen de beker voor zich op eiste, maar ook in de fairplay-rangschikking de hoogste ogen had gegooid. Een dubbelslag voor de scheidsrechters uit de Koekstad, dus. De beste prestatie door het sportiefste team is inderdaad een groot compliment voor het team van coach Dick Sneijder waard.

De wisselbeker, genoemd naar de inmiddels 92-jarige oud-scheidsrechter en bekende KNVB-vrijwilliger Theo van Rossum, werd dit jaar uitgereikt door zijn zoon. De heer Van Rossum woont sinds kort in een verzorgingshuis en wilde wel, maar kon echt niet meer naar het IJssel en Berkeltoernooi. Als waardering voor zijn vader nam zoon Theo de honneurs waar, hetgeen door de SZO zeer op prijs werd gesteld. Tenslotte wees Marco Arnoldus nog even op de talrijke foto’s op de SZO-site van huisfotograaf Frans Eijsink, die een prachtig beeld geven van een geslaagde toernooidag. Net als Marsman kijkt hij ook uit naar het 47e IJssel- en Berkel-voetbaltoernooi voor COVS-teams uit het district Oost. Later we er allemaal naar streven dan weer compleet te zijn !


Verslag van de trainer over de prestaties van de SZO

Op deze zaterdag deden wij als  SZO Zutphen vanzelfsprekend mee aan ons eigen voetbaltoernooi.

Dit jaar hadden we een mooie mix van jonge en iets minder jonge spelers. Alle spelers waren (zoals het behoort) ruim op tijd aanwezig. Behouden 1 bui na de middag waren de weergoden ons gunstig gezind en hadden we prima voetbalweer.

Om 10.30 uur speelden we onze eerste wedstrijd tegen N-O Twente. De meeste spelers moesten nog even wennen aan het 7 tegen 7 spelletje en liepen “een gat in de wind”. Michel kreeg nog een leuke kans maar de bal verdween richting Voorster binnenstad. Zelf wijtte hij het aan te weinig coatching van de medespelers maar daar waren zijn medespelers het niet mee eens. Uitslag 0-0.

Om 11.15 uur traden we in het strijdperk tegen SDO Doetinchem om. Dit sterk verjongde team drong ons al gelijk in de verdediging maar daar stonden we ons mannetje. Helaas lukte het Doetinchem om via Jan Willem de bal in ons doel te drukken. Prem was kansloos.  Uitslag 0-1.

Met 1 wedstrijd er tussen was Enschede aan de beurt. Het werd al snel 1-0 voor Enschede. Prem zat er bij de eerste inzet nog goed bij maar kon een doelpunt niet voorkomen. Bij een uitval via Ward, kon de doelman van Enschede nog net redden. Prem kon buiten het doelgebied met zijn hoofd redding brengen maar bij een volgende uitval was het toch 2-0. Prem kon bij een uitval ook 3-0 niet voorkomen. Dit was ook de uitslag.

Na de lunch gingen de eerste calorieën er weer af tegen Nijmegen. Jan Willem had andere verplichtingen maar Dinand Wichers was met tas in Voorst gearriveerd en wilde het toch weer proberen. Michel scoorde 1-0 na een snelle uitbraak. Onoplettendheid achterin betekende 1-1. Niek werd op zo’n 15 meter van het doel vastgehouden maar de daaropvolgende vrije trap verdween van de voet van de altijd hard werkende Roland richting IJsselbrug. Nadat Michel een goede kans miste, werd het na een snelle uitval 2-1 voor Nijmegen. Het spel ging op en neer en Kevin nam de 2-2 voor zijn rekening. Helaas werd het toch 3-2 voor Nijmegen uit een vrije trap.

Om niet als laatste te eindigen, moesten we de laatste wedstrijd toch zien te winnen van Nijmegen 2.

En als het even MOET dan staan we er in één keer. De score werd geopend door Michel. Ward kreeg een goede kans maar speelde de bal te ver voor zich uit. Gerrit zag zijn goede schot na een mooie solo door de doelman gekeerd. Michel maakte er na een mooie aanval 2-0 van en snel daarop zelfs  3-0. Hierop kreeg hij een publiekswissel  (en om er voor te zorgen dat hij geen sterallures zou krijgen). Dinand probeerde de doelman vanaf zo’n 30 meter de doelman van Nijmegen nog met een mooie boogbal te verschalken maar die was net op tijd terug in zijn doel.

We sloten het toernooi af met een klinkende overwinning. We hebben er met elkaar een erg gezellige dag van gemaakt en de onderlinge sfeer was uitstekend met vanzelfsprekend de nodige grappen en grollen.

Hierbij wil ik de spelers, medeleider Frits Heimensen, verzorger Roel Mellenberg en de organisatie bedanken voor dit fijne en goed verzorgde voetbaltoernooi.


Dolf VersteegeKIJK HIERONDER VOOR DE FOTO'S DIE GEMAAKT ZIJN DOOR DE HUISFOTOGRAAF VAN DE SZO : FRANS EISINK

KIJK OOK VOOR FOTO'S EN FILMPJES VAN HET IJSSEL EN BERKEL TOERNOOI 2016 OP DE FACEBOOK PAGINA VAN DE SZO
22 juni 2016 20:30 uur

28 mei 2016 20:30 uur

Plaatsingen leden


BESLISSING GEVALLEN!

“Geen promotie of degradatie dit jaar!” schreef de KNVB in haar mailing betreffende de invoering van de nieuwe scheidsrechterspiramide. “De indeling van scheidsrechters en assistent-scheidsrechters gebeurt door plaatsing op grond van verschillende factoren” Inmiddels heeft iedere arbiter van de KNVB de eindstand en de groep voor het komende seizoen ontvangen. De KNVB is te prijzen voor het feit dat er getracht wordt zoveel mogelijk openheid te bieden. Alle beschikbare gegevens van alle scheidsrechters en de grondslag voor plaatsing en uitleg piramide zijn correct opgestuurd en voor iedereen duidelijk!

Of er sprake is van plaatsing of promotie maakt voor een aantal SZO-scheidsrechters geen bal uit: zij fluiten volgend jaar een stapje hoger.


Michel Nijdeken is op een uiterst verdienstelijke derde plek geëindigd in groep 2 en gaat nu naar groep zondag D.

Nick Wenneker stapte afgelopen seizoen over van de jeugd naar de senioren en presteert daar dermate goed dat hij via het TTAV een plaats in groep zaterdag E heeft afgedwongen.

Kevin Weever stapt over van de jeugd naar de zaterdagsenioren en wordt geplaatst in groep F. Daarnaast mag hij zijn weg in de Kweekvijver volgend jaar voortzetten.

Gerrit Bijenhof zal volgend jaar ook een stapje hoger mogen acteren. Hij is geplaatst in groep I op de zaterdag.

Wij feliciteren als complete SZO deze succesvolle scheidsrechters van harte en hopen dat ze de verwachtingen helemaal waar zullen maken. Gezien de resultaten in het afgelopen seizoen gaan we daar natuurlijk volkomen vanuit en hopen daaraan ook een bijdrage te kunnen leveren.


Natuurlijk ging onze belangstelling eveneens uit naar de overige bekende SZO-scheidsrechters. Marco Arnoldus en Dolf Versteege (dispensatie) handhaafden zich in hun groep en worden komend seizoen voornamelijk aangesteld in de derde klas zondag. Hidayet Killiccan bleef op niveau en fluit o.a. in groep G zaterdag. Thijs Eijkelkamp gaat op zondag fluiten en is geplaatst in groep H. Premi Piquard stapt over van zeterdag naar zondag en komt in groep H. Wim Snelders bleef in jeugd C en Daan Beckers kreeg evenals Jan Willem een plekje in jeugd D, Frank Melkert en Joost Vennink komen in jeugd E.


Peter Rudolph eindigde helaas in de onderste regionen van groep 3, mede door een vervelende blessure, en krijgt volgend jaar vierde klassers onder zijn hoede. Ook Gertie Brouwer wordt geplaatst in deze groep G, want door de langdurige blessure lijkt het hem beter niet meer het maximale van zijn knie te vergen. De talentvolle Rodney Huijbrechtse kampte met een zware blessure en heeft in overleg met zijn mentoren gekozen voor een rustige terugkeer via groep jeugd B. Wij wensen hen sterkte en veel succes!


Roland Kok zal uiterst teleurgesteld naar de eindranglijst kijken. Eén enkel foutje meer tijdens de spelregeltoets nekt hem om een stapje hoger te mogen fluiten. Nu “blijft” Roland in groep F.

Ook Robin Smienk en Bas ten Berge kwamen slechts enkele puntjes te kort om geplaatst te worden in groep F en fluiten dus volgend jaar ook standaard 4e klas. Het feit, dat de KNVB de scheidsrechters niet enkel op grond van de ontvangen rapporten en de resultaten van de spelregeltoets plaatst is uit de eindlijst op te maken. Bepaalde scheidsrechters met een hoger eindcijfer komen toch in een lagere groep.

Ook administratieve fouten, zoals het ontbreken van de punten voor aanwezigheid op een KNVB-maatwerkbijeenkomst, lijken herhaaldelijk voor te komen. Wij raden alle scheidsrechters dan ook aan de rangschikking goed te controleren.


Natuurlijk zijn er altijd scheidsrechters ontevreden, zelfs boos maar in ieder geval teleurgesteld. Collega-scheidsrechtersvereniging Tilburg heeft op verzoek van district Zuid 1 van de COVS het rapportagesysteem van de KNVB onder de loep genomen. Men is tot de conclusie gekomen dat het vaststellen van promotie en/of degradatie respectievelijk de plaatsing volgens de piramide op grond van slechts enkele rapporten volstrekt onvoldoende is. Het huidige systeem is absoluut niet geschikt om daarop beoordelingen te baseren. De groep gaat zelfs zover, dat zij de KNVB wil dwingen andere criteria toe te passen. Mocht een van onze leden kennis willen nemen van het lijvige rapport of zelfs op basis van individuele onvrede en gefundeerde kritiek als casus voor acties naar de voetbalbond wil dienen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met het bestuur van de SZO. Wij brengen je dan in contact met de groep Tilburg.


Uiteraard hopen we dat we komend seizoen opnieuw een aantal leden kunnen huldigen, die de stap hogerop weten te maken. Maar voor alle anderen blijft het een verschrikkelijke leuke hobby, die je je niet moet laten afpakken door negatieve rapporteurs, klagende elftalleiders, tierende trainers, joelende toeschouwers of zelfs een onbuigbare KNVB. Noteer dus vast onze eerste trainingsavond op 30 augustus 2016 op de Damlaan in Eefde.


Klik op onderstaand schema om een vergrootte weergave te zien.


28 mei 2016 20:30 uur

ROGIER HONIG GEPROMOVEERD !


Iedere beginnende voetballer droomt er van ooit te kunnen spelen als Lionel Messi of te kunnen keepen als David de Gea. Iedere beginnende scheidsrechter hoopt ooit in de voetsporen te kunnen treden van Björn Kuipers en iedere beginnende asssitent van Erwin Zeinstra.

Erwin Zeinstra ? De meeste voetbalsupporters zullen de wenkbrauwen fronsen bij het lezen van de naam van deze bekende Nederlander. Zeinstra, wie is dat ?Sinds het moment dat de KNVB actief is gaan zoeken naar talentvolle grensrechters voor het betaalde voetbal heeft de positie langs de lijn een prominentere plek gekregen. De naam grensrechter werd opgewaardeerd tot assistent-scheidsrechter en de opleiding sterk verbeterd. De KNVB besloot tot uitbreiding van het beleid naar het amateurvoetbal en stelde groepen in speciaal voor scheidsrechters, die zich opgaven als assistent. Geen verveelde scheidsrechter meer langs de lijn, die baalt dat hij een leuke standaardwedstrijd moet missen, maar een gemotiveerde en goed opgeleide assistent-scheidsrechter, die de benen uit de spreekwoordelijke kont loopt om de laatste man bij te houden of een doelpunt te signaleren. Inmiddels hebben deze jongens zich afgelopen jaar voldoende bewezen, ook bij leden van onze SZO. De functie van assistent-scheidsrechter is aantrekkelijk en uitdagend geworden. Het succes van Team Kuipers heeft ongetwijfeld bijgedragen aan deze positieve ontwikkeling. Erwin Zeinstra maakt deel uit van de vijf Nederlanders die wel op het komende EK zullen aantreden en waarvan de insiders minstens even hoge verwachtingen hebben als van het Nederlands Elftal in het verleden.


Rogier Honig heeft een bliksemcarrière gemaakt in het amateurvoetbal en kreeg als young-potential een contract bij de KNVB. Helaas heeft hij twee seizoenen geleden de beslissende stap als scheidsrechter niet kunnen maken en kregen in zijn plaats nieuwelingen een kans. Rogier ging gelukkig niet bij de pakken neer zitten en koos voor een rol als als assistent-scheidsrechter. Na een jaar op de junior-lijst kreeg Rogier afgelopen weekend het bericht dat hij was gepromoveerd tot senior-assistent-scheidsrechter BV ! We zullen hem komend jaar dus regelmatig op televisie zien bij de wedstrijden of samenvattingen van de Eredivisie en hopelijk afentoe in levende lijve ook op de Damlaan.

Wij feliciteren Rogier van harte met zijn promotie. Hij is een voorbeeld in onze regio voor voetballers, die overwegen om ook de fluit of de vlag te gaan hanteren, bij de eigen club of voor de KNVB.

De SZO zorgt voor training en begeleiding in de vorm van prima ondersteuning. De amateurscheidsrechters moeten nog een weekje wachten op de plaatsingslijst voor het komende seizoen. Uiteraard hopen we dan opnieuw dolenthousiast een aantal promoties te kunnen melden.7 juni 2016 21:00 uur

SZO flyer mei 2016


Klik op het logo hier links om de mei flyer te lezen.

28 mei 2016 20:30 uur

SZO verwelkomt nieuwe sponsor PrintXpert


SZO verwelkomt PrintXpert uit Deventer als nieuwe sponsor.

PrintXpert leverde afgelopen dinsdag 6 nieuwe spandoeken af die ter promotie gebruikt kunnen worden op oa. voetbaltoernooien en bij verenigingen avonden.

PrintXpert leverde deze 6 doeken (2x groot en 4x klein) voor een zeer gereduceerd tarief zodat de SZO zich nu goed zichtbaar kan maken.
PrintXpert is een modern print- en signbedrijf waarbij een team van enthousiaste medewerkers klaar staat om bedrijven op een passende wijze te helpen promoten. Door gebruik te maken van de meest innovatieve apparatuur en software kunnen wij snel digitaal printen en diverse reclameproducten produceren.


PrintXpert is gespecialiseerd in alles wat geprint en/of gedrukt moet worden. PrintXpert print en drukt alles digitaal, of het nu gaat om uw visitekaartjes, briefpapier en enveloppen, of het gaat om een bouwbord, spandoek of belettering.


Printxpert heeft inmiddels méér dan 25 jaar ervaring. Bij PrintXpert vindt de klant een overzicht van alle mogelijkheden om goedkoop digitaal print-, drukwerk en reclameproducten te bestellen. PrintXpert heeft professionele kwaliteit onder handbereik. Bij PrintXpert kan de klant alle formaten laten printen en afwerken met de modernste apparatuur.


PrintXpert heeft een totale dienstverlening wanneer het gaat om digitaal printen, drukken en het full colour printen van groot formaat, lamineren en opplakken op diverse materialen, of bijvoorbeeld het leveren van stickers. Ook kan de klant voor het ontwerpen van reclame producten bij PrintXpert terecht.

De zekerheid van onbegrensde mogelijkheden, topkwaliteit en snelle levertijden. Daardoor garandeert PrintXpert een onberispelijke kwaliteit van het geleverde werk.


Kijk op www.printxpert.nl naar het geheel assortiment van o.a. promotie-drukwerk, huisstijl-drukwerk en natuurlijk ook een groot aantal foto producten o.a. bedrukte fietskratten en canvasdoeken.


28 mei 2016 20:30 uur

Instructie avonden Pupillenscheidsrechter

bij S.V. Almen


Op woensdagavond 11 mei was de eerste van twee avonden die in het teken stonden van instructie voor pupillenscheidsrechters bij S.V. Almen. S.V. Almen is groot donateur en heeft daarom recht op avonden voor hun pupillen scheidsrechters.

 

Op de eerste avond werden de jonge leden van S.V. Almen door Gerrit Pas en Gertie Brouwer door de volgende onderdelen geholpen. Eerst werd er besproken wat voetbal nou eigenlijk is en welke situaties zich kunnen voor doen. Verder werd er besproken wat nou de kenmerken zijn van het voetballen bij de E en de F pupillen. Daarna gingen de spelers richting het veld voor een veldinspectie met daarbij de uitleg van de spelregels op het veld, en welke posities de scheidsrechter het beste kan innemen. Daarna werden de aanwezigen nog door een handvol spelregels geholpen en was de eerste avond ten einde.


De tweede avond was op 18 mei, deze avond werd gegeven door Gerrit Pas en Kevin Weever. Deze avond stond in het teken van het fluiten van een wedstrijd. Er werden steeds tegelijkertijd 2 wedstrijdjes gespeeld waar iedere scheidsrechter 7-8 minuten moest fluiten. Na de gefloten wedstrijd werd er even individueel na gesproken door Gerrit en Kevin. Nadat iedereen geweest was werd er in de kantine nog even in de groep nabesproken hoe het was gegaan. Na de bespreking kregen alle aanwezige jonge leden van S.V. Almen een certificaat uitgereikt door de S.Z.O en werden bedankt voor hun aanwezigheid en enthousiasme.23 mei 2016 22:00 uur

Fluithuus weer zomerklaar!


In plaats van naar de normale training kwamen dinsdag 24 mei een groot aantal leden naar de Damlaan om mee te helpen de accommodatie in orde te brengen voor de vakantieperiode van de SZO. Hoewel het leek of een aantal vrijwilligers zich al hadden voorbereid op een welverdiende rustperiode door de handen vast in te pakken en er bij tijd en wijle meer opzichters rond liepen dan stoere werklui, was iedereen na zo’n twee uurtjes werk uiterst voldaan. Het voltallig aanwezige bestuur was dan ook apetrots dat jong en oud de noodzaak van vrijwilligerswerk voor de club inziet !

Maarliefst 28 handen werden uit de mouwen gestoken met een geweldig resultaat.


Terwijl Dolf, gewapend met een vervaarlijke boomzaag, met Gertie en Bas probeerden de maten van het sportveld terug te brengen naar de gewenste vierkante meters door de flink overhangende takken van de achterburen te snoeien, verwijderden Roland met Premi het bladafval van het dak van het clubgebouw. Langs de oprit zwoegden Nick, Kevin, Frans, Gerrit Bijenhof en Wim om de lading grond, die de Gemeente Lochem op verzoek van Jan Schoenmaker langs het pad had gestort, op de juiste plaats te kruien, zodat er nog meer auto’s prettig kunnen parkeren langs het veld. Ondertussen verving Jan de lampen van de straatverlichting. Schamper werd opgemerkt dat hierdoor de jongens ook nog na het invallen van de duisternis rustig konden doorwerken. Zover kwam het gelukkig niet. Gerrit Pas en Michel waren ondanks het jaargetijde volledig in kerstsfeer onder de sparren bij de ingang. De onderste takken werden rigoureus verwijderd om normaal onder de fraaie bomen door te kunnen lopen, zonder dat de naalden in je nek kriebelen. Trots en tevreden stuurde Jan Schoenmaker de aanwezigen aan en zag tot zijn voldoening de gewenste klussen prima afgerond. Ook voorzitter Marco zag dat het goed was, maar hoefde zijn handen daarvoor niet te wassen.

Hoewel een specialist van de achterburen de hoge takken aan de achterkant van het veld nog moet verwijderen en onze medegebruiker Cricketclub Gelre de schermen nog moet plaatsen, ziet onze accommodatie er voorlopig weer als een plaatje uit.

Trots poseerden de SZO-ers dan ook voor het nieuwe SZO-spandoek, bedoeld om de SZO en de website nog meer bekendheid te geven. Zowel op de accommodatie als bij presentaties bij onze donateur-verenigingen en bijvoorbeeld ons IJssel-en Berkeltoernooi kunnen we ons daar professioneel presenteren. Dankzij een welkome sponsoring van firma Printxpert uit Deventer en Kevin Weever kunnen ze niet meer om de SZO heen.

Na afloop in de kantine werden de laatste afspraken rond de nacompetitiewedstrijden en volgende activiteiten gemaakt, voordat iedereen het clubhuis voor de laatste keer dit seizoen verliet.

23 mei 2016 22:00 uur

19 mei 2016 22:00 uur

Afsluitende trainingsavond


Zoals de leden al jaren gewend zijn is er aan het einde van het seizoen altijd de afsluitende trainingsavond. Dit jaar was de afsluiting op dinsdagavond 18 mei. Deze avond staat altijd in het teken van een activiteit en een hapje en een drankje. De gebruikelijke activiteit die de laatste jaren vaak gehanteerd werd was een rondje klootschieten. De trainende leden hadden al wel in de weken voor de afsluiting vernomen dat er dit jaar een andere activiteit op de planning zou staan, waar en wat dat was nog een groot vraagteken.


Bij aankomst bij het complex van de SZO werd het al snel duidelijk wat de leden te wachten zou staan op deze avond. Op het trainingsveld waar onze trainer Gertie Brouwer altijd zo fanatiek in de weer is om pionnen neer te zetten voor een loopoefening, stonden nu twee grote schietschijven en 6 handbogen. Dus het mocht al snel duidelijk zijn het zou deze avond geen klootschieten worden maar handboogschieten.


Voor aanvang van de activiteit was het al gezellig druk in de kantine. Onder het genot van een kopje koffie werden er ook vooral door de leden die wat minder vaak op de vereniging te vinden zijn druk bijgepraat. Voor de fluitende leden was natuurlijk ook genoeg gesprekstof, zo werd er al druk gepraat over de komende nacompetitie wedstrijden die gepland stonden en welke uitspeelregelementen hierop van toepassing zijn, en ook de aankomende plaatsingen ipv. de gebruikelijke promotie/degradatie was een veel besproken onderwerp, totdat onze secretaris Gertie Brouwer aan de wel bekende bel trok. Nee niet om een rondje te geven maar om aandacht te vragen omdat het 20:00 uur geweest was dus de activiteit zou gaan beginnen. Voordat iedereen naar buiten ging werd door Gertie snel nog even verteld wat er voor deze avond allemaal op het programma zou staan. De volgende dingen zouden de leden te wachten staan.

- Handboog schieten

- Loting voor het IJssel en Berkel toernooi

- Uitreiking COVS spelden

- Hapje en drankje voor Jan en Annie Schoenmaker


Nadat alle leden zich naar buiten hadden begeven om te gaan schieten werd er eerst een korte instructie gegeven door Bram Leenhouts van Handboogvereniging Phoenix. Handboogvereniging Phoenix maakt op zaterdagen bij mooi weer gebruik van onze accommodatie als schietbaan. Na een korte uitleg over hoe je de boog moest vasthouden en de pijlen uit de boog moest wegschieten konden de leden zelf gaan schieten. Voor de een ging dit net wat moeilijker dan voor de ander, we zullen maar zeggen al het begin is moeilijk. Hoe meer pijlen er richting de borden geschoten werden hoe meer pijlen er ook steeds raak gingen. Af en toe ontkom je er niet aan dat er een pijl langs het bord schiet en 30 meter erachter in het gras beland, en dat er even gezocht moet worden om de pijl weer terug te vinden.


Een speciale vermelding is wel even op zijn plaats voor Bas ten Berge. De eerste pijl die hij deze avond richting het bord schoot ging zo goed en zo recht dat die meteen midden in de roos belande. Dit was natuurlijk even een reden dat Bas een applaus kreeg van de andere schieters die blij waren dat ze het bord hadden geraakt.


Nadat iedereen minimaal 6 rondes had geschoten werd er de balans opgemaakt, alle geschoten pijlen en dus punten werden bij elkaar opgeteld. Toen iedereen weer in de kantine had plaats genomen volgde de prijsuitreiking van het handboogschieten. Heel opvallend was dat er nu ook is andere mensen in de prijzen vielen dan bij het gebruikelijke rondje klootschieten. Bas ten Berge stelde ook mede dankzij de eerste pijl de vierde plaats veilig(40 punten. Voor dolf Versteege was er een mooie derde plaats weggelegd (41 punten). Kevin Weever kwam met een mooi puntenaantal uit op de tweede plek (44 punten). Er is natuurlijk ook altijd een winnaar en dat was deze keer Gerrit Beijenhof (55 punten). Met het hoogste puntenaantal veroverde hij de eerste plaats. Dit kwam mede omdat hij met  bijna alle pijlen flinke punten scoorde.


Na de uitreiking van de prijzen was het tijd voor de loting van het IJssel en Berkel toernooi. Het IJssel en Berkel toernooi is dit jaar een toernooi met alleen maar 7tallen. Er hebben zich in totaal 10 teams opgegeven, om de poules te maken werd er een heuse loting "met warme balletjes gehouden". De loting werd verricht door de voorzitter van de COVS oost de heer Han Marsman en werd hierbij bijgestaan door Gerhard Langenkamp. Om en om werd er een ploeg in een poule bijgeschreven. De poule indelingen zijn als volgt:Poule A:

Nijmegen 2

Enschede

NOT Twenthe

Zutphen

Doetinchem


Poule B:

Nijmegen 1

Arnhem

Deventer

Winterswijk

Nijverdal


In de komende weken worden alle verenigingen en leden verder geïnformeerd over het toernooi, dit zal hoogstwaarschijnlijk verlopen via de secretaris. Ook hier op de website worden binnenkort de schema's gepubliceerd.


Na het loten kwam het officieelste stukje van de avond, er waren namelijk 3 leden die een COVS speld kregen.

Jan Heppen kreeg een COVS speld omdat hij 40 jaar lid was van de COVS.

Dolf Versteege en Gertie Brouwer kregen ook allebei een speld uitgereikt door Han Marsman, dit was de speld voor 25 jaar lid.


Natuurlijk was Dolf daarna aan de beurt om het woord te nemen. Zoals iedereen weet is Dolf de fanatieke man die de eerste dinsdag van de maand de gevreesde spelregels toetst. Dit jaar zijn er maar 3 avonden spelregels afgenomen. Dit had vele redenen, want dan was er champions leage op tv of waren er te weinig leden om de spelregels te doen. Ook de blessures van Dolf hielpen hierin niet mee.

Zoals velen al wel gedacht en voorspeld hadden werd Michel Nijdeken wederom de spelregel koning van de SZO. Van de 3 afgenomen toetsen had hij 2x een 10 en 1x een 8, Michel een hele mooie prestatie en misschien is er volgend jaar wel een andere winnaar....


Bij het bedank rondje mogen twee mensen natuurlijk niet vergeten worden. Deze twee personen staan elke dinsdag avond voor ons klaar om de leden te trakteren op een hapje en een drankje na afloop van de training. Met een bloemetje en luid applaus werden Jan en Annie Schoenmaker nogmaals hartelijk bedankt voor de onuitputtelijke inzet die zij hebben voor de accommodatie van de SZO.Nu alles was afgerond en bedankt was het tijd voor het welbekende hapje en drankje. Zoals er vaker zo goed voor de leden gezorgd wordt door Jan en Annie was het deze keer weer feest. Salades tot barbecue en een wok pan, alles was weer tot in de puntjes geregeld.


Al met al mag deze avond als zeer geslaagd beschouwd worden.