szo

Nieuws

publicatiedatum: 13-04-2024

EVEN Voorstellen nieuw lid:
Youry van de Rijt

Naam: Youry
Achternaam: van de Rijt 
Woonplaats: Warnsveld
Leeftijd: 24 jaar
Niveau waarop je actief bent: Startgroep scheidsrechters zaterdag

Wat doe je in het dagelijks leven naast het fluiten/vlaggen?
Naast het fluiten ben ik een actieve wedstrijdvisser voor een Hengelsport team waarbij ik in 2023 in de finale van het Nederlands Kampioenschap heb gestaan.

Waarom ben je begonnen als (assistent)-scheidsrechter?
Ik vond het fluiten van wedstrijden erg leuk om te doen en ben bij Warnsveldse Boys heb ik al verschillende keren jeugd- en seniorenwedstrijden mogen begeleiden als scheidsrechter.

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt bij een wedstrijd?
Het meest bijzondere is helaas niet een hele leuke ervaring geweest. Beide teams vonden mij een partijdige wedstrijd fluiten. Gelukkig kan ik goed mijn eigen ding blijven doen en kan ik de neutraliteit, die van een KNVB scheidsrechter wordt verwacht, uitstralen bij het fluiten van mijn wedstrijden.

Wat wil je nog bereiken als (assistent)-scheidsrechter in de toekomst?
In de toekomst zou ik graag nog beter het spel als scheidsrechter kunnen volgen en daarbij probeer ik vooral te oefenen op het lopen van de diagonaal, maar met de begeleiding die ik tijdens de wedstrijden krijg en de ervaringen die ik kan op doen, gaat dat zeker goed komen.

publicatiedatum: 02-04-2024

SZO-BINGO uit de tijd ??

Is het spelletje Bingo uit de tijd en oubollig en enkel geschikt voor verpleeghuizen en bejaardencentra ? De organisatoren van de traditionele SZO-bingo’s vroegen zich dat af toen bleek dat de opkomst van met name jongere leden steeds verder afnam. Met name de belangstelling voor de paasbingo liet best te wensen over, zeker wanneer de vaste gasten door uiteenlopende oorzaken moesten afhaken. Het feit dat deze activiteit echter een uitgelezen gelegenheid is, met name voor de oudere SZO-ers en hun partners, om elkaar weer eens te ontmoeten, deed het organisatietrio besluiten om voorlopig enthousiast door te gaan met de kerst- én paasbingo.

En dat bleek een prima beslissing.

Op zaterdagavond 16 maart bleken namelijk alle beschikbare stoelen van het Fluithuus volledig bezet ! Naast de vertrouwde SZO-gezichten was er een grote delegatie van de SZO-klaverjassers aanwezig, compleet met familieleden en kennissen. Voor het eerst waren we eigenlijk blij met andere activiteiten, die ook op deze avond plaats vonden, waardoor vaste bingoliefhebbers moesten afhaken.

Voor een dus afgeladen Fluithuus heette bingomaster Andre Scheltes iedereen van harte welkom, met name de nieuwe gezichten. Na een korte uitleg van de spelregels werden de kaartjes verkocht door Jan Heppen, Milou Scheltes en Marco Arnoldus. Al snel bleek dat de bezoekers wel van een gokje hielden, want niet alleen de opkomst was enorm, ook met de opbrengst waren we dolgelukkig.

Omdat de SZO-oranisatoren altijd weer voor wat unieks zorgen, startte de bingo met een bijzondere emmer-ronde. Onder iedere stoel stond een feloranje emmer met een nummertje. Bingomaster Andre trok vervolgens 6 getallen, waarmee de lege emmers konden worden ingeruild voor een bijvoorbeeld met paaseitjes, violen, bloembollen of buitenspeelgoed gevuld exemplaar. Iedereen ging dus in ieder geval al met een gewonnen emmertje huiswaarts !

De feestelijk uitgestalde prijzen gingen daarna vlot in andere handen over. Er was weer gezorgd voor een afwisselend prijzenpakket, met uiteraard de eierronde en de levensmiddelenronde als absoluut hoogtepunt. Daarnaast was er een “Bingo-Bezemt-Beter”-ronde met natuurlijke bezems en boerenzakdoeken als prijs. Dankzij een gift van Michel Nijdeken en de firma Klein Hekkelder uit Nieuw-Amsterdam kostte deze ronde de club niks. Verschillende paashazen, bakplaten en een buitenhangstoel gingen met de gelukkige winnaars mee naar huis. In de pauze smulde iedereen van de lekkere gehaktballetjes en snacks, die Annie en Jan Schoenmaker met het gebruikelijke enthousiasme presenteerden. Aan het eind van de avond bedankte Andre iedereen voor de komst en wenste hen prettige paasdagen om vervolgens een behoorlijk batig saldo aan de penningmeester te overhandigen.

De SZO bedankt alle aanwezigen oprecht voor hun aanwezigheid en enthousiasme. We overwegen zelfs voor de komende versies een reservering vooraf in te stellen om te voorkomen dat onze kantine te klein blijkt voor het aantal bingo-ers. Bijkomend voordeel voor alle bezoekers is dat het aantal prijzen daarop ook zal worden aangepast. Hopelijk raken onze jeugdige SZO-leden dan ook geinteresseerd in dit oer-Hollandse spelletje, dat toch best vermakelijk blijkt te zijn !

publicatiedatum: 11-03-2024

ONVOORZIENE SPONSOR AED

Je moet lef hebben om een bedrijf te benaderen dat haar inkomsten letterlijk behaalt aan de dood van mensen en hen te vragen om een apparaat te sponsoren dat mensen juist in leven houdt!

Voorzitter Marco Arnoldus van de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken deed het toch en met succes. Het familiebedrijf “Rondom Rouw” bekend van Crematorium de Omarming in Zutphen staat midden in de samenleving en richt zich met name op dienstverlening rondom het afscheid, reageerde positief op het verzoek.

Op dinsdagavond 31 oktober verzamelden daarom afgevaardigden van de Scheidsrechters, de Handboogschietvereniging Phoenix en Dartvereniging De Flierefluiters zich op hun complex aan de Damlaan in Eefde. Namens de sponsor waren eigenaren Sonja en Gert Brinkhorst aanwezig. “We verzorgden al verschillende keren een uitvaart van jonge sporters, die misschien met een AED in de buurt gered hadden kunnen worden”, gaf directeur Gert Brinkhorst aan. “Het verzoek was dan ook een juiste keuze.” Er zijn immers al verschillende voorbeelden van betaald voetballers, die tijdens een wedstrijd in elkaar zakten, zoals Ajax-talent Nouri.

Het Crematorium de Omarming ligt daarnaast zo goed als binnen zichtafstand van het complex van de verenigingen van het sportcomplex.

Voor de gebruikers geldt dat het onvergeeflijk zou zijn wanneer er een sporter of bezoeker zou overlijden vanwege het ontbreken van een defibrillator of voldoende reanimatiekennis.

“Wanneer iedere seconde telt kan de afstand naar de Eefdese sluis net iets te ver zijn”, aldus Arnoldus in zijn speech. Mede dankzij het zo gewaardeerde en spreekwoordelijke naoberschap is de AED-dekking in de Achterhoek ver boven het landelijk gemiddelde.

De clubs zijn de familie Brinkhorst bijzonder dankbaar, dat zij het sporten op de SZO-accommodatie een stukje veiliger hebben gemaakt door een AED beschikbaar te stellen.

Het trof de voorzitter, dat in de reactie op het sponsorverzoek aan Rondom Rouw werd opgemerkt, dat men binnen het bedrijf het gevoel voor humor niet verloren heeft. Wanneer men dagelijks wordt geconfronteerd met diep menselijk leed blijft ontspanning, sport en humor houvast bieden om met hart en ziel door te gaan met het bieden van troost aan nabestaanden.

Hij gaf aan dat zijn gebruikelijke oproep aan de leden om vaker gebruik te maken van de diensten van sponsoren, dit keer achterwege zou blijven. Na de hilariteit bood Marco Arnoldus Mevrouw Brinkhorst een fraaie bos bloemen aan en haar echtgenoot een traditioneel Zutphens koffiepakketje. Hij hoopte vurig dat de familie Brinkhorst en hun medewerkers begrijpen dat hun bijdrage uiterst gewaardeerd wordt. De bevlogen uitvaartondernemer hing vervolgens samen met zijn vrouw de AED op een veilig plekje in een kleedkamer. Hij onderstreepte de rol van Rondom Rouw als betrokken deel van de maatschappij en de rol die men daarin wil spelen. Een gemeend applaus viel de sponsor ten deel.

Met een knipoog naar de  gulle gever werd er tot slot aan de aanwezigen “koffie met cake” aangeboden in de kantine ’t Fluithuus.

publicatiedatum: 08-03-2024

SZO-lid Dinand Wichers in de media

In het Larense Magazine verscheen een interview van Dinand Wichers over zijn vrijwilligerswerk bij Witkampers,
 
Het is altijd mooi om te lezen hoe betrouwbare personen zoals Dinand van grote meerwaarde zijn voor verenigingen!

publicatiedatum: 06-03-2024

Technisch weekend wederom een zeer geslaagd succes in 2024

Tijdens het vrije competitieweekend van 9 ™ 11 februari werd er dit jaar door de SZO het Technisch weekend belegd in Braamt. Een weekend vol met mooie activiteiten waar iedereen een aantal dagen met elkaar kon optrekken in goed gezelschap.

Vrijdag, dag 1

Tegen het begin van de avond verzamelde een groep van ca. 15 man zich op de slaaplocatie in Braamt. Vanuit daar zou er met een aantal auto’s richting de Vijverberg worden gereden om een wedstrijdbezoek te doen bij SZO-lid Kevin Weever die in actie kwam bij de Graafschap – Willem II. Tijdens de wedstrijd werd er in trio’s een observatie opdracht uitgevoerd, waarbij iedereen een taak had om ergens tijdens de wedstrijd op te letten. De observatieopdrachten zouden dan de volgende ochtend na het ontbijt besproken worden. Na 90 minuten mocht Willem II de 3 punten meenemen richting Tilburg en reisde de groep deelnemers weer naar de locatie in Braamt.

Daar werd nog kort geëvalueerd hoe de wedstrijd was verlopen onder het genot van een drankje. Waar de meeste mensen hun bed alvast opzochten, waren er nog een aantal diehards die tot diep in de nacht de strijd met elkaar aangingen in een potje 30 seconds. De winnaars van deze editie kunt u terugvinden op onze Socials.

Zaterdag, dag 2

Rond 8:30 uur verzamelde de groep deelnemers zich aan de ontbijttafel om een goede start van de dag tegemoet te gaan. Na het eten werden de beelden van de wedstrijd van vrijdagavond geanalyseerd. Daarna was het tijd om te gaan trainen. Braamt ligt tegen het Montferlandse Bos aan, waar een fraaie wandelroute met verraderlijke klimmetjes en genoeg hoogtemeters getrotseerd moest worden. Gelukkig kon dat voor iedereen op zijn eigen manier. Hardlopend, joggend, wandelend, alle opties kwamen wel voorbij. Na de training was er even tijd voor een opfrisbeurt alvorens we een mooie presentatie voorgeschoteld kregen van Jasper Steens, fysiotherapeut van de Graafschap. Na de presentatie daalden de deelnemers naar Zevenaar af waar er 2 uur lang werd gebowld en aansluitend met elkaar heerlijk kon worden gegourmet. Alles was meer dan prima geregeld en met een voldaan gevoel keerden de deelnemers weer terug op locatie om het hoofd nog een keer te moeten breken over een pubquiz. Al met al een strak geplande dag die in het teken stond van veel variatie in activiteiten.

Zondag, dag 3

De laatste dag van het technisch weekend was aanstaande. Met een goed ontbijt begonnen de meeste deelnemers de dag en maakten zich klaar voor een serie zeer pittige spelregelvragen met beeldmateriaal. Na de spelregels gehad te hebben gingen de groepen uit elkaar om een nieuwe serie beelden te analyseren. En daar, in hoeverre het mogelijk was met elkaar eens te zijn over de disciplinaire straf en spelhervatting.

Na de lunch was het voor iedereen tijd om de spullen te pakken en alvast de auto op te zoeken, want de laatste activiteit van het weekend was bij het voetbalmuseum in Braamt. Een prachtig voetbalbolwerk van verzamelingen met prachtige verhalen die door eigenaar Fred aan de groep deelnemers werd overgebracht.

Met het bezoek aan het voetbalmuseum werd het technisch weekend 2024 ook afgesloten.

Dankwoord

Het organiseren van het technisch weekend vraagt om de nodige obstakels te overwinnen. Er dient een minimum aantal deelnemers te zijn die mee wilt gaan, de bijdrage van sponsoren is van groot belang en het moet natuurlijk voor iedereen een mooie ervaring zijn.

De organisatie die door Kevin op zich werd genomen verdient een groot compliment dat deze editie zo’n succes was. Verder zijn we de Graafschap erg dankbaar voor de kaarten die beschikbaar werden gesteld om de voetbalwedstrijd bij te wonen en Jasper Steens voor zijn tijd om een presentatie te verzorgen. Daarnaast zijn we blij dat Wim de contacten heeft kunnen leggen met Jasper van de Graafschap en Fred van het voetbalmuseum waar we zondag langs konden komen.

Maar niet vergeten, zonder deelnemers is er natuurlijk geen mogelijkheid om het technisch weekend door te laten gaan.

Dinand, Gerrit, Gertie, Ivan, Marco, Maurice, Michel, Mike, Rick, Robert, Thijs, Wim, Kevin, Nick en Lars, we hopen dat eenieder volgend jaar weer aanwezig kan zijn om ervoor te zorgen dat er ook in 2025 een mooie editie kan worden neergezet.