szo

Nieuws

publicatiedatum: 20-11-2022

Even voorstellen nieuw lid:
Rick Stokreef

Naam: Rick
Achternaam: Stokreef
Woonplaats: Zutphen
Leeftijd: 18 jaar

Niveau waarop je actief bent:
Clubscheidsrechter bij FC Zutphen

Wat doe je in het dagelijks leven naast het fluiten?
Ik doe een bbl-opleiding als timmerman en ben trainer/coach van FC Zutphen MO11-2.

Waarom ben je begonnen als scheidsrechter?
Sinds mijn jeugd leek het mij al leuk om scheidsrechter te worden. Inmiddels ben ik ruim 4 jaar actief als scheidsrechter bij FC Zutphen en fluit ik naast jeugdwedstrijden ook senioren wedstrijden op verschillende niveaus. Daar heb ik ontzettend veel plezier in.

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt bij een wedstrijd?
De bedankjes van de trainers en spelers elke week die het bevestigende gevoel geven dat ik een goede wedstrijd heb gefloten.

Wat wil je nog bereiken als scheidsrechter in de toekomst?
Dat weet ik nog niet precies. Het liefst het hoogst haalbare, maar wat dat zal zijn daar moet ik nog achter gaan komen.

publicatiedatum: 07-09-2022

SZO delegatie actief op het SallendElectronics U13 Tournament in Zutphen

Op 19, 20 en 21 augustus werd bij FC Zutphen het SallendElectronics U13 tournament afgewerkt met BVO teams uit binnen-en buitenland. De SZO was hier voor de 6e editie ook bij aanwezig met een forse delegatie.

Op de openingsavond werden 2 speelrondes afgewerkt, waarbij 8 van de 10 deelnemende teams in actie kwamen. Alle teams wisten een aanzienlijk niveau op de mat te leggen wat een veelbelovend signaal was voor de rest van het weekend.

Tijdens het toernooi was de SZO actief met 3 arbitrale trio’s, die bij de wedstrijd en in de rust werden ondersteund door de veldverzorging die in handen lag dit weekend van Pim Bloemenkamp en Marit Smelt. Zij hebben de mannen dusdanig goed kunnen ondersteunen deze dagen, een groot compliment daarvoor.

Op zaterdag was het aanzienlijk warmer geworden dan de dag ervoor, wat de omstandigheden er niet makkelijker op maakte. Op het warme kunstgras was het afzien voor zowel de spelers als arbitrage, maar ondanks dat klonk rond 16:30 uur het laatste fluitsignaal van de scheidsrechters om ook deze dag met een goed gevoel af te kunnen sluiten.

Zondagochtend werden de laatste poulewedstrijden gespeeld, voordat de kruisfinales zouden worden afgewerkt. In voorgaande edities bleken de kruisfinales vaak ten prooi te vallen aan het team wat de daaropvolgende strafschoppenserie het beste nam. Dit jaar viel de beslissing vaak al binnen de 2x 20 minuten wedstrijdduur, wat tussen het toch al drukke schema door voor wat extra rust zorgde.

De finale van het toernooi werd gespeeld tussen AZ en PSV. AZ wist de finale uiteindelijk met 3-0 naar zich toe te trekken, nadat het in de groepsfase al met 4-0 van de Eindhovenaren wist te winnen. Al met al een terechte winnaar na 3 dagen.

Voor onze leden was het toernooi een laatste test richting de competitie en bekerwedstrijden toe die in de komende weken weer op het punt van beginnen staat. Zij hebben tijdens het toernooi laten zien dat het met de conditie wel goed zit en wensen ze veel succes voor aankomend seizoen toe.

 

Een speciale vermelding en dank voor Maurice, Ivan, Daan, Lars, Thijs, Gerrit, Dinand, Marit, Pim, Nick, Kevin en Lars die zich deze 3 dagen hebben ingezet bij het SallendElectronics U13 tournament.

publicatiedatum: 15-08-2022

Top jeugdvoetbal onder leiding van SZO-arbiters

Op vrijdagavond 19, zaterdag 20 en zondag 21 augustus 2022 vindt bij FC Zutphen het internationale SallandElectronics U13 jeugdtoernooi plaats. Dit jaar zullen de talenten van: Bayer 04 Leverkusen, Vitesse, KRC Genk, Chelsea, Borussia Mönchengladbach, Club Brugge, AZ, PSV, Feyenoord en FC Zutphen deelnemen aan de zesde editie van het toernooi.

Sinds de eerste editie van het toernooi levert de SZO scheidsrechters. Kevin Weever en Nick Wenneker streven ernaar om alle duels te voorzien van trio’s. Een goed toernooi moet worden begeleid door goede scheidsrechters en assistent-scheidsrechters. Ook dit jaar is het gelukt om elke wedstrijd te voorzien van een neutraal trio. De meeste (assistent)scheidsrechters zijn lid van de SZO. Dit jaar zullen: Maurice Smelt, Gerrit Smelt, Lars Vos, Ivan Weever, Thijs Eijkelkamp, Daan Brouwer, Dinand Wichers, Lars Westendorp, Kevin Weever en Nick Wenneker hun medewerking verlenen. Negen van de tien genoemde (assistent)scheidsrechters zijn lid bij de SZO. Pim Bloemenkamp zal ook aanwezig zijn om alle arbiters te ondersteunen tussen de wedstrijden door.

Tijden zijn veranderd. Kevin en Nick waren voor het SallandElectronics U13 toernooi, ook actief betrokken bij het Wim Kuijper toernooi bij vv Vorden. Het was een jaar of vijf geleden een stuk gemakkelijker om arbiters te vinden die willen meewerken aan een jeugdtoernooi. Veel (assistent)scheidsrechters zitten op dit moment in de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Ze fluiten of vlaggen oefenwedstrijden of moeten in Zeist aanwezig zijn voor de aftrap van het nieuwe seizoen. Daarnaast is het belangrijk dat de kwaliteit wordt gewaarborgd. Alle (assistent)scheidsrechters die zullen deelnemen aan het toernooi, fluiten of assisteren normaliter op een dusdanig niveau (voor de KNVB) dat het verantwoord is om deze mensen ook in te zetten op het U13 toernooi.

Het toernooi zal vrijdag om 17.30 uur worden afgetrapt. Na twee speelrondes zal om 19.30 uur de officiële opening plaatsvinden.

Zondag omstreeks 15.00 uur zal de finale worden gespeeld.

We kijken uit naar een mooi en hopelijk droog voetbalweekend.

publicatiedatum: 31-07-2022

Joop breukink lid in de orde van oranje nassau

Op zaterdag 30 juli 2022 heeft ons SZO lid Joop Breukink uit handen van de burgemeester Alex van Hedel van Brummen een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Joop is nu lid in de orde van Oranje Nassau.

Tijdens de Gelderse Kampioenschappen Dressuur ( paarden ) , op het terrein van Joop en Marietje Breukink, stapte even na 14 uur de burgemeester het terrein op. Joop was nog niet echt verrast omdat er wel eens vaker een huldiging plaats vindt in de paardenwereld. Pas op het moment dat de burgemeester de levensloop van Joop doornam en hij het had over een 40 jarig lidmaatschap van de scheidsrechtersvereniging SZO, ging er een lampje branden en besefte Joop dat het om hem ging !

Namens het bestuur van de SZO heeft Wim Snelders een grote bos bloemen overhandigd en hebben André Scheltes , Wim Bartels, Gerrit Nijkamp en Peter Rudolph persoonlijk Joop gefeliciteerd met deze prachtige onderscheiding.

publicatiedatum: 06-07-2022

Succesvol seizoen SZO leden dankzij handhaving en diverse promoties!

Het seizoen 2021-2022 is ten einde gekomen en gisteren hebben de leden kennisgenomen van waar ze op de ranglijsten geëindigd zijn.
Met trots kunnen we als vereniging ten eerste melden dat alle actieve leden zich hebben gehandhaafd! Daar zijn we erg trots op.
Naast de handhaving waren er ook diverse promoties te melden binnen de vereniging.

Gepromoveerde scheidsrechters
Rodney Huijbrechtse is gepromoveerd naar B lijst zaalvoetbal
Michel Nijdeken is gepromoveerd naar ZOAC
Maurice Smelt is gepromoveerd naar JB

Gepromoveerde assistent-scheidsrechters
Nick Wenneker is gepromoveerd naar ZAAC
Lars Vos is tussentijds gepromoveerd naar ZAAC

We feliciteren iedereen met het behalen van hun promotie en handhaving en wensen elkaar heel veel succes toe aankomend seizoen!

publicatiedatum: 06-07-2022

Verslagen kreunen bouw ijssel en berkel toernooi 2022

SZO Zutphen wint Kreunen Bouw IJssel- en Berkeltoernooi

Na 2 coronajaren kon er eindelijk weer eens een IJssel- en Berkeltoernooi georganiseerd worden.
We hadden weinig hoop op een goed afloop en we zouden ons stinkende best doen om deze keer de Theo van Rossum Sportiviteitsbokaal eens in de wacht te slepen.

Ons team bestond uit de volgende sterspelers: Maurice Smelt, Ward en Noud van Deurzen, Niek Wouters, Michel Nijdeken, Ties Oplaat, Iwan Weever, de good olds Peter Rudolph en Prem Lachman en later sloten Daan Brouwer en Kevin Weever ook nog aan.

Onze eerste wedstrijd speelden we tegen het team uit Arnhem.
Een goed kans van Maurice werd door de doelman gestopt en ook Ward en Noud kregen goede kansen. Prem moest zich een paar keer reddend voor de bal gooien en een superactie van Maurice leverde ook niet het gewenste resultaat op. Een inzet van Ties belandt op de paal. Een mooie combinatie tussen Maurice en Ward levert tocht de welverdiende voorsprong op. Het is Ward die met een mooi schot scoort. Zo winnen wij de eerste wedstrijd met 1-0; een mooie opsteker.

Volgende opponent Enschede. 
Zelf opgezette aanval van Noud gaat net langs. Even later hetzelfde resultaat voor “zijn broertje”  Ward. Een gevaarlijk schot van Ties is een prooi voor de doelman. De verlossende 1-0 eindstand komt om het scorebord door Michel. De sportiviteitsbokaal konden we inmiddels al op onze buik schrijven dus gingen we vol voor de toernooiwinst.

De volgende wedstijd tegen Nijmegen speelden we teleurstellend gelijk.
in het begin waren de betere kansen voor Nijmegen en werd Prem bijna in de bovenhoek verrast. Uit een hoekschop was er een goede kans voor Michel en Noud wist de paal nog te raken. Zowaar het eerste puntverlies.

En toen was Deventer aan de beurt…
Sinds mensenheugenis wisten wij geen wedstrijd meer van Deventer te winnen, zowel op het veld alsook in de zaal. Een schot van Michel gaat ver over. Ties loopt tegen een gele kaart aan omdat hij zijn tegenstander vast houdt, tevens 2 minuten tijdstraf. Even de mouwen opstropen en de 0-0 stand  koesteren. Nadat Ties er weer bij is weet Michel 1-0 te scoren. Bij een uitval van Deventer wordt niet goed ingegrepen en weet Prem met moeite zijn doel schoon te houden. Kevin scoort 2-0 uit een vrije trap inde buurt van het doel. We winnen met 2-0, het begint er nu echt op te lijken!

De laatste wedstrijd tegen Nijverdal.
Deventer had van Arnhem verloren waardoor wij al toernooiwinnaar waren.
Een superredding van Prem leverde hem haast een hoofdblessure op maar gelukkig kon hij verder.
Grote kans Michel; helaas mis! De doelman redt na een mooie 1-2 tussen Michel en Maurice.
Omdat we inmiddels bijna allemaal in de voorhoede te vinden waren, ontstaat er een snelle uitvan van Nijverdal maar de bal gaat gelukkig langs. Na een goede loopactie maakt Michel (wie anders?) er 1-0 van. Ook deze laatste winnen wij en we worden winnaar van het toernooi zonder 1 tegendoelpunt: mannen een topprestatie!

 

Trainer: Dolf Verstege

 

KREUNEN BOUW IJSSEL- EN BERKELTOERNOOI EDITIE 2022.

Gelukkig na een pauze van 3 jaar(warmterecord en 2 x corona) kon de organisatie commissie van het IJssel-en Berkeltoernooi de stofkam over het draaiboek halen.

Voorts zou blijken dat we i.v.m. velden renovatie bij de v.v. Voorst geen  gebruik konden maken van de velden, bij Spcl. Lochem vonden we gehoor om het toernooi te gaan houden met als voordeel dat we  eventueel uit konden  wijken naar kunstgras.

In de lente van 2022 konden we gelukkig een mooie sponsor vinden die zijn naam wilde geven aan het IJssel- en Berkeltoernooi Dhr. Jan Brunshorst van Kreunen Bouw uit Lochem is voor de eerste 5 jaar naamgever van ons toernooi een woord van dank in deze is zeker op zijn plaats

Vol enthousiasme werden de 12 COVS verenigingen in ons district aangeschreven jammer genoeg konden enkele verenigingen geen team op de been brengen (ondanks 7 – 7) laten we er in ieder geval ons best voor doen om de 50ste  editie in 2023 met een volle bak te starten zodat we dit als een mooie reünie kunnen gaan beschouwen.

Om 10.00 uur gaf scheidsrechter Andre Leushuis het beginsignaal voor de aftrap van de eerste wedstrijd te weten Deventer – Enschede die onze buurtvereniging met 1-0 wist te winnen.

De tweede wedstrijd met als scheidsrechter Gerard Harmelink tussen Nijmegen en Nijverdal werd een gelijkspel, in wedstrijd 3 onder leiding van Joop Visser sloeg de organiserende vereniging meteen toe en werd Arnhem met een verdiende nederlaag de kleedkamer in gestuurd.

Ronnie Mulder onze 4e scheidsrechter mocht de 2e wedstrijd van de deelnemende verenigingen Nijmegen versus  Deventer leiden, Deventer zorgde met een 1-0 overwinning voor een goede voortzetting van de competitie. Zutphen wilde niet achter blijven en met de tweede 1-0 overwinning op Enschede gelijke tred te houden met Deventer.

Na afloop zou blijken dat Zutphen met een gelijkspel 0-0 tegen Nijmegen het enige puntenverlies zou oplopen. Ondertussen had Maja een start gemaakt met de verloting en hadden Milou, Lydia, Liesbeth  en Hannie de lunch tot in de puntjes verzorgd een compliment voor alle dames is zeker op zijn plaats.

Hierna “moest” het dan gebeuren de Hanze derby tussen Zutphen en Deventer, Zutphen wilde graag winnen om zodoende de eerste plaats in de stand over te nemen van Deventer. Zutphen speelde een mooi spelletje en met een mooie counter wisten ze de score te openen, enkele minuten voor  afloop wist de ploeg van leider Dolf Versteege te scoren en de stand  te verdubbelen  en met een verdiende 2-0 overwinning   te gaan rusten.  Nijverdal werd in de laatste wedstrijd ook verslagen en de eerste plaats was een feit de wisselbeker kon naar het Fluithuus aan de Damlaan.

Eindresultaat:

 1. Zutphen 13 punten
 2. Deventer 9 punten
 3. Arnhem 8 punten
 4. Nijmegen 6 punten
 5. Nijverdal 4 punten
 6. Enschede  1 punt

De fairplay beker werd toegekend aan Deventer die gelijk eindigde met Arnhem maar de beker mee naar huis mocht nemen omdat ze in de poule stand 1 plaats hoger eindigde.

Een woord van dank voor alle genoemde personen in bovenstaand verslag en uiteraard ook aan :
Dinand Wichers als EHBO ér
Kevin Weever en Andre Scheltes voor de algehele ondersteuning
Onze gastheer Spcl. Lochem.

Organisatie commissie:
Gerrit Pas
Jan Heppen
Gertie Brouwer

publicatiedatum: 17-05-2022

AANKLAGER BV KLAAGT NIET

20220503_215437

Door Corona moest de presentatie van de aanklager betaald voetbal enkele keren worden verplaatst, maar op dinsdag 3 mei vulden belangstellenden het SZO-Fluithuus.

Voorzitter Marco Arnoldus heette de aanwezigen welkom, met name de sponsor van de wervingsactie: “We gooien de handdoek niet in de ring!” de heer Stegerman uit Empe.

Marco had zich bij de jurist een bejaarde heer in driedelig pak voorgesteld, maar dat bleek verre van een juist beeld. Gijs,een sportieve dertiger uit het dorp Voorst, was gekleed in een spijkerbroek met vlotte polo en sportschoenen. In het dagelijks leven is hij Officier van Justitie en de functie van Aanklager in het Betaald Voetbal doet hij er als vrijwilligerswerk gewoon bij.

De taak van de aanklager is essentieel voor de strafzaken, die door de tuchtcommissie worden behandeld.

Samen met een viertal collega’s hebben ze volgens rooster dienst om de gebeurtenissen in het weekend of bij wedstrijden midweeks te volgen en waar noodzakelijk of gewenst schikkingsvoorstellen te doen. Gezien het enorme belang voor de betaaldvoetbalorganisaties moet de uitspraak uiterst snel gebeuren, zodat spelers en trainers weten waar ze aan toe zijn. De aanklager wordt daarvoor meteen na de wedstrijd voorzien van alle beelden, die van de situatie zijn gemaakt. Ook moeten de betrokkenen en de verenigingen een rapport uitbrengen. Wanneer er eigen beelden zijn, mogen deze ook worden toegezonden. Afentoe geven deze namelijk een andere kijk op de situatie dan de officiële beelden. Dankzij de talrijke camera’s met wedstrijdbeelden, de VAR en de AVAR komen er overigens bijna geen gemiste incidenten meer voor.

Op grond van het schikkingsvoorstel besluit de speler of vereniging of men ermee akkoord gaat of niet. Het overgrote deel stemt in met het voorstel, temeer omdat er bij een zitting structureel een hogere straf wordt geëist. De tuchtcommissie bestaat in tegenstelling tot de aanklagers niet geheel uit juristen. Ook oud-voetballers en oud-scheidsrechters maken hiervan deel uit. Zij hebben vaak een andere, meer praktische kijk op de situatie en voorkomen dat de kwestie ten onrechte wordt gejuridiseerd.

Regelmatig komt het voor dat de tuchtcommissie afwijkt van het oordeel van de aanklager.

De aanklagers hebben er vrede mee, dat de commissie zijn eigen besluit neemt. Het hoort bij het spel en daarover moet je niet zeuren of klagen.

Aan de hand van een aantal actuele televisiebeelden laat Gijs zien, waarover men van mening verschilde. Ook de mening van de aanwezige scheidsrechters was absoluut niet eensluidend. De ene keer overheerste de verbazing over een vrijspraak en de andere keer over de uitgesproken straf. Overigens concludeerden de arbiters, dat de strafmaat in het amateurvoetbal veel hoger ligt dan bij het BV.

Vanzelfsprekend werden de vuurwerkincidenten in de stadions van de afgelopen tijd besproken. De thuisclub is in principe verantwoordelijk voor het gedrag van de supporters. De aanklagers bekijken wat de clubs eraan hebben gedaan om excessen te voorkomen. Regelmatig overhandigen ze lijvige rapporten, waarin wordt aangegeven dat men met de harde kern in gesprek is geweest, stadionverboden heeft opgelegd en er controles aan de poort worden uitgevoerd. Omdat het fouilleren niet is toegestaan en er vaak een vriendschappelijke band bestaat tussen supporter en steward, kan men toch vuurwerk mee naar binnen smokkelen. De clubs accepteren de opgelegde boete noodgedwongen. Het gooien met drank kan alleen worden voorkomen, wanneer de verkoop wordt gereguleerd, maar dat beperkt de inkomsten van de catering van de club aanzienlijk. Samen met de KNVB wordt uiteraard gezocht naar oplossingen, maar het opnieuw invoeren van netten of het plaatsen van plexiglas wordt gezien als een uiterste middel.

De aanklager geeft aan dat er tegenwoordig zogenaamde supporters zijn, die critici wel even mores willen leren, of het nu journalisten, clubbestuurders of juristen zijn. Enige voorzichtigheid blijft derhalve geboden. Voor de aanwezige SZO-leden hoeft hij echter niet bang te zijn en kan hij ingaan op een groot aantal vragen. Tegen elven dankt de voorzitter hem voor de interessante presentatie en biedt hem een Zutphens Pelikaanpakket aan. Ook sponsor Stegerman ontvangt er eentje naast een door hem zelf betaalde SZO-handdoek. Ook de sponsor van het geschonken afrasteringsgaas JK-Montage uit Laren, die helaas niet aanwezig kon zijn, ontvangt een koffiepakket. Marco dankt Gertie Brouwer voor zijn bemiddeling en de aanwezigen voor hun komst. Met name de aanwezigheid van onze nieuwe scheidsrechter Ties Oplaat en zijn vader Rob wordt zeer gewaardeerd.

Tot slot wenst hij Gijs zo min mogelijk werk toe!

publicatiedatum: 10-05-2022

Even voorstellen nieuw SZO-lid ties oplaat

Voornaam: Ties
Achternaam: Oplaat
Woonplaats: Vorden
Leeftijd: 18

Niveau waarop je actief bent
Ik ben nu nog alleen scheidsrechter bij VV Vorden maar hopelijk snel voor de KNVB

Wat doe je in het dagelijks leven naast het fluiten?
In het dagelijks leven werk ik bij een Zozijn wooninstelling voor gehandicapten in Vorden en vanaf september ga ik bij Zozijn een interne opleiding volgen.
Daarnaast ben ik ook op het trainingsveld bij VV Vorden te bewonderen als trainer van de JO13-1.

Waarom ben je begonnen als scheidsrechter?
Nou ik zal jullie vertellen, eigenlijk kwam het uit het niets, doordeweeks kwam het bericht binnen dat er voor een Zondag nog geen scheidsrechter was bij VV Vorden 6 tegen Ajax B 4 toen dacht ik, laat ik de fluit eens oppakken en eigenlijk is me dat heel goed bevallen en zo ben ik door gegaan. Nu ben ik harstikke fanatiek erin geworden en wil ik lekker doorgaan met het fluiten en het volgen van een SOIII cursus.

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt bij een wedstrijd?
Ik floot de wedstrijd van de MO19-1 tegen Deventer MO19-1. Daar kwam ik het veld op voor mijn warming-up en ik krijg direct een opmerking van de trainer van Deventer te horen, voor ik mij kon voorstellen “Dames let op de bal en niet op de scheidsrechter’’. De trainer van Deventer gaf te kennen dat de speelsters een beetje afgeleid waren, terwijl de wedstrijd nog moest beginnen.

Tijdens de wedstrijd maakte de trainer van Deventer de hele tijd opmerkingen over mijn uiterlijk.

Aan het einde van de wedstrijd ging ik mij douchen en liep ik door de gang waar alle meiden van Deventer stonden, ik dacht ‘Wat ongemakkelijk’ en toen kwam er van de trainer een opmerking met een knipoog van ‘wil je hier douchen of in je eigen kleedkamer’. Toen heb ik er nuchter afwijzend op gereageerd.

Dat dit team mij nog niet helemaal was vergeten bleek wel toen ik verschillende bekende gezichten van het team tegenkwam op mijn Instagram. Het was een hele bijzondere ervaring, op een goede en leuke manier!

Wat wil je nog bereiken als scheidsrechter in de toekomst?
Ik wil graag doorgroeien als scheidsrechter maar dit wil ik stap voor stap doen. Als ik nu al een groot doel voor mezelf ga maken kan het alleen maar teleurstellen.
Ik geloof in mezelf dus ik haal ook het beste uit mezelf en dan gaan we kijken waar het schip strand.

Ik ben jong dus hopelijk ligt er nog een mooie carrière voor me!

publicatiedatum: 04-05-2022

Even voorstellen nieuw SZO-lid Pim Bloemenkamp

Voornaam: Pim
Achternaam: Bloemenkamp
Woonplaats: Zutphen
Leeftijd: 15 jaar

Niveau waarop je actief bent: 
Ik ben actief als scheidsrechter bij voetbalvereniging Be Quick, hier fluit ik voornamelijk O13, maar nu ik m’n VSR diploma heb mag ik ook andere teams fluiten.

Wat doe je in het dagelijks leven naast het fluiten?
Ik zit als VMBO-student op het Kompaan College in Vorden. Hier volg ik de richting zorg en welzijn. Ook probeer ik voor de wedstrijden in het weekend fysiek én mentaal fit te zijn.

Waarom ben je begonnen als scheidsrechter?
Ik ben begonnen als scheidsrechter, omdat ik leidinggeven heel erg leuk vindt en het managen van de wedstrijden. Maar ook gewoon om ervoor te kunnen zorgen dat er 2 teams kunnen voetballen.

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt bij een wedstrijd?
 Ik floot op zaterdag 19 maart het duel tussen Be Quick O13 en Schalkhaar O13. Deze wedstrijd stond in het teken van de oorlog in Oekraïne. Voor de aftrap werd een minuut stilte gehouden. Na de minuut begon iedereen te klappen en zo konden we toch een mooi eerbetoon geven aan de verschrikkelijke oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Wat wil je nog bereiken als scheidsrechter in de toekomst?
Ik zou heel graag mijn debuut voor de KNVB willen maken na een paar jaar bij de club te hebben gefloten. En nadat ik mijn debuut voor de bond heb gemaakt zou ik graag door willen groeien naar de top van het amateurvoetbal. En mijn grote droom is rond mijn 27-28 jaar mijn debuut te mogen maken in de Keuken Kampioen Divisie als scheidsrechter.

Ik ben nu 15 jaar, dus er ligt nog een hele carrière voor mij! We gaan zien waar het schip strand!

publicatiedatum: 30-04-2022

SZO-leden Kevin & Maurice rennen een vredesloop van Lochem naar Zutphen

WhatsApp Image 2022-04-30 at 1.55.07 PM

De SZO-leden Kevin Weever en Maurice Smelt liepen samen met twee niet-leden een afstand van ruim 16km om geld op te halen voor GIRO555 om mensen in Oekraïne hulp te verlenen. Het startschot werd op 10 april, klokslag 9 uur, gegeven bij de ambassade van de Vrede in Lochem. Na één uur en 46 minuten kwamen de lopers aan op hun eindbestemming bij de ambassade van de Vrede in Zutphen. Van tevoren hadden de lopers al vrienden en familie ingeschakeld als sponsor. Hierdoor kon er, in combinatie met een aantal andere activiteiten, een geweldig bedrag van ruim €2250 opgehaald worden voor het goede doel.

Kevin en Maurice willen de leden van de SZO graag bedanken voor de bijdrage die zij hebben geleverd aan het opgehaalde geld. Door middel van dit bedrag kunnen vele mensen geholpen worden in Oekraïne.

publicatiedatum: 21-04-2022

Gezellige drukte tijdens de paasactiviteiten

Na verschillende lockdowns was het eindelijk weer mogelijk om de paasactiviteiten fysiek te laten doorgaan bij de SZO. Tijdens de coronapandemie heeft de activiteitencommissie haar best gedaan om verschillende activiteiten op een alternatieve manier aan te bieden. Deze waren zeer geslaagd, maar het voelt natuurlijk beter om weer als vanouds met elkaar te zijn in het Fluithuus. Ons eigen clubhuis was daarom het decor voor de paasbingo en het eieren zoeken.

In een volgepakt clubhuis had een groep van rond de 30 mensen zich verzameld voor de altijd gezellige paasbingo. De drukte zorgde ervoor dat de Damlaan niet groot genoeg bleek om de geparkeerde auto’s allemaal te kunnen waarborgen. Dat was een mooi teken van een zeer grote opkomst.

Er werden zeven rondes bingo gespeeld. In eerste instantie werd er gespeeld voor een horizontale rij, alvorens men ervoor moest zorgen dat zij als eerst de hele bingokaart vol had. Onder leiding van bingomaster André Scheltes volgden de bingo’s elkaar in kort tempo op. Het fanatisme bij sommige leden zorgde voor een enthousiaste stemming. Het was voor iedereen een zeer geslaagde avond.

Paaseieren zoeken

In het paasweekend was er voor de jongste (klein)kinderen de mogelijkheid om traditiegetrouw paaseieren te zoeken. De paashaas had in de vroege ochtend op 1e paasdag zijn uiterste best gedaan om de eieren zo goed mogelijk te verstoppen. Helaas bleken alle (klein)kinderen ook op de vroege ochtend al scherp te zijn en werden alle eieren gevonden.

Dat zal de paashaas ertoe dwingen om volgend jaar nog meer zijn best te moeten doen om de eieren beter te verstoppen. Er was genoeg oog voor detail om alles te vinden.

Als vereniging zijn we er trots op dat er na de coronapandemie weer een forse opkomst was tijdens beide activiteiten. We kunnen elkaar weer ontmoeten en gezien de grote opkomst had iedereen daar ook behoefte aan.

We hopen ook tijdens het IJssel en Berkeltoernooi een groot aantal leden en donateurs te mogen ontvangen.

publicatiedatum: 20-04-2022

Nieuwe scheidsrechters opgeleid bij de SZO

Het was een langgekoesterde wens om nieuwe scheidsrechters op te leiden bij de SZO. Nu Corona voor een groot deel achter ons ligt en er voldoende aanmeldingen waren, konden we op 10 februari 2022 van start met de cursus tot verenigingsscheidsrechter. Acht verenigingsscheidsrechters gingen onder leiding van docent Nick Wenneker en SZO-lid Kevin Weever (tevens assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal) aan de slag met verschillende onderwerpen.

De cursus bestond uit vier avonden. De eerste twee en de laatste vonden plaats aan de Damlaan in het clubgebouw van de SZO. Door middel van verschillende werkvormen kwamen alle belangrijke onderwerpen aan de orde. Zo stonden thema’s als buitenspel, overtredingen en onbehoorlijk gedrag, wedstrijdvoorbereiding en het omgaan met weerstand centraal.

Op de derde avond werd er een oefenwedstrijd afgewerkt bij vv Vorden. De O17-2 oefende tegen de O15-1. Voor de cursisten een mooi moment om te laten zien wat ze in huis hadden. Na afloop werd er gereflecteerd, complimenten uitgedeeld en nieuwe leerdoelen gesteld.

Op donderdagavond 14 april was de afsluitende avond. Alle cursisten moesten de spelregeltoets maken. Tien vragen, waar er in ieder geval zes van goed moeten zijn. Alle cursisten slaagden met vlag en wimpel.

Namens de SZO feliciteren wij: Mark, Tim, Milan, Ties, Merlijn, Pim, Jeroen en Yannick met het behalen van hun diploma tot verenigingsscheidsrechter. Sommigen hebben al laten weten graag door te gaan met de SOIII-cursus. Dat betekent dat ze in het najaar worden opgeleid tot KNVB-scheidsrechter.

Wij wensen ze veel plezier bij het leiden van wedstrijden voor hun eigen vereniging en wellicht in de toekomst voor de KNVB. Het blijft een cliché, maar wel een feit: zonder scheidsrechter, geen voetbal!

publicatiedatum: 09-11-2021

SZO-jeugd beleefd meer dan geslaagde jeugdactiviteit na 2 jaar

Afgelopen zaterdag beleefde de jeugdtak van de SZO voor het eerst in lange tijd een activiteit met elkaar. Vanwege de coronapandemie werd het er al niet makkelijker op om met elkaar iets te kunnen ondernemen, maar ook de drukke agenda’s van onze jeugdleden zorgde ervoor dat het niet meeviel om een zo groot mogelijke groep te kunnen realiseren.

Aan het begin van de avond kon er genoten worden van een heerlijke gourmetmaaltijd waar voor iedereen wel wat lekkers zat. Toen iedereen ook het toetje achter de kiezen had was het tijd om de bowlingbaan met elkaar op te gaan.

Onder het genot van een lekker drankje en veel Hollandse hits, ging de jeugd met elkaar de strijd aan. Er werd 2 uur zeer fanatiek met ballen gegooid. Dat resulteerde ook in de nodige strikes en spares, die elkaar in rap tempo opvolgde. Dat het niet altijd van een leien dakje ging, bleek wel toen beide banen niet bestemd waren op het zeer snelle gooien van sommige leden. Helaas kon niemand profiteren van de extra ballen die zich inmiddels in de goot hadden verzameld.

Na het bowlen was het voor iedereen weer tijd om gezamenlijk huiswaarts te keren. Er is ontzettend genoten door iedereen en de gezelligheid smaakte naar meer. We kijken uit naar een volgende jeugdactiviteit later in het seizoen.

publicatiedatum: 21-10-2021

Talent Lars Vos maakt tussentijdse promotie naar de hoofdklasse

Wie denkt aan scheidsrechtersverenigingen denkt automatisch aan voetbalscheidsrechters. Toch zijn er lang niet alleen maar scheidsrechters lid. Bij de SZO lopen er ook een aantal talentvolle assistent-scheidsrechters rond.

Eén van deze talenten is Lars Vos. Lars begon voor de coronapandemie aan de opleiding tot assistent-scheidsrechter. Deze opleiding heeft door de pandemie lang stilgelegen. Na lang wachten is het Lars gelukt om de opleiding op een goede manier te voltooien.

In de tussentijd had een aantal waarnemers weet gekregen van het talent dat Lars in zich heeft. Zij schreven mooie rapporten en deelden deze informatie met de KNVB. Na afronden van de cursus en het halen van de FIFA-conditietest, werd Lars ingedeeld in groep D. Dat is de groep waarin alle assistent-scheidsrechters na de startersgroep instromen. In deze groep wordt er vooral geassisteerd in de 1e klasse, ere- en 1e divisie jeugd en derby’s in de lagere niveaus van het seniorenvoetbal.

Lars ontving eind oktober een verrassend telefoontje van de KNVB waarin werd aangekondigd dat hij de stap zou gaan maken naar groep C. Hij heeft talent en capaciteit genoeg om op een hoger niveau zijn duels te gaan assisteren. In groep C worden voornamelijk duels uit de hoofdklasse geassisteerd. Dit is de landelijke groep.

Lars heeft hiermee de eerste stap gezet om in de voetsporen van Kevin Weever te treden. Hij assisteert zijn duels momenteel in de Keuken Kampioen divisie.

De SZO feliciteert Lars met zijn mooie stap naar de hoofdklasse.

publicatiedatum: 27-10-2021

SCHEIDSRECHTERS MET EEN LAMPJE GEZOCHT

De KNVB wordt na de Coronabeperkingen steeds vaker geconfronteerd met het feit dat er voor haar voetbalwedstrijden geen gecertificeerde scheidsrechters kunnen worden gevonden. Bij een duel in de kelderklasse kan dat dikwijls worden opgelost door een geblesseerde speler of een welwillende toeschouwer de fluit in de hand te drukken.

De KNVB start daarom een wervingscampagne onder de noemer “Collega’s gezocht m/v” om het tekort aan te vullen. Hierbij worden de voetbalverenigingen nadrukkelijk aangesproken op het opleiden van voldoende verenigingsscheidsrechters en het laten doorstromen van talentvolle leden naar bondsscheidsrechter. De KNVB mikt daarbij niet alleen op mannen, maar ook op vrouwen. Zij maken nu nog slechts 1 % uit van het totale aantal scheidsrechters, terwijl er een veel groter percentage dames voetbalt. Voor hen is er dus een speciaal ontwikkelingstraject en zijn er extra veel kansen om hogerop te komen.

De Organisatie van Voetbalscheidsrechters COVS is uiteraard erg blij met de wervingsactie en probeert ook zelf het aantal leden te vergroten. Al jaren neemt het aantal scheidsrechters in de regio Zutphen structureel af. Bij de meeste voetbalverenigingen is er geen enkele gediplomeerde bondsscheidsrechter meer betrokken. Eigenlijk zouden clubs trots moeten zijn op de carrière die hun vrijwilliger maakt als scheidsrechter of assistent. Het opleiden en begeleiden van kaderleden moet een zwaarwegend onderdeel zijn van het bestuursbeleid.

Dat scheidsrechters met een lampje moeten worden gezocht, realiseert zich ook de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken. Op de laatste trainingsavond ontvingen de leden daarom een lichtje om de wervingscampagne kracht bij te zetten.

Wekelijks vinden landelijk nog ruim 4000 voetballiefhebbers veel voldoening in het leiden van wedstrijden op ieder niveau. Uiteindelijk profiteren alle amateurclubs en spelers van talentvolle en gemotiveerde scheidsrechters, die door de regionale scheidsrechtersvereni-gingen worden getraind en begeleid. De SZO-Zutphen biedt de clubs in haar regio informatieve en leerzame avonden aan, waar de spelregels worden toegelicht en vrijwilligers enthousiast worden gemaakt voor de uitdagende hobby.

Ook al moet je ze misschien met een lampje zoeken, scheidsrechters en assistent-scheidsrechters kunnen beslist niet gemist worden in de amateurvoetbalcompetitie.

Zowel scheidsrechterscoördinatoren als individuele belangstellenden kunnen zich melden voor nadere informatie via de site SZO-Zutphen.nl

Het beloofde lampje ligt klaar !

publicatiedatum: 18-10-2021

Training Hilco de Boer in het kader van de week van de scheidsrechter

De week van 25 september tot en met 2 oktober stond dit jaar in het teken van de voetbalscheidsrechters. Zonder scheidsrechter is er geen voetbalwedstrijd mogelijk. In het kader van de week van de scheidsrechter verzorgde Hilco de Boer op dinsdagavond 12 oktober een training voor de leden van de SZO en de clubscheidsrechters van de donateurverenigingen.

Hilco de Boer is bewegingswetenschapper en conditietrainer voor de betaalde voetbalscheidsrechters. Hij had een training uitgezet waarin zowel het fysieke als het mentale aspect terugkwam. De fanatieke leden van de SZO, maar ook de clubscheidsrechters van onze donateurverenigingen werkten zich anderhalf uur in het zweet. Tussen de oefeningen door beantwoordde Hilco vragen over het opbouwen van een trainingsschema naar een wedstrijd toe, voeding en trainen op verschillende ondergronden.

Na afloop van de training werden in het clubgebouw de spelregelwijzingen doorgenomen die zijn ingevoerd sinds 1 juli 2021. Daarnaast werden ook de belangrijkste wijzigingen van een seizoen eerder meegenomen, die door de coronapandemie nog niet aan de orde waren gekomen.

Omstreeks half 11 keerden de deelnemers met een voldaan gevoel en nieuwe inzichten weer huiswaarts. De clubscheidsrechters en leden van de SZO zijn klaar voor het resterende deel van de eerste competitiehelft.

 

publicatiedatum: 14-09-2021

SZO-VOORZITTER : “COVS IN CRISIS ?”

De meeste scheidsrechters voelen een grotere betrokkenheid bij de eigen scheidsrechtersvereniging dan bij onze overkoepelende organisatie, de COVS. Regelmatig komt er iemand met de vraag wat de toegevoegde waarde is van de landelijke organisatie voor de individuele leden. Gelukkig kan het bestuur dan vrijwel altijd het nut duidelijk maken en het lid meestal overtuigen.

De besturen van de scheidsrechtersverenigingen in Oost komen jaarlijks bijeen om samen te overleggen hoe belangrijke aspecten van de arbitrage het best kunnen worden aangepakt en samenwerking kan worden vorm gegeven. Daarnaast is er ook regelmatig overleg tussen de drie verenigingen in de Stedendriehoek. Resultaat daarvan is bijvoorbeeld het openstellen van elkaars trainingen en activiteiten, de maandelijkse FIFA-test in Zutphen en continuïteit in georganiseerde opleidingen.

Tijdens het laatste districtsoverleg bij de DSV in Deventer op maandag 30 augustus spraken de aanwezige clubs samen met gespreksleider Joost Soeter uit Doetinchem over de kerntaken van de COVS. En daar is een dringende reden voor !

Komende maand komen de scheidsrechtersverenigingen uit heel het land bij elkaar op de Algemene Leden Vergadering van de COVS. Vanwege de Coronabeperkingen werd de jaarlijkse vergadering in 2020 uitgesteld, maar gelukkig kunnen de gemotiveerde bestuursleden elkaar nu weer ontmoeten.

Of dat kan worden beschouwd als een onverdeeld genoegen is overigens de vraag. In de afgelopen maanden werden de lidverenigingen geconfronteerd met het onvoorziene bericht dat een aantal leden van het landelijk bestuur tussentijds waren opgestapt of op de ALV niet herkiesbaar zijn. Zelfs de pas benoemde voorzitter Ron Sotthewes uit Schalkaar geeft er de brui aan net als de penningmeester Jos Straver, vooralsnog zonder dat een reden bekend is. Na de omstreden benoeming van de oud-voorzitter van zustervereniging DSV is zijn plotselinge aftreden ontzettend spijtig.

Inmiddels heeft het VCN (Verenigingsbestuur COVS Nederland) verschillende vacatures uitgezet, maar het is nog onduidelijk of deze in de huidige omstandigheden kunnen worden vervuld.

Tijdens het districtsoverleg werd helder dat de aanwezige groepen van mening zijn, dat de landelijke COVS zich moet focussen op slechts een aantal speerpunten. Het VCN moet in de eerste plaats een positieve, maar kritische gesprekspartner zijn van de KNVB, moet de spelregelkennis bevorderen en presentaties faciliteren en tenslotte de aangesloten afdelingen ondersteunen bij het geven van trainingen. Dankzij het “Rondje langs de velden”, waarbij VCN-bestuursleden jaarlijks clusters van verenigingen bezoeken, is er sprake van een positief en persoonlijk contact, vonden de aanwezigen.

Ook het feit, dat de KNVB in het kader van de Week van de Scheidsrechter, hun ervaren docenten van de Betaald Voetbal (assistent-)scheidsrechters Hilco de Boer en Lieke Hoogstraat het land in sturen om bij de regionale COVS-verenigingen aantrekkelijke trainingen te verzorgen, mag gezien worden als het resultaat van het overleg van het VCN met de KNVB. Verder biedt de portefeuillehouder technische zaken Johan Suurd prima spelregelpresentaties aan om voor de eigen leden of de clubscheidsrechters te vertonen.

Toch kunnen we nog steeds niet tevreden zijn over de samenwerking met de KNVB. Hoe blij men ook is met het feit dat er überhaupt bij de KNVB aan tafel gezeten wordt, blijft het uiteindelijke resultaat teleurstellend.

Scheidend voorzitter Sotthewes signaleert dat er de afgelopen anderhalf jaar geen scheidsrechterscursussen door de KNVB georganiseerd konden worden en er derhalve ook geen nieuwe arbiters konden worden gediplomeerd. Daartegenover staat het feit, dat –misschien mede als gevolg van de Coronabeperkingen en het vinden van alternatieve vrije tijdsbesteding- er sprake is van een daling van het aantal leden/scheidsrechters van 10 tot 15 % . Hij kondigt een gerichte wervingsactie aan, die door het VCN gecoördineerd en gefaciliteerd zal worden. Daar wringt natuurlijk de schoen. Een campagne om nieuwe scheidsrechters te vinden moet niet door de COVS alleen, maar door de KNVB en de COVS samen te gebeuren.

Dat ook de KNVB zelf doordrongen is van het feit dat er te weinig scheidsrechters zijn om alle wedstrijden in de A-categorie te voorzien van een neutrale arbiter, is gebleken uit de met de actieve scheidsrechters gedeelde berichtgeving. Ook de Bond start dus een actie om nieuwe fluitisten te vinden en roept de voetbalverenigingen op kandidaten te zoeken. Zolang het echter volstrekt vrijblijvend is en de randvoorwaarden onvoldoende zijn ingevuld, zal ook deze poging zeker stranden, hoe positief de hobby door collega’s als Björn Kuipers en Danny Makkelie ook wordt uitgedragen. Zelfs onze SZO- toppers als Rogier Honig en Kevin Weever krijgen te weinig navolging in onze regio. Ook al smeekt de COVS bijvoorbeeld om het gratis beschikbaar stellen van kleding, het verhogen van de vergoeding en het faciliteren van de afdelingen, de Bond houdt de boot af.

Scheidsrechtersverenigingen kunnen geen lid zijn van de KNVB en worden dus ook niet op de hoogte gesteld van plannen met de bijbehorende documentatie. Met veel tamtam wordt aangekondigd dat het grote Albert Heijn het voetbal gaat steunen, maar de scheidsrechtersverenigingen zijn daarvan uitgesloten ! Ik stoor me als SZO-voorzitter mateloos aan het feit dat de KNVB haar voetbalclubs posters met wervende teksten verstuurd, zonder aan te geven dat de COVS er is om scheidsrechters bij hun loopbaan te begeleiden, te coachen en te trainen. Wanneer deze samenwerking niet van de grond komt, zullen steeds meer teams in de A-categorie het zonder Bondsscheidsrechter moeten stellen en de COVS-groepen moeten accepteren dat het ledental langzaam maar zeker daalt. Slechts een krachtig VCN zal daar iets aan kunnen doen, maar dan moet een heidag niet leiden tot een onherstelbare breuk en het opstappen van verschillende gedreven bestuurders. Het was de taak van de voorzitter deze confrontatie te voorkomen en anders tijdig de lidverenigingen te vragen een beleid en richting goed te keuren en hen niet te confronteren met een stuurloze COVS !

Tijdens het district Oost-overleg bleek dat er toch nog hoop is om nieuwe bestuursleden voor het landelijk bestuur te vinden. Ik gun coördinator Joost Soeter het vinden van een groepje enthousiaste leeftijdsgenoten, die samen de COVS-kar willen gaan trekken. Je hoeft het dan niet alleen te doen, maar samen met optimaal gemotiveerde talentvolle scheidsrechters, die het nu van een sterke COVS direct aan den lijve kunnen ervaren. Binnen de SZO hebben we gemerkt, dat wanneer bestuursleden en leden meer gemeen hebben dan enkel het wekelijks trainen en fluiten/vlaggen van wedstrijden, maar samen (met en zonder partners) ook andere activiteiten organiseren, er ontzettend veel bereikt wordt. In de auto naar een uitje worden de wildste plannen gesmeed, elkaars capaciteiten optimaal benut en de achterban als vanzelfsprekend erbij betrokken. Een prachtige en actuele website en een spetterende seizoensopening zijn daarvan sprekende voorbeelden.

Natuurlijk worden alle lezers van harte uitgenodigd te kijken of de gepubliceerde taakomschrijving van de nieuwe COVS-bestuurders past bij je ambities. Meld je sollicitatie dan zo spoedig mogelijk aan bij onze secretaris Gertie Brouwer. Wij wachten ondertussen de ALV in spanning af.

publicatiedatum: 13-09-2021

Geslaagde spelregelavond bij V.V. Oeken

Donateurverenigingen van de SZO mogen eenmaal per seizoen een spelregelavond aanvragen die verzorgd wordt door de scheidsrechtersvereniging.

Op donderdagavond 9 september waren er zes enthousiaste scheidsrechters, waaronder SZO-lid Robert IJdens, naar het clubhuis gekomen voor een informatieve presentatie.

Nick Wenneker nam samen met Wim Snelders en de deelnemers alle spelregelwijzigingen van de afgelopen twee seizoenen door. Dia’s met tekst werden afgewisseld door concrete voorbeelden uit verschillende wedstrijden. Er werd gelachen, enthousiast meegedaan en kritische vragen gesteld.

Na afloop werd er gesproken van een geslaagde avond. De clubscheidsrechters van Oeken zijn klaar voor het nieuwe seizoen.

publicatiedatum: 02-09-2021

Seizoensopening SZO geslaagd

Zaterdag 28 augustus was het dan eindelijk zo ver. Het nieuwe seizoen werd aan de Damlaan op een feestelijke manier geopend De activiteitencommissie had vooraf het nodige werk verricht om de dag zo goed mogelijk te laten verlopen. De voorbereidingen waren omstreeks 13.00 uur al in volle gang.

Bij aanvang van de dag hadden zich vijf teams aangemeld, die samengesteld waren uit onder meer familie, vrienden en onze eigen leden. Goed om te zien was ook dat leeftijd vandaag niks uitmaakte. Van jong tot oud was er voor iedereen iets te doen. Met elkaar werd er gestreden om mooie prijzen.

Het eerste programmaonderdeel was een zeskamp. Deze bestond uit tal van sportieve activiteiten waarin individuele spellen met teamspellen werden afgewisseld. Er zijn veel mooie actiefoto’s gemaakt tijdens onder meer het stokvangen, stropdas schieten en de beruchte bibberspiraal die elk team flink liet zweten. Dat na afloop de koek nog niet op was, bleek wel toen alle teams zich moesten verzamelen bij de gigantische Twistermat die was uitgerold. Alle teams stonden over, onder en langs elkaar op het bord en dat zorgde voor hachelijke, maar ook benauwde momenten voor sommige spelers. Valsspelen was ook geen optie, omdat de organisatie over een aantal zeer jonge oplettende kinderen beschikte om waar te nemen of er een hand of voet het doek los zou laten. We kunnen wel concluderen er over een aantal jaar een flink aantal nieuwe scheidsrechters zal zijn klaargestoomd om het stokje van hun opa over te nemen!

Na afloop werd de uitslag door de organisatie bekend gemaakt, maar belangrijker was dat deze dag alleen maar winnaars kende. Het was ontzettend fijn om na lange tijd weer met een grote groep mensen samen bezig te zijn. Dat was haast ondenkbaar geworden.

De sportactiviteit werd afgesloten met een speech van de voorzitter en daarna konden de deelnemers genieten van een heerlijke barbecue, want na al het sporten was het zeker zaak om ook met elkaar nog wat lekkers te kunnen eten en na te praten over deze dag.

We kunnen terugkijken op een prachtige dag waarin plezier voorop heeft gestaan. We willen de organisatie bestaande uit Kevin Weever, Michel Nijdeken en Nick Wenneker bedanken voor deze zeer geslaagde dag. Alle gemaakte foto’s van deze dag zullen verschijnen op onze social mediakanalen en op onze website. Neem zeker een kijkje!

Als vereniging hopen we hiermee het startsein te hebben gegeven voor een veelbelovend seizoen waarin we elkaar ook meer kunnen ontmoeten tijdens verschillende activiteiten.

We kijken met elkaar uit naar de volgende activiteit.

publicatiedatum: 28-08-2021

SZO draagt bij aan succesvolle 5e editie Salland Electronics U13 Tournament in Zutphen

Op zaterdag 21 augustus vond op de velden van FC Zutphen de vijfde editie van het Salland Electronics U13 tournament plaats. Het deelnemersveld was sterk bezet en bestond dit jaar uit Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Club Brugge (BE), KRC Genk (BE), Bayer 04 Leverkusen (DU) en FC Zutphen. Vanwege de nog altijd geldende coronamaatregelen is het aanvankelijke aantal toernooidagen van drie teruggedraaid naar één.

Ook dit jaar lag de arbitrage in handen van de SZO. Er waren drie trio’s actief die er met elkaar voor zorgden dat de dag goed en sportief verliep. Vanwege het strakke schema en het beperkt aantal beschikbare scheidsrechters en assistent-scheidsrechters, leidde ieder trio twee duels achter elkaar. Daarna was er een moment van rust.
Voor veel leden waren dit de eerste wedstrijden sinds lange tijd. Vanwege corona zijn de vorige voetbalseizoenen voortijdig afgebroken. Desalniettemin stond iedereen conditioneel zijn mannetje en verliep de dag zonder tegenslagen.

Voor iedereen was het prettig dat er eindelijk weer publiek aanwezig mocht zijn. Bij veel jeugdteams in Nederland is het nog altijd niet toegestaan om als ouder langs de lijn te staan. Het toernooi was daarom voor veel enthousiaste en fanatieke ouders een verademing.

De organisatie sprak van een zeer geslaagde editie en als vereniging zijn wij trots op het feit dat onze leden: Gerrit, Nick, Kevin, Thijs, Maurice, Ivan, Niek, Marit, Pim en Lars hun steentje hebben bijgedragen aan deze editie van het Salland Electronics U13 Tournament. We kijken met elkaar uit naar de zesde editie.

publicatiedatum: 26-08-2021

SZO organiseert seizoensopening

Aanstaande zaterdag zal het sportcomplex op de Damlaan in Eefde in het teken staan van een feestelijke opening van het nieuwe seizoen. Vanwege de coronapandemie was het lange tijd niet mogelijk een fysieke activiteit te kunnen organiseren. De SZO wist echter online al een ‘pubquiz’ met succes te organiseren en eerder dit jaar werd er ook al een ‘drive-in’ bingo met veel deelnemers georganiseerd.
Ook ditmaal heeft de activiteitencommissie weer iets moois kunnen voorbereiden. Alle aanwezigen zullen op sportief vlak tegen elkaar strijden in een ‘zeskamp’, met na afloop een heerlijke barbecue. Het belooft weer als vanouds een fantastische dag te worden waarbij we elkaar op gepaste wijze weer kunnen ontmoeten volgens de coronarichtlijnen.
Houd onze website en sociale media kanalen in de gaten voor een uitgebreid verslag van de seizoensopening de komende dagen.

publicatiedatum: 26-08-2021

SZO-lid Nick Wenneker behaalt zijn diploma tot KNVB-docent

Nick Wenneker begon zijn scheidsrechterscarrière bij vv Vorden. Hij floot tal van wedstrijden bij de jeugd en maakte daarna op zijn vijftiende de stap naar de KNVB. Lochem C1 – Rood/wit C1 was zijn eerste wedstrijd. Na vijf seizoenen jeugd en vier seizoenen senioren besloot hij om te stoppen. Het fluiten op 1e klasse niveau kostte veel tijd en het werd steeds lastiger om een goede balans te blijven vinden tussen hobby, werk en privé.

Ondanks dat hij stopte met fluiten, wilde hij wel betrokken blijven bij het spelletje. Aangezien Nick in het dagelijks leven docent is, besloot hij om te solliciteren voor de opleiding tot KNVB-docent. In juni 2019 werd hij aangenomen en kon de opleiding in september beginnen.

Op dat moment was niet duidelijk dat het de langslopende KNVB-opleiding tot dusver zou worden. Door de corona-uitbraak werd de opleiding voor ruim een jaar stilgelegd. Uiteindelijk heeft Nick in juni 2021 zijn diploma mogen ophalen.

Nick is nu bevoegd om scheidsrechterscursussen te geven. In de eerste seizoenen zullen dit vooral verenigingsscheidsrechterscursussen zijn. Deze cursus leidt scheidsrechters op om duels te fluiten op groot veld op verenigingsniveau. In de nabije toekomst is het mogelijk dat Nick doorgroeit en ook de SOIII-cursus mag doceren.

De SZO streeft ernaar om in het najaar van 2021 of het voorjaar van 2022 een verenigingsscheidsrechterscursus te organiseren. Op dit moment zijn er nog twaalf plekken beschikbaar. Inschrijven kan via de volgende link: https://www.knvb.nl/info/60189/training-matchofficials/393/verenigingsscheidsrechter-veld

De SZO feliciteert Nick met het behalen van zijn diploma en wenst hem veel succes en plezier.

publicatiedatum: 14-06-2021

prem krijgt gouden speld knvb

Prem Lachman is door de KNVB onderscheiden met de gouden speld. Vanwege zijn jarenlange inzet voor onder meer het zaalvoetbal heeft de KNVB gemeend deze onderscheiding toe te kennen aan Prem.
Namens de SZO feliciteren wij Prem met deze prachtige blijk van waardering.

publicatiedatum: 10-04-2021

Voorzitter blikt terug:
Drive in paasbingo een succes

Na het jarenlang succesvol presenteren van het programma ‘‘de wereld draait door’’, kwam onze parttime regiobewoner Matthijs van Nieuwkerk op primetime zaterdagavond met een nieuw programma genaamd: “Matthijs gaat door”.

Het door hem bedachte format is grotendeels gebaseerd op zijn nostalgische gevoelens met een grote rol voor een muzikale bigband en BN’ers uit zijn jeugd in de rubriek ”For ever young”. Binnen enkele weken veroverde de tv-maker een breed publiek en oogstte lof bij recensenten en op social media door aandoenlijke uitzendingen met onder meer Joost Prinsen, André van Duijn, Rob de Nijs en Herman van Veen.

Hetzelfde nostalgische gevoel overviel mij na het bijwonen van de corona-activiteit van de SZO op zaterdag 27 maart. Voorop staat dat deze zeer bijzondere paasbingo uiterst geslaagd was.

Op de parkeerplaats van voetbalvereniging FC Zutphen verzamelden zich rond 4 uur bijna 40 deelnemers in hun eigen auto voor een partytent met een complete geluidsinstallatie, een goed gevulde prijzentafel en de uitgebreide catering. De SZO-ers werden welkom geheten en een plekje toegewezen door organisatoren Nick Wenneker en Kevin Weever en toegesproken door de vertrouwde bingomaster André Scheltes. Na een korte introductie werden er vijf bingorondes en een gezellige quiz afgewerkt en werden de prijzen door de gelukkige winnaars met de auto langs de prijzentafel opgehaald.

Tussen de rondes door werden alle deelnemers voorzien van een heerlijke kop soep, smakelijke hapjes en vers bereide gerechtjes van de barbecue door Leo Weys, de eigenaar van onze sponsor PrintXpert. Gelukkig vielen de weersomstandigheden uiteindelijk mee, al dreigde er meermaals een stormachtige bui en waren de temperaturen winters.

Maar vanwaar nu dit gevoel? Toen ik in 1972 lid werd van de SZO en bij Spcl. Eefde mijn eerste wedstrijd als KNVB-scheidsrechter floot, was ik ongeveer net zo oud als Nick en Kevin nu zijn. Voor mij zag ik oud-bestuursleden als Gerrit Nijkamp, Mini Jonkers, Jan Schoenmaker en Tinus Tabor die regelmatig discussies voerden over het te voeren beleid. Langzamerhand kregen de jongeren als Willy Terink, Jan Heppen en André Scheltes ook steeds meer bestuurlijke invloed, zonder dat afscheid werd genomen van hetgeen dat al bereikt was en werd gekoesterd. Essentieel was de saamhorigheid en onderlinge samenwerking bij de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken.

Het hele gezin was betrokken bij de vereniging, de kantinediensten, de damestrimgroep, het lopen van de avondvierdaagse, de kinderactiviteiten en de voetbaltoernooien. De schoonvader van Gerrit Nijkamp metselde de fundering van Het Fluithuus, Maja Berendsen stapte in de voetsporen van haar moeder en zij waren een van de weinige vrouwelijke scheidsrechters in deze tijd, terwijl Annie Schoenmaker al jaren niet meer weg te denken is als rechterhand van onze kantinebeheerder Jan.

Nu zag ik tot mijn grote vreugde een vergelijkbaar scenario bij deze unieke SZO-activiteit. Partners, vriendinnen, vaders, moeders, dochters en andere familieleden waren aanwezig en kunnen trots zijn op de voortreffelijke prestaties van de organisatoren. Waar nodig werd er natuurlijk een extra handje uitgestoken om hen te helpen bij het uitserveren en het opruimen achteraf, want zo doen moeders, vaders en kinderen dat.

Opmerkelijk was ook dat naast vrijwel alle bestuursleden zowel veel van onze jonge, als wat oudere leden en donateurs aanwezig waren. De telefonische belronde van bingomaster André zal daar ongetwijfeld aan hebben bijgedragen.  Zo zagen we onder andere Wim en Ali, Joop en Marietje, Peter en Lida, Jan en Liesbeth, Dinand en Annet en Wim Bekken regelmatig de prijzentafel passeren. Zelfs Maja leek speciaal voor de bingo uit Turkije teruggekeerd! Maar ook Michel, Maurice en Daan stuurden hun bolides regelmatig voorbij Kevin, Nick en André om hun prijs in ontvangst te nemen.

Het is duidelijk: ook de SZO gaat tijdens de coronacrisis gewoon door. De SZO pakt nieuwe kansen en mogelijkheden aan. Een compliment voor de jongste bestuursleden van de SZO is daarom op z’n plek en een bedankje aan alle ondersteuning eveneens. Speciale dank is er uiteraard voor Leo voor de catering en Gerrit Pas voor de sponsoring en FC Zutphen voor de logistieke steun, want zonder hulp kan een kleine vereniging als de SZO niet.

Maar het belangrijkste was voor mij de gebleken verbondenheid met het thuisfront, de vrienden- en kennissenkring, de relaties en de achterban.  Uiteraard hoop ik dat deze activiteit ertoe zal bijdragen dat iedereen ook de volgende keer weer aanwezig is. Hopelijk dan weer fysiek op het Fluithuus!

Marco Arnoldus
Voorzitter SZO

 

publicatiedatum: 29-03-2021

SZO-paasbingo vanuit de auto een groot succes

Op zaterdag 27 maart stond de traditionele paasbingo op het programma. Door de geldende coronamaatregelen was het helaas niet mogelijk om deze activiteit in t’ Fluithuus te organiseren, waardoor er op zoek werd gegaan naar een alternatief. Het mag geen verrassing heten dat de organisatie glansrijk is geslaagd in het vinden van een passend alternatief.

Op zaterdagmiddag verzamelden zich in de loop van de middag verschillende auto’s met deelnemers bij de ingang van de parkeerterrein van FC Zutphen. In de beschikbaar gestelde parkeervakken werden de auto’s netjes op gepaste afstand opgesteld. Allen met het vizier op het feestelijke decor. Uiteraard geheel in paasstijl.  Met goede muziek zat de sfeer er al vanaf het begin goed in en werd iedereen warmgedraaid voor de bingo die op het punt stond om te beginnen. Zoals vanouds werd de activiteit in goede banen geleid door bingomaster Andre Scheltes die ieder nummer duidelijk door de microfoon riep, zodat hij goed verstaanbaar was voor alle deelnemers in de auto.

Er werden 5 spannende bingorondes gespeeld. Iedere ronde had een eigen thema met eigen prijzen. Iedere auto was voorzien van een grensrechtervlag die gebruikt moest worden voor het aangeven van een bingo. Daar waar het niet opvallend genoeg was, kon de claxon van de auto ondersteunen. Uiteraard kon het niet worden voorkomen dat er soms meerdere bingo’s tegelijkertijd vielen. Gelukkig kwamen Kevin en Nick snel in actie en gingen naar de winnende auto’s toe om de bingokaarten te controleren. Op deze manier kon er snel gekeken worden of het correcte bingo’s waren.

Tussen de bingorondes door werden er kleine hapjes geserveerd om de fanatieke bingospelers te voorzien van extra energie. Er is ontzettend genoten van de lekkernijen die werden geserveerd. Het leverde veel tevreden gezichten op in de auto’s. Ook voor drankjes had de organisatie gezorgd. De deelnemers hoefden alleen maar een WhatsApp-bericht te sturen naar de organisatie. De drankjes werden vervolgens naar de auto’s gebracht. Een groot compliment was op zijn plaats hoe dit geregeld werd.

De deelnemers trakteerden de organisatie na afloop op een toeterend applaus vanuit de auto voor al hun tijd en moeite. Het was tevens de eerste keer in 2021 dat we elkaar weer konden zien en dat smaakt naar meer. Hopelijk is het aan het einde van het seizoen weer mogelijk om een fysieke activiteit te organiseren, waarbij de auto’s ook verlaten mogen worden.

Onze dank gaat uit naar Kevin Weever, Nick Wenneker en Andre Scheltes voor de geweldige organisatie rondom deze activiteit. Als vereniging zijn wij er trots op dat deze mannen dit voor ons mogelijk hebben kunnen maken. Op deze manier heeft er toch een paasactiviteit kunnen plaatsvinden.

Daarnaast gaat er ook veel dank uit naar Leo Weys van PrintXpert die tijdens de activiteit iedereen heeft voorzien van lekkere hapjes tussen de bingorondes door. Ook verdient Gerit Pas van Centerrr Almen een woord van dank, voor het leveren van de benodigde boodschappen. Daarnaast zijn we ook Acuut calamiteiten diensten en Bekedam Events dankbaar voor het sponsoren van de paasactiviteit. Tot slot willen wij FC Zutphen bedanken voor het beschikbaar stellen van het parkeerterrein. Zonder parkeerplaats hadden wij niks kunnen beginnen.

 

publicatiedatum: 26-03-2021

Online koffie-uurtje

De KNVB heeft vanwege de coronapandemie alle bezoeken aan de verenigingen moeten uitstellen. Als vervanging worden er nu digitale ‘koffiemomenten’ georganiseerd waarin geïnteresseerden worden bijgepraat over de huidige gang van zaken en het vervolg van dit seizoen.

Het is inmiddels geen geheim meer dat het huidige seizoen niet meer wordt afgemaakt. De bond streeft ernaar om per regio een toernooi te organiseren waar selectieteams van zaterdag- en zondagverenigingen aan mee kunnen doen. Het is niet uitgesloten dat er duels op doordeweekse avonden zullen worden gespeeld.

De KNVB heeft daarom een oproep aan officials gedaan om hun beschikbaarheid en blokkades te controleren. Op deze manier kunnen officials ook doordeweeks worden aangesteld als zij graag willen fluiten. Ook verzoekt de bond om aan te geven wanneer er verenigingen zijn waar de official liever niet fluit. Deze meldingen kunnen worden gedaan bij scheidsrechterszaken.

Verder heeft de bond te kennen gegeven dat de rapportage van het huidige seizoen nietig zal worden verklaard vanwege de afgebroken competities. Het is van belang dat de ontwikkeling van de scheidsrechter niet stil komt te staan en daarom wordt aangeraden onder meer de themabijeenkomsten en trainingen te blijven bezoeken. Ook het contact met de SB’er wordt aangehaald als belangrijk punt voor de ontwikkeling als scheidsrechter.

Met het oog op de toekomstige regio cup hoopt de bond weer enigszins perspectief te hebben geboden voor de komende periode. Op deze manier kan dit seizoen toch nog met wat wedstrijden worden afgesloten.

publicatiedatum: 26-03-2021

KLUSJE NOG LANG NIET GEKLAARD

Geheel volgens de hiërarchieke weg is na afloop van de klusmiddag op donderdag 18 maart na overleg met onze beheerder Jan Schoenmaker het werkplan voor de komende weken vastgesteld. Jammergenoeg had Peter Rudolph zich vanwege Coronabeperkingen afgemeld, maar dat weerhield de overige vier man er niet van om onder redelijke weersomstandigheden het tuingereedschap ter hand te nemen. Grootste klus was het opruimen van het snoeiafval in de hoek van terrein, zodat de Gemeente het vanaf de Damlaan kan komen weghalen. Het bejaarde aanhangertje met de eveneens bejaarde Volvo van Gerrit Nijkamp verrichten hierbij goed werk.

Er werd ook een begin gemaakt met het snoeien en verwijderen van de takken, die vanaf de wegkant door en over het hek aan de lange zijde groeien. Hier zullen de noeste vrijwilligers nog wel even mee bezig zijn.

Vervolgens wordt het hek aan de spoorzijde opnieuw gericht, want dat is in de loop van de jaren enigszins uit het lood geslagen. Dan wordt de oude ballenvanger verwijderd, inclusief de gammele jaloezie van Gelre Cricket. Met hen is de SZO in overleg over het vernieuwen van dit attribuut.

Zodra de afrastering is gesloopt, worden de nieuwe palen geplaatst. Daaraan wordt het door JK-montage gesponsorde gaas vastgemaakt en gespannen. Het ballenvangnet zal op z’n plaats worden gehangen om te voorkomen dat de auto’s of voorbijgangers worden geraakt door rondvliegende ballen.

Indien Gelre Cricket akkoord gaat met ons voorstel om hun jaloezie te vernieuwen, komen er drie houten balkjes op de afrasteringspalen, waaraan de wit geschilderde planken zullen worden geschroefd met een tussenruimte van 1 cm.

Om de klus binnen afzienbare tijd te klaren is afgesproken dat er in het vervolg een half uur eerder wordt gestart op donderdagmiddag. Iedereen, die André Scheltes, Gertie Brouwer, Gerrit Nijkamp, Peter Rudolph en Marco Arnoldus wil komen helpen, is dan uiteraard vanaf 13.00 uur van harte welkom.

publicatiedatum: 02-02-2021

SZO flyer februari 2021

publicatiedatum: 01-02-2021

SZO organiseert eerste pubquiz-editie online!

Vanwege de situatie rondom het coronavirus was de SZO genoodzaakt een creatieve oplossing te vinden na het wegvallen van de traditionele winteractiviteit. Aangezien we niet gezellig in ’t Fluithuus konden samenkomen, is daarom alles in werking gezet om er een online evenement van te maken in de vorm van een pubquiz.

Eerder op de dag is het organisatiecomité, bestaande uit Nick Wenneker en Kevin Weever, langs alle deelnemers geweest om een speciaal samengesteld borrelpakket op maat aan huis te brengen. Deze pakketten werden mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren Centerrr Almen Supermarkt, PrintXpert en Drankbestellen.nl, waarvoor enorm veel dank namens iedereen.

Alsof het borrelpakket nog niet voldoende was, bleek er ook een geweldig presentatieduo ingevlogen te zijn om de avond aan elkaar te praten. Daarvoor gaat veel dank uit naar Kevin Weever en Marit Smelt, die het fantastisch hebben gedaan. De deelnemers kregen niet alleen de vragen duidelijk voorgelegd, maar soms lieten ze een tipje van de sluier oplichten om de deelnemers een beetje in de goede richting te laten denken.

De quiz zelf bestond uit vijf verschillende categorieën. Daarnaast werd er in iedere ronde een aantal bonusvragen gesteld, dat op het eind van de avond nog een extra prijswinnaar zou opleveren. De categorieën bestonden onder meer uit algemene kennis en muziek, maar uiteraard ook onze ‘eigen’ spelregels werden tijdens de quiz getoetst.

Om fraude te voorkomen, had de organisatie een notaris ter beschikking gesteld in de persoon van Nick Wenneker. Het viel onze notaris onder meer op dat er erg goed werd gescoord in iedere categorie die voor elke deelnemer kansen bood om zichzelf te kunnen onderscheiden. Waren de deelnemers te goed, of waren de vragen te makkelijk? Als het aan de notaris ligt, mogen de vragen een volgende keer best wat lastiger worden gemaakt.

Tussen de quiz door werden er twee momenten ingelast om met elkaar bij te praten. Een mooie gelegenheid om te horen hoe het met iedereen ging. Er bleek een groot verlangen te zijn om weer met elkaar op het trainingsveld te staan. Hopelijk behoort dit binnenkort tot de mogelijkheden.

Aan het eind van de quiz bleken er maar liefst vijf verschillende winnaars uit de bus te zijn gekomen. Dat onderstreept nog maar eens dat de SZO beschikt over een groep mensen met zeer brede interesses. Echter bleef het daar niet bij. Ons presentatieduo wist iedereen namelijk in spanning te houden door niet te zeggen wie de twee grote winnaars waren. De winnaars zouden namelijk de volgende dag live aan huis worden verrast.

De pubquiz is een doorslaand succes gebleken. Nick en Kevin hebben er enorm veel tijd en moeite in gestoken om er een succes van te maken. De reacties van de deelnemers waren dan ook louter enthousiast. Zodoende hebben we de winteractiviteit van dit jaar waardig kunnen vervangen.

Tot slot wist de organisatie een heuse ‘aftermovie’ uit te brengen, waarin de voorbereidingen en prijswinnaars werden opgenomen. De aftermovie is hieronder te bekijken.
Wij willen nogmaals onze sponsoren bedanken. Zonder hen was het niet gelukt om deze activiteit zo succesvol te maken:

Centerrr Almen Supermarkt
PrintXpert
Drankbestellen.nl

Namens de organisatie,
Marit Smelt & Kevin Weever (presentatoren)
Nick Wenneker (notaris)
Ivan Weever (cameraman aftermovie)

https://youtu.be/vElSmcoFpw8

publicatiedatum: 27-12-2020

SZO eindejaarsflyer 2020

publicatiedatum: 03-11-2020

SZO-lid Kevin Weever maakt debuut in het Betaalde Voetbal

foto@Orange Pictures

Voor velen is het een jongensdroom om het betaalde voetbal te halen. Voor SZO-lid Kevin Weever werd deze jongensdroom afgelopen vrijdagavond werkelijkheid. Hij mocht debuteren bij de wedstrijd FC Den Bosch – Jong PSV in de Keukenkampioen Divisie.

Kevin Weever, 24 jaar en geboren en getogen in Vorden begon in september 2013 met assisteren. Dit deed hij bij het tweede elftal van vv Vorden. Al snel werd duidelijk dat zijn plafond ergens anders zou liggen dan bij het tweede van Vorden. In het seizoen 2014-2015 maakt hij zijn debuut voor de KNVB. Vanaf dat seizoen leerde hij snel en maakte een stormachtige ontwikkeling door. Hij promoveerde in het seizoen daarop naar de hoofdklasse en deed veel ervaring op. Op 11 januari 2019 bereikte hij een nieuwe mijlpaal, de tweede divisie. Hij assisteerde bij De Treffers – Jong Sparta. Toch lag het betaalde voetbal op dat moment nog niet in het verschiet.

Vlak voor het verstrijken van het seizoen 2018-2019 werd hij opgemerkt door de waarnemers van het betaalde voetbal. Kevin werd geselecteerd voor het TTBV (Talenten Traject Betaald Voetbal.). In dit traject wordt een (assistent-)scheidsrechter vaker bekeken en beoordeeld. Vanaf dit moment kan het snel gaan en leef je vaak toe naar het debuut in het betaalde voetbal. Het blijft echter wel afwachten of deze kans je gegund wordt. Niet alle (assistent)scheidsrechters in het traject mogen daadwerkelijk debuteren.

Op vrijdagavond 30 oktober kreeg Kevin een duel toegewezen in de vrouwen Eredivisie. Normaliter geen wedstrijd binnen zijn pakket. Echter had waarnemer en ex-betaald voetbal assistent Hans Olde Olthof aangekondigd dat dit een belangrijk duel zou zijn voor hem.

De dinsdag na deze wedstrijd kreeg hij van zijn coach Jermain Lapar te horen dat hij op vrijdagavond zou gaan debuteren op het op een na hoogste niveau van Nederland. Kevin kan terugkijken op een geslaagd debuut.

Naast het assisteren is Kevin ook nog scheidsrechter in de 1e klasse van het zondagvoetbal. Zolang het kan zal Kevin ook blijven fluiten, maar zodra er een carrière in het betaald voetbal mogelijk is, zal hij stoppen met fluiten en zich volledig gaan richten op het assisteren.

Jaren geleden kwam Kevin als een onervaren jonge scheidsrechter binnen bij de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken (SZO). Op dit moment heeft hij grote stappen gemaakt en staat hem wellicht een mooie loopbaan te wachten.

In de komende weken zal moeten blijken of hij opnieuw een aanstelling zal krijgen in de Keukenkampioen divisie, aangezien alle amateurcompetities momenteel stilliggen door de getroffen maatregelen door de overheid.

publicatiedatum: 11-09-2020

In Memoriam: Jolante Scheltes

De Coronagevolgen drukte ons al met de neus op de feiten: hoe wreed kan het leven zijn!

Op dinsdag 8 september is Jolante Scheltes, echtgenote van ons erelid André en moeder van Milou en Aranca, overleden. De meeste SZO-ers kennen André als onvolprezen bingomaster tijdens de jaarlijkse kerst- en paasbingo’s, maar in het verleden was hij zowel secretaris als penningmeester in het SZO-bestuur. Daarnaast was hij drijvende kracht achter het clubblad Nieuws van de Dam. Als columnist H6 wist hij de toenmalige KNVB-afdeling Gelderland behoorlijk over de rooie te jagen.

Jolante was heel creatief en stond vaak met haar creaties op markten en braderieën. Talrijke gelukkigen gingen na de bingo naar huis met door Jolante verzorgde fraaie (kerst)stukjes in glazen vazen en potten.

Nauwelijks een jaar geleden werd bij toeval een vlekje gevonden op de longen, dat een behandelbare tumor leek te zijn. De aanvankelijke blijdschap na de goed verwijderde longtumor werd vlak voor kerst afgelopen jaar wreed verstoord door tumoren in haar hoofd.Diverse behandelingen volgden en alles wees er op dat de ziekte onder controle was. Iedereen binnen de SZO was blij verrast dat Jolante er op de afsluiting van het seizoen zoals gebruikelijk gewoon bij was. Ze zag er goed uit, pakte  weer wat zaakjes in huis op, maar voelde toen al dat het toch niet goed was in het hoofd. Haar stille vermoeden werd bewaarheid toen de niet geheel operabele tumor bij de hersenstam ondanks de behandelingen aangegroeid was.

Samen met André, Milou en Aranca heeft ze nog kunnen genieten van enkele uitstapjes, maar ook dat werd op het laatst teveel. In zulke omstandigheden wordt het overlijden dan een verlossing.

Gelukkig heeft André haar, dankzij het thuis werken tijdens Coronatijd, het hele traject samen met de twee dochters, kunnen begeleiden en steunen. Dat ze nu zonder Jolante verder moeten, zal verschrikkelijk moeilijk zijn, juist nu André komend jaar van zijn pensioen zou gaan genieten. Die levensfase, waar je samen zo naar uit kijkt, ziet er nu heel anders uit. Gelukkig voelt hij zich enorm gesteund door Milou en Aranca.

Vanzelfsprekend hopen we dat ons erelid de kracht vindt om zijn hobby bij het Sinterklaasgenootschap te blijven uitvoeren en natuurlijk ook zijn functie als onnavolgbare bingomaster bij de SZO blijft vervullen.

De Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken leeft erg mee met André en zijn dochters en wenst hen veel sterkte bij het verwerken van dit verlies in de komende moeilijke tijd.

publicatiedatum: 10-07-2020

SZO afsluiting seizoen 2019-2020

SZO-leden en belangstellenden,

De kop is er weer af, de eerste activiteit na de Corona-sluiting op het Fluithuus was meteen de laatste dit seizoen. Maar…. we gaan door met trainen. Zolang er voldoende belangstelling is wordt er iedere dinsdagavond een training georganiseerd. Vooraf wel even aanmelden op de App en controleren voor vertrek.

Vanaf dinsdag 7 juli kan er gelukkig ook weer gebruik gemaakt worden van de kantine en kan er na afloop van de training worden gedoucht. Om legionella te voorkomen worden de leidingen vooraf met hoge temperatuur doorgespoeld. Iedereen kan dus weer als vanouds terecht bij de SZO. Maar natuurlijk proberen we nadrukkelijk te voorkomen dat het virus (opnieuw) toeslaat en houden we ons aan de richtlijnen en aanwijzingen. Zorg jij ook dat je klaar bent voor de aanvang van de nieuwe competitie, zowel fysiek als mentaal. Samen met je collega’s kun je je optimaal voorbereiden en motiveren. Hopelijk zien we je vaak als deelnemer of belangstellende op de wekelijkse training. Anders een fijne vakantie en ….

blijf gezond!

SZO-bestuur.

publicatiedatum: 09-06-2020

Ondanks Corona toch ‘promotie’ bij SZO-scheids
rechters!

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat er dit seizoen geen reguliere promotie- en degradatieregeling is voor elftallen in het amateurvoetbal. Ditzelfde geldt voor de amateurscheidsrechters. Toch was er weldegelijk wat te juichen voor een tweetal SZO-scheidsrechters. Doordat verschillende scheidsrechtersgroepen groter zijn gemaakt en een aantal scheidsrechters is gestopt, kwamen er plekken vrij. Dit heeft ervoor gezorgd dat een tweetal SZO-leden in een hogere groep uitkomen volgend seizoen.

Kevin Weever is geplaatst in zondag groep D. Dit betekent dat hij voornamelijk wedstrijden in de 1e klasse gaat leiden.

Daarnaast is Thijs Eijkelkamp geplaatst in groep zondag F. Hij zal wedstrijden in de 3e klasse gaan leiden.

Ook heeft een tweetal SZO-leden een overstap gemaakt naar een ander district. Zo verhuist Bas ten Berge naar zuid I en komt Michel Nijdeken vanaf het nieuwe seizoen uit in West I en II.

Namens de SZO feliciteren wij Kevin en Thijs met hun plaatsing in een hogere groep.

Ook een compliment voor alle andere (assistent-) scheidsrechters die zich hebben gehandhaafd.

We kijken er allemaal naar uit om vanaf september weer de velden op te kunnen om onze mooie hobby uit te oefenen.

publicatiedatum: 05-06-2020

IN MEMORIAM :
Dick Kappert

In tijden van het Coronavirus vergeet je bijna dat er ook nog andere levensbedreigende ziektes zijn. Bij een van de laatste contacten, die onze secretaris Gertie Brouwer afgelopen april met Dick Kappert had, meldde hij net uit het ziekenhuis te zijn ontslagen met de diagnose darmkanker. Hij was in afwachting van verdere behandeling. “Als het nog kan” voegde hij er veelzeggend aan toe.

Afgelopen maandag 25 mei overleed hij in zijn nieuwe woonplaats Lochem.

Dick Kappert was al meer dan een halve eeuw een bevlogen scheidsrechter. Niet alleen het fluiten van voetbalwedstrijden was echter een grote hobby van hem, ook alle andere zaken, die hij deed, pakte hij met veel enthousiasme en geestdrift aan. Vanuit Laren verzorgde hij voor velen de verzekeringen, maar was hij ook actief als wielersportliefhebber en voor talrijke andere clubs en instellingen. De keren dat hij de SZO bezocht sprak hij daarover vol passie. Voor Dick gold geen pensionering of AOW-leeftijd, liever ging hij aan de slag als verkeersregelaar en ontmoette daar weer andere mensen voor een gezellig praatje.

Hij vond het heel jammer dat door een vervelende knieblessure zijn scheidsrechterscarrière uiteindelijk als een nachtkaars uitging. Toen Dick gezien zijn leeftijd het fluiten van seniorenwedstrijden aan een nieuwe generatie arbiters overliet, bleef hij jarenlang de jongste jeugd fluiten en leerde hen de beginselen van de spelregels. Met zijn grote gestalte en karakter maakte hij veel indruk op de Messi’s in de dop. Tijdens de jaarvergadering van begin 2019 werd door de SZO aandacht besteed aan zijn unieke 50-jarig scheidsrechtersjubileum en kreeg hij de COVS-versierselen opgespeld. Het is slechts weinigen gegeven zolang voor de KNVB actief te zijn op het veld. Maar ook voor Dick gingen de jaren toen echt wel tellen en durfde hij de beloofde huldigings- en afscheidswedstrijd tussen pupillenteams van Witkampers en Sportclub Lochem niet meer aan. Steeds bleef hij de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken belangstellend volgen en vond hij het prachtig om te zien hoe anderen deze leuke en uitdagende hobby beleefden. Dick was het bewijs dat je het met veel plezier tot op hoge leeftijd vol kunt houden.

Vorig jaar september verruilde hij zijn dorpje Laren voor een appartement in Lochem. Helaas heeft hij daarvan niet lang kunnen genieten.

Wij wensen zijn echtgenote Annie, kinderen en kleinkinderen veel sterkte met het verlies. Dick zal erg worden gemist, ook bij de SZO.

publicatiedatum: 19-04-2020

IN MEMORIAM : BEPPIE NIJKAMP

Op zondag 5 april is Beppie Nijkamp, echtgenote van onze erevoorzitter Gerrit, aan de gevolgen van het Coronavirus overleden. Na gestaag afnemende gezondheid was zij eind februari al opgenomen in een verpleeghuis, waar het virus nu genadeloos toegeslagen heeft. Opname in het ziekenhuis in Ommen heeft niet meer mogen baten.

Voor onze jongere leden en externe lezers van de SZO-Zutphen-site een stukje historisch besef. Gerrit Nijkamp is niet voor niets benoemd tot erevoorzitter van de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken. Jarenlang leidde hij de SZO in de jaren 70/80 op zijn eigen karakteristieke wijze. Samen met vele vrienden en een groot netwerk bracht hij de vereniging tot grote bloei met op haar hoogtepunt ruim meer dan honderd leden. Het verenigingsleven had in die tijd een grote sociale betekenis. De saamhorigheid beperkte zich niet alleen tot de scheidsrechter zelf, maar de hele familie werd bij de club betrokken. De vader van Beppie, Ome Daan Gerritsen, speelde jaarlijks een grote rol als Sint Nicolaas en hielp als metselaar mee aan de verbouw van het Fluithuus.

Dankzij voorzitter Gerrit werd adequaat gehandeld toen bekend werd dat voetbalvereniging Hercules een nieuw sportpark aangeboden kreeg en het terrein aan de Damlaan vrij kwam. Hij initieerde en faciliteerde mede absurd grote evenementen als de onvergetelijke jubilea-vieringen in zaal De Engel in Steenderen en Het IJsselstrand in Drempt. Als coach zorgde hij voor het eerste Nederlands Kampioenschap van de SZO in Blijham en was nauw betrokken bij de overige successen. Zonder de steun en goedkeuring van zijn Beppie had hij nooit de vrijheid gekregen, die het hem mogelijk maakte soms het onmogelijke te realiseren.

Beppie en Gerrit waren ook in de afgelopen jaren een onafscheidelijk koppel op de activiteiten van de SZO, regelmatig met de zus van Beppie. Ook toen haar gezondheid begon af te nemen en ze afhankelijk werd van hulpmiddelen om te lopen, werd de reis vanuit Gramsbergen naar de Damlaan niet geschuwd. Samen met generatiegenoten Annie en Jan Schoenmaker werden dikwijls herinneringen opgehaald en de ontwikkeling van de vereniging besproken. Want ook al was de familie Nijkamp vanwege de werkzaamheden geruime tijd geleden naar Gramsbergen verhuisd, de oude contacten met voormalige (bestuurs-)leden bleven ze altijd trouw onderhouden.

Voor Gerrit zal de impact van het verlies van zijn Beppie ongetwijfeld groot zijn, nu het zorgen voor zijn echtgenote niet mee nodig is. Gelukkig heeft hij met het shantykoor De Sjompie Singers en zijn zoon Stefan en z’n gezin nog voldoende activiteiten om met onverminderde energie door te gaan. Zijn onbegrensde dadendrang zal hem nu kunnen helpen om dit verlies te kunnen dragen.

De Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken condoleert hem en de familie oprecht, zeker omdat gezien de extreme omstandigheden het afscheid in kleine kring dient plaats te vinden.

Sterkte, Gerrit !

publicatiedatum: 06-03-2020

WINTER
ACTIVITEIT GESLAAGD

Op zaterdag 15 februari was het SZO-Fluithuus omgetoverd in een heuse spelstudio voor de jaarlijkse winteractiviteit van de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken. Gelukkig waren zowel de jongere als oudere SZO-leden goed vertegenwoordigd. Onder de vakkundige leiding van Nick Wenneker streden 4 teams om de winst op een reuzengroot spelbord. Steeds moest een teamlid draaien aan het rad om het aantal stappen vooruit te kunnen bepalen. Uiteraard waren er ook vakjes, waar de spelkoker terug moest naar de start of een beurt moest worden overgeslagen. De kleur van de vakjes bepaalden de opdracht, die moest worden uitgevoerd. De ene keer moest er een voorwerp worden getekend of een steekwoord worden geraden, de andere keer startte technicus Kevin Weever een muziekfragment, waarover de teamleden hun hersenen pijnigden. Uiteindelijk werd het een close-finish tussen de twee teams, die beiden de tien bonuspunten veroverden door het hele spelbord af te leggen. De teleurgestelde hekkensluiters wisten daarentegen het vakje “terug naar start” diverse keren niet te passeren, tot vrolijkheid van de overige teams. Veel hilariteit was er ook bij het vergeefs raden naar de kunstige tekeningen op het whiteboard of het uitbeelden van “je broek laten zakken”! In de pauze serveerden Jan en Annie Schoenmaker een appetijtelijk bord met snacks. De 24 spelers genoten allen zichtbaar van de gezelligheid en spanning. Hieruit blijkt dat deze vorm van entertainment met allerlei nieuwe en actuele vragen en opdrachten ieder jaar weer aanspreekt, niet in de laatste plaats door de professionele attributen, die Kevin en Nick steeds meebrengen. De SZO heeft geen Linda de Mol of Paul de Leeuw nodig om een geslaagde zaterdagavondshow te presenteren. Na afloop van de spelshow presenteerden Hannie en Gertie Brouwer hun traditionele winterversie van de SZO-bingo. Iedereen ging daardoor met verschillende prijzen en gadgets naar huis, die zorgvuldig door onze secretaris waren verzameld in Voorst en op beurzen. Samen met Marco torsten ze daar wel tot ruim 12½ kilo p.p. mee van de Logistiekjaarbeurs in Utrecht. Hoe toevallig dat laatstgenoemde een fraaie boodschappentrolley “won” voor een komend bezoek aan een beurs samen.

Een dankbaar en welgemeend applaus viel de organisatoren Nick, Kevin, Hannie en Gertie ten deel en werd de opmerking “tot volgend jaar” veelvuldig gehoord. Uiteraard sluit het SZO-bestuur zich hierbij nadrukkelijk aan en hoopt iedereen volgend jaar weer terug te zien op deze winteractiviteit.

publicatiedatum: 06-03-2020

SCHEIDSRECHTERS IN NIEUW LICHT

De Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken heeft de winterstop benut om de verlichting op het sportcomplex aan de Damlaan in Eefde aan te pakken. De drie lichtmasten naast de spoorbaan Zutphen-Winterswijk waren voorzien van stroomvretende kwiklampen, die ook nog eens schadelijk voor het milieu bleken. Doordat het SZO-bestuur de trainingsaccommodatie van de voetbalscheidsrechters maximaal wil verlichten, werd contact gelegd met de firma “Sportverlichting.com” uit Deventer. Deze maakte een verlichtingsplan en bracht een scherpe offerte uit. Mede dankzij de overheidssubsidie op verduurzaming kon de knoop door het bestuur van de kleine club worden doorgehakt en werden zuinige ledlampen geïnstalleerd.

De medewerkers van het bedrijf uit de Koekstad bleken geen hoogtevrees te bezitten en ruilden vakkundig en professioneel de oude kappen om voor de moderne ledlampen.

Iedere dinsdagavond trainen de scheidsrechters uit de regio om in het weekend optimaal voorbereid te zijn op hun vaak discutabele taak. Elke eerste dinsdag van de maand wordt daarnaast de officiële FIFA-test uitgezet, zodat arbiters uit de hele Stedendriehoek hun conditie kunnen meten. Deze test staat overigens open voor iedereen, die wil bepalen hoe het met de fysieke gesteldheid is. De test staat maandelijks gepland om 20.00 uur.

publicatiedatum: 06-03-2020

HULDIGING DRIETAL SZO-LEDEN

Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken werden drie leden gehuldigd voor hun langdurig lidmaatschap.

Allereerst verontschuldigde voorzitter Marco Arnoldus zich voor de mogelijkheid dat de huldiging misschien niet op het juiste moment plaats vond. Bij het noodzakelijk automatiseren van alle gegevens is helaas niet volkomen duidelijk hoe lang precies iemand al lid van de club is. Het bestuur hanteert echter het principe dat het beter is een keer te vaak aandacht te besteden aan een jubileum dan er eentje over te slaan.

In ieder geval werden dit jaar Joop Breukink, Jan Brunshorst en Harrie Leidelmeijer in het zonnetje gezet.Zowel Joop Breukink uit Brummen als Jan Brunshorst uit Lochem hebben jarenlang voor de KNVB gefloten. Een blessure zorgde er echter voor dat ze hun hobby moesten beëindigen. Inmiddels zijn ze al ruim een kwart eeuw lid van de SZO-Zutphen.

Bij de familie Breukink vindt jaarlijks de SZO-seizoensafsluiting plaats. In informele sfeer wordt dan teruggekeken op het afgelopen voetbalseizoen en de prestaties die de scheidsrechters en assistenten hebben geleverd. Samen met de partners wordt daar een sportieve activiteit gedaan en tenslotte gezellig samen gegeten van een smakelijk buffet.

Jan Brunshorst, oud-voorzitter en erelid van Spcl.Lochem, zorgt ervoor dat de scheidsrechter bij die vereniging goed wordt ontvangen en begeleid. Op verschillende plekken op de fraaie accommodatie Sportpark De Elze geven borden aan dat de COVS sportief gedrag op de velden nastreeft en er respect voor de scheidsrechter hoort te zijn. Dankzij hem staat een sponsorbord van Kreunen Bouw Lochem langs ons veld. In zijn dankwoord benadrukte Jan, dat wanneer je eenmaal als scheidsrechter actief bent geweest, je die hobby nooit meer los laat en dat hij zich in het Fluithuus meteen weer thuis voelde. Hij wenste het bestuur veel succes toe met de vereniging.

Harrie Leidelmeijer staat bekend als de man met de “Gouden Handjes”. Jarenlang vervulde Harrie de functie van verzorger van de succesvolle SZO-voetbalteams, die diverse keren het Nederlands Kampioenschap binnen sleepten. Ook bij het jaarlijkse IJssel- en Berkeltoernooi verzorgde hij de medische verzorging. Dankzij zijn gedegen expertise voelden de geblesseerde spelers zich in veilige handen. Wanneer desondanks professionele hulp nodig was, zorgde Harrie er met zijn uitgebreide netwerk voor dat de ongelukkige niet op de ambulance hoefde te wachten en in het ziekenhuis met voorrang werd behandeld. Inmiddels is Harrie 40 jaar lid van de SZO en is blij zijn jubileum nog te kunnen vieren. Hij kijkt ondanks zijn ziekte uit naar het huwelijk van zijn dochter in Bali komend jaar.

Voorzitter Marco Arnoldus overhandigde alle drie een fraaie bos bloemen van sponsor Myositis en speldde Jan en Harry een COVS-speld voor het 25-jarig, respectievelijk 40-jarig lidmaatschap op. De vergadering toonde haar waardering met een welverdiend applaus.

publicatiedatum: 06-03-2020

DUBBEL GEVOEL BIJ JAARVER-GADERING SZO

Op donderdag 20 februari vond de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering van de SZO plaats. Voorzitter Marco Arnoldus schetste voor erevoorzitter Gertie Nijkamp, erelid Jan Schoenmaker, de leden van verdienste en de aanwezige leden enerzijds een bijzonder positief beeld van de vereniging, maar kon tot zijn teleurstelling niet om de bedreigingen heen. De landelijke scheidsrechtersorganisatie COVS kampt namelijk met een sterk teruglopend aantal leden en de Zutphense afdeling ziet haar ledental evenmin stijgen. Desondanks roemde hij de verbondenheid en de inzet van talrijke vrijwilligers. Tijdens de vergadering werden een drietal leden gehuldigd vanwege hun langdurig lidmaatschap.

De SZO is één van de kleinste van de 56 COVS-groepen in ons land. Er zijn echter ernstige zorgen over het voortbestaan van de COVS. In de afgelopen decennia is het ledental met 2/3 afgenomen en gedaald tot minder dan 4000 leden, waarvan slechts de helft actief scheidsrechter is ! Daarnaast is de gemiddelde leeftijd van de leden boven de 50 jaar. Er is dus sprake van een ernstige vergrijzing van het scheidsrechterscorps. Het landelijk bestuur onder leiding van Ron Sotthewes streeft er naar om in samenwerking met de KNVB meer arbiters te werven. In andere districten dan Noord-Oost lukt het namelijk al niet meer om wedstrijden tussen standaardteams te voorzien van een neutrale KNVB-scheidsrechter.

Ook bij de SZO speelt haar geringe grootte de club steeds vaker parten. De voorzitter constateerde dat langdurige en hardnekkige blessures, KNVB-opleidingen of bijeenkomsten, oefenwedstrijden en zaaltoernooien, veranderde werklocaties of uitlopende diensten, stages, wintersportvakanties of stedentrips ervoor zorgen dat de wekelijkse trainingsopkomst niet altijd voldoende is. Desondanks lijdt de training zelf er niet onder, want zelfs voor een klein aantal deelnemers worden alle pionnen neergezet, de oefeningen fanatiek uitgevoerd, de FIFA-test maandelijks uitgezet en de CV en douches opgestookt.

Inmiddels is er op het fraaie complex aan de Damlaan 16 een milieuvriendelijke veldverlichting gerealiseerd, vooral dankzij een ruimhartige sponsoring van het bedrijf “Sportverlichting.com” uit Deventer. Met de nieuwe LED-verlichting kan de vereniging in principe weer jaren vooruit, maar dan moet er samen met de voetbalverenigingen wel alles aan gedaan worden om het aantal scheidsrechters in de regio structureel te vergroten.

De SZO werkt daarbij intensief samen met de zustergroepen Apeldoorn en Deventer en garandeert dat er tenminste ieder half jaar een opleiding verenigingsscheidsrechter in de Stedendriehoek wordt aangeboden. Kandidaat-scheidsrechters en -assistenten hoeven niet gefrustreerd af te haken door een lange wachttijd of onacceptabele afstanden naar een cursus. Inmiddels is bestuurslid Nick Wenneker gestart als KNVB-docent, waardoor  enthousiastelingen de juiste richting op kunnen worden gestuurd.

“Als scheidsrechter heb je de COVS-groep nodig om te kunnen presteren, om bij te blijven met de veranderde spelregels en toepassingen, om weerstand en teleurstellingen te kunnen verwerken en uiteraard om je conditie optimaal te houden”, hield Marco de aanwezigen voor.

Hij memoreerde een aantal positieve aspecten van het afgelopen kalenderjaar. Dankzij sponsor “Da’s pienter” uit Zutphen konden nieuwe SZO-notitiekaartjes worden gedrukt en zullen de donateurverenigingen en leden deze weer ontvangen. ,

De samenwerking met de onderhuurders Oranje-Zwart, Gelre Cricket, Phoenix en de twee dartclubs is goed en blijkt bestendig. SZO-lid assistent-scheidsrechter Rogier Honig verdiende de FIFA-badge en is vanaf nu ook langs de lijn terug te zien in internationale stadions.

Kantinebeheerders Annie en Jan Schoenmaker hebben een topjaar gedraaid met hun “Fluithuus”. De kantine bleek ook in 2019 weer de kurk waarop de SZO financieel dreef, al hebben ze wel aangegeven het de komende jaren toch écht wat kalmer aan te zullen gaan doen. Daar bleek in december echter niets van, toen de vloer van de keuken kats verrot bleek en het heel wat zweetdruppels en moeite kostte om er weer een prachtige tegelvloer van te maken.

Er waren een aantal bedrijven bereid de SZO te sponsoren, bijvoorbeeld voor incidentele activiteiten als de Week van de Scheidsrechter. Het sponsorcontract van de meeste bordsponsors loopt af en verlenging is helaas niet altijd een vanzelfsprekendheid. Het bestuur hoopt dan ook dat de leden het structureel of incidenteel sponsoren van de SZO bij hun relaties en leveranciers willen aankaarten. Als het lukt geeft dat ook nog een enorm gevoel van voldoening! Er wordt een sponsorcommissie gevormd om een en ander te coördineren.

Na de uitgebreide terugblik onthulde de voorzitter de toekomstvisie voor het jaar 20 20.

 • Het bestuur blijft zich focussen op de werving van nieuwe leden, zowel bondsscheidsrechters als verenigingsscheidsrechters en assistenten. De SZO beschikt over een professionele presentatie met spelregelfragmenten en quizvragen voor onze donateurverenigingen, die zij dolgraag bij hen willen tonen in de hoop ons enthousiasme over te brengen op jongens en meisjes, die het leuk vinden om een wedstrijd te leiden.
 • De condities voor een professionele en afwisselende wekelijkse training voor zowel ambitieuze scheidsrechters als liefhebbers zullen worden gewaarborgd, evenals de maandelijkse FIFA-testen.
 • De SZO komt met een eigen SZO-trainingslijn met shirts en broeken, waarvoor al veel belangstelling is van de trainende leden.
 • Er wordt een sponsorcommissie in het leven geroepen om de bordsponsoring verder uit te bouwen en de contacten met de sponsors te verbeteren.
 • Dit jaar is de SZO aan de beurt om in de Stedendriehoek de Week van de Scheidsrechter te organiseren en komt er een Betaald-Voetbal-scheidsrechter in oktober.
 • Ook in 2021 wordt weer een Technisch Weekend georganiseerd.
 • Het oefenen van de spelregels aan de hand van fragmenten en specifieke vragen blijft een speerpunt in 2020.
 • Het bestuur zal zich inzetten om zowel specifiek voor de jonge leden als voor onze oud-scheidsrechters, oudere SZO-leden en hun partners én voor de donateurs aantrekkelijke bijeenkomsten te organiseren, om iedereen het gevoel te geven dat hun betrokkenheid bij de SZO bijzonder wordt gewaardeerd en niet gemist kan worden.

Van de Ledenvergadering maakt het bestuur altijd graag gebruik om haar “supervrijwilligers” te bedanken. Annie en Jan Schoenmaker als de, door ons en alle onderhuurders zeer gewaardeerde kantinebeheerders en Gertie Brouwer, die ondanks zijn blessure nog altijd de SZO-trainer is, verdienen niet alleen een bos bloemen van onze sponsor Myositis, maar vooral een welgemeend applaus.

Bloemen waren er ook voor de leden Joop Breukink, Jan Brunshorst en Harry Leidelmeijer, die langdurig lid zijn van de vereniging en allen hun steentje hebben bijgedragen in het verleden.

Ondanks de matige opkomst en zorg voor wat betreft het ledental sloot voorzitter Arnoldus de vergadering optimistisch af, want de sfeer bij de SZO blijft uniek en de saamhorigheid groot. Hij gaf aan zeer trots te zijn op alle kanjers binnen de vereniging.

publicatiedatum: 21-01-2020

UNIEK TECHNISCH WEEKEND SZO-ZUTPHEN

Of de SZO-formule voor het organiseren van een Technisch Weekend voor voetbalscheidsrechters écht uniek is in scheidsrechtersland, is niet bekend, maar in ieder geval staat vast dat deze leerzame en tevens gezellige activiteit opnieuw een enorm succes is gebleken. Voor het tweede jaar in successie organiseerde de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken een weekend met als doel haar actieve scheidsrechters en assistenten voor te bereiden op het belangrijke tweede deel van de voetbalcompetitie. Met een bezoek aan een wedstrijd, het observeren en evalueren van de prestaties van een arbitraal trio, een pittige fysieke training en het oefenen van de spelregels werden rond de vijftien actieve arbiters klaar gestoomd voor een frisse start na de winterstop.

Rond de vijftien actieve scheidsrechters en assistenten uit de regio Zutphen verzamelden zich op vrijdagavond 10 januari bij stadion De Vijverberg om De Graafschap te zien spelen tegen Jong Utrecht. Gewapend met een observatielijst focusten de amateurscheidsrechters zich op de prestaties van hun collega’s. De scheidsrechters beoordeelden in de eerste plaats de prestaties van arbiter Laurens Gerrets, terwijl de SZO-assistenten met name letten op de samenwerking en communicatie tussen scheidsrechter en assistenten langs de lijn. Na afloop vond een “meet and greet” plaats in een zaaltje van het stadion. Daar werden de eerste ervaringen uitgewisseld.

De volgende ochtend analyseerde scheidsrechter Gerrets, die uit Capelle aan de IJssel komt en inmiddels een jaar of zes op dit niveau fluit, zijn verrichtingen aan de hand van wedstrijdfragmenten en de headset-communicatie. Met name zijn beslissing om een strafschop toe te kennen aan Jong Utrecht leverde veel stof tot discussie op. De scheidsrechter, die onlangs landelijke bekendheid verwierf door de wedstrijd Den Bosch-Excelsior te staken wegens discriminerende teksten vanaf de tribune, gaf toe zelf behoorlijk getwijfeld te hebben. Tot overmaat van ramp geven ook de beelden geen uitsluitsel, zodat de twijfel voortduurde. Duidelijk is dat een Graafschap-speler onvoorzichtig inglijdt in een poging een Utrechter van scoren af te houden, maar of hij zijn tegenstander ook echt raakt, is niet zichtbaar. De verdediger zet zijn actie in buiten het strafschopgebied, maar of de overtreding ook nog wordt doorgezet binnen de lijn van het zestienmeter gebied is twijfelachtig. Toch is de juiste beslissing van de arbiter van essentieel belang: buiten de zestien betekent het immers een directe vrije trap en rode kaart, binnen het beruchte gebied krijgt de dader slechts geel, maar kan de tegenstander een strafschop nemen. Ondanks de aanwezigheid van alle kenners blijft het enig juiste antwoord achterwege.

De betaald voetbalscheidsrechter gaat tijdens een presentatie in op de veel bekritiseerde nieuwe spelregel met betrekking tot hands. Hoewel de filmbeelden vaak overduidelijk zijn, is de VAR of de KNVB-scheidsrechterscoördinator naderhand niet in staat een eensluidend oordeel te vellen. In ieder geval kunnen de voetbalverenigingen in de SZO-regio ervan op aan dat de scheidsrechters vanaf nu uitstekend op de hoogte zijn van de regel en de toepassing van handsgevallen. Met betrekking tot de waarneming moeten ze echter nog steeds op het blote oog vertrouwen.

Op zaterdagmiddag vond een pittige training plaats op het kunstgras van Warnsveldse Boys. De talentvolle scheidsrechter en assistent- Kevin Weever uit Vorden had gezorgd voor een afwisselend parcours, waarbij alle vaardigheden voor scheidsrechters aan de orde kwamen: duurloop, sprint, intervaltraining. Na de oefeningen en de verfrissende douche keerden de meeste deelnemers terug naar de logeerlocatie in Harfsen. Dankzij de sponsoring van Ribhouse Texas in Voorst werd hen een smakelijk spareribsmenu voorgeschoteld. Een aantal scheidsrechters namen ‘s avonds de finalewedstrijden van het zaaltoernooi van De Waltakke voor hun rekening, terwijl de rest spelregels oefenden aan de hand van videobeelden en een uitdagende sportquiz voor de kiezen kregen.

Op zondagochtend werd het weekend afgesloten met een flinke wandeling, waarbij het technisch Weekend uitgebreid werd geëvalueerd. De conclusie dat Kevin Weever en Gerrit Smelt als organisatoren alle lof verdienen en dat de logeerboerderij Oltvoort een prima en goed geoutilleerde locatie is, werd al snel getrokken.

Ondanks dat het lastig was om in de korte winterpauze een weekend te plannen, waarbij alle scheidsrechters vrij zijn van het leiden van een wedstrijd, kijken we terug op een geslaagd Technisch Weekend. Daarnaast mag het inschrijfgeld de leden niet afschrikken van deelname en ondanks het feit dat het SZO-bestuur deze activiteit als prioriteit ziet, is het budget uiteindelijk beperkt. Ook is niet ruim tevoren bekend is, welke scheidsrechter er voor een vrijdagavondwedstrijd in de omgeving wordt aangesteld en of hij bereid is om mee te werken. Dankzij de bereidwilligheid van scheidsrechtersbaas Dick van Egmond van de KNVB in Zeist lukte het een kwalitatief vergelijkbaar vervolg te geven op het Technisch Weekend 2019 met Rob Dieperink. Het is plezierig dat beide betaald voetbal scheidsrechters enthousiast  hebben aangegeven de opzet en setting zeker voor herhaling vatbaar te vinden en er bij de voetbalbond op aan te dringen ook volgend jaar weer hun medewerking toe te zeggen. Dat er ook volgend jaar weer een Technisch Weekend van de SZO zal komen lijkt vanwege de goede reacties welhaast een vaststaand feit. Hopelijk schrijven zich dan ook enkele verenigingsscheidsrechters in voor deze uiterst leerzame activiteit.

Het bestuur bedankt tenslotte onze leden Gerrit en Kevin, BV-organisatie De Graafschap en Niek Wouters, het arbitrale kwartet o.l.v. Laurens Gerrets, Scheidsrechterscoördinator Dick van Egmond, v.v. Warnsveldse Boys, logeerboerderij Oltvoort, Steakhouse Voorst en uiteraard alle deelnemers voor hun inzet en medewerking.

Marco Arnoldus

publicatiedatum: 21-01-2020

Nieuwjaarstoespraak 2020 voorzitter SZO-Zutphen

Op zondag 5 januari luidde de SZO het nieuwe jaar in met de traditionele nieuwjaarsinstuif. Gelukkig hadden weer een aantal vaste bezoekers de weg naar de Damlaan kunnen vinden, maar ook dartclub De Flierefluiters benutte de gastvrijheid van Annie en Jan Schoenmaker om elkaar de hand te kunnen schudden. Dolf en Wilma Versteege hadden weer een gezellige wandeling uitgezet, zodat iedereen met lege maag aan het stamppottenbuffet kon beginnen. Voorzitter Marco Arnoldus sprak de aanwezigen toe en concludeerde dat het uniek is dat een kleine club als de SZO zo’n prachtige accommodatie kan exploiteren.

In het verlengde van de heftige discussie rond de Video Assistent Referee beloofde de voorzitter spottend dat de uitslag van de inmiddels fameuze puzzelwandeltocht door de VAR zouden worden gecontroleerd. Duidelijk is dat menigeen kritiek heeft op de maatregelen, die mogelijke fouten en onjuiste waarnemingen van scheidsrechters in het Betaalde Voetbal moeten voorkomen. Er is sprake van dat de bevoegdheden van de VAR zullen worden uitgebreid of juist beknot. Het begrip voor de scheidsrechters in het amateurvoetbal zal er echter niet door stijgen, vreesde hij.

Hij hield de toehoorders voor dat door de goede samenwerking met de onderhuurders het complex aan de Damlaan tot een van de mooiste velden van de regio behoort. “Alle gebruikers zijn zeer tevreden met de faciliteiten, ook al is het speelveld in de droge zomer soms wat ongelijk. Desondanks is iedereen zeer tevreden met het onderhoud door de Gemeente en de gastvrijheid van onze beheerders Annie en Jan Schoenmaker. Met de nieuwe en zuinige LED-verlichting is het bestuur erg tevreden.

Marco memoreerde dat vorig jaar in januari het Scheidsrechterscongres van het district Oost plaats vond. “Helaas heeft dat nog niet geleid tot een grote aanwas van nieuwe scheidsrechters. De vergrijzing speelt de Bond behoorlijk parten, zodat arbiters van dik boven de 70 jaar nog gewoon standaard wedstrijden moeten fluiten. Trainers, die daarop kritiek uiten, realiseren zich niet dat zij zelf bij hun club een bijdrage kunnen leveren aan het werven van nieuwe scheidsrechters door een opleiding te stimuleren bij leden die de voetbalselectie net niet halen! Bij de SZO zijn die leden, zowel als verenigingsscheidsrechter als Bondsscheidsrechter van harte welkom om te trainen en de spelregels te oefenen.”

Het zaalvoetbalteam van de SZO kwam een dag eerder uit op het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi van de groep Zwolle en kwam breeduit op de televisie bij TV Oost. Het bestuur was blij dat we dit jaar weer mee konden doen en zich voldoende spelers aanmeldden. Ook was hij verheugd te constateren dat voor het Technisch Weekend zich voldoende deelnemers hadden aangemeld. “Deze activiteit is een speerpunt van de SZO, omdat net als tijdens de Week van de Scheidsrechter, de ultieme doelstelling van de vereniging wordt nagestreefd, hoe leuk het kaarten, de bingo of de overige activiteiten ook zijn. Gelukkig blijven de actieve scheidsrechters, die uit onze regio verhuizen, de SZO nog trouw en daar mogen we trots op zijn.”

Hij dankte Nick, Kevin en Dolf voor het overnemen van de training toen onze trainer Gertie Brouwer wegens een operatie tijdelijk niet kon trainen. “De wekelijkse opkomst is desondanks echter wisselend, mede gezien de regelmatige oefenwedstrijden, cursussen en bijeenkomsten, waar onze leden naar toe moeten. Op onze maandelijkse FIFA-conditie-test komen gelukkig ook een behoorlijk aantal leden van de omliggende afdelingen Apeldoorn en Deventer af en die vinden het in het Fluithuus vaak zo gezellig, dat zij spreekwoordelijk de deur van het clubhuis kunnen sluiten. Hoewel Annie en Jan hebben aangegeven het toch echt wat rustiger aan te gaan doen, blijft de accommodatie piekfijn in orde en hebben ook de  SZO-klaverjassers, de darters en de boogschieters er een gezellig clubhuis aan.

Wat 20 20 verder voor ons in petto heeft moeten we afwachten. Ook afgelopen jaar werden sommige leden getroffen door ziekte, blessures, vervelende arbeidsomstandigheden of persoonlijke tegenslag. Het zal dit jaar helaas niet anders zijn, maar we hopen uiteraard dat de gevolgen zijn te dragen. Als de Scheidsrechtersvereniging daaraan ook maar een splintertje kan bijdragen, heeft het lid zijn van de SZO zijn nut.

Namens het bestuur van de SZO wenste hij de aanwezigen een voorspoedig 2020 toe voor allen die u lief zijn en hoopte alle SZO-ers vaak te zien op bijvoorbeeld op de winteractiviteit, het paaseieren zoeken, de bingo’s of het IJssel- en Berkeltoernooi.”

Met een hartelijk applaus voor de organisatoren van de wandeling Wilma en Dolf en de catering Annie en Jan werd het buffet geopend en konden de aanwezigen letterlijk of figuurlijk bevestigen dat de stamppotten weer van voortreffelijke kwaliteit waren.

publicatiedatum: 21-01-2020

Onverwacht noodzakelijk onderhoud Fluithuus

Het beheren van een sportcomplex is niet eenvoudig, want vrijwel al het werk gebeurt door vrijwilligers. Hoe blij het bestuur van de SZO is met degenen, die de training verzorgen, onderhoud verrichten, kantinedienst draaien, verlotingen organiseren of activiteiten organiseren kan niet dikwijls genoeg worden gezegd.

Binnen de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken is Jan Schoenmaker onbetwist de drijvende kracht van de accommodatie. Samen met Annie houdt hij de boel draaiende en zorgt niet alleen voor de gezelligheid en inkoop, maar ook voor het technische onderhoud van het hele complex. Zowel bij de SZO als de onderhuurders hebben zich al velen afgevraagd, wat ze toch zonder hen zouden moeten.

Een sprekend voorbeeld deed zich in de laatste weken van het afgelopen jaar voor.

Regelmatige bezoekers van de kantine hadden al eens geconstateerd, dat er enkele tegels achter de bar gesneuveld waren. Misschien was een vat te hard neergezet of was een krat frisdrank omgevallen. Met de jaarwisseling voor de boeg wilde Jan 2019 keurig afsluiten en dus ging hij op zoek naar een aantal passende tegels ter vervanging van de gebarsten exemplaren. Toen deze gevonden waren, kon de vervanging worden gestart. Tot grote schrik van Jan waren vaten of kratjes niet de oorzaak van de breuk, maar bleek de hele ondervloer verrot. Vocht had de houten vloer dermate aangetast, dat deze in het geheel diende te worden vervangen.

Met de feestdagen voor de boeg en een gelijktijdige renovatie van hun huis door de woningbouwvereniging,kwam dit allerminst plezierig uit, maar desondanks stortte Jan zich onmiddellijk op het herstel en schoten de gealarmeerde Annie de tranen bijkans in de ogen bij de aanblik van de ravage en de stank.

Gelukkig is de vloer achter de bar inmiddels weer sterk en veilig en heeft niemand er tijdens de nieuwjaarsinstuif iets van hoeven merken. Uiteraard danken we Annie en Jan voor hun inzet om het op zo’n korte termijn weer voor elkaar te maken, maar roepen hen op om in het vervolg ook even wat hulp te vragen. Zelfs de op de nieuwjaarsbijeenkomst aanwezige darters boden hun hulp spontaan aan. Dat waardeert het SZO-bestuur heel erg en het geeft maar weer eens aan hoe zeer de inzet van Jan en Annie door allen wordt gewaardeerd.

publicatiedatum: 21-01-2020

Jan Willem van Essen zaalvoetbal
toernooi,

Deze zaterdagmorgen vertrokken wij met 2 auto’s vanuit Zutphen om weer eens deel te nemen aan dit toernooi in Kampen, georganiseerd door onze zustervereniging en naamgenoot SZO (Zwolle)
Ons sterrenteam bestond uit de volgende spelers: Roland (Zaag) Kok, Jan-Willem Wesselink, Thijs Eijkelkamp, Ward van Deurzen, Niek Wouters, Lars Vos en Michel Nijdeken. Gelukkig konden wij ook weer een beroep doen op Roel Mellenbergh als verzorger. Hij had op wat preventieve zorg na, (gelukkig) weinig te doen die dag.

Om 10.45 speelden we onze 1e wedstrijd tegen Enschede. Voordat we de praktische regels goed onder de knie hadden, keken we al tegen een 2-0 achterstand aan. Er kwamen goede kansen voor Jan-Willem en Michel die helaas niet in doelpunten resulteerden. Nijmegen was effectiever en scoorde nog 2 keer. Ward redde de eer na een assist van Michel en zo verloren we kansloos met 4-1.

Onze 2e tegenstander was Nijmegen. Even niet bij de les betekende al snel 1-0 voor Nijmegen. De wedstrijd ging wat op neer en Roland maakte prima gebruik van een valpartij van de Nijmeegse doelman en maakte er 1-1 van. Veel commentaar van N. leverde bij de goede leiding geen respons op. JW liep nog tegen een gele kaart aan maar door goede reddingen van Niek en noest verdedigen sleepten we de 1-1 over de eindstreep.

Doetinchem was onze laatste tegenstander voor de lunchpauze. Na 2 kansen voor Roland en 1 voor Ward was het toch Doetinchem die het net liet trillen. Toch kwamen we toch nog vrij snel op 1-1 door een treffer van onze zwoeger Lars en miste een schot van Thijs op een har na het doel. Dit was tevens de eindstand.

Tijdens de lunch met een lekkere croquet er bij werd al snel duidelijk dat wij helaas niet tot de 2 beste nummers 3 behoorden en konden wij na het douchen en een gezamenlijke consumptie weer richting Zutphen.

 Mannen, allemaal bedankt voor de inzet en voor de gezelligheid deze dag want de sfeer was prima!

Dolf Versteege