szo

Nieuws 2023

publicatiedatum: 13-12-2023

publicatiedatum: 27-11-2023

Even voorstellen nieuw lid: Mike Wesselink

Naam: Mike
Achternaam: Wesselink
Leeftijd: 52 jaar
Niveau: VSR + KNVB SOIII (afronding december ‘ 23)

Wat doe je in het dagelijks leven naast het fluiten?
Het allerbelangrijkste … ik ben getrouwd met Arjette en trotse vader van Tim (21 jaar), Sophie (18 jaar) en Stan (14 jaar). Als gezin houden we van gezelligheid: (uit) eten & drinken, vakantie, skiën. Ik ben zeer sportief ingesteld en actief bij FC Zutphen als speler (35+), trainer (O23-1) en scheidsrechter. Mijn werkgever is Euromaster: hier ben ik verantwoordelijk voor alle contacten en contracten met de top 10 autoleasemaatschappijen in Nederland.

Waarom ben je begonnen als scheidsrechter?
Als vader van voetballende zoons, ben ik altijd een betrokken supporter geweest en heb ik een actieve bijdrage geleverd aan het ondersteunen van hun teams door middel van vlagbeurten en soms – in geval van nood – als scheidsrechter. En zo had ik al een paar keer geroken aan de rol van scheidsrechter en was ik eigenlijk meteen verkocht. Bij FC Zutphen bleek menig wedstrijd niet te zijn voorzien van een scheidsrechter en zo heb ik mijn spontane hulp aangeboden onder mijn motto “iedere wedstrijd heeft recht op een scheidsrechter”. Ik startte met de wedstrijden Dames 1 en rolde er snel in met als resultaat dat ik op een gegeven moment alle teams wel een keer had gefloten: dit tot aan 2 oefenwedstrijden van Heren 1 aan toe, dit vond ik echt gaaf!

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt bij een wedstrijd?
In zijn algemeenheid ben ik tevreden als ik teams sportief heb kunnen laten strijden. Als scheidsrechter is het wel zo dat je altijd zelfkritisch moet zijn en dus ook in de spiegel moet durven kijken. Door meters te maken kom je hierin steeds verder. Als steuntje in de rug is het dus best lekker als je een compliment ontvangt. En die kreeg ik zo’n jaar geleden van de aanvoerder van Helios 2. Hij kwam voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Zutphen 3 naar mij toe en zei. Fijn scheids! We hoopten al dat jij deze wedstrijd weer zou fluiten, want de vorige keer was helemaal TOP: duidelijk, eerlijk, consequent en een fijne samenwerking met spelers.

Wat wil je nog bereiken als scheidsrechter in de toekomst?
Ik heb m’n passie gevonden en heb de ambitie om op zo hoog mogelijk niveau te fluiten. Hierin ben ik realistisch: ik ben geen “jong” talent meer, maar ik ben enorm fit en erg enthousiast, fanatiek en leergierig. Om die reden ben ik nu gestart met voor de KNVB te fluiten: ik wil continue bijleren en beter worden. In december ’23 zal ik mijn SOIII cursus afronden en dan word ik in een klasse ingedeeld. Laat ik mijn ambitie uitspreken: ik hoop op JO19 teams op divisieniveau!

publicatiedatum: 13-10-2023

verslag week van de scheidsrechter

Er hoeft maar een voetbal te rollen op televisie en de discussie over beslissingen van de scheidsrechter barst los. Zo ook als Morata van Atlético Madrid de 1-1 scoort tegen Feyenoord. Gaat er strafbaar buitenspel aan het doelpunt vooraf? Niet alle scheidsrechters en assistent-scheidsrechters zijn het direct met elkaar eens, maar de spelregels zijn duidelijk: geen buitenspel. Van beïnvloeding van de tegenstander is geen sprake en hoewel Wieffer de bal niet bewust speelt, geldt de zogeheten ‘van/via-regel’ niet als een andere speler scoort.

Op de sociale media begrijpen maar weinig supporters de beslissing van de scheidsrechter. Hij en zijn VAR krijgen er behoorlijk van langs. En dat nog wel, terwijl de arbitrage het bij het rechte eind heeft. In de Week van de Scheidsrechter, waarin waardering voor de scheidsrechter centraal staat, zou je hopen dat er een klein beetje meer respect is voor de arbitrage.

De scheidsrechtersverenigingen van Apeldoorn, Deventer en Zutphen besteedden op dinsdag 3 oktober gezamenlijk aandacht aan de Week van de Scheidsrechter. Dit jaar was de SZO Zutphen de gastheer voor ruim 30 scheidsrechters en assistenten uit de Stedendriehoek. De avond begon met een training van de betaald voetbal assistent-scheidsrechters Rens Bluemink (lid DSV Deventer) en Kevin Weever (lid SZO Zutphen). Toen iedereen gedoucht en wel in clubhuis ’t Fluithuus plaats nam, nam betaald voetbalscheidsrechter Luuk Timmer (lid SAO Apeldoorn) het stokje over.

Alle aanwezigen werden opgedeeld in groepen van vier en bespraken met elkaar beeldfragmenten van verschillende spelregelthema’s. Zo kwamen de onderwerpen buitenspel, hands, ernstig gemeen spel, ontnemen van een duidelijke scoringskans en respect voorbij. Eerst werd in de groep gediscussieerd over het fragment, waarna de groep tot een eindoordeel moest komen. Luuk Timmer gaf uiteindelijk op basis van de spelregels en interpretaties het eindoordeel.

Daarnaast werd ook SZO-voorzitter Marco Arnoldus in het zonnetje gezet door Sander Franken van de KNVB. Marco is al meer dan 50 jaar actief als scheidsrechter en dat is een prachtige mijlpaal die natuurlijk niet onbesproken voorbij kan gaan.

Al met al was het een gezellige, maar ook leerzame avond voor alle scheidsrechters en assistenten.

publicatiedatum: 26-09-2023

Uitnodiging activiteit week van de scheidsrechter

Beste leden van de SZO,
 
Van zaterdag 30 september tot en met zondag 8 oktober is de Week van de Scheidsrechter 2023, waarin (assistent-)scheidsrechters worden bedankt voor hun inzet. Samen met de SAO Apeldoorn en DSV Deventer zullen we aandacht geven aan deze week. Op dinsdag 3 oktober 2023 organiseren wij een gezamenlijke activiteit in ons clubhuis ’t Fluithuus. En we nodigen jou uit om daarbij te zijn.
 
Luuk Timmer (betaald voetbalscheidsrechter SAO), Rens Bluemink (betaald voetbal assistent-scheidsrechter en FIFA-international DSV) en Kevin Weever (betaald voetbal assistent-scheidsrechter SZO) slaan de handen ineen en organiseren een avondvullend programma. We starten met een training en aansluitend volgt een zogeheten laptopsessie voor alle aanwezigen. Aan de hand van actuele beelden zullen we dan verschillende thema’s in groepen en plenair bespreken. 
 
Let op: We zullen eerder beginnen dan gebruikelijk. Hieronder het volledige programma met tijdschema. Uiteraard is het mogelijk om later aan te sluiten.
 
Programma
19:00 Inloop in ’t Fluithuus
19.15 Omkleden
19.30 Training onder leiding van Rens Bluemink en Kevin Weever
20.45 Laptopsessie (1e helft) onder leiding van Luuk Timmer, Rens Bluemink en Kevin Weever
21:30 Pauze
21:45 Laptopsessie (2e helft) onder leiding van Luuk Timmer, Rens Bluemink en Kevin Weever
22:30 Borrel
 
Hopelijk zien we jou volgende week aan de Damlaan 16 in Eefde.
 
Met vriendelijke groet,
Michel Nijdeken
Secretaris SZO Zutphen
 

publicatiedatum: 14-09-2023

Even voorstellen nieuw lid: 

bart kuitert

Naam: Bart
Achternaam: Kuitert 
Woonplaats: Lochem
Leeftijd: 27

Niveau waarop je actief bent: 
Ga dit seizoen starten met vlaggen bij de KNVB

Wat doe je in het dagelijks leven naast het fluiten/vlaggen?
Ik werk als fysiotherapeut. Daarnaast ben ik in mijn vrije tijd graag aan het sporten en met name hardlopen, wielrennen en schaatsen. Verder spreek ik ook graag met vrienden af.

Waarom ben je begonnen als (assistent)-scheidsrechter?
Zelf heb ik vroeger altijd gevoetbald, maar vanwege blessures nu niet meer. Maar ik vond het wel leuk om wat te doen met voetbal in mijn vrije tijd en aangezien mijn vrienden ook actief zijn als (assistent)scheidsrechter ben ik er zo ingerold.

Wat wil je nog bereiken als (assistent)-scheidsrechter in de toekomst?
Voor nu heb ik nog niet echt een doel om te bereiken. Eerst wil ik een seizoen vlaggen om te kijken hoe dit bevalt en daarna kijk ik wel verder wat ik wil en bij mij past.

 

publicatiedatum: 06-07-2023

50 ste KREUNEN BOUW IJSSEL- EN BERKELTOERNOOI (editie 2023)

van de organisatie: Op zaterdag 1 juli werd bovengenoemd toernooi voor de 50e maal georganiseerd door de SZO. Als vorig jaar waren we wederom te gast bij Spcl. Lochem. De organisatie kan terugkijken op een geslaagd toernooi. Helaas misten we de inschrijvingen van een aantal vaste deelnemers in verband met andere verplichtingen bij toernooien waarbij ze verzocht werden scheidsrechters te leveren.

Desalniettemin waren we blij dat de verenigingen Apeldoorn en Enschede 2 teams konden afvaardigen waardoor we ’s morgens konden beginnen met 2 poules van 4.

Poule A bestond uit: Enschede 1, Zutphen, Apeldoorn 2 en Zwolle.
Poule B bestond uit: Deventer, Enschede 2, Apeldoorn 1 en Arnhem.

Na de eerste schermutselingen konden we de volgende teams noteren voor de winnaarspoule:

 Enschede 1, Zwolle, Deventer en Apeldoorn 1

Zutphen, Arnhem, Enschede 2 en Apeldoorn 2 deden het een trapje lager in de verliezerspoule.

Tussen de middag pakte de organisatie flink uit en trakteerde alle teams op een warme snack en tasje voor het opbergen van de sportschoenen hetgeen door alle deelnemers met enthousiasme werd ontvangen.

Na de middag werd er vooral in de winnaarspoule zeer fel gestreden om de winst de scheidsrechters waren dan ook gedwongen om alles in  goede banen te laten verlopen een geel kaartje te trekken.

Nadat de laatste wedstrijden waren afgelopen konden we de volgende eindstanden noteren:

Winnaarspoule:

 1. Enschede 1
 2. Apeldoorn 1
 3. Deventer
 4. Zwolle

Verliezerspoule:

 1. Apeldoorn 2
 2. Enschede 2
 3. Arnhem
 4. Zutphen

Vice voorzitter Dolf Versteege  overhandigde de bijbehoren prijzen na afloop aan de nummers 1, 2 en 3.
Ere voorzitter Gerrit Nijkamp overhandigde de fairplay prijs na afloop aan de organiserende vereniging SZO  Zutphen.

Rest de organisatie nog een woord van dank uit te brengen aan:

Spcl Lochem voor beschikbaar stellen velden, kantine en kleedkamers
Scheidsrechters: Joop Visser, Gerard Harmelink, Andre Leushuis en Peter Rudolph
Maja Berendsen loten verkoop
Lida Rudolph, Milou Scheltes, Liesbeth Heppen en Hannie Brouwer verzorging lunch.
Andre Scheltes  algemene dienst.
Dinand Wichers EHBO

Namens de organisatiecommissie Kreunen Bouw IJssel- en Berkeltoernooi:

Jan Heppen
Gerrit Pas
Gertie Brouwer

 

VAN DE trainer:

Afgelopen zaterdag deden wij mee aan de 50e editie van dit toernooi op de prachtige accommodatie van voetbalvereniging Lochem. Het was gelukkig niet zo warm en er was nog een klein buitje maar dat mocht de pret niet drukken. We speelden in prachtige nieuwe gele tenues gesponsord door ons lid Roland Kok zijn eigen bedrijf “Route to market” succesvol heeft opgestart.

Rond 9.00 waren we allemaal paraat om op deze dag ons beste beentje voor te zetten.

We beten het spits af tegen de uiteindelijke winnaar van het toernooi, Enschede 1
Na een paar goede reddingen van Prem en een misser van E., ging de bal via Ties in ons doel en stonden we al snel met 0-1 achter. Niet te lang daarna stonde we al ras met 0-3 achter; even een maatje te groot! Een snelle uitval van Michel en een fraai schot van Lars troffen helaas geen doel en we konden niet voorkomen dat we de eerste wedstrijd met 0-4 verloren.

Na deze wedstrijd even een paar mooie woorden aan Roland voor de sponsoring van de nieuwe outfit. Kevin had voor deze tenues gezorgd en er tevens 1 laten inlijsten in deze werd aan Roland overhandigd.

Daarna was Apeldoorn 2 aan de beurt.
Even niet opletten betekende al snel 0-1 achter. Roland Kok had onze selectie inmiddels aangevuld en deed even voor hoe je moet scoren en deed dat met hoofd en schouder uit een hoekschop van Lars. Michel miste na een mooie steekpass van Ties en schoot ook nog een keer op de paal. Door een slippertje in onze verdediging verloren we met 1-2.

Vol goede moed op naar de volgende wedstrijd tegen Zwolle.
Na een dieptepass van Z. kon Prem niet redden: 0-1. Een foute terugspeelbal betekende al snel 0-2.
Niek had een goede kans maar zijn inzet ging via de doelman net over. 0-3 in de uiterste hoek en helaas bleef ook de 0-4 niet uit.

Na de heerlijke lunch met een fijne warme hap er bij

In de verliezerspoule speelden we 1 wedstrijd gelijk en verloren we er 2.
Helaas hebben we onze titel van vorig niet met verve verdedigd en moesten we met de laatste plaats genoegen nemen. We hadden echter wel heel veel punten gescoord voor de fair-play-cup en in de laatste wedstrijd speelden we tegen Arnhem die 1 punt minder had dan wij. Ook deze laatste wedstrijd verliep sportief en daardoor hebben wij toch nog een mooie prijs binnengesleept!

Al met al weer een supergezellig dag gehad en wij danken de organisatie hartelijk voor dit weer super georganiseerde evenement. Op naar de 51 editie!

Dolf Versteege

 

publicatiedatum: 27-06-2023

promotie szo-leden Vijftal SZO-leden mag stapje omhoog

Maandag 26 juni 2023 om 12.00 uur. De datum die bij veel amateurofficials in de agenda heeft gestaan. Op dit tijdstip zouden alle KNVB-officials een mail ontvangen met daarin hun eindklassering in de ranglijst van het seizoen 2022-2023. Ook bij de SZO is het feest. Een vijftal leden heeft te horen gekregen dat ze volgend seizoen een stapje omhoog mogen.

Allereerst Peter Rudolph. Peter floot het afgelopen seizoen in de zondag H-groep. Dit betekende vooral wedstrijden in de standaard vijfde klasse en reserve elftallen. Volgend seizoen mag Peter het in groep G gaan proberen. Hij zal dan vooral duels krijgen aangesteld in de vierde klasse.

Daarnaast heeft ook Maurice Smelt promotie mogen maken. Maurice floot het afgelopen seizoen in jeugdgroep B, het op één na hoogste niveau voor een scheidsrechter bij de jeugd. Dat Maurice pardoes aangesteld werd voor het algeheel kampioenschap voor spelers tot 19 jaar was een goed voorteken. Helaas moest hij deze wedstrijd verstek laten gaan, omdat hij voor zijn studie in Zweden was.
Maurice is gepromoveerd naar jeugdgroep A. Dat betekent dat hij volgend seizoen actief zal zijn in de betaald voetbalcompetities voor spelers onder 17, 18 en 21.

Verder heeft ook Lars Vos opnieuw promotie mogen maken. Hij is assistent-scheidsrechter op zaterdag en promoveert van groep C naar B. Dat betekent dat hij volgend seizoen vooral wedstrijden zal leiden in de derde divisie.
Aangezien alle landelijke competities, inclusief de eerste klassen binnen het district overgaan naar het weekendvoetbal, zal er geen aparte zaterdag- en zondaggroep meer zijn.

Ook Thijs Eijkelkamp kreeg goed nieuws. Met een halve finale en finale in de nacompetitie, kon het voor hem ook niet meer mis gaan. Thijs was afgelopen seizoen in de zondaggroep F en promoveert nu naar groep E. Dat betekent dat hij vooral wedstrijden zal gaan leiden in de standaard tweede klasse.

Tot slot is er aandacht voor ons lid (en penningmeester) dat actief is in het betaalde voetbal. Kevin Weever is gepromoveerd van de B naar de A groep binnen de masterclass. Dat betekent dat hij volgend seizoen kans maakt op zijn debuut in de Eredivisie en verder wedstrijden in de KeukenKampioen divisie krijgt.

Ook Wim Snelders heeft nog bericht gekregen dat hij vanaf aankomend seizoen in Jeugd B actief zal zijn in plaats van Jeugd C. Een mooie verrassing tijdens de vakantie.

De SZO wil haar leden van harte feliciteren met deze mooie stap vooruit.

Vanzelfsprekend is het niet voor iedereen ‘feest’. Wij willen onze leden die zich hebben gehandhaafd uitdagen om er volgend seizoen opnieuw voor te gaan. Een nieuw seizoen betekent nieuwe kansen. 

publicatiedatum: 24-06-2023

SZO flyer juni 2023

publicatiedatum: 24-06-2023

Geslaagde afsluiting van het seizoen voor SZO trainingsgroep

Op dinsdagavond 20 juni werd aan de Damlaan het seizoen voor de trainende groep afgesloten. Het was nog even spannend wat de weergoden vooraf in petto hadden, maar uiteindelijk bleek code geel voldoende te zijn meegevallen om op een gezellige manier het seizoen met elkaar af te sluiten.

Balletje trappen met elkaar
De trainingsavond stond dit keer niet in het teken van duurloop en wendbaarheid. Er was een voetbalveldje uitgezet en er werd op een gezellige manier 45 minuten een balletje getrapt. Daarbij werd er ook met een schuin oog gekeken naar het aanstaande IJssel en Berkel toernooi wat op 1 juli weer plaats zal vinden. Overduidelijk was dat er een aantal spelers een gooi wou doen naar een basisplaats, aangezien de SZO met kampioenstrainer Dolf Versteege wederom een gooi zal willen doen naar titelprolongatie op het IJssel en Berkeltoernooi!

Hapje en een drankje
Nadat iedereen was opgefrist werd er buiten met elkaar plaatsgenomen aan de tafels. De barbecue werd door Kevin aangezet en was het voor iedereen tijd om onder het genot van een drankje, lekkere salade en een stuk vlees met elkaar nog tot laat op de avond een boel gezelligheid te ervaren.

De komende weken wordt er door de leden doorgetraind en zal iedereen op zijn eigen manier ervoor gaan zorgen dat ze weer uitgerust aan de start van het nieuwe seizoen in augustus klaar zullen staan.

publicatiedatum: 01-05-2023

SANDER FRANKEN (KNVB) OP BEZOEK BIJ DE SZO

De ouwe koeien konden rustig in de spreekwoordelijke sloot blijven bij het bezoek van Sander Franken aan het Fluithuus van de SZO-Zutphen. Deze nieuwe medewerker arbitrage bij de KNVB-district Noord-Oost heeft geen enkel verleden bij de Bond, maar stapte over van een functie bij onze nationale spoorwegmaatschappij. Ondanks verwonderde reacties op het kantoor stond hij er op persoonlijk met de achterban kennis te maken. Een unieke stap voor de arbeidsorganisatie, die gewend was voornamelijk schriftelijk te communiceren of in te gaan op uitnodigingen van scheidsrechtersgroepen. Om het in voetbaltermen te houden: Sander stond daardoor al meteen met 1-0 voor!

Voorzitter Marco Arnoldus heette hem na de wekelijkse training namens de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken van harte welkom in ’t Fluithuus. Ook voor een kleine scheidsrechtersgroep is het prettig dat er goede en nauwe contacten zijn met de KNVB.

Inmiddels zijn al heel wat zustergroepen bezocht en verschenen veel reacties op de social media.

Cryptisch benoemde Marco de mogelijkheid dat Sander bij de SZO misschien wel voor het laatst ooit bij een COVS-groep op visite was. In een korte presentatie liet hij de aanwezigen kennis maken met zijn collega’s op de afdeling arbitrage en hun taken. Hij sprak zijn zorg uit over het hoge aantal afmeldingen ieder weekend en het gevolg dat veel scheidsrechters op de reservelijst moesten worden gezet. Hierover ontstond veel onvrede bij de betrokken scheidrechters. Hij denkt dat het momenteel beter gaat, maar er wordt nog steeds naar een passende oplossing gezocht. Misschien dat het beter gaat wanneer de aanstellingen een week eerder plaats vinden, zeker wanneer wedstrijden zowel op zaterdag als zondag kunnen worden vastgesteld. Het thuisfront zal onaangenaam verrast worden, wanneer er slechts 10 dagen van te voren afspraken moeten worden afgezegd, omdat de wedstrijddag is gewijzigd. De structuur dat door het computerprogramma gepoogd wordt iedere scheidsrechter evenveel wedstrijden aan te stellen, staat inmiddels ter discussie. Het probleem is namelijk ontstaan door het afzeggen door de ene scheidsrechter, waardoor de andere de dupe wordt, door geen wedstrijd te krijgen. De indruk bestaat dat het Official Portal niet optimaal werkt of dat de medewerkers op kantoor er onvoldoende kennis van bezitten. Sander herkent het probleem, maar de KNVB is afhankelijk van de softwareleverancier, zodat er pas na verloop van tijd verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.

Sander gaf aan weliswaar gevoetbald te hebben, maar geen enkele arbitrage-ervaring te bezitten. Door scheidsrechtersverenigingen te bezoeken heeft hij echter in korte tijd nadrukkelijk kennis gemaakt met de specifieke wensen en gevoeligheden van de arbiters. Ook bij de SZO bleken een aantal prangende kwesties en vragen te leven, bijvoorbeeld over de rapportage en de mogelijkheden van beroep ertegen. Er werden enkele sprekende voorbeelden belicht. In het rapport van Michel Nijdeken bijvoorbeeld beschreef de rapporteur tot twee maal toe dat een onderdeel met een B-score werd beoordeeld, maar desondanks was een C aangevinkt. Een stom foutje, zou je denken, maar in beroep werd het bezwaar weggewuifd, volstrekt op vormelijke gronden. Het blijkt ook bezwaarlijk dat de scheidsrechter zijn toelichting moet beperken vanwege een maximaal aantal te gebruiken tekens. Hierdoor wordt de mogelijkheid tot verweer ingeperkt, terwijl de commissie haar oordeel nu juist op de tekst beoordeelt. Sander noteerde de kwestie met verbazing.

Het feit dat er een nijpend tekort aan scheidsrechters bestaat, staat vast en de KNVB ontwikkelt campagnes om de tendens te doorbreken. Wim Snelders vroeg zich af in hoeverre er rekening wordt gehouden met beperkte beschikbaarheid van de scheidsrechters. Wim heeft wisselende diensten en geeft dan in het OP aan dat hij maar tot een bepaalde tijd beschikbaar is. Vaak wordt hij dan niet aangesteld, terwijl hij wel beschikbaar is voor een vroege of juist late wedstrijd. Ook dit gaat Sander navragen.

Marco bereed weer een van zijn stokpaardjes door zijn wens op structurele functioneringsgesprekken te uiten. Hij vindt dat bij de bond bekend moet zijn welke ambities iedere scheidsrechter heeft, zodat de beperkte beschikbare begeleidingstijd zo effectief mogelijk verdeeld kan worden. Ook kunnen er alternatieven worden aangeboden wanneer de motivatie van de scheidsrechter afneemt of hij wil stoppen, zoals coach, waarnemer of fluiten in een andere klasse. Met bewondering en respect benoemt hij de communicatie met SB-er Tom van Vilsteren, die een voorbeeld is van het geven van correcte en inhoudelijke informatie. Sander wil hiervan ook graag op de hoogte worden gebracht.

Bovenstaand een greep uit onze individuele wensen en vragen die wij met Sander hebben kunnen bespreken. De opkomst deze avond was hoog en Sander gaf aan enthousiast te zijn over de kracht van onze scheidsrechtersvereniging , in het bijzonder hoe wij met clubs in gesprek gaan over hoe om te gaan met een scheidsrechter.

Rond 22.30 uur bedankte Marco de aanwezigen en vooral Sander voor zijn open en eerlijke uitleg over alle zaken en vragen die deze avond voorbij kwamen. Met het welverdiende koffiepakketje en de nodige vragen als huiswerk , vertrok Sander weer richting Zwolle.

publicatiedatum: 01-05-2023

SZO-lid Wim Snelders ontvangt de zilveren scheidsrechters speld

SZO-lid Wim Snelders heeft uit de handen van KNVB-afgevaardigde Jan Siemelink de zilveren scheidsrechtersspeld uitgereikt gekregen.

De zilveren scheidsrechtersspeld wordt uitgereikt aan scheidsrechters die tussen de 10 en 20 jaar actief zijn als scheidsrechter voor de KNVB en/of actief geregistreerd staan als clubofficial. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Wim is op dit moment actief in de zaterdag jeugdgroep C. Daarnaast is hij actief als algemeen bestuurslid van de SZO. Binnen deze functie houdt hij zich vooral bezig met werving en behoud. Wim onderhoudt contact met verschillende (donateur)verenigingen en is actief op zoek naar de verenigingsscheidsrechter die wellicht een extra steuntje in de rug kan gebruiken in de vorm van de scheidsrechtersvereniging.

Namens de SZO feliciteren wij Wim van harte met het behalen van deze mijlpaal.

publicatiedatum: 12-04-2023

SZO-PAASHAAS VEILIG IN HET BOS

Op zondag 9 april was het sportveld aan de Damlaan streng verboden terrein voor de handboogschutters van Phoenix. Op speciaal verzoek van de SZO was de Paashaas namelijk uitgenodigd om, zoals ieder voorjaar, de kinderen en kleinkinderen van de leden en donateurs van de Scheidsrechtersvereniging te verrassen. Door de goede en langdurige band met Hannie en Gertie Brouwer voldeed het knaagdier met genoegen aan het verzoek.

Ruim 20 kinderen meldden zich met hun oma’s en opa’s en moeders en vaders om half 11 in het Fluithuus. Op de tafels lagen de paas-knutsel-spulletjes al klaar en kon de ochtend door Gertie worden geopend. Hij heette de aanwezige kinderen en volwassenen van harte welkom en gaf toen vlug het woord over aan Hannie, die uitleg gaf over de te maken werkjes. De jongens en meisjes gingen enthousiast aan het werk met kleurtjes, plaksel en een schaar om een portret van de paashaas in elkaar te prutsen. De Paashaas zelf wachtte het resultaat niet af, maar spoedde zich naar het bosperceel, waar sinds vorig jaar de zoeklocatie was ingericht. Dit voor kleine kinderen zeer geschikte bosje met duidelijk afgebakende grenzen leent zich prima voor het speuren naar de chocolade-eitjes. De eitjes bleken verstopt in holletjes in boomstronken, achter de stelen van klimop langs de bomen, onder gevallen boomtakken of prikstruiken, tussen de takjes van struikjes of gewoon tussen de bladeren op de grond.

Na het fröbelen in de kantine verzamelden de kinderen zich buiten in het prachtige voorjaarszonnetje. Samen met de begeleiders stak de groep het veld schuin over om via het poortje in de afrastering op de Damlaan te komen en vandaar bij het bosje. Daar sprak Gertie de kinderen toe en wees hen op de plek waar de Paashaas was gesignaleerd. Trappelend van ongeduld stonden ze klaar voor het startsein. Al snel verspreidden de speurneuzen zich over het terrein, waarbij de juichkreten overal te horen waren, wanneer er weer een eitje was ontdekt. Mooi om te zien, dat de kinderen de buit spontaan deelden, als bleek dat de een wat gelukkiger was in het vinden dan de ander ! De bakjes, zakjes, emmertjes en tasjes werden hierdoor uiteindelijk vrijwel even vol. Of alle 358 verstopte eitjes ook gevonden waren, bleef voor de deelnemers de vraag. Het vermoeden werd zelfs uitgesproken dat er nog een eitje van vorig jaar werd ontdekt.

Nadat het hele bosje grondig was uitgeplozen ging de hele groep weer naar de kantine terug. Daar kreeg iedereen nog een leuk aandenken aan deze opnieuw zeer geslaagde kinderactiviteit van de SZO. Een dankbaar applaus viel ten deel aan de organisatoren Hannie en Gertie Brouwer, voordat iedereen de rest van de Paasdagen thuis of elders vieren ging.

Uiteraard dankt het bestuur van de SZO de organisatoren Hannie en Gertie hartelijk voor deze even geslaagde als traditionele activiteit en de ouders en grootouders voor hun aanwezigheid met hun enthousiaste (klein-)kinderen. We zien elkaar volgend jaar beslist opnieuw!

publicatiedatum: 08-03-2023

SZO FIFA-TEST

Op dinsdag 7 maart werd de eerste FIFA-test van dit jaar gehouden voor ambitieuze scheidsrechters en assistent-scheidsrechters.

Vanwege de naweeën van de Corona-periode was de klad gekomen in het organiseren van de maandelijkse conditietest. De bijeenkomst van de besturen van de drie scheidsrechters-verenigingen in de Stedendriehoek blies de afspraak nieuw leven in.

Vanaf nu zal weer iedere eerste dinsdag van de maand de test gelopen kunnen worden. Naast de 75-meter legt SZO-trainer Kevin Weever ook de CODA-test voor assistenten uit en ligt de sprintbaan klaar. Omdat niet iedereen professional hoeft te worden, kan elke deelnemer zijn eigen grenzen bepalen om blessures te voorkomen. Voorafgaand aan de test wordt uiteraard een stevige warming up gedaan. Aan deze oefening kunnen zowel leden van de SZO, als leden van de SAO en de DSV deelnemen, maar ook regionale verenigingsscheidsrechters en andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Tijdens de eerste test, die onder frisse maar verder ideale omstandigheden werd verlopen, liepen 12 arbiters het parcours van 75 meter. Voor de overige liefhebbers was de lengte van de test wat vereenvoudigd. Van onze zustervereniging Apeldoorn en Omstreken waren dit keer maar liefst 6 jongens aanwezig.

Na afloop werd in het Fluithuus gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. Onderwijl werden de prestaties van team Makkelie bij Chelsea-Dortmund en met name SZO-assistent Rogier Honig besproken. In ieder geval spraken veel aanwezigen de hoop uit dat er ook op 4 april weer een grote opkomst zal zijn en er dan ook van de DSV leden zullen aansluiten. De accommodatie van de SZO is er prima geschikt voor en de dinsdagavond gaat niet ten koste van de eigen verenigingsactiviteit.

Tot ziens dus bij de SZO-FIFA-TEST

publicatiedatum: 08-03-2023

LULLIGE SPELREGELAVOND GESLAAGD !

Op 28 februari hield de SZO-Zutphen een unieke spelregelavond in ’t Fluithuus.

Tijdens het SZO-Technisch Weekend in januari jl. beklaagden de deelnemers zich over het gebrek aan respect en begrip voor de scheidsrechter. Regelmatig worden arbiters uitgemaakt voor “lul” of “klootzak” en nog slechts zelden wordt daarvoor een gele kaart uitgedeeld.

Om aandacht te vragen voor de respectloze bejegening van de scheidsrechter en zijn assistenten werd contact opgenomen met Easy Toys in Veendam, leverancier van erotische speeltjes. Als er dan zo regelmatig met geslachtsdelen wordt gescholden, moet dat ook maar geaccentueerd worden.

Easy Toys deed niet lullig en stelde belangeloos een doos speeltjes en gadgets ter beschikking.

Na de training zat dus een enthousiaste groep leden klaar voor het invullen van 15 ingewikkelde spelregelvragen, zorgvuldig samengesteld door de kersverse penningmeester Kevin Weever. Marco Arnoldus lichtte eerst de aanleiding voor deze hilarische avond toe. Gelukkig is de taalverruwing voor onze leden nog geen aanleiding om de fluit in de spreekwoordelijke wilgen te hangen.

Met de tafel Easy Toys-speeltjes in de ooghoek zweetten de scheidsrechters extra op de juiste antwoorden. Goed of fout bleek soms afhankelijk van een enkel woordje of het ontbreken van een ontkenning.

Na de correctie bleek uiteindelijk dat er twee deelnemers met hetzelfde aantal goede antwoorden waren. Zowel Michel als Marco hadden slechts één fout. De rest bleef daarbij wat achter. Hoe moeilijk spelregelkennis en begrijpend lezen is, bleek uit de laagste score: 6 goed.

In de barrage trok Michel uiteraard aan het langste eind. Marco speldde hem trots een speciale rozet op met de opdracht hem de rest van de avond op te houden. Peter kreeg als troost een wel zeer speciale lolly.

Vervolgens mocht iedereen een cadeautje van de tafel uitzoeken. Dus ging iedereen naar huis met een minivibrator, een cockring of een setje vaginaballetjes.

Dat is weer eens wat anders dan thuiskomen met een stapeltje smerige was, toch ……

Marco bedankte tenslotte Easy Toys voor hun spontane medewerking aan deze hilarische en unieke SZO-activiteit en de aanwezigen voor hun komst.

 

publicatiedatum: 24-02-2023

ALV 2023 voorwoord

Op de Algemene Ledenvergadering op donderdag 16 februari 2023 memoreerde voorzitter Marco Arnoldus het feit dat de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken 90 jaar geleden werd opgericht. Centraal in zijn openingswoord stond het schreeuwend tekort aan voldoende scheidsrechters, waardoor op den duur het voortbestaan van de vereniging in het geding kan komen.

Sinds 1933 komt het bestuur op voor de belangen van de scheidsrechters in de regio, zorgt voor spelregelinstructie en opleidingen en bevordert de saamhorigheid en gezelligheid tussen de leden. Een blik in de geschiedenis van de vereniging maakt duidelijk dat de problematiek is de afgelopen decennia nauwelijks is veranderd. Met uitzondering van de jaren 70 heeft de werving van nieuwe scheidsrechters de hoogste prioriteit gehad.

Er is overigens bij dat werven nogal wat veranderd.

In het verleden kozen spelers er, na hun voetbalcarrière,  voor om nog minimaal een paar jaar te gaan fluiten. Nu kiezen jongeren bewust voor een loopbaan als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter en draaien binnen no-time mee op hoog niveau.

De oorzaak ligt grotendeels in de vergrijzing van het scheidsrechterskorps en de geringe aanwas van jeugdigen, waardoor het tekort is gestegen tot een kritisch niveau. Mede doordat de scheidsrechters tegenwoordig makkelijker afzeggen, is het wekelijks een puzzel om alle wedstrijden te voorzien van een capabele leidsman.

Waarom kiezen er zo weinig jongens en meisjes voor deze mooie hobby ?

Marco gaf aan het eigenlijk niet uit te hoeven leggen: de media doen dat bijna dagelijks al.

Ernstige en voortdurende kritiek op de scheidsrechters, zelfs in de eredivisie,  én op beslissingen van de VAR. Daarnaast meldingen van gestaakte wedstrijden, zoals die van IJsselstreek en Doetinchem afgelopen zondag, nota bene omdat de scheidsrechter zich bedreigd voelde. Dergelijke berichten zijn niet bepaald bevorderlijk voor potentiële gegadigden. Als klap op de vuurpijl moest ons lid Pim Bloemenkamp de wedstrijd Be Quick onder 11 tegen DAVO onder 11 staken wegens wanordelijkheden ! Supporters van DAVO kwamen het veld op en een ouder van de thuisclub moest naar het ziekenhuis nadat ze door drie vrouwen uit Deventer werd aangevallen!

Of we dit proces nog kunnen keren is de vraag.

Tijdens het jubileumfeest in de Herberg in Vorden werd de serieuze vraag gesteld of de SZO-Zutphen de 100 jaar nog wel haalt.

Het antwoord is mede afhankelijk van de blijvende inzet van onze jongste leden:

 • In deze ledenvergadering treedt een uiterst waardevol bestuurslid af.
 • De opkomst op onze training is zeer wisselend.
 • Het aantal deelnemers aan het Technisch Weekend kon er net mee door.

Daartegenover staat dat de vereniging financieel gezond is, het voetbalteam o.l.v. Dolf Versteege zich plaatste voor het Nederlands Kampioenschap, de accommodatie wekelijks wordt onderhouden door een klusgroep en zich een aantal jonge, ambitieuze leden hebben aangemeld.

Het feit dat een rol als scheidsrechter bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling en je zelfvertrouwen vergroot, uitdagend en ambitieus is, waarbij je leuke contacten legt, moet een goede reden zijn om te kiezen voor deze hobby.

Tijdens de bijzonder geslaagde feestavond  sprak de voorzitter de hoop uit dat iedereen de komende 10 jaar gezond blijft en het eeuwfeest van de SZO kan meemaken.  Maar ook hij weet dat we reëel moeten blijven. In december ontviel de club Harry Leijdelmeijer, jarenlang verzorger bij het IJssel- en Berkeltoernooi en van het SZO-voetbalteam. Met hem werden allen, die het afgelopen jaar afscheid namen van familieleden of kennissen een ogenblik herdacht. Vervolgens werd de Algemene Ledenvergadering van de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken geopend.

ALV 2023 Bestuursbeleid

Belangrijkste punt op de Algemene Ledenvergadering van de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken op 16 februari 2023 was het onderdeel “bestuursbeleid”.  De ontwikkelingen in het afgelopen verenigingsjaar zorgden ervoor dat het bestuur regelmatig spijkers met koppen moest slaan. Met name het beheer van ’t Fluithuus kwam aan de orde. Het feit dat Jan Schoenmaker heeft aangegeven het wat rustiger aan te gaan doen, heeft consequenties voor de club. Door het wegvallen van de vanzelfsprekendheid dat Jan en Annie alles rond de kantine wel regelen, moesten er duidelijke afspraken worden gemaakt. De consumptieprijzen werden door het bestuur vastgesteld, evenals de kosten voor de huur van ons clubhuis. De totaalprijs voor de leden op de trainingsavond werd, na weken monitoren, gehandhaafd als stimulans en waardering voor hun aanwezigheid. Daarnaast is besloten dat leden zonder huurprijs gebruik mogen maken van het Fluithuus, wanneer deze beschikbaar is. Ondanks dat het batig saldo van de kantine behoorlijk zal verminderen door het wegvallen van feestjes en partijen, denkt de penningmeester niet in de rode cijfers te zullen komen. Deze voorspellingen moeten uiteraard nog wel aan de praktijk worden getoetst.

Veel tijd werd ook gestoken in de voorbereidingen van het 90-jarig jubileum en het Technisch Weekend. Het bestuur hoopt een goed vervolg te kunnen geven aan de geslaagde feestavond in de Herberg in Vorden van 4 februari, waar oud en jong elkaar vonden. Ook doen de organisatoren hun uiterste best om in 2024 weer een Technisch Weekend te organiseren. De aanwezigheid van een minimaal aantal leden zal doorslaggevend zijn en ook zal de deelnemersbijdrage vooraf moeten worden geïnd.

Portefeuillehouder Werving en Behoud Wim Snelders heeft afgelopen jaar veel tijd geïnvesteerd in het benaderen van voetbalverenigingen in onze regio om de SZO en de spelregels te kunnen presenteren. Helaas leverde dat niet altijd voldoende respons op. Dieptepunt was de presentatie, die Nick Wenneker afgelopen maand op verzoek van én bij Warnsveldse Boys zou geven en waarbij op de aanvangstijd helemaal niemand aanwezig was! De aanwezigheid was door de vereniging niet verplicht gesteld !

Toch gaat de SZO dit jaar onverminderd door met het aanbod aan de clubs en de pogingen om nieuwe scheidsrechters te zoeken. Gelukkig wisten inmiddels een aantal ambitieuze jongens onze vereniging wel te vinden en trainen ze vaak op dinsdag met ons mee. Ook kwamen enkele scheidsrechters een kijkje nemen in het clubhuis, maar lieten vervolgens ondanks herinneringen niets meer van zich horen. Eentje vroeg zelfs tegen een ruime vergoeding aangesteld te worden bij onze oefenwedstrijden, omdat hij in het district West een glanzende carrière bij de KNVB had gehad. Helaas was de betreffende scheidsrechter bij de Bond volstrekt onbekend.

Clubgebonden scheidsrechters zoals Lars en Rick bij FC Zutphen, Maurice en Gerrit bij Warnsveldse Boys, Ties en Rob bij Vorden, Dinand bij Witkampers, Gertie bij Voorst, Robert bij Oeken of De Graafschap, Peter bij Basteom en Wim bij Spcl.Brummen, worden gevraagd uit te kijken naar talentvolle collega’s en hen mee te nemen om kennis te maken met onze vereniging!

Het bestuur hoopt vurig dat alle SZO-leden Wim Snelders willen attenderen op getalenteerde clubscheidsrechters met ambitie.

Voorzitter Marco Arnoldus gaf aan dat komend jaar het huurcontract van de accommodatie met de eigenaar van het veld, de Parochiële Caritas Instelling van de 12 Apostelen, na 10 jaar af loopt. Het bestuur gaat ervan uit dat het contract zondermeer wordt verlengd, maar de SZO zal wel de toezegging vragen om het huurcontract over te laten gaan van de SZO naar een van de onderhuurders, wanneer dat noodzakelijk of gewenst zou zijn. Dit om de continuïteit voor alle gebruikers te waarborgen.

De samenwerking met de onderhuurders is goed en zij dragen bij aan de financiering van het complex. Hoewel Jan het wat rustiger aan doet, zijn veel gebruikers nog steeds afhankelijk van zijn goede zorgen. De omzet in de kantine is nog steeds een belangrijke inkomstenbron, waarvoor de vereniging Jan en Annie veel dank verschuldigd is.

In ieder geval zorgen wordt ervoor gezorgd dat de accommodatie in goede staat blijft. Langs de Damlaan zijn een vijftal lantaarnpalen geplaatst, die door Jan en de woensdagmiddag-klusgroep zijn aangesloten. De benodigde kabel werd gesponsord door de Twentse Kabelfabriek met een vestiging in Lochem.

Door de klusgroep werden de partytenten schoon gespoten, werd bladafval verwijderd en kregen de kleedkamers een grote schoonmaakbeurt. Marco bedankte deze klusgroep onder leiding van kluscoördinator Gertie Brouwer hartelijk.

Volgende maand wordt weer gestart met de maandelijkse FIFA-test iedere eerste dinsdag van de maand. Ook worden de spelregelwedstrijden weer structureel opgepakt. De eerstvolgende vindt plaats op dinsdag 28 februari met wel een heel speciaal tintje. Overigens kan iedere clubscheidsrechter hier vrijblijvend komen kijken.

Het bestuur hoopt dat zowel de training als de activiteiten optimaal worden bezocht en het vertrouwen dat het bestuur in 2023 heeft, niet beschaamd zal worden.

Afscheid Gertie Brouwer

Op de jaarlijkse ledenvergadering van de SZO-Zutphen nam na bijna 18 jaar secretaris afscheid van het bestuur. De mededeling dat hij zou stoppen als bestuurslid kwam voor het bestuur niet als een regelrechte verrassing. Al geruime tijd geleden gaf hij aan dat het tijd was om het stokje over te dragen. Tot aan het 90-jarig jubileum is zijn bestuurslidmaatschap met wederzijds goedvinden nog gerekt, maar nu treedt de gewaardeerde secretaris toch echt af. Gelukkig wijst niets er op dat hij de pinnige verwijzingen naar het ontbreken van een mobiele telefoon of zijn voorkeur voor “hard-copies” , zat was, integendeel. Hij was er trots op dat hij gewoon een gesprek kon voeren, zonder gestoord te worden door een berichtje op Whats App of een nieuwtje op Facebook.

Gertie was een man van “doe maar gewoon, da’s gek genoeg”.

Behalve natuurlijk wanneer het om Ajax , de motorraces of de politiek ging. Dan was hij ongekend fel en scherp. Toen het trainen vanwege zijn blessure niet meer ging, bleek Opsporing Verzocht op dinsdagavond een welkome tijdsbesteding in het clubhuis en stak hij zijn mening niet onder stoelen of banken.

Het feit dat Gertie nu het SZO-bestuur verlaat, betekent gelukkig niet dat hij de club in de steek laat. Bij het 50-jarig jubileum Kreunen IJssel- en Berkeltoernooi speelt hij weer een prominente rol. Iedere woensdagmiddag staat hij zijn mannetje als kluscoördinator, hoewel hijzelf die titel niet ambieert. Ook dit jaar verwachten de kinderen en kleinkinderen van de leden en donateurs weer dat de door Gertie uitgenodigde paashaas zijn eitjes verstopt op Eerste Paasdag.

Wanneer de handen uit de mouwen gestoken moeten worden, staat hij vooraan, of het nu bij VV Voorst is of bij de SZO. Net als zijn echtgenote Hannie trouwens, die onmiddellijk bereid bleek vanavond kantinedienst te draaien. Twee verenigingsmensen bij elkaar ! In de speech van de voorzitter ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum benadrukte hij hoe belangrijk het is, dat je samen dezelfde hobby deelt. Al hoeft hij Hannie natuurlijk niet te vragen welke clubkleuren Brevendia in Stramproy (groen-wit) heeft of waar het sportpark van SVV’56 ligt. (Sibculo)

Gertie gaat zich nu inzetten voor de dorpsquiz in Voorst, Gemeente Voorst. Zijn netwerk, dat toch al enorm is, zal hierdoor alleen nog maar groeien en hij zal zeker niet nalaten de bekenden over te halen een activiteit van de SZO te sponsoren, zoals schilder Job van Bosheide, Da’s Pienter, de Kaasboer en het Ribhouse al deden. Of om bekende Nederlanders uit te nodigen als Stefan Groothuis en de aanklager betaald voetbal.

Het bestuur zal hem gaan missen als betrouwbare en punctuele secretaris, die de kunst van Whats App-berichten op de mail tot een kunst heeft verheven. Regelmatig ontvingen de leden van het dagelijks bestuur een mailtje met enkel “versturen?” of “Lichtenvoorde ?” als tekst. Een goed verstaander heeft immers maar een half woord nodig. Zo waren zijn uitnodigingen en berichten: geen woord teveel! Voorzitter Marco Arnoldus bedankt erelid Gertie Brouwer namens de vereniging heel hartelijk voor alle jaren bestuurslidmaatschap. De vergadering onderstreept dat met een hartelijk applaus en Gertie ontvangt een fraaie bos rood-gele bloemen.

Dick Westerveld 40 jaar lid

Op de ledenvergadering van de Scheidsrechtersvereniging Zutphen e.o. werd Dick Westerveld gehuldigd voor het feit dat hij 40 jaar lid is van de vereniging. Voorzitter Marco Arnoldus gaf aan dat Dick daarmee toetreedt tot de groep van 30% van de leden, die de SZO al meer dan 40 jaar trouw zijn.

De sympathieke Zutphenaar heeft nooit een glanzende carrière als voetbalscheidsrechter gehad. Dat past ook niet bij hem. Hem is met de paplepel in gegeven dat je dienstbaar en trouw moet zijn en sociaal in alle opzichten. Dan laat je dus jeugd genieten van het voetbalspel als spelleider, begeleidt voetballiefhebbers met een beperking naar hun favoriete Superboeren of maakt je druk voor degenen in onze samenleving, die het minder hebben.

Dick hield van voetbal, z’n broer evenzoveel van handbal.  Beiden gesteund door liefdevolle ouders. Tot op hoge leeftijd bezocht Dick met zijn moeder de bingo’s, waarvan beiden zichtbaar genoten. Nu volgt Dick nog steeds de arbitrage op een afstandje, maar afscheid nemen van een vereniging, waarvan je ooit lid was, doe je niet !

Marco overhandigde hem een mooie bos geel-rode bloemen en bedankte hem voor zijn loyaliteit.

publicatiedatum: 23-02-2023

Spannende prijzen te winnen tijdens spelregelwedstrijd Scheidsrechters

vereniging

EEFDE –  Tijdens de komende spelregelwedstrijd in ’t Fluithuus, de kantine van de club aan de Damlaan 16 in Eefde op dinsdagavond 28 februari zijn er voor de spelregelkenners spannende prijzen te winnen. De aftrap voor de vragen met beeldfragmenten vindt plaats na de wekelijkse training om circa 21.15 uur en is ook voor clubscheidsrechters toegankelijk.

Tijdens de korte winterstop in de voetbalcompetitie organiseerde de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken een instructief Technisch Weekend in Lochem. Het observeren en analyseren van het kwartet betaald voetbalcollega’s tijdens de wedstrijd PEC Zwolle tegen Almere City leverde veel bespreekpunten op. Daarnaast werden de spelregels besproken en aan de fysieke conditie gewerkt.

Het belangrijkste onderwerp van de bijeenkomst werd echter het gebrek aan respect en begrip voor de scheidsrechter en zijn of haar assistent. Regelmatig wordt hij uitgemaakt voor ‘lul’ of “klootzak”. Zelden volgt nog een gele kaart voor het uiten van een dergelijke krachtterm. Ook trainers en teamleiders hebben regelmatig de pik op de leidsman. De maatschappelijke taalverruwing heeft de grenzen bij het voetbal verlegd. Slechts discriminerende teksten of het toewensen van dodelijke ziektes leveren nog een prent op. 

De deelnemers aan het TW vroegen zich af of het schreeuwend tekort aan arbiters, zowel bij de jeugd als de senioren, hierdoor te verklaren is. Desondanks kiezen zowel jongens als meisjes nog steeds voor de hobby, waarvan bewezen is dat het bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling en het zelfvertrouwen laat groeien. Het feit dat amateurscheidsrechters noodgedwongen hun eigen tenues, schoenen en overige attributen moeten bekostigen, blijkt geen drempel. De officiële KNVB-tenues met het ARAG-logo van de sponsor van de betaalde collega’s worden in het amateurvoetbal algemeen gedragen. Het ontbreekt de scheidsrechters aan een grote sponsor, omdat de KNVB dat belet. Deze zou ervoor kunnen zorgen, dat het mogelijk aantrekkelijker wordt om wedstrijden te gaan fluiten. 

De Zutphense scheidrechters hadden aan het eind van de geanimeerde discussies wel een potentiële geldschieter in gedachten, aldus voorzitter Marco Arnoldus: ”Gezien de geslachtelijke termen, waarmee de scheidsrechters regelmatig worden geconfronteerd, komt de shirtsponsor van FC Emmen daarvoor het meest in aanmerking”. 

‘Easy Toys’ uit Veendam deed niet lullig en sponsorde spontaan een activiteit van de 90-jarige SZO. Tijdens de komende spelregelwedstrijd in ’t Fluithuus zijn er voor de spelregelkenners dan ook spannende prijzen te winnen. Elk probleem kan immers ook met humor opgelost worden, vinden de Zutphense scheidsrechters, die in het vervolg met een lach zullen terug denken aan deze hilarische quiz en de verdiende gele kaart glimlachend vaker op zak kunnen houden.

publicatiedatum: 10-02-2023

SZO viert 90-jarig jubileum

Op 4 februari 1933 werd de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken (SZO) opgericht. Dat betekent dat het op 4 februari 2023 hoog tijd was voor een feestje. De Scheidsrechtersvereniging bestond 90 jaar!

Scheidsrechter zijn is niet vanzelfsprekend
De laatste jaren is gebleken dat het niet vanzelfsprekend is om over voldoende scheidsrechters te beschikken. Helaas worden er steeds minder wedstrijden voorzien van een KNVB-scheidsrechter en komt het regelmatig voor dat duels van eerste elftallen in de vijfde klasse niet kunnen worden bemand met een KNVB-arbiter.

Ook bij de SZO is de nieuwe aanwas van leden erg mager. We zijn ontzettend blij dat leden als Ties Oplaat en Rick Stokreef zich recent bij de SZO hebben aangesloten. Wij hopen in de nabije toekomst meer jonge en enthousiaste scheidsrechters te mogen verwelkomen aan de Damlaan.

Geslaagde feestavond
Op zaterdagavond 4 februari werd het 90-jarig jubileum van de SZO gevierd bij de Herberg in Vorden. Meer dan veertig mensen hadden zich aangemeld voor deze feestavond. We waren blij om te zien dat de mensen waaraan wij de scheidsrechtersvereniging mede te danken hebben, aanwezig waren om samen met hun partners het feestje te vieren.

Voorzitter Marco Arnoldus opende de avond met een pakkende speech. Ook hij richtte zijn aandacht op het teruglopende aantal KNVB-scheidsrechters en noemde het belangrijk dat de SZO kan voortbestaan en dat de volgende generatie klaarstaat om het werk van de vorige over te nemen.

De avond werd vervolgd met een heerlijk buffet. De aanwezige feestvierders konden genieten van frisse salades en malse vleesgerechten.

De avond werd afgesloten met een tweedelige quiz. Het eerste deel bestond uit een pub quiz waarin de deelnemers werden getest op hun kennis. De avond werd afgesloten met een muziekbingo waarbij er grondig werd meegezongen.

Op naar de 100
Wij hopen dat alle aanwezigen ook in de komende tijd de moeite blijven nemen om de Damlaan te bezoeken. Niet alleen tijdens de wekelijkse training op dinsdag, maar ook tijdens de activiteiten die georganiseerd zullen worden.

Over 10 jaar hopen wij het 100-jarig bestaan van de vereniging te kunnen vieren.

Woord van dank
Vanzelfsprekend willen wij alle aanwezigen bedanken voor hun bijdrage aan deze zeer geslaagde avond.

Een speciaal woord van dank gaat uit naar Marco Arnoldus, Marit Smelt, Ria Weever en Ivan Weever die er samen met de organisatoren ervoor hebben gezorgd dat de zaal er goed versierd uitzag.

De Herberg Vorden willen we bedanken voor het uitstekende buffet en de prettige locatie.

Tot slot moet Kevin Weever genoemd worden. Samen met Nick Wenneker heeft hij ervoor gezorgd dat deze avond soepel is verlopen en konden alle aanwezigen genieten van een fanatieke strijd tijdens de pub quiz en de muziekbingo

jubileum speech van onze voorzitter

GESLAAGD 90-JARIG JUBILEUMFEEST SZO-ZUTPHEN

Op 4 februari vierde de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken haar 90-jarig jubileum. Marco Arnoldus heette als voorzitter de erevoorzitter, ereleden, leden van verdienste en leden van de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken met hun partners van harte welkom in de Herberg in Vorden. In zijn speech schetste hij de geschiedenis van de club en benoemt en bedankt degenen, die aan de ontwikkeling hebben bij gedragen. Hij is bezorgd over de vergrijzing van het ledenbestand en het structureel dalende aantal scheidsrechters bij de KNVB. Dat heeft ook gevolgen voor de SZO. Toch ziet hij de toekomst positief tegemoet, doordat een aantal enthousiaste en gemotiveerde jonge scheidsrechters en assistenten de kar willen trekken. De regionale voetbalverenigingen moeten inzien, dat goed opgeleide en optimaal getrainde scheidsrechters onmisbaar zijn ook voor hun eigen ambities. Medewerking aan wervingscampagnes is daarvoor essentieel. Evenals het ondersteunen van de activiteiten van de SZO-Zutphen. Of de club het eeuwfeest zal halen, wordt in ieder geval deze avond als vanzelfsprekend beschouwd.

Tekst speech Marco Arnoldus:

“Precies op deze dag, 4 februari 1933, exact 90 jaar geleden dus zaten een achttal, eigenwijze Zutphenaren bij elkaar in de kroeg om de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken op te richten. De groep vond de tijd rijp om een eigen vereniging in het leven te roepen in navolging van de scheidsrechters in Apeldoorn (in 1927) en in Deventer (al in 1922).

De club sloot zich aan bij de “Nederlandse Bond van Voetbalscheidsrechters”, die een jaar eerder in mei 1932 was opgericht.

Uit de veel geroemde speciale uitgave van ons clubblad Nieuws van de Dam, ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum, blijkt dat de situatie rond de arbitrage sinds de oprichting nog nauwelijks veranderd is. Zowel doelstellingen, verwachtingen als belemmeringen zijn vergelijkbaar met de situatie op dit moment. Nog steeds spelen het tekort aan scheidsrechters, de arbeidsvoorwaarden, de rapportage en de rol van de KNVB onverminderd een wezenlijke rol.

 

In de jaren 50 van de vorige eeuw was het ledental ongeveer even groot als nu.

Van 1970 tot 1977 verdubbelde ‘t aantal leden echter van 60 naar maarliefst 125 !

De KNVB en Afd. Gelderland werd onder meer gediend door onze leden Wim Meuleman (zelfs opgeklommen tot voorzitter van de KNVB), Ab Bello, Jan Scholten, Wim Jonkers, Jan Bennink, Ben Berendsen, Wil de Groot en Theo van Rossum.

 

De imposante Henne Laar vervulde zo’n 20 jaar het voorzitterschap tot 1961. Ab Bello volgde hem op, daarna Ely Voskamp, Jan Bennink en vanaf 1971 Gerrit Nijkamp. Herman Plijter nam van hem de voorzittershamer over en vervolgens Gerard van Dongen, Frits Heimensen, Gerrit Pas en ikzelf.

 

Al in 1938 deed de SZO mee aan het landelijk scheidsrechters-veldvoetbal-toernooi en in 1976 organiseerden wij voor het eerst zelf het landelijk COVS-kampioenschap, toen bij Zutphania.

Twee jaar later behaalde het SZO-voetbalelftal op de NK de titel in Blijham. Wim Bartelds, Hans Zwolle en ik maakten deel uit van dat sterrenelftal onder leiding van Gerrit Nijkamp en Jan Schoenmaker. Dat unieke kunstje wisten we in Emmen, Amsterdam, Eindhoven en bij AZC in Zutphen te herhalen. 5 keer kampioen voor zo’n kleine vereniging ! Het SZO-zevental onder leiding van Dolf Versteege hoopt ook dit jaar weer hoge ogen te gooien bij het NK in Amsterdam !

 

Absoluut hoogtepunt voor de club was het in gebruik nemen van een eigen accommodatie aan de Damlaan in Eefde in 1979, waarvan Gerrit Nijkamp, Sjaak Pikkert en Jan Schoenmaker de drijvende krachten waren. Dankzij onze kantinebeheerders Annie en Jan Schoenmaker werd ’t Fluithuus een gastvrij huis voor trainende scheidsrechters, bezoekers aan onze activiteiten, mariniers, SZO- en PTT-klaverjassers, darters en zelfs Sint Nicolaas. Financieel heeft het de club geen windeieren gelegd.

 

Wij zijn al die kaderleden in de afgelopen decennia veel dank verschuldigd en niet te vergeten hun partners en familieleden, die hun hobby onvoorwaardelijk steunden.

Graag vraag ik bij deze viering van ons 90-jarig jubileum degenen, die niet meer onder ons zijn, met een moment stilte te gedenken.

 

Het is nu hoog tijd om naar de huidige tijd en de toekomst te kijken.

Helaas is het ledenaantal van de SZO nog steeds niet stijgend, ondanks de wervende activiteiten van ons bestuurslid Wim Snelders. Zowel de COVS als de KNVB luidden de noodklok al enige jaren, maar veel effect heeft dat niet gehad op het totaal aantal arbiters, integendeel.

Het lijkt er op dat ook de voetbalverenigingen in onze regio zich nog onvoldoende bewust zijn van de noodzaak om kaderleden en clubscheidsrechters door te laten stromen als bondsscheidsrechter.

In sommige districten vinden al standaardwedstrijden plaats zonder dat er een KNVB-scheidsrechter voor kan worden aangesteld.

Gelukkig hebben we afgelopen tijd weer enkele jonge, ambitieuze jongens kunnen begroeten. Niet voor het eerst blijkt dat de genen van ouders of grootouders doorslaggevend zijn bij hun keuze, zoals bij Daan Brouwer en Ties Oplaat.

 

Maar juist van degenen, die uit zichzelf kiezen om scheidsrechter of assistent te worden, moeten we het hebben. Clubscheidsrechters als Lars Vos en Rick Stokreef, die willen doorgroeien, zijn de toekomst voor de arbitrage en onze SZO !

Zo’n derde deel van de 51 SZO-leden is al meer dan 40 jaar lid, 12 % zelfs meer dan een halve eeuw. Voor hun verdienste zijn er maar liefst 7 benoemd tot erelid.

Het zal dus geen verbazing wekken, wanneer zij niet allemaal meer het honderdjarig jubileum mee zullen maken. De maatschappelijke vergrijzing heeft ook binnen de SZO toegeslagen.

 

Toch zien we de toekomst niet somber tegemoet. Er zijn een aantal zeer enthousiaste jongens toegetreden tot het bestuur en bijzonder actief binnen de vereniging, zoals Michel Nijdeken, Kevin Weever en Nick Wenneker.

Het belangrijkste voor het voortbestaan van de vereniging vind ik het feit dat zij samen met generatiegenoten en partners activiteiten ontplooien -, ook buiten de arbitrage om. Samen darten of bowlen zorgt voor saamhorigheid en verbondenheid, waarvan ook de scheidsrechtersvereniging zal profiteren. Ook de vanzelfsprekendheid dat gezinsleden bijspringen en de hobby van hun zoon of broer steunen, bevordert de kans dat de SZO de honderd ongeschonden haalt aanmerkelijk.

Net zoals destijds de schoonvader van Gerrit Nijkamp het Fluithuus opmetselde en als Sinterklaas fungeerde en Maja Berendsen moeder Bets opvolgde als redder van de verloting bij het IJssel en Berkeltoernooi. De partners van de leden vormden toen een Dames-trimgroep, die iedere woensdag op de Damlaan aan hun conditie werkten en meeliepen met de Zutphense Avondvierdaagse. Wekelijks waren ze daarnaast beschikbaar als kantinedienst.

Nu weet ik ook wel dat de emancipatie genadeloos heeft toegeslagen, maar het geeft ontegenzeggelijk aan dat de scheidsrechter niet zonder de steun van het thuisfront kan, ook in de huidige tijd niet ! Namens de SZO bedankt daarvoor.

 

De succesvolle organisatie van een eigen Technisch Weekend is een van de kernactiviteiten van onze scheidsrechtersvereniging. Mede dankzij onze sponsors als Kreunen Bouw, Centerrr, Arriva, Marco Heppen Mettler-Toledo en Gasservice Scheerder en specifieke sponsors als notitiekaartjes-sponsor Da’s Pienter hoeven we ons gelukkig financieel nog geen zorgen te maken. Ook de samenwerking met de vijf onderhuurders is goed.

Daarmee moeten we gewoon door gaan en het verder uitbreiden.

 

Samen moeten we ervoor zorgen dat de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken springlevend blijft. Uiteraard wens ik jullie allemaal, datzelfde toe.

Laat de SZO niet in de steek, maar blijf de club bezoeken en waar mogelijk bijdragen aan haar ontwikkeling, zoals jullie dat altijd hebben gedaan of juist nu doen. Op de accommodatie wachten altijd klusjes, die samen met Jan en mij door Gertie, Andre en Peter braaf iedere woensdagmiddag worden uitgevoerd.

 

Als dank daarvoor biedt het bestuur jullie ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum een gezellige avond aan, bewust in eigen kring, zodat er voldoende mogelijkheden zijn om met elkaar van gedachten te wisselen en herinneringen op te halen, te genieten van een uitstekend buffet en van de gezellige activiteiten.”

De voorzitter spreekt tenslotte de hoop uit dat de leden, donateurs en belangstellenden de komende activiteiten van de SZO massaal zullen bezoeken. Uiteraard wordt er ook dan aandacht besteed aan het jubileum. De start van de feestelijkheden is in ieder geval uitstekend geslaagd. De Paasbingo op 8 april en het Paaseieren zoeken voor de kinderen op Eerste Paasdag staan op het programma en op 1 juli het KREUNENBOUW IJssel- en Berkelvoetbaltoernooi voor scheidsrechtersverenigingen in het district Oost van de KNVB.

publicatiedatum: 17-01-2023

SZO beleeft een zeer geslaagde editie van het technisch weekend

In 2020 vond de laatste editie van het technisch weekend plaats. Door Corona konden we twee jaar niet op pad met elkaar, maar dit jaar stonden alle seinen weer op groen voor een gezellig en informatief weekend in Lochem. Net zoals in 2019 verbleven we bij de Waltakke in Lochem.

Wedstrijdbezoek in Zwolle

Een terugkerend thema op het programma is een wedstrijdbezoek. We woonden de wedstrijd bij tussen PEC Zwolle en Almere City FC. Een mooie vermelding was dat SZO-lid Kevin Weever hierbij onderdeel was van het arbitrale kwartet. Na een spannende wedstrijd gezien te hebben die in het voordeel van de Zwollenaren werd beslist, was er na afloop nog kort de gelegenheid om het arbitrale kwartet onder leiding van Jeroen Manschot te bevragen naar bepaalde momenten uit de wedstrijd. We sloten af met een groepsfoto.

Daarna keerden we voldaan weer richting Lochem waar nog kort werd nagepraat over de wedstrijd. We willen PEC Zwolle graag bedanken. Geheel kosteloos mochten wij de wedstrijd bijwonen vanuit een skybox. Dit maakte het een bijzonder aangename avond.

Wedstrijdanalyse, trainen, finaledag Waltakke en de feestavond

Om 8:30 uur verzamelde de groep zich voor het ontbijt. Vervolgens kwamen de notitieblokken tevoorschijn en bekeken we samen verschillende fragmenten uit de wedstrijd terug. Tijdens deze wedstrijd had iedereen een opdracht. De één keek naar positie kiezen en volgen, de tweede groep richtte zich op leiding geven en de laatste groep focuste zich op het toepassen van de spelregels. De fragmenten gaven genoeg voer voor discussie. Na zo’n anderhalf uur sloten we de wedstrijdanalyse af.

Spelregels en training

Na de wedstrijdanalyse volgde het volgende gevreesde onderwerp: de spelregels. Twintig vragen vol kromme formuleringen en bijzinnen. Robert kroonde zich uiteindelijk tot spelregelkampioen. Hij had maar liefst 17 van de 20 vragen goed. Een uitstekende score. Na de lunch volgde er een training op het veld buiten.

Het is ontzettend prettig om een lid te hebben dat betrokken is bij het betaalde voetbal. Je hebt toegang tot beelden, fragmenten, spelregelvragen en trainingen waar je niet zomaar aan kunt komen. De training op het veld was daarom ook prima verzorgd door Kevin. Met elkaar waren we zo’n 70 minuten bezig. Onder een blauwe lucht was het geen straf om actief bezig te zijn.  

Na de training nam iedereen even de tijd om zich op te frissen en werd er met een schuin oog naar het EK schaatsen gekeken tot het zover was om aan het avondeten te beginnen. Marco en Gertie waren inmiddels op en neer gereden naar Vorden om bij Hotel Bakker een heerlijk diner op te halen. Voor de mannen stond een aardappelpuree met rode kool en stoofvlees klaar. Er is genoten van dit lekkere menu. We bedanken Thijs Eijkelkamp die dit via zijn werkgever, Hotel Bakker in Vorden, mogelijk heeft gemaakt.

Finaleavond Waltakke indoor soccer toernooi

Na het eten was het voor een select groepje leden tijd om zich klaar te maken voor de finaleavond bij de Waltakke. Hier werden in 4 poules wedstrijden gespeeld van 10 minuten in een indoorhal die te vergelijken is met een pannakooi. Nadat Ties Oplaat en Lars Vos de eerste rondes hadden waargenomen, werden ze halverwege afgelost door Nick Wenneker en Kevin Weever die de laatste wedstrijden tot een goed einde brachten. Na afloop sloot een aantal leden aan bij de feestavond die traditiegetrouw aansluitend aan de finaleavond plaatsvindt. Het was erg gezellig.

Voetballen, inpakken en opruimen

De laatste dag van het weekend was aangebroken en stond vooral in het teken van de tassen weer inpakken. Na het ontbijt namen 6 leden nog even gebruik van de mogelijkheid om zelf in de indoorhal een balletje met elkaar te trappen. Eenmaal weer teruggekeerd werden de spullen opgeruimd en een laatste controle door het huis gedaan of er geen spullen waren achtergebleven. Rond half 1 verlieten de laatste leden de accommodatie van de Waltakke om daarna aansluiting te kunnen vinden bij de nieuwjaarsreceptie die gepland stond bij ons eigen clubhuis aan de Damlaan.

Als vereniging kijken we terug op een meer dan geslaagde editie van het technisch weekend. De invulling van het programma was uitstekend verzorgd en bood iedereen de mogelijkheid om aan te sluiten bij de geplande activiteiten. Daar willen we Kevin als organisatie enorm voor bedanken.

Zonder sponsoren was het ook niet mogelijk geweest om het technisch weekend zo succesvol te maken. We willen daarom nogmaals Hotel Bakker Vorden en Bakkerij Verbeek Brummen bedanken voor hun bijdrage.

Tot slot een woord van dank aan de aanwezige leden van het technisch weekend: Kevin, Nick, Gerrit, Gertie, Ivan, Marco, Michel, Peter, Robert, Ties, Pim en Lars. We gaan met elkaar een nieuw kalenderjaar in en staan klaar om weer de velden op te gaan in de tweede helft van het seizoen 2022/2023.

publicatiedatum: 03-01-2023

IN MEMORIAM: HARRY LEIDELMEIJER

“ONZE MAN MET DE GOUDEN HANDJES IS ER NIET MEER ……..”

Op zondag 25 december is Harry Leidelmeijer op 87-jarige leeftijd overleden. Harry was een bekende persoonlijkheid in de Zutphense sportwereld. Daarnaast verzorgde hij meer dan 40 jaar de medische begeleiding bij ons jaarlijkse COVS-districtsvoetbaltoernooi en trad hij op als verzorger van het succesvolle SZO-voetbalteam. Voorzitter Gerrit Pas huldigde hem bij zijn jubileum destijds met een fraaie onderscheiding.

De Zutphenaar met Indonesische roots was niet alleen OK-assistent in het plaatselijke ziekenhuis en later ondermeer ambulanceverpleger en gipsmeester, maar ook een bijzonder gewaardeerde sportmasseur. Verschillende voetbalclubs, zoals Be Quick, maakten graag gebruik van zijn diensten als verzorger. Waar anderen blessures met rust wilden laten genezen, zorgde Harry er met zijn vaardige handen en expertise voor dat een speler onverwacht snel weer op het veld stond. Ook een aantal SZO-scheidsrechters hadden baat bij zijn massages in zijn huis aan de Capellenlaan en hoefden daarom geen wedstrijden af te zeggen. Menig rugblessure verdween door hem als sneeuw voor de zon. Zijn “gouden handjes” werden dan ook geroemd.

Op de IJssel-en Berkeltoernooien had hij dikwijls de handen vol aan geblesseerd geraakte spelers van onze zusterverenigingen. Wanneer de kwetsuur ernstiger was en er een ziekenauto opgetrommeld moest worden, was het noemen van zijn naam voldoende om uitvoerige toelichtingen of formaliteiten te voorkomen. De ambulance was al onderweg en het ziekenhuisbed werd al in gereedheid gebracht, zoveel vertrouwen genoot hij. Daarnaast was hij ook een empathische en rustige man, die je op je gemak wist te stellen en altijd bereid was te luisteren naar je verhaal. Op de jaarlijkse SZO-Ledenvergaderingen liet hij tot op hoge leeftijd zijn gezicht zien en had hij belangstelling voor de ontwikkelingen van de arbitrage.

Voor zijn verdienste werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van de SZO.

Op 2 januari nam een afvaardiging van onze vereniging bestaande uit Marco Arnoldus (voorzitter), Gerrit Pas (oud-voorzitter en lid van de IJssel- en Berkeltoernooicommissie) en Jan Heppen (lid van de IJssel- en Berkeltoernooicommissie) afscheid van hem in het crematorium in Ugchelen. Ondanks dat de uitvaart plaats vond in besloten kring was er geen stoel onbezet. De enorme waardering van kinderen, kleinkinderen, achterkleinkind, familie, vrienden en kennissen voor Harry als vader, opa en sympathiek mens blijkt daaruit .

Harry, enorme dank voor alles wat je voor de SZO-voetballers en ons toernooi in al die jaren gedaan hebt. Wij wensen de familie veel sterkte bij het verwerken van dit verlies, maar zijn er van overtuigd dat de herinneringen aan hem onuitwisbaar zullen zijn.

Bestuur Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken